Φροντίδα Οδηγίες για τη φροντίδα παραδείσιου

Νίκος

PB New Member
Εγγραφή
5 Οκτ 2007
Μηνύματα
4
Πόλη
Πάτρα
Παιδιά, γειά σας.
Συγχωρέστε με αν είμαι λίγο εκτός. Κλίματος, μια και δεν είμαι κάτοχος καναρινιών, αλλά από ότι κατάλαβα, το site χωράει όλους τους φίλους των πουλιών.

Προ λίγων ημερών, έτυχε και με. επισκέφτηκε στο γραφείο μου ένα πουλί που ονομάζεται (όπως μου είπε ο υπεύθυνος ενός pet shop) παραδείσιο, το οποίο το είχε σκάσει από κάποιο κλουβί. Γενικά είναι ήρεμο και με άφηνε να το πλησιάσω στο μισό μέτρο. Το έπιασα αρκετά εύκολα και το έβαλα σε ένα κλουβί που αγόρασα με όλα τα σχετικά (τροφή, ποτίστρα)

Δυστυχώς, όσο και αν έψαξα στο internet, δεν βρήκα κάποιες πληροφορίες για αυτό. Ηθελα λοιπόν να ρωτήσω αν ξέρετε που μπορώ να βρω κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για αυτό το είδος πουλιών, αλλά και κάτι ακόμα.

Επειδή κάπως στεναχωριέμαι που το έχω σε ένα κλουβί, είναι δυνατόν να εκπαιδευτεί με κάποιον τρόπο, ώστε να το αφήνω ελεύθερο μέσα στο σπίτι να πετάει και να επιστρέφει μόνο του στο κλουβί; Και γενικά, τι θα μπορούσα να κάνω για να είναι πιο ευχάριστη η διαμονή του; Η ηλικία του, αν έχει σημασία, είναι περίπου 1,5 έτών.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις συμβουλές σας.
 
Μηπως θα μπορουσες να ανεβασεις καμια φωτο. Το παραδεισιο ειναι καπως γενικο. Και οσο για εξημερωση ειναι λιγο νωρις δεν νομιζεις; Πρωτη προτεραιοτητα ειναι η σωστη φροντιδα του πουλιου! 🙄
 
θα ανεβάσω φωτογραφία του τη δευτέρα, αλλά νόμισα ότι το όνομά του ήταν αυτό (παραδείσιο).

σαφώς θεωρώ ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η σωστή φροντίδα του, για αυτό άλλωστε επικοινωνώ μαζί σας. σαν πιο έμπειροι σε θέματα πουλιών, να μου υποδείξετε πως πρέπει να το φροντίσω.

οσο για το θέμα της εξημέρωσης, δεν ξέρω αν είναι νωρίς ή όχι, (εσείς θα μου πείτε), αλλά ο λόγος που θα ήθελα να γίνει -αν είναι δυνατόν- είναι είναι για το ίδιο το πουλάκι. μην το έχω όλη μέρα μέσα σε ένα κλουβί. το κλουβί είναι πάντα κλουβί.
ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση. τα ξαναλέμε από δευτέρα.
 
Παραδείσια είναι μια κατηγορία με αρκετά είδη. Τα πιο γνωστά είναι τα ζεμπράκια, γκρι με μικρές άσπρες ραβδώσεις στα φτερά και την ουρά και με πορτοκαλί μάγουλα για τ αρσενικά. Πάντως επειδή τα παραδείσια είναι πολύ κοινωνικά πουλιά θα σου πρότεινα να πάρεις και άλλο ένα παραδείσιο για συντροφιά. Θα είναι πολύ καλύτερα. Γενικά πάντως είναι πολύ βολικά πουλιά που κάνουν αρκετή "φασαρία" και εξαιρετικά εύκολα στην αναπαραγωγή.
 
Παιδιά, ειλικρινά δεν περίμενα τόση άμεση ανταπόκριση. Στέλνω δύο φωτό και θα σας ήμουν ευγνώμων για πληροφορίες και βοήθεια γαι την περιποίησή του.
 

Συνημμένα

  • 1.webp
    1.webp
    19,3 KB · Προβολές: 250
  • 2.webp
    2.webp
    20,1 KB · Προβολές: 276
Αυτό που χρειάζονται τα παραδείσια όπως και όλα τα πουλιά είναι καθαριότητα. Από εκεί και πέρα θα σου ξαναπώ ότι αν μπορείς πάρε και ένα θηλυκό για να μην είναι μόνο του. Για τροφή υπάρχουν στο εμπόριο τροφές για παραδείσια, εγώ προτιμώ τις συσκευασμένες από τις χύμα. Βάλε στο κλουβί σουπιοκόκαλο για ασβέστιο και όσο συχνά μπορείς φρούτο ή λαχανικά (μήλο, λάχανο, μαρούλι κ. Α.). Το νερό καλό είναι να το αλλάζεις καθημερινά γιατί έτσι δραστήρια που είναι το λερώνουνε πολύ γρήγορα. Επίσης καλό θα ήταν το κλουβί να είναι ευρύχωρο ώστε να μπορούν να πετούν.
 
Νίκο φαίνεται οτι εχεις ένα zebra finch Αυτό αναφέρεται ώς gray male (μάλλον γι' αυτό πρόκειται)
 

Συνημμένα

  • 274709ff7c649fd.webp
    274709ff7c649fd.webp
    6,1 KB · Προβολές: 297
Απάντηση: Παραδείσιο

Πράγματι, πρόκειται για ένα ζεμπράκι (zebra finch) και βρήκα πολλές πληροφορίες στο internet για αυτά.
Η περιποίησή του είναι όπως τη λέει ο φίλος stefanos2007.

Το μόνο πρόβλημα, είναι το θέμα της παρέας. Αν του βάλω για παρέα μια θηλυκιά, θα έχω κάθε χρόνο πάνω από 10 ζεμπράκια και όσα και να δίνω σε φίλους και γνωστούς, πολύ γρήγορα θα έχω μια ζεμπροαποικία. Οπότε, σκέφτομαι για ένα ακόμη αρσενικό, ή μήπως είναι καλύτερα μόνο του;
Ποια είναι η γνώμη των παλιών;
 
Νίκο το ότι θα έχεις ένα ζευγάρι παραδείσια δε σημαίνει ότι θα γεννάνε και συνέχεια. Αν δε βάλεις φωλιά στο κλουβί δεν πρόκειται να γεννήσουν. Μπορείς απλά να βάζεις τη φωλιά την άνοιξη και να τα αφήνεις να κάνουν μια ή δύο γέννες αν θες. Από προσωπική λοιπόν εμπειρία επειδή έχω αρκετά χρόνια παραδείσια σου λέω ότι χωρίς φωλιά δε θα γεννήσουν.
 
Τι ακριβώς θα ήθελες να μάθεις; :)
 
Bασικα πηρα ενα ζευγαρακι προχτες αλλα εχτες μου εφυγε ο αρσενικος, και πηρα εναν αλλο. Νομιζω πως αυτος ειναι λιγο μεγαλυτερος απο τον πρωτο. Θα υπαρξει καποιο προβλημα με την θηλυκια;
 
Καλημερα! Καταρχην διαβασε εδω γενικες πληροφοριες για τα ζεμπρακιαhttps://community.petbirds.gr/threads/%CE%96%CE%B5%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-zebra-finches-taeniopygia-guttata.1575/ .
και στο σαιτ αν περιηγηθεις θα βρεις κ πολλα αλλα θεματα, αναλογως του τι ψαχνεις. Αυτο που ρωτας εαν το ενα ειναι μεγαλυτερο του αλλου δεν ειναι προβλημα. Αρκει κ το θηλυκο να εχει χρονισει -εαν φυσικα θελεις να τα βαλεις για αναπαραγωγη, διαφορετικα κανενα ρποβλημα.
ο αρσενικος ο πρωτος πως σου εφυγΕ?θα μπορουσες παντωςνα τον περιμενεις λιγο μπας κ ξαναγυρνουσε. Πχ βαζοντας το κλυοβι στο σημειο απο οπου τον εχασες.
 
Από ότι βλέπω έχουμε δύο θέματα. Στο πρώτο για τον φίλο που βρήκε το παραδείσιο, θεωρρώ από δικές μου παρατηρήσεις τουλάχιστον πως δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει ταίρι για αυτά τα πουλιά. Είναι βέβαια πουλιά που ζουν σε κοπάδι αλλά από την άλλη έχουν πολύ έντονα ένστικτα αναπαραγωγής. Αν δεν βάλεις φωλιά και έχεις ζευγάρι θα προσπαθήσει να φτιάξει φωλιά στην ταΐστρα, την αυγοθήκη ακόμη και στον πάτο του κλουβιού. Πολλές φορές μη βρίσκοντας κατάλληλα υλικά (αφού δεν τους τα βάζουμε για να μην ζευγαρώσουν) θα μαδήσει τη θηλυκιά ή τον εαυτό του. Αν δεν έχεις σκοπό να τα αφήσεις έστω μια φορά το χρόνο να ολοκληρώσουν γέννα μην πάρεις θηληκό. Ένα ακόμη θέμα με το ζευγάρι είναι να ταιριάξουν τα δύο πουλιά. Πολλές φορές έχω χωρίσει ένα ζευγάρι επειδή απλά δεν τα έβρισκαν μεταξύ τους και συνεχώς μαλλώνανε. Την περίπτωση του 2ου αρσενικού δεν την συζητάω γιατί μέσα σε ένα κλουβί θα μαλλώνουν μέχρι να κυριαρχήσει το ένα από τα δύοΑν το κρατήσεις μόνο του καλό είναι να το μάθεις σταδιακά να βγαίνει από το κλουβί η και να τρώει από το χέρι σου. Από τη στιγμή που λες ότι ήδη το πουλί είναι ήρεμο και δεν σε φοβάται αυτό δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αρκεί να το πλησιάζεις πάντα με αργές κινήσεις, μιλώντας του και να μην το πιέζεις υπερβολικά όταν δεν σε δέχεται.

Στη δεύτερη περίπτωση, όταν λέμε λίγο μεγαλύτερος από τον πρώτο αρσενικό τι εννοείς σε ηλικία ή σε μέγεθος. Αν αναφέρεσαι στο μέγεθος δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν τρία μεγέθη στα ζέμπρα και συνήθως αυτά που βλέπουμε στα πετσοπ είναι ενδιάμεσα και σε διάφορα μεγέθη. Πρόσεχε μόνο μήπως είναι σε ηλικία πολύ μικρά τα πουλιά που έχεις. Αν έχουν δαχτυλίδι και είναι περσινά πουλιά είναι εντάξει για αναπαραγωγή αλλιώς θα σου πρότεινα να μην τα βάλεις ζευγάρι μέχρι τις αρχές της άνοιξης ώστε να είναι σίγουρα και τα δύο ώριμα.
 
Back
Top