Από την φωτογραφία φαίνεται ότι κάποιος του βγάζει τα φτερά όχι μόνο από το κεφάλι αλλά και από τις φτερούγες.
Αυτό γίνεται γιατί τα πουλιά θέλουν να ζευγαρώσουν ξανά.
Θα πρέπει να καταλάβεις ποιός από τους γονείς το ραμφιζει και να τον απομακρύνεις από το κλουβί.
Άν το κάνουν και οι δύο, δυστυχώς η μόνη λύση είναι η άμεση απομάκρυνση τους, και η τοποθέτηση τους σε ξεχωριστά κλουβιά.
Κάνοντας κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναλάβεις εσύ το τάισμα του.
Πράγματι υπάρχει πρόβλημα όταν το αρσενικό ή το θηλυκό αρχίζει να μαζεύει, ραμφίζει και να μασάει τα αναπτυσσόμενα φτερά στο κεφάλι, την πλάτη και στις φτερούγες . Συχνά αυτές οι περιοχές γίνονται ερυθρές και αιμορραγούν.
Αυτό που κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις, εάν το επιτρέπει η ηλικία του νεοσσού είναι να το μεταφέρουμε αμέσως σε ξεχωριστό κλουβί.
Εάν αυτό είναι αδύνατο λόγω της ηλικίας του νεοσσού, όπως στην περίπτωση σου, και το θηλυκό βγάζει τα φτερά, τότε μπορεί να αφαιρεθεί από το κλουβί, αφήνοντας το αρσενικό έτσι ώστε να συνεχίσει να το φροντίζει.
Εάν ο επιτιθέμενος είναι το αρσενικό τότε πρέπει να απομακρυνθεί, και το θηλυκό θα πρέπει να μείνει. Αυτή είναι η μόνη εγγυημένη επιλογή για να αποφύγεις το μάδημα.
Η εμπειρία έχει δείξει ότι εάν ένας γονέας αρχίσει να τραβάειτα φτερά, θα συνεχίσει να το κάνει ξανά.
Υπάρχει μια άποψη ότι πρόκειται για κληρονομικό πρόβλημα.
Επίσης για να αποφύγουμε μια παρατεταμένη ωοτοκiα, και για να βγούνε από την αναπαραγωγική φάση θα πρέπει να αυξηθούν οι ώρες του ύπνου σε 12-14, και να μειωθεί η διάρκεια του ημερήσιου φωτός.
Η ποσότητα των τροφών θα πρέπει να γίνει λιγότερη, όχι όμως η ποιότητα.
Οι αλλαγές στην διαρρύθμιση του κλουβιού αποπροσανατολίζουν τα πουλιά και βοηθούν και αυτές.