Διατροφή Ποια είναι η κατάλληλη αυγοτροφή για τα καναρίνια μου;

Αν σκεφτείς όμως πως μαζί με αυτήν την αυγοτροφή δίνεις και φρέσκο αυγό τότε η πρωτείνη δεν εκτινάσσεται στα ύψη;
Νομίζω οτι και το αυγό δεν περιέχει πάνω απο 20% πρωτεΐνη, οποτε όχι δεν ανεβάζει το ποσοστό.
 
Νομίζω οτι και το αυγό δεν περιέχει πάνω απο 20% πρωτεΐνη, οποτε όχι δεν ανεβάζει το ποσοστό.
Το αυγό χρησιμοποιείται για την ποιότητα της πρωτεΐνης του και όχι τόσο για την περιεκτικότητά του σ' αυτήν.
Προσωπικά πέραν όμως του αυγού χρησιμοποιώ απαραίτητα και αποξηραμένο σκουλήκι με ποσοστά πρωτεΐνης κοντά στο 70% (αν θυμάμαι καλά).
 
πέραν όμως του αυγού χρησιμοποιώ απαραίτητα και αποξηραμένο σκουλήκι με ποσοστά πρωτεΐνης κοντά στο 70%
.. Ορίστεεε! Ο κος Μάκης μόλις έδωσε την καλύτερη δυνατή βοήθεια προς όλους για.. Την αύξηση της πρωτείνης, ασχέτως της αυγοτροφής που χρησιμοποιεί ο καθένας, πάντα με μέτρο ανά περίοδο.👍
 
Επειδή πολλές φορές τρέχουμε να ψωνίσουμε κάτι και μετά νιώθουμε ήσυχοι με την επιλογή μας, αναφέρω κάτι που ίσως να μην είναι προφανές: Όσοι κάνουν χρήση ξηρής αυγοτροφής είναι απαραίτητο να κάνουν και χρήση προιόντων αύξησης της πρωτείνης. Ο λόγος είναι απλός, η αραίωση της ξηρής σε 1:2 ή 1:3 ανάλογα με την εταιρεία αραιώνει ταυτόχρονα και το ποσοστό της πρωτείνης.
 
Τα οποία τέτοια προιόντα θα ήταν;
Σκουλήκια, σκόνες πρωτεινης κτλ.Ακόμα και το αυγό με 16% πρωτεινη ανεβάζει ένα μείγμα που θα έχει πάει στο 10% λόγω αραίωσης. Ο τύπος είναι χοντρικά c1V1 +c2V2=c3(V1+V2). Με c την συγκέντρωση ή κάποιο ποσοστό πχ πρωτεινη ανα γραμμάριο και V τα γαμμάρια.Αν θεωρήσουμε την αρχική πρωτεινη του αραιωμένου μείγματος ως c1=10%,ξέρουμε το c2 των σκουληκιών πχ 70% και πούμε ας πούμε οτι θέλουμε στο τελικό μείγμα να έχουμε c3=21% πρωτεινη βρίσκουμε το V2, δηλαδη πόσα σκουλήκια θέλουμε. Προφανώς γνωρίζουμε γιατί εμείς το παράγουμε ανάλογα με το πλήθος των πουλιών και το V1.
 
Επειδή πολλοί θα το διαβάσουν λίγοι θα το καταλάβουν... αν έχουμε μια ξηρή αυγοτροφή με ποσοστό πρωτεΐνης 22% τι έξτρα πρέπει να βάλουμε στο νερό ώστε το ποσοστό να μείνει στο 22; Απλά και ανθρώπινα απάντησε... όπως και να χει σ ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση σου!
 
Επιτρέψτε μου και μια προβοκατόρικη ερώτηση για να καλυφθούν όλοι οι αναγνώστες...

Ποια διαφορά μπορεί να κάνει η πρωτεΐνη στην αναπαραγωγή όταν το ποσοστό της είναι 15% αντί για 25%; Πώς μπορείς να πείσεις με αποδείξεις δηλαδή κάποιον που κάνει π.χ. 20 χρόνια πετυχημένη αναπαραγωγή μόνο με αυγό ή ακόμη και χωρίς, ότι μερικές εκατοστιαίες μονάδες στο ποσοστό της πρωτεΐνης που αντιστοιχεί στο συνολικό ποσοστό πρωτεΐνης που πρέπει να περιλαμβάνει μια σωστή διατροφή, είναι ένα θέμα που πρέπει να τον αφορά κάνοντας το χόμπι του με αγάπη;

Ακόμη και bodybuilding να κάνεις από χόμπι, δεν σε απασχολεί τόσο το θέμα.
 
Υπο νορμάλ συνθήκες, ας πούμε οτι έχουμε την μέτρηση ενός χαρακτηριστικού όπως για παράδειγμα το ποσοστό της πρωτείνης ανα γραμμάριο ή ανα ότι θέλουμε κτλ και αυτή τη μέτρηση την λέμε C. Έστω λοιπόν ένα μείγμα όγκου ή γραμμαρίων V1 και έστω οτι αυτό το μείγμα έχει συγκέντρωση ή ποσοστό πρωτείνης c1. Παίρνουμε ένα άλλο μείγμα γραμμαρίων V2 με ποσοστό πρωτείνης c2. Προσθέτοντας αυτά τα δύο μείγματα προκύπτει ενα τρίτο μείγμα συνολικών γραμμαρίων V1+V2 και ποσοστού πρωτείνης c3. Κάτω απο νορμάλ συνθήκες λοιπόν, δηλαδή με αυτά που ασχολούμαστε,όλο αυτό γράφεται ως: c1V1+c2V2=c3(V1+V2)
Αν λοιπόν έχουμε μια αυγοτροφή ποσοστού 22% πρωτείνης που αραιώνεται με ίση ποσότητα μουσκεμένου κους κους,το ποσοστό πέφτει στο 11%.Αρα το c1=11%.
Εστω το V1=(αυγοτροφή +κους κους)=1000γραμμάρια
Έστω ότι τα σκουλήκια έχουν ανα γραμμάριο 70% πρωτείνη, άρα έστω c2=70%
Εστω οτι θέλουμε να πάμε το τελικό μας μείγμα στο 22%, άρα c3=22%
Πράξεις και V2=(c3V1-c1V1)/(c2-c3),= πόσα σκουλήκια θελουμε.
Αν δεν τα έχουμε κάνει θάλασσα με τα γραμμάρια, τα κιλά ή τους όγκους κτλ, με τις μονάδες δηλαδή που πρέπει να ειναι ίδιες,θα βγεί και αποτέλεσμα.
20 χρόνια πετυχημένη αναπαραγωγή μόνο με αυγό ή ακόμη και χωρίς
20 χρόνια δεν πείθονται με τίποτα. Υπάρχει ωστόσο το παρακάτω σαν προσπάθεια.
https://community.petbirds.gr/threads/Ποσοστό-πρωτεϊνών-πόσο-και-γιατί.26852/#post-318292
Το πόστ αλλά και όλο το θέμα.
Πουθενά βέβαια δεν αρμόζουν οι τρέλες ή οι εμμονές.
 
Ποια διαφορά μπορεί να κάνει η πρωτεΐνη στην αναπαραγωγή όταν το ποσοστό της είναι 15% αντί για 25%;
Να συμπληρώσω κι εγώ με απορία.
Το ποσοστό πρωτεΐνης στην διατροφή, αφορά κάθε μία εκάστη αναπαραγωγή; ή αφορά την γενικότερη οχύρωση του οργανισμού των γονέων (κυρίως της θηλυκής) αλλά και το χτίσιμο του οργανισμού των νεοσσών;
 
Εγώ χρησιμοποιώ τη reggio di sole και αν γράψουν και οι υπόλοιποι πιθανόν να έχεις 5-10 διαφορετικές αυγοτροφές.
Αυτό που θα σε βοηθήσει όμως στην πραγματικότητα είναι η δοκιμή.
Δοκιμάζεις ποια αυγοτροφή αρέσει στα καναρίνια σου, ποια σε βολεύει και ποια τα βοηθά και την υιοθετείς μόνιμα.
Διαφορετικά θα γράφουμε ατελείωτα χωρίς κανένα απολύτως κέρδος.
Μπορείς μάλιστα να ακολουθήσεις και τον τρόπο παρασκευής της... https://community.petbirds.gr/threads/Προετοιμασία-της-ξηρής-αυγοτροφής.25060/
 
Το ποσοστό πρωτεΐνης στην διατροφή, αφορά κάθε μία εκάστη αναπαραγωγή; ή αφορά την γενικότερη οχύρωση του οργανισμού των γονέων (κυρίως της θηλυκής) αλλά και το χτίσιμο του οργανισμού των νεοσσών;
Μαρία, η πρωτεΐνη δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό. Χρησιμοποιείται για τη δημιουργία νέων ιστών αλλά και για την καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού. Η αύξηση του ποσοστού της στη διατροφή χρειάζεται όταν υπάρχει έντονη δραστηριότητα (μυική) ή κάποιου είδους ανάγκη δημιουργίας ιστών.

Συνήθως, αν κάποιος τρώει λίγο από όλα, καλύπτεται και με το παραπάνω. Για τον άνθρωπο, αν θυμάμαι καλά, η αναγκαία πρωτεΐνη αντιστοιχεί σε ένα γραμμάριο ανά κιλό σωματικού βάρους. Για έναν αθλητή, το πολύ 2 γραμμάρια ανά κιλό βάρους. Οπότε, όταν υπάρχει ανάγκη, αυξάνεις το ποσοστό πρωτεΐνης μόνο για να μην αυξήσεις την ποσότητα τροφής και άρα τις θερμίδες όταν δεν είναι απαραίτητο.

Εδώ να πούμε ότι η περίσσεια πρωτεΐνης μετατρέπεται σε λίπος, οπότε χρειάζεται προσοχή όταν θέλει κάποιος να το αποφύγει. Επίσης, η υπερβολική πρόσληψη επιβαρύνει κατά τον μεταβολισμό τη λειτουργία των νεφρών.
 
Ευχαριστώ @Stavros , κατά την περίοδο της αναπαραγωγής εννοούσα βέβαια, όχι καθ' όλη την διάρκεια του έτους.
Εντάξει, καλύφθηκα :)
 
Επιτρέψτε μου και μια προβοκατόρικη ερώτηση για να καλυφθούν όλοι οι αναγνώστες...

Διαβάζοντας διάφορες συζητήσεις στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως έχει χαθεί το μέτρο στα θέματα φροντίδας των πτηνών και έχουμε μπλέξει το τι είναι απαραίτητο με το τι είναι θεωρητικά βέλτιστο. Πραγματικά αν κάποιος με γνώσεις θελήσει να κάνει τον ''προβοκάτορα'' όπως είπες, πιστεύω πως τα 3/4 όσων έχουν επικρατήσει να θεωρούνται πλέον δεδομένα για την εκτροφή των καναρινιών θα φανούν εντελώς ''αεριτζίδικα''. Όχι ότι είναι κατ'ανάγκη λάθος, αλλά ο βαθμός που επηρεάζουν την εκτροφή μας είναι πολύ μικρός σε σχέση με τη σημασία που τους δίνεται.

Και για να πω κι εγώ κάτι στο ίδιο κλίμα, να ξέρετε ότι αν τα πουλιά είναι υγιή και ζουν σε κατάλληλες συνθήκες, το τελευταίο που θα τους επηρεάσει είναι το % πρωτεϊνης, η σύσταση της πολυβιταμίνης και τι χρώμα και σχήμα θα είναι η φωλιά.

Νομίζω πως ειδικά οι πιο έμπειροι θα πρέπει να βάλουν ένα χεράκι ώστε οι νέοι εκτροφείς να μάθουν τα βασικά πρώτα και να μην αναλώνονται σε συζητήσεις για θέματα ήσσονος σημασίας. Καλά είναι κι αυτά, αλλά έπονται των βασικών.
 
Νομίζω πως ειδικά οι πιο έμπειροι θα πρέπει να βάλουν ένα χεράκι ώστε οι νέοι εκτροφείς να μάθουν τα βασικά πρώτα και να μην αναλώνονται σε συζητήσεις για θέματα ήσσονος σημασίας.
Εχει γίνει κατα κόρον !
Το μέγα πρόβλημα κάνει κύκλους.
Το γεγονός οτι στην πληθώρα και την πανσπερμία των πληροφοριών χάνονται οι αξιόλογες, επανέρχεται κάθε φορά απο ανθρώπους που αντιλαμβάνονται την ουσία. Ο μόνος τρόπος για την επιλογή της πληροφορίας, είναι η δυνατότητα αξιολόγησής της. Οποιος μπορεί να κάνει το τελευταίο δεν έχει κανένα πρόβλημα και στην διαμόρφωση μιας σωστής εικόνας για όλα τα θέματα που αφορούν το χόμπυ.
 
Για την περίοδο αναπαραγωγης ποια μου προτείνεται;
Cede Morbido. Αλλά πρέπει να την ξεκινήσεις από τώρα (1 φορά την εβδομάδα) για να την συνηθίσουν και να δεις κατά πόσο την αποδέχονται. Αν δεν την αποδεχτούν ή δεν τους αρέσεις και συνεχίζεις να του την δίνεις, απλά δε θα ταίσουν με αυτή τους νεοσσούς. Κάτι που δε θέλουμε.

Νομίζω πως ειδικά οι πιο έμπειροι θα πρέπει να βάλουν ένα χεράκι ώστε οι νέοι εκτροφείς να μάθουν τα βασικά πρώτα
Για άλλη μια φορά συμφωνώ μαζί σου! Δε ξέρω πως το έχεις καταφέρει.. 😛 Εσύ τι δίνεις σε αυγό την περίοδο αναπαραγωγής; Αυγό ή κάποια αυγοτροφή; :)
 
Εχει γίνει κατα κόρον !
Το μέγα πρόβλημα κάνει κύκλους.
Το γεγονός οτι στην πληθώρα και την πανσπερμία των πληροφοριών χάνονται οι αξιόλογες, επανέρχεται κάθε φορά απο ανθρώπους που αντιλαμβάνονται την ουσία. Ο μόνος τρόπος για την επιλογή της πληροφορίας, είναι η δυνατότητα αξιολόγησής της. Οποιος μπορεί να κάνει το τελευταίο δεν έχει κανένα πρόβλημα και στην διαμόρφωση μιας σωστής εικόνας για όλα τα θέματα που αφορούν το χόμπυ.

Σωστά τα λέτε εσείς, ωστόσο η αξιολόγηση της πληροφορίας είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής μας. Όχι μόνο γύρω από το χόμπι μας αλλά και γενικότερα. Και δυστυχώς, όσο ''σκληρό'' κι αν ακούγεται, η πλειοψηφία δεν μπαίνει στη διαδικασία αυτή είτε γιατί δεν έχει την υπομονή/επιμονή είτε γιατί δεν έχει τη γνώση.

Για άλλη μια φορά συμφωνώ μαζί σου! Δε ξέρω πως το έχεις καταφέρει.. 😛 Εσύ τι δίνεις σε αυγό την περίοδο αναπαραγωγής; Αυγό ή κάποια αυγοτροφή; :)

Εξαρτάται Αλίκη από τα ωράρια που θα έχω εγώ εκείνη την περίοδο. Φέτος για παράδειγμα που έχω την''πολυτέλεια'' να εργάζομαι από το σπίτι ουσιαστικά, θα τους δίνω βραστό αυγό μιας και θα είμαι εδώ για να το αποσύρω μετά από κάποια ώρα. Το ίδιο και στο τάισμα, αυγό πρωί/απόγευμα. Τώρα για τις ημέρες που δε θα είμαι σπίτι από το πρωί ή γενικά θα λείπω αρκετές ώρες τους βάζω σε αφθονία κάποια έτοιμη αυγοτροφή του εμπορίου. Έχω δοκιμάσει την ξηρή της cede και το gold patee της orlux και δεν είχα κάποιο πρόβλημα. Από φίλους εκτροφείς έχω ακούσει τα καλύτερα και για την lipo soft της Raggio, ωστόσο επειδή βγαίνει σε 4κιλο δε βρίσκω λόγο να το πάρω έχοντας μόνο 3-4 ζευγάρια.

Οπότε σε όσους έχουν λίγα πουλάκια θα πρότεινα βραστό αυγό και μόνο την περίοδο του ταϊσματος κάποια έτοιμη αυγοτροφή όταν θα λείπουν πολλές ώρες.
Τώρα για όσους έχουν μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες εκτροφές είναι λογικό κάτι τέτοιο να είναι και ασύμφορο και ανέφικτο χρονικά, οπότε λογικό είναι να πράττουν διαφορετικά.
 
Διαβάζοντας διάφορες συζητήσεις στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως έχει χαθεί το μέτρο στα θέματα φροντίδας των πτηνών και έχουμε μπλέξει το τι είναι απαραίτητο με το τι είναι θεωρητικά βέλτιστο.
Ενδιαφέρουσες σκέψεις και οι απαντήσεις που ακολούθησαν.
Μήπως θα ήταν καλύτερα να τις συζητήσουμε εν εκτάσει ξεχωριστά για να τοποθετηθούμε και οι υπόλοιποι;
 
Back
Top