Ασθένειες Ο Κιτρινούλης μου ξύνεται, τι του συμβαίνει;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Magdalena
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Magdalena

PB New Member
Εγγραφή
4 Φεβ 2022
Μηνύματα
70
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα στην ομάδα.! Ο Κιτρινουλης μου με το ένα ποδαράκι εδώ και ενα μήνα χάνει τα φτερά του...και σταμάτησε να κελαηδάει.. Επίσης παρατηρώ ότι ξύνεται αρκετά.. Τι μπορεί να του συμβαίνει.. Τρώει πίνει κανόνικα.. Τα φτερά του δεν είναι ομορφα γυαλιστερά είναι θαμπα. Σήμερα έκανε και το μπανακι του.
Τι λέτε να έχει και να ξύνεται?
 
Αυτή την εποχή και λίγο πιο μετά αρχίζει η εποχιακή πτερόροια, φυσιολογικό άλλαγμα των φτερών των πτηνών. Άλλο όμως η εποχιακή και άλλο η παθολογική. Η παθολογική οφείλεται σε διάφορους παράγοντες και δεν είναι φυσιολογική. Υπάρχει και η πιθανότητα όμως το πουλάκι να ασθενεί. Καλύτερα πήγαινέ τον σε καποιον έμπειρο πτηνίατρο. Υπάρχει κάποιος πτηνίατρος στην περιοχή σου; Νομίζω πως υπάρχει αλλά δεν είμαι και σίγουρος.
 
Σχετικά βρεγμένη χαρτοπετσέτα στην μια γωνιά του κλουβιού το βράδυ. Εάν είναι ψείρες θα αφήσουν αποτυπώματα.
[automerge]1651952083[/automerge]
Μου τοχαν πει από πετ σοπ αλλά το διάβασα κ εδώ. Θα σου βρω σχετικό ποστ
 
Εγώ την είχα βάλει στην κοντινότερη στο σημείο που κοιμάται γωνία
[automerge]1651952629[/automerge]
Ο @ ianos έχει γράψει καλύτερα να την σφηνώσεις την βρεγμένη χαρτοπετσέτα στα κάγκελα Κ το πρωί την κοιτάς για στίγματα, μαύρα ή κοκκινα. Κάντο καλύτερα έτσι για σιγουριά
 
Τελευταία επεξεργασία:
Δεν κελαηδάει καθόλου... Έχω ξεχάσει το κελαηδισμα του... Τρώει μια χαρά το αγγουρακι του σπόρους νερό όλα καλά... Αλλά τον βλέπω ξύνεται.. Λες και δεν έχει φωνή. Κάτι τσίου τσίου κάνει.. Εβαλα σήμερα τη βρεγμένη χαρτοπετσέτα. Αύριο θα δω αν έχει κάτι.. Δεν ξέρω ειλικρινά.. Νομίζω ότι από το πολύ ξύσιμο βγάζει τα πούπουλα του. 😔
 
Το πουλάκι μετά την επίθεση, υπέστη μεγάλο στρες, που μάλλον το οδήγησε σε παθολογική πτερόρροια
[automerge]1652046719[/automerge]
Για αυτό και δεν κελαηδάει. Δεν πρόκειται για εποχιακή πτερορροια, διότι αυτή συμβαίνει τους μήνες Αύγουστο με Οκτώβρη. Όσο αφορά τον κνησμό, όπως ειπώθηκε, ίσως έχει ψείρες. Έλεγξε αύριο την χαρτοπετσέτα και ενημέρωσέ μας. Ελπίζω να πάνε όλα καλά!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Κατά τη γνώμη μου είναι πιθανό το πουλάκι να έχει πτερόρροια και η εξήγηση να είναι αυτή του @Liakos18 .
Παρόλα αυτά, πες μας για τις συνθήκες διαβίωσής του, και κυρίως για τη διάρκεια του φωτός που έχει η ημέρα του...δλδ, διαβιώνει σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο και αν σε εσωτερικό, τότε πόσες ώρες κοιμάται την ημέρα.
 
Καλημέρα! Η χαρτοπετσέτα δεν είχε κανένα απολύτως σημάδι.. Οπότε να αποκλείσω τις ψείρες.. Στο μπαλκονι τον έχουμε με πλέγμα προστασίας μέρα νύχτα.. Το κλουβί του πολύ καθαρό το νεράκι του φρέσκο κάθε μέρα, τα σποράκια του, στη βάση έχω αυτά τα πετραδάκια για υπόστρωμα. Κοιμάται το βράδυ με το που νυχτώνει. Ίσως όντως να έχει υποστεί στρες από την επίθεση. Απλά δεν καταλαβαίνω τι έπαθε, ενώ ακόμη και μετά την επίθεση κελαηδουσε.τόσα πολλά πούπουλα και φτερά δεν είδα σήμερα το πρωί. Και χθες έβαλα στη μπανιέρα του και μηλοξιδο. Μια χαρά έκανε το μπανακι του.. Και τρώει αρκετά.. Δεν ξέρω ρε παιδιά..
 
Υπάρχει αυτό το antistress της tafarm. Επειδή δεν ξέρω αν βοηθήσει, περίμενε να σου πουν πιο έμπειροι από εμένα
[automerge]1652085183[/automerge]
Πάντως έχει περάσει πολύς καιρός από το γεγονός. Λογικά δεν πρέπει ναναι κανένα μικρόβιο από τότε. Αλλά πάλι μόνο γιατρός μπορεί να πει.
[automerge]1652085263[/automerge]
Περαστικά στον Κιτρινούλη. 🥰
 
@Magdalena όσο τρώει, πίνει και είναι κινητικό δεν πρέπει να αγχώνεσαι.

Αμέτρητες οι φορές που τυχαινει κάποιο πουλακι να ρίχνει φτερά εκτός εποχής. Ναι, μπορεί αυτή η παθολογική πτεροροια να οφείλεται σε διάφορα, κάποια εκ των οποίων και σοβαρά.
Στα σοβαρά ομως θα έχει άλλη εικόνα το πουλακι, θα υπάρχουν δλδ και συνοδα συμπτώματα.

Αν εμφανίσει κάτι άλλο, τα ξαναλέμε.
Μέχρι τότε βάζε του 1 φορά την εμβομαδα αυγό και δίνε του που και που καμια πρασιναδα.
Μπορείς να του δώσεις και καμια πολυβιταμινη αν έχεις.

Όσο είναι καλή η γενική του κατάσταση δεν υπάρχει λόγος να κάνεις κάτι άλλο.
Μην πνιγεσαι σε μια κουταλιά νερό.
 
Πρασινάδα τι να βάλω? Να αντικαταστησω το αγγουρακι που τρελενεται να τρώει.. Συμφωνώ σε αυτό που λες ότι από τη στιγμή που τρώει και πίνει δεν πρέπει να ανυσυχω τόσο, αλλά εντάξει δεν είναι κ λίγο που σταμάτησε να κελαηδάει.. Θα τον παρακολουθώ.. Ευχαριστώ πολυ🌼
 
Στην πτερόρροια τα περισσότερα παύουν εντελώς ακόμα και για δίμηνο να κελαηδούν. Το αγγούρι δεν προσφέρει και πολλά. Βάλε του βότανα, κηπευτικά ή χορταρικά.π.χ. ρίγανη, δυόσμο, βασιλικό, πιπεριές (και τα σπόρια τους), μπρόκολο, σπανάκι...σέσκουλα, ζωχούς, πικραλίδες...γενικά ό,τι τρώτε εσείς. Κοίταξε το άρθρο για τα αποδεκτά και τα απαγορευμένα φυτικής προέλευσης τρόφιμα.
 
Back
Top