Φροντίδα Οργάνωση προμηθειών για φροντίδα καναρινιού

Καλησπέρα σας , θα ήθελα τη βοήθειά σας σχετικά όλα τα απαραίτητα εφόδια που θα πρέπει να υπάρχουν για τη σωστή διαβίωση του καινούργιου μου καναρινιού.
Λοιπόν, η λίστα παραγγελίας θα περιλαμβάνει,
1) ποτίστρα υποπίεσης, μπανιέρα, ταίστρα για αυγοτροφή, ξύλινες πατήθρες διαφορετικής διαμέτρου. Επειδή προσανατολίζομαι στην αγορά μεγάλου κλουβιού αυτή η πλατφόρμα ανάπαυσης https://petbirds.gr/product/trixie-platform/ θα προσφέρει κάτι ουσιαστικό;
Επίσης υπόστρωμα άμμο για πτηνά όπου σκέφτομαι να προσθέσω και πέλλετ κυτταρίνης για εξτρα απορροφητικότητα https://petbirds.gr/product/hugro-back-2-life/ . Αυτός ο συνδυασμός όντως έχει πρακτική εφαρμογή ή λέτε ότι είναι αχρείαστο;
2) Όσον αφορά τη διατροφή, η λίστα περιλαμβάνει ένα μείγμα σπόρων για καθημερινή κατανάλωση ( λέω να αρχίσω με Manitoba Canary Best Premium), αυγοτροφή , βιταμίνες, grit, σουπιοκόκκαλο, προβιοτικά. Από όσα διάβασα , την αυγοτροφή την περίοδο εκτός πτερόρροιας την δίνουμε 2-3 φορές τη βδομάδα. Αν έχω καταλάβει καλά, την αφήνουμε για κάποια ώρα στην ταίστρα και την απομακρύνουμε ή αυτό αφορά την περίπτωση που δίνουμε αυγό κανονικό για να μην χαλάσει; Επίσης , έχει νόημα να δίνουμε παράλληλα και grit και σουπιοκόκκαλο;
Και , τέλος, κάποιο σνακ 2-3 φορές τη βδομάδα https://petbirds.gr/product/prestige-snack-wild-seeds-versele-laga/ .
3) Αναφορικά με την καθαριότητα και απολύμανση κλουβιού, και λοιπού εξοπλισμού, μετά απο σχετικό διάβασμα,θα χρησιμοποιήσω μυλόξιδο και καθαριστικό πιάτων. Ωστόσο, σκεφτόμουν μήπως θα βοηθούσε και η προληπτική χρήση σκευασμάτων όπως αυτό https://petbirds.gr/product/tafarm-ambioseptyl-solution/ ή και αυτό https://petbirds.gr/product/tafarm-pinex-spray/ . Ή μήπως δεν θα υπάρχει κάποιο επιπλέον όφελος;

Εκτός από τα παραπάνω , έχετε να μου προτείνετε κάτι άλλο που θα πρέπει να έχω ;

@mario Μάριε θα σου πω τι κάνω εγώ, όχι ποιο είναι το σωστό. Όπως σου είπα, την ποτίστρα κενού αέρος θα την έχεις μαζί με την κλασική στην αρχή, για να είσαι σίγουρος ότι πίνει νερό ο μικρός σου.
Την έχω πάρει αλλά πιστεύω ότι δεν είναι για το κλουβί γιατί πιάνει χώρο. Τα καναρίνια που δεν έχουν πρόβλημα στα ποδαράκια τους, δεν χρειάζονται ιδιαίτερα πλατφόρμα ανάπαυσης. Εγώ την έχω πάρει, γιατί το καναρίνι μου το βγάζω έξω από το κλουβί, στο δωμάτιο μου κ βολτάρει. Έχω πάρει αυτή την πισίνα να κάνει μπάνιο, έξω από το κλουβί του κ τα κάγκελα της μπανιέρας τα έχω βγάλει κ τα χαίρεσαι δω κρεμάσει πάνω από το προσκεφάλι μου. Σε αυτά τα κάγκελα έχω βάλει την πατήθρα αυτή, ώστε όταν έρχεται κ κάθεται πάνω να μην με κουτσουλάει!
Το υπόστρωμα που λες, είναι πολύ καλό. Επιλογές θα βρεις εδώ.
Προσωπικά, χρησιμοποιώ λευκές κόλλες Α3 (δύο φύλλα χρειάζομαι κάθε φορά), τις διπλώνω έτσι ώστε να πιάνουν όλο το συρτάρι κ κάθε δύο μέρες τις αλλάζω. Το καλοκαίρι καθημερινά.
Η Manitoba είναι πολύ καλή επιλογή. Πλούσιο μείγμα. Για συντήρηση (το χειμώνα) να προτιμάς ένα πιο λιτό μείγμα όπως το pico (αυτό παιρνω εγώ του ενός κιλού) κ βάζεις χωριστά σε κάποια αυγοθήκη ένα ή δύο έξτρα σπόρους κέρασμα, από λίγο. Για τις άλλες εποχές όμως πιστεύω ότι είναι μια χαρά η Manitoba. Βραστό αυγό (12 λεπτά υπό βρασμό). Αφού κρυώσει, το κόβεις στα δύο, κ του δίνεις το μισό (με το τσόφλι) κ το αφήνεις 2 ώρες ή κ λιγότερο τώρα που αυξάνει η θερμοκρασία. Εναλλακτικά, η αυγοτροφή να είναι επώνυμη συσκευασμένη. Εκτός πτερόροιας ή αναπαραγωγής, εγώ θα έδινα (αυγό ή αυγοτροφή) μια φορά την εβδομάδα (το πολύ δύο). Άλλα μέλη μπορεί να ξέρουν καλύτερα. Σουπιοκόκκαλο πάντα στο κλουβί του. Έχω πάρει αυτό ως στήριγμα που έχει κ πατήθρα.
Το γκριτ το έχω επίσης μόνιμα κ πιστεύω ότι είναι αγχολυτικό για το καναρινάκι. Παίρνω αυτό της evia parrots που έχει κ βότανα.
Επίσης μπορείς να έχεις μόνιμα μια αυγοθήκη με ένα μιξ αποξηραμένων βοτάνων. Αν βρεις φρέσκο βότανο, πχ ρίγανη, το προτιμάς. Δυστυχώς το δικό μου καναρίνι δεν τα τιμάει. Αν τα τιμήσει το δικό σου, καλό κάνουν. Κέρασμα μια χαρά είναι το wild seeds, μπορείς να πάρεις κ άλλους σπόρους από την evia parrots που έχει μικρές συσκευασίες, πχ ραδικοσπορο, περιλα. Λίγο κ με μέτρο όμως μην παχύνει. Πολύβιταμίνη δεν χρειάζεται αν του προσφέρεις λαχανικά ( καρότο, μπρόκολο, πιπεριά, αρακά, καλαμπόκι, σπανάκι ) καλά πλυμένα κ στεγνά. Μπορείς καθημερινά ενώ τα φρούτα (πχ μήλο, καλύτερα ξινομηλο, μπανάνα) μια την εβδομάδα λόγω ζάχαρης.
Για την καθαριότητα χρησιμοποιώ υγρό πιάτων για παιδικά σκεύη κ πολύ καλό ξεβγαλμα. Τις ξύλινες πατήθρες, επειδή έχω ρεζέρβες, τις πλένω κ τις αφήνω να στεγνώσουν μια εβδομάδα κ μετά τις χρησιμοποιώ. Στεγνώνουν εύκολα κ γρήγορα αλλά μου έχει κάτσει η ιδέα να τις αφήνω τόσο ώστε να στεγνώσουν κ εσωτερικά!
Το ambioseptyl το χρησιμοποιώ μια φορά στις τόσες, για την σχάρα του. Το pinex spray όχι. Δεν θα έχεις θέμα, όπως δεν έχω κ εγώ, αν έχουμε ένα κ μονάκριβο καναρίνι κ προσέχουμε να μην το πλησιάζουν σπουργίτια κ περιστερακια.
Τέλος πάρε μια epithol, αχρειαστη ναναι κ αρκετές αυγοθηκες. Προτίμησε αυτές με το πλαστικό δακτυλίδι από πάνω γύρω γύρω.
Σωτήριες! Δεν μπορεί να κουτσουλήσει μέσα στην αυγοθήκη.

Τελευταία επεξεργασία:
Έχω πάρει αυτή την πισίνα να κάνει μπάνιο
Αυτήν εννοώ, για να μπανιάρει την κορμάρα του. 😊

@mario Μάριε θα σου πω τι κάνω εγώ, όχι ποιο είναι το σωστό. Όπως σου είπα, την ποτίστρα κενού αέρος θα την έχεις μαζί με την κλασική στην αρχή, για να είσαι σίγουρος ότι πίνει νερό ο μικρός σου.
Την έχω πάρει αλλά πιστεύω ότι δεν είναι για το κλουβί γιατί πιάνει χώρο. Τα καναρίνια που δεν έχουν πρόβλημα στα ποδαράκια τους, δεν χρειάζονται ιδιαίτερα πλατφόρμα ανάπαυσης. Εγώ την έχω πάρει, γιατί το καναρίνι μου το βγάζω έξω από το κλουβί, στο δωμάτιο μου κ βολτάρει. Έχω πάρει αυτή την πισίνα να κάνει μπάνιο, έξω από το κλουβί του κ τα κάγκελα της μπανιέρας τα έχω βγάλει κ τα χαίρεσαι δω κρεμάσει πάνω από το προσκεφάλι μου. Σε αυτά τα κάγκελα έχω βάλει την πατήθρα αυτή, ώστε όταν έρχεται κ κάθεται πάνω να μην με κουτσουλάει!
Το υπόστρωμα που λες, είναι πολύ καλό. Επιλογές θα βρεις εδώ.
Προσωπικά, χρησιμοποιώ λευκές κόλλες Α3 (δύο φύλλα χρειάζομαι κάθε φορά), τις διπλώνω έτσι ώστε να πιάνουν όλο το συρτάρι κ κάθε δύο μέρες τις αλλάζω. Το καλοκαίρι καθημερινά.
Η Manitoba είναι πολύ καλή επιλογή. Πλούσιο μείγμα. Για συντήρηση (το χειμώνα) να προτιμάς ένα πιο λιτό μείγμα όπως το pico (αυτό παιρνω εγώ του ενός κιλού) κ βάζεις χωριστά σε κάποια αυγοθήκη ένα ή δύο έξτρα σπόρους κέρασμα, από λίγο. Για τις άλλες εποχές όμως πιστεύω ότι είναι μια χαρά η Manitoba. Βραστό αυγό (12 λεπτά υπό βρασμό). Αφού κρυώσει, το κόβεις στα δύο, κ του δίνεις το μισό (με το τσόφλι) κ το αφήνεις 2 ώρες ή κ λιγότερο τώρα που αυξάνει η θερμοκρασία. Εναλλακτικά, η αυγοτροφή να είναι επώνυμη συσκευασμένη. Εκτός πτερόροιας ή αναπαραγωγής, εγώ θα έδινα (αυγό ή αυγοτροφή) μια φορά την εβδομάδα (το πολύ δύο). Άλλα μέλη μπορεί να ξέρουν καλύτερα. Σουπιοκόκκαλο πάντα στο κλουβί του. Έχω πάρει αυτό ως στήριγμα που έχει κ πατήθρα.
Το γκριτ το έχω επίσης μόνιμα κ πιστεύω ότι είναι αγχολυτικό για το καναρινάκι. Παίρνω αυτό της evia parrots που έχει κ βότανα.
Επίσης μπορείς να έχεις μόνιμα μια αυγοθήκη με ένα μιξ αποξηραμένων βοτάνων. Αν βρεις φρέσκο βότανο, πχ ρίγανη, το προτιμάς. Δυστυχώς το δικό μου καναρίνι δεν τα τιμάει. Αν τα τιμήσει το δικό σου, καλό κάνουν. Κέρασμα μια χαρά είναι το wild seeds, μπορείς να πάρεις κ άλλους σπόρους από την evia parrots που έχει μικρές συσκευασίες, πχ ραδικοσπορο, περιλα. Λίγο κ με μέτρο όμως μην παχύνει. Πολύβιταμίνη δεν χρειάζεται αν του προσφέρεις λαχανικά ( καρότο, μπρόκολο, πιπεριά, αρακά, καλαμπόκι, σπανάκι ) καλά πλυμένα κ στεγνά. Μπορείς καθημερινά ενώ τα φρούτα (πχ μήλο, καλύτερα ξινομηλο, μπανάνα) μια την εβδομάδα λόγω ζάχαρης.
Για την καθαριότητα χρησιμοποιώ υγρό πιάτων για παιδικά σκεύη κ πολύ καλό ξεβγαλμα. Τις ξύλινες πατήθρες, επειδή έχω ρεζέρβες, τις πλένω κ τις αφήνω να στεγνώσουν μια εβδομάδα κ μετά τις χρησιμοποιώ. Στεγνώνουν εύκολα κ γρήγορα αλλά μου έχει κάτσει η ιδέα να τις αφήνω τόσο ώστε να στεγνώσουν κ εσωτερικά!
Το ambioseptyl το χρησιμοποιώ μια φορά στις τόσες, για την σχάρα του. Το pinex spray όχι. Δεν θα έχεις θέμα, όπως δεν έχω κ εγώ, αν έχουμε ένα κ μονάκριβο καναρίνι κ προσέχουμε να μην το πλησιάζουν σπουργίτια κ περιστερακια.
Τέλος πάρε μια epithol, αχρειαστη ναναι κ αρκετές αυγοθηκες. Προτίμησε αυτές με το πλαστικό δακτυλίδι από πάνω γύρω γύρω.
Σωτήριες! Δεν μπορεί να κουτσουλήσει μέσα στην αυγοθήκη.
Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και όλες αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες!
Όταν λες για πιο λιτό μείγμα, αναφέρεσαι στην αναλογία πρωτεΐνης , λίπους ; Πχ η https://petbirds.gr/product/pico-extra-premium-canarini/ γράφει Πρωτεΐνη 17,73% - Λιπαρά 6,61% , η https://petbirds.gr/product/manitoba-canary-best-premium/ πρωτεΐνη 22,0%, λίπος 7,5% ενώ η https://petbirds.gr/product/prestige-premium-canaries-versele-laga/ πρωτεΐνη: 17%- λιπαρά: 13%

• Like
Αντιδράσεις: MARY58
Αυτήν εννοώ, για να μπανιάρει την κορμάρα του. 😊
χαχαχα!! υπηρεσίες spa!! 😊

Μάριε για το τι άλλο χρειάζεται εξαρτάται κ από το που θα το έχεις το καναρινάκι σου, μόνιμα, μέσα ή έξω πχ στο μπαλκόνι; Αν έξω, χρειάζεται ένα προστατευτικό κλουβιού για τα αρπακτικά, (υπάρχουν έτοιμα αλλά αν το έχεις με τα μαστορεματα, στην ενότητα ιδιοκατασκευές μπορείς να βρεις ιδέες) κ μια σίτα για τα κουνούπια. Αν το έχεις μέσα, όταν το βγάζεις έξω, να κοιτάς η θερμοκρασία να μην έχει διαφορά (το μέσα - έξω δεν τους κάνει καλό) κ θα είσαι δίπλα του γιατί το κακό μπορεί να γίνει σε δευτερόλεπτα.

Καλησπέρα, μέσα θα είναι ο κύριος, για να τα λέμε πιο συχνά μεταξύ μας 😄.
Έτοιμη και η λίστα παραγγελίας με βάση όλες τις πληροφορίες που μου έδωσες. Βρήκα και την 90αρα ζευγαρώστρα, απλά λίγο κάπως το σκέφτομαι μήπως αξίζει να πάω προς τη λύση της ferplast piano 6, που έχει περίπου ίδιο μήκος ( 87cm) , αλλά είναι 45cm πλάτος και 70cm ύψος (vs 34.5χ43.5cm της ζευγαρώστρας). Με σεβαστή διαφορά και στην τιμή βέβαια 🙂

@mario για το κλουβί εγώ θα προτιμούσα την 90 ρα γιατί το καναρίνι θέλει μήκος κ όχι τόσο ύψος. Κ από προσωπική άποψη, προτιμώ κάθετα κάγκελα για το κλουβί του καναρινιού παρά οριζόντια. Αν το θέμα είναι το βάρος εκεί δεν έχω άποψη. Υπάρχουν κ τα vision κλουβιά σαν πιο luxurious κ αισθητικά όμορφα, αλλά είναι από όσο ξέρω από άλλους λίγο βαριά, μου φαίνονται λίγο tricky στο καθάρισμα, κ δεν μπορείς να τα κρεμάσεις σε τοίχο αλλά υποχρεωτικά τα έχεις σε βάση.
Το κλουβί θα το έχεις σε βάση;

@mario για το κλουβί εγώ θα προτιμούσα την 90 ρα γιατί το καναρίνι θέλει μήκος κ όχι τόσο ύψος. Κ από προσωπική άποψη, προτιμώ κάθετα κάγκελα για το κλουβί του καναρινιού παρά οριζόντια. Αν το θέμα είναι το βάρος εκεί δεν έχω άποψη. Υπάρχουν κ τα vision κλουβιά σαν πιο luxurious κ αισθητικά όμορφα, αλλά είναι από όσο ξέρω από άλλους λίγο βαριά, μου φαίνονται λίγο tricky στο καθάρισμα, κ δεν μπορείς να τα κρεμάσεις σε τοίχο αλλά υποχρεωτικά τα έχεις σε βάση.
Το κλουβί θα το έχεις σε βάση;
Το κλουβί θα το έχω πάνω σε έπιπλο, ύψους περίπου 1,80. Και εγώ προς την ζευγαρώστρα κλείνω να πώ την αλήθεια. Και για τα κάγκελα , όπως λες, και για τα πορτάκια που έχει και εύκολα έχεις πρόσβαση στο εσωτερικό. Αρκεί εκτός από το συρτάρι , που έχει, να βγαίνει εύκολα και το πλέγμα στη βάση για να καθαρίζει.

Αν είναι σαν την 60 ρα κινεζική που έχω (κ πιστεύω έτσι θα είναι), βγαίνει εύκολα κ το συρτάρι κ η σχάρα για να τα καθαρίζεις. Απλά λόγω του ότι είναι μεταλλικά, θα έχουν το βάρος τους.

• Like
Αντιδράσεις: ianos
Ν το ξέρω Μάριε. Είναι της ίδιας κατασκευής πιστεύω με την αντίστοιχη 60 ρα κινέζικη που έχω. Εκτός από το μεγαλύτερο μήκος, μια διαφορά είναι ότι η 90 ρα δεν έχει ένα χώρισμα στην μέση (το οποίο είναι αποσπώμενο κ χρησιμοποιείται όταν κάποιος προχωρά σε αναπαραγωγή, είτε για την πρώτη γνωριμία του ζεύγους είτε γιατί θέλει να το χωρίσει το ζευγάρι) αλλά δύο αποσπώμενα χωρίσματα που κόβουν την 90 ρα σε τρία τμήματα αντί για δύο. Αν δεν έχεις σκοπό να προχωρήσεις σε αναπαραγωγή, δεν σε απασχολεί, αν πάλι θέλεις, θα σου πουν τα μέλη που την χρησιμοποιούν πως το έλυσαν. Πάντως, σχάρα κ συρτάρι αποσπώνται εύκολα για να καθαρίζονται στην 60 ρα, άρα κ στην 90 ρα το ίδιο θα συμβαίνει.

Δεν έχω σκοπό για αναπαραγωγή, οπότε δεν θα με απασχολήσει, όπως λες, το θέμα με τα χωρίσματα . Επομένως είμαστε έτοιμοι. Θα την παραγγείλω και θα επανέλθω με τα νεώτερα! Ευχαριστώ πολύ!

Ναι, η συγκεκριμένη 90ρα έχει αποσπώμενο συρόμενο ταψάκι και το ίδιο για τη σχάρα.
Τα χωρίσματα θα σου χρειάζονται όταν θα βάζεις το χέρι σου μέσα π.χ. για να αλλάξεις μπανιέρα ή αυγοθήκη, ώστε να απομονώνεις το πουλάκι στην άλλη πλευρά και να μην κινδυνεύεις να σου φύγει.

• Συμφωνώ
Αντιδράσεις: MARY58
Back