Αναπαραγωγή Να πάρω τα αυγά από μέσα ή να τα αφήσω να τα κλωσσάνε;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Dimitre
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Dimitre

PB New Member
Εγγραφή
30 Σεπ 2022
Μηνύματα
122
Πόλη
Καστοριά
Μετα από 24 ημέρες υπομονής έλεγξα τα τρία αυγα των κοκατιλ μου και δεν έχουν νεοσσούς. Τα πουλιά ζευγάρωναν επι ένα μηνα περίπου πριν γεννήσει το θηλυκο τα αυγα.
Ο συγκεκριμένος αρσενικος το φθινόπωρο του 2022 είχε ζευγαρώσει με άλλο θυλικο και σε δυο γέννες από τρία αυγα η καθεμία δεν είχανε απογονους.
Υποθέτω ότι φταίει ο αρσενικος.
Τώρα να παρω τα αυγα από μέσα ή να τα αφήσω να τα κλωσσάνε;
Τα κλωσούσαν εναλλάξ με μεγάλη προσοχή, δεν τα άφησαν ποτέ πάνω από δυο λεπτά εκτεθημένα τα αυγα.
 
Τώρα να παρω τα αυγα από μέσα ή να τα αφήσω να τα κλωσσάνε;
Αν προσδοκείς σε νέο αναπαραγωγικό κύκλο, ναι, να τα πάρεις. Αν θεωρείς ότι το αρσενικό δεν ήταν έτοιμο (από διατροφική προετοιμασία), τότε απλά μάρκαρε τα αυγά με ένα μαλακό μολύβι (ώστε να ξέρεις σε επόμενη γέννα ποια είναι τα άσπορα και να τα αφαιρέσεις) και άσε τα στη φωλιά, κάνοντας εκ παραλλήλου την προετοιμασία του αρσενικού, κερδίζοντας έτσι χρόνο από την επόμενη ωοτοκία του θηλυκού.
Τι ηλικίας είναι τα πουλιά;
Ίσως να σκεφτόσουν το σκεύασμα που προτείνει ο Μάκης, αλλά πες μας πρώτα αναλυτικά τι διατροφή κάνεις αυτήν την περίοδο στα πουλιά.
 
Μονο σπορους τα δίνω.Ηλικια δεν ξερω.
Αυγό ή άλλη πηγή πρωτεΐνης δεν δίνεις; Κόκκαλο σουπιάς υπάρχει στο κλουβί; Υγρό ασβέστιο δίνεις κατά τη φάση της ωοτοκίας;
Αυτοί οι σπόροι που δίνεις είναι χύμα; Αν όχι, γράψε μας τη μάρκα τους.
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Σημέρα έβγαλα τα αυγα .Αυτό που παρατήρησα είναι οτι το τσόφλι τους δεν ήταν στερεο αλλα ελαστικο.
 
Αυτό που παρατήρησα είναι οτι το τσόφλι τους δεν ήταν στερεο αλλα ελαστικο.
Το θηλυκό χρειάζεται ενίσχυση με ασβέστιο, το σουπιοκόκκαλο είναι απαραίτητο, στην θέση σου θα χρησιμοποιούσα και υγρό ασβέστιο στο νερό για 7-10 ημέρες.
 
Εχω ασβέστιο μέσα στο κλουβί. Πριν κανει τα αυγα δεν έτρωγε και πολύ. Οσο κλωσούσε σχεδόν εφαγε το μισο. Τώρα πιστεύω αν ξανακάνει αυγα να είναι καλα.
 
@Dimitre , χωρίς διατροφική προετοιμασία και επάρκεια, ίσως να μην είναι πιθανή η επιτυχής αναπαραγωγή. Πιστεύω ότι πρέπει να ενισχύσεις τη διατροφή τους με πηγές ασβεστίου (κόκκαλο σουπιάς και υγρό ασβέστιο στο νερό) και πηγές πρωτεϊνών, όπως αυγό, αυγοτροφή και ίσως και με βιταμίνες και σελήνιο για τον αρσενικό.
Με άλλα λόγια δεν αρκούν μόνο οι σπόροι.
 
Η συνέχεια δεν ήταν η επιθυμητή.
Πήρα τα αυγα, τους εδωσα αυγοτροφη και συμπλήρωμα oleovita, κάνανε 5 νεα αυγα ,τα κλωσήσανε και σήμερα που τα είδα έπειτα από 23 ημέρες είναι όλα άσπορα.
Ζευγαρώνανε 2-3 φορες την ημέρα για καμιά εβδομάδα πριν κάνουνε αυγα.
 
  • Sad
Αντιδράσεις: kika
Πλέον η εποχή είναι οριακή για επόμενο αναπαραγωγικό κύκλο. Συγκεκριμένα αν κάνει και άλλα αυγά και εκκολαφθούν, πιθανά τα πουλάκια θα πρέπει να μεγαλώσουν σε έντονη ζέστη, μια και θα απογαλακτιστούν οπωσδήποτε στις αρχές Ιουλίου. Θα είναι δύσκολο και για αυτά και για τους γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να ξεκουραστούν οργανικά έως να μπουν στην επόμενη φάση, αυτήν της πτερόρροιας δλδ, που είναι πολύ απαιτητική. Θα σου προτείνω να χωρίσεις το ζευγάρι και να βγάλεις τη φωλιά από το κλουβί.
 
Θα είναι δύσκολο και για αυτά και για τους γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να ξεκουραστούν οργανικά έως να μπουν στην επόμενη φάση, αυτήν της πτερόρροιας
Πολύ σωστά όλα αυτά για τα καναρίνια όμως, όχι για cockatiel.

Ο συγκεκριμένος αρσενικος το φθινόπωρο του 2022 είχε ζευγαρώσει με άλλο θυλικο και σε δυο γέννες από τρία αυγα η καθεμία δεν είχανε απογονους.
Εάν θέλεις αναπαραγωγή, μάλλον θα πρέπει να αντικατασταθεί ο αρσενικός.
 
Επανέρχομαι στο θέμα.
Μετα απο τεσσερις συνεχομενες γεννες αυγων ,σήμερα 20 Ιουλίου το πρωί ακουσα τιτίβισμα του νεοσσού.
Οι τρεις πρώτες είχαν ολες άσπορα αυγα.
 
Φιλε μου καλημερα,
Οι πρώτες γεννες είναι σπανιο να είναι πιασμένα ειδικά αν είναι νέα τα πουλιά. Εκείνα ξέρουν καταλαβαίνουν ότι κάτι έχουν κάνει λάθος και προσπαθούν ξανα κ ξανα μέχρι να καταφέρουν μια επιτυχημένη γεννα. Όμως με τέτοιο καύσωνα ταλαιπωρείται παρά πολύ το θηλυκό (πρέπει να παραμείνει πυρωμενη για να συνεχίσει να κλωσσαει τα μικρά). Προσεχε πολύ μπορείς εύκολα να την «χάσεις». Σήμερα εγώ με ένα λάστιχο στο χέρι ειμαι 🤪
 
06-08-2023 ,δεκαεπτά ημερών. Αυτό που παρατηρώ είναι ότι λείπουν τα πούπουλα από το κεφάλι.
 

Συνημμένα

  • _X5A4196.webp
    _X5A4196.webp
    49,3 KB · Προβολές: 15
  • _X5A4201.webp
    _X5A4201.webp
    43,1 KB · Προβολές: 14
Από την φωτογραφία φαίνεται ότι κάποιος του βγάζει τα φτερά όχι μόνο από το κεφάλι αλλά και από τις φτερούγες.
Αυτό γίνεται γιατί τα πουλιά θέλουν να ζευγαρώσουν ξανά.
Θα πρέπει να καταλάβεις ποιός από τους γονείς το ραμφιζει και να τον απομακρύνεις από το κλουβί.
Άν το κάνουν και οι δύο, δυστυχώς η μόνη λύση είναι η άμεση απομάκρυνση τους, και η τοποθέτηση τους σε ξεχωριστά κλουβιά.
Κάνοντας κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναλάβεις εσύ το τάισμα του.
Πράγματι υπάρχει πρόβλημα όταν το αρσενικό ή το θηλυκό αρχίζει να μαζεύει, ραμφίζει και να μασάει τα αναπτυσσόμενα φτερά στο κεφάλι, την πλάτη και στις φτερούγες . Συχνά αυτές οι περιοχές γίνονται ερυθρές και αιμορραγούν.
Αυτό που κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις, εάν το επιτρέπει η ηλικία του νεοσσού είναι να το μεταφέρουμε αμέσως σε ξεχωριστό κλουβί.
Εάν αυτό είναι αδύνατο λόγω της ηλικίας του νεοσσού, όπως στην περίπτωση σου, και το θηλυκό βγάζει τα φτερά, τότε μπορεί να αφαιρεθεί από το κλουβί, αφήνοντας το αρσενικό έτσι ώστε να συνεχίσει να το φροντίζει.
Εάν ο επιτιθέμενος είναι το αρσενικό τότε πρέπει να απομακρυνθεί, και το θηλυκό θα πρέπει να μείνει. Αυτή είναι η μόνη εγγυημένη επιλογή για να αποφύγεις το μάδημα.
Η εμπειρία έχει δείξει ότι εάν ένας γονέας αρχίσει να τραβάειτα φτερά, θα συνεχίσει να το κάνει ξανά.
Υπάρχει μια άποψη ότι πρόκειται για κληρονομικό πρόβλημα.
Επίσης για να αποφύγουμε μια παρατεταμένη ωοτοκiα, και για να βγούνε από την αναπαραγωγική φάση θα πρέπει να αυξηθούν οι ώρες του ύπνου σε 12-14, και να μειωθεί η διάρκεια του ημερήσιου φωτός.
Η ποσότητα των τροφών θα πρέπει να γίνει λιγότερη, όχι όμως η ποιότητα.
Οι αλλαγές στην διαρρύθμιση του κλουβιού αποπροσανατολίζουν τα πουλιά και βοηθούν και αυτές.
 
Σήμερα 17-8-2023, βγήκε από τη φωλιά. Είναι 28 ημερών. Μου φαίνεται μικρο για να είναι εκτός φωλιάς. Μάλλον δεν την έκανα σωστά.
Αυτό που είδα από τους γονείς του είναι ότι το τσιμπάνε και οι δυο.
Τους αλλαξα λίγο τι διαρρύθμιση μέσα στο κλουβί. Έβαλα ένα σχοινί. Τρόμαξαν ,έγινε χαμός. Ελπίζω να σταματήσουν να το τσιμπάνε και να συνεχίσουν να το ταΐζουν.
 
Τους έβαλα και κεχρί και δεν πήγαν προς το παρόν να το φανε. Πολύς φόβος.
 

Συνημμένα

  • _X5A4580.webp
    _X5A4580.webp
    26,2 KB · Προβολές: 32
  • _X5A4583.webp
    _X5A4583.webp
    76,9 KB · Προβολές: 31
Back
Top