Γενικά Παράνομο Εμπόριο Άγριων πουλιών (Το καθεστώς)

misalouris

PB Supporter
Εγγραφή
22 Οκτ 2011
Μηνύματα
19.254
Πόλη
Ν. Ιωνία Μαγνησίας
ΑΝΙΜΑ είπε:
Δημοσιεύουμε την απάντηση που λάβαμε από την ΑΝΙΜΑ σε σχετική μας ερώτηση.
Αν πάει κάποιος μια βόλτα στο παζάρι του Σχιστού, στα δρομάκια του Θησείου με τα "πουλάδικα", σε συνοικιακά αλλά και σε μεγάλα "αξιοπρεπή" petshop, θα βρει να πουλιούνται εκατοντάδες πουλάκια από εκείνα που τα λένε ωδικά: καρδερίνες, φλώρια, σκαρθάκια, αμπελουργοί, γαλιάντρες, αλλά και, κοκκινολαίμηδες, τσαλαπετεινοί, νεοσσοί αρπακτικών (Σχιστό, κυρίως).

Τα ίδια-και χειρότερα- συμβαίνουν στις πόλεις της επαρχίας. Τα πουλιά έχουν συλληφθεί με δίκτυα, ξόβεργες, καπατσέδες κι ένα σωρό άλλους αυτοσχέδιους μηχανισμούς από τους "πουλοπιάστες", οι οποίοι τα διοχετεύουν στα μαγαζιά ή τα πουλάνε μόνοι τους στα παζάρια και τις λαϊκές αγορές. Ο τζίρος του παράνομου αυτού εμπορίου είναι πολύ μεγάλος.

Όλοι μας έχουμε δει (αλλά λίγοι ξέρουν ότι είναι παράνομο) έρημα πουλάκια σε μικρά κλουβάκια που διακοσμούν δια βίου χασάπικα, ΚΤΕΛ, τις βεράντες των μερακλήδων – και τραγουδούν το τραγούδι της μοναξιάς τους.

Κι όμως, υπάρχουν νόμοι! Η νομοθεσία για την προστασία της άγριας ζωής είναι σχεδόν επαρκής. Η Ελλάδα έχει κυρώσει, συχνά με καθυστέρηση, διεθνείς συμβάσεις και ευρωπαϊκές οδηγίες
  • Σύμβαση της Βόννης για τη διατήρηση μεταναστευτικών ειδών αγρίων ζώων
  • Σύμβαση για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς
  • Σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της Ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων
  • Σύμβαση RiodeJaneiro για τη βιολογική ποικιλότητα
  • Σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου από τη ρύπανση
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης:
  • Οδηγία 79/409 και απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατήρηση των αγρίων πουλιών
  • Oδηγία 92/43 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, της άγριας πανίδας και αυτοφυούς χλωρίδας.
Και φυσικά υπάρχει η εθνική νομοθεσία, που απαγορεύει αυστηρά την σύλληψη και διατήρηση σε αιχμαλωσία κάθε είδους ζωντανού πτερωτού "θηράματος".

Υπεύθυνοι φορείς για την τήρηση των νόμων αυτών είναι τα Δασαρχεία, η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή αλλά και η Αστυνομία.

Απελευθέρωση αιχμαλωτισμένων πουλιών, πώς και πότε​

Ένα πρόβλημα που συχνά προκύπτει είναι :τι κάνει κανείς με τα κατεσχεμένα πουλιά; Οσο προφανής και αν είναι η απάντηση "τα απελευθερώνει" τα πράγματα δεν είναι έτσι απλά.

Κατ αρχήν πρέπει να αναγνωριστεί με σιγουριά το είδος. Αυτό απαιτεί εξειδικευμένη γνώση, που μέχρι στιγμής έχω δει να τη διαθέτουν μόνον οι ορνιθολόγοι, επιστήμονες και ερασιτέχνες, και οι ίδιοι οι πουλοπιάστες. Δυστυχώς οι δασικοί και οι θηροφύλακες κάνουν συχνά λάθη στην αναγνώριση (δεν συζητάμε για τους αστυνομικούς).

Η αναγνώριση είναι σημαντική για πολλούς λόγους: Μπορεί ας πούμε το πουλάκι να είναι υβρίδιο (πχ καρδερινοκάναρο). Αυτό δεν πρέπει επ ουδενί να απελευθερωθεί. Η να έρχεται στην Ελλάδα το καλοκαίρι, οπότε η απελευθέρωσή του τον χειμώνα το καταδικάζει σε θάνατο (έναν τσαλαπετεινό, ας πούμε). Ισως να πρόκειται για πουλάκι που ζει στη Βόρεια Ελλάδα, όπως οι πύρουλες, οπότε αφήνοντάς τον νότια τον καταδικάζεις σε μοναξιά. Μπορεί να πρόκειται για σταυρομύτη που ανοίγει με την φοβερή του μύτη κουκουνάρια κι εμείς να τον αφήσουμε σε θαμνότοπο.

Άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπ όψιν είναι η φυσική κατάσταση του πουλιού. Πολλά πουλιά καταστρέφουν τα φτερά τους στα κάγκελα των κλουβιών και δεν έχουν πτητική ικανότητα. Το ίδιο πρόβλημα έχουν τα υπέρβαρα και αυτά που έχουν μείνει πολλά χρόνια στο κλουβί. Αυτά πρέπει να μπουν σε μεγάλους χώρους –κλωβούς με φυσική διαμόρφωση (κλαδιά δέντρων) για να μπορέσουν κάποτε να απελευθερωθούν, και μερικά ίσως να μην το καταφέρουν ποτέ.

Μεγάλο πρόβλημα της αιχμαλωσίας είναι διάφορες ασθένειες, που προκαλούνται από την έλλειψη καθαριότητας συνήθως. Πολλές οφείλονται σε ακάρεα, όπως ο cnemidokoptes που προσβάλει πόδια και κηρώματα μύτης και από ιούς όπως το papilloma.

Υπάρχουν πολλές ασθένειες στα πουλιά που ζουν καιρό σε κλουβιά οπότε καλό είναι να υπάρχει συνεργασία με κτηνίατρο που γνωρίζει τουλάχιστον τα βασικά περί πουλιών. Παλαιότερα τέτοιοι κτηνίατροι ήταν δυσεύρετοι, όλο και πιο πολλοί όπως φοιτητές της Κτηνιατρικής παρακολουθούν το μάθημα περί εξωτικών και αγρίων. Εννοείται ότι απελευθερώνοντας ένα άρρωστο πουλάκι το καταδικάζεις αλλά και εξαπλώνεις ασθένειες στη φύση.

Τα πουλάκια που μπορεί να αφήσει κάποιος άμεσα, αφού τα αναγνωρίσει και είναι κατάλληλη εποχή και βιότοπος, είναι τα φρεσκοπιασμένα, που τα καταλαβαίνεις από τη συμπεριφορά τους και την καλή φυσική τους κατάσταση (δεν έχουν προλάβει να χαλάσουν πτέρωμα κλπ).

Υ. Γ. Μίλησα με τους κτηνιάτρους μας. Είναι κατά της προληπτικής χορήγησης αντιβίωσης για διάφορους λόγους, που έχουν σχέση με δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων και λοιπά επιστημονικά. Οπότε εξετάζουμε -μακάρι- με τη συνεργασία κτηνιάτρου τα πτηνά κι αν είναι καλή η φυσική κατάσταση του πουλιού το αφήνουμε.

Για συμβουλές και οδηγίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την ΑΝΙΜΑ στα τηλ 2109510075, 6092664675 και στο e-mail [email protected]

Για την ΑΝΙΜΑ μπορείτε να πληροφορηθείτε επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα ΑΝΙΜΑ :: Σύλλογος για την Προστασία και την Περίθαλψη Άγριας Ζωής - ΑΝΙΜΑ :: Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ή στο facebook: ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής - Kallithea - Organisation | Facebook

Μαρία Γανωτή
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Αργησα να το δω αλλα το ειδα και συμφωνω απολυτα! Παλια στο χωριο μου ειχαμε πολλες ελευθερες καρδερινες και ενας παππους που τωρα δεν ζει, ειχε παγιδοκλουβια και τα επιανε (καθε μερα και απο ενα!) Απο μικρος λυπομουν τα καημενα πουλια ☹ (μια φορα ειχα ελευθερωσει ενα!)
 
Αργησα να το δω αλλα το ειδα και συμφωνω απολυτα! Παλια στο χωριο μου ειχαμε πολλες ελευθερες καρδερινες και ενας παππους που τωρα δεν ζει, ειχε παγιδοκλουβια και τα επιανε (καθε μερα και απο ενα!) Απο μικρος λυπομουν τα καημενα πουλια ☹ (μια φορα ειχα ελευθερωσει ενα!)
Κανένας ελεύθερος οργανισμός δεν επιτρέπεται να ζει ως σκλαβωμένος... επειδή κάτι κάνει καλά.. (πχ κελαηδάει)
Και για να το καταλάβουμε ας αλλάξουμε θέση για μερικά λεπτά.
 
Καταντάμε γραφικοί...
Σε καταλαβαίνω Μαρία... αλλά κράτα όσο μπορείς.
Το θράσος που έχουν κάποιοι δε θα μας κάνει να το "βουλώσουμε"...
Εμένα τουλάχιστο όχι.
 
Ειναι κριμα να αιχμαλωτιζουμε αγρια πουλια μεσα στο κλουβι επειδη κελαηδουν ωραια η για διαφορους αλλους λογους.
Η θεση τους ειναι στην φυση και οχι στα κλουβια
 
σημερα μας ηρθε απο το υπεκα ενα εγγραφο συμβασης cites οτι εκλαπει ενα ειδος απο ιδιωτικο εκτροφειο στη σλοβακιαnyctea scandiaca αριθμ δακτυλιδιου NL 3566 BEC 22.008.002κλειστος ποδοδακτυλος
και τα λαμογια συνεχιζουν ακομα και με κλεψιες
 
όπως το έιπες... λαμόγια και κλεφτες. Τα καημένα τα πουλιά όμως δεν θα πουλιόντουσαν αν δεν υπήρχαν αγοραστές...
προφανώς βρίσκουν κάποιους με ελαφριά συνείδηση να τα αγοράσουν και γι αυτό συνεχίζουν το έργο τους!
 
Εγώ (δεδομένου ότι μεγάλωσα σε χωριό) μπορώ να καταλάβω και να συγχωρέσω κάποιον που θα πάει μία το πολύ δύο φορές να πιάσει 2-3 πουλάκια για τον εαυτό του και το χόμπι του (όχι οτι το επικροτώ αλλά το καταλαβαίνω) αλλά το να πιάνεις 50 και 100 πουλιά για να τα πουλήσει και να βγάλεις λεφτά είναι απαράδεκτο και δείχνει εγωιστές ανθρώπους που δεν έχουν μάθει να σέβονται!
 
, δεν ξέρω τι να πω . Αυτό ήταν ο λόγος δεν είχα πουλιά σε κλουβί ποτέ και προσπαθούσα να το εξηγήσω στο ' λίγα λόγια για σενα'. Ο παππούς μου παραμόνευε αυτούς που έστηναν ξωβεργες και τους απειλούσε σθεναρα σε μια εποχή πριν 50 χρόνια που δεν υπήρχαν τέτοιες ευαισθησιες. Μου ειναι φοβερα δυσκολο να βλεπω καρδερινες σε κλουβί όταν τις έχω φωτογραφίσει να ξεκουράζονται στην αμυγδαλιά μου. Ακόκαι τώρα έχω άγχος ότι είναι δυστυχισμένα τα budgie μου παρόλο που δεν δείχνουν κάτι τέτοιο, δεν ξέρω δεν το έχω ξεκαθαρίσει μέσα μου ακόμα το θέμα αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι το φόρουμ αυτό βοηθάει πολύ.
 
.. Έχω στα 34 μου κατάληξει ότι τρεις είναι οι κυρίαρχοι λόγοι για τα περισσότερα δεινα.:
Ο ογκώδης ανθρώπινος εγωισμός που όσο πιο συμπαγής γίνεται τόσο λιγότερο επιτρέπει να διακρίνουμε το σωστό και το λάθος
Η έλλειψη σεβασμού. Ο άνθρωπος σήμερα δεν γνωρίζει πως να σέβεται την φυση,τα ζώα, τους ομοίους του η τον εαυτό του, σαν έθιμο που χάθηκε με τα χρόνια και αποτυγχάνει καθημερινά να θέσει όρια στις πράξεις του.
Και τελευταίο η έλλειψη ενσυναίσθησης. Η ικανότητα να μπαίνει κάνεις στην θέση του άλλου είτε είναι ζώο ή ανθρωπος η φυτο και να συναισθανεται τις αναγκες, τον πονο και τις συνθηκες που ζει.
Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα απολύτως ποτέ αν δεν αλλάξει κάτι από αυτά.. έστω ένα.
 
Θα θελα και εγώ με τη σειρά μου να επιβεβαιώσω ότι δυστυχώς τα πράγματα στην επαρχία είναι έτσι ακριβώς. Μένω Αθήνα ωστόσο κάθε χρόνο που πάω διακοπές στο χωριό μου προς Καρπενήσι βλέπω άπειρο κόσμο γείτονες και συγχωριανους να είναι γεμάτοι με καρδερίνες. Δεν γνωρίζω αν κάνουν εμπόριο προς θεού συνήθως έχουν 2-3 να τις ακούνε οι άνθρωποι αλλά είναι όλες πιασμένες. Έψαχνα και εγώ για καρδερίνα αλλά μόλις έμαθα τιμές εκτροφής άλλαξα γνώμη πηγαίνοντας σε καναρίνακι. Ωστόσο έλαβα και μηνύματα στο φβ με τιμές 10 και 15 ευρώ που σε καμία περίπτωση δεν αναφέρονται σε τιμές εκτροφής όπως αντιλαμβάνομαι δυστυχώς.
 
δυστυχώς τα πράγματα στην επαρχία είναι έτσι ακριβώς
Παίρνω αφορμή από αυτή την αναφορά για να πω ότι ο μύθος της... επαρχίας εξακολουθεί να αναφέρεται απλά για να χρυσώνει το χάπι του κέντρου. Από όσο μπορώ να γνωρίζω με σιγουριά, το ποσοστό των λαθροθήρων - κατόχων αιχμαλωτισμένων ιθαγενών πουλιών του κέντρου είναι στατιστικά υψηλότερο από αυτό των κατοίκων της περιφέρειας και μάλιστα σε συντριπτικό βαθμό. Είναι βέβαια λογικό από την άποψη ότι το κέντρο δεν είναι τίποτε άλλο από μία μάζωξη ανθρώπων της περιφέρειας, που εκτός από τα υπάρχοντά τους πήραν μαζί και τις βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις τους κατά τη μετακόμιση που έκαναν πέρυσι ή τέλος πάντων πριν από μερικά χρόνια.

Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας ότι το πρόβλημα αφορά το σύνολο μιας χώρας της οποίας οι πολίτες έχουν, ο καθένας ξεχωριστά τις ευθύνες που του αναλογούν, αν θέλουμε πραγματικά να λυθεί κάποτε. Η περιγραφή του προβλήματος ως πρόβλημα της... επαρχίας είναι απλά μια βολική μετατόπιση των δικών μας ευθυνών.
 
Ο γείτονας μου έχει ένα ζευγάρι καρδερίνες πιασμένα στη φύση.Εάν βγάλουν 5 μικρά με μπλε μάσκα ,κόκκινη ουρά,λευκά φτερά, πόση απο σας θα δίνατε το τελευταίο ευρώ πού είχατε στη τσέπη για να αποκτήσετε ένα τέτοιο σπάνιο Άγριο πουλί ?Εγώ νομίζω ότι τα άγρια πρέπει να ζούνε στη φύση όμως ο ανθρώπος έχει καταφέρει να εξημέρωση σχεδόν όλα τα είδη άγριων ζωντανών.Σκέφτητε ποσ θα ήταν η ζωή μας εάν δεν τα είχε καταφέρει. Μερικά ζώα πού εξημέρωσε ο ανθρώπος είναι γουρούνι, βόδι,κοτόπουλο, άλογο,λύκο,περιστέρι,κατσίκα, πρόβατο, ελέφαντα, γάτα,καναρίνια,και διάφορα οδικά πτηνά. Μεταξύ κατεργάρεων ειλικρίνειά. Πος βρέθηκε η μεταλλαγμένη καρδερίνα στο κλουβι
 
Back
Top