Διατροφή Ποια είναι η κατάλληλη αυγοτροφή για τα καναρίνια μου;

Τα οποία τέτοια προιόντα θα ήταν;
αποξηραμένο σκουλήκι
αν έχουμε μια ξηρή αυγοτροφή με ποσοστό πρωτεΐνης 22% τι έξτρα πρέπει να βάλουμε στο νερό ώστε το ποσοστό να μείνει στο 22;
..σε 1 κιλό αυγοτροφής, προσθέτεις μιάμιση κουτ.σούπας αποξηρ.σκουλίκι, καλά τρυμμένο ή αν έχεις τροφή νεοσσών σε σκόνη,την ίδια ακριβώς δόση.👍
 
Μήπως θα ήταν καλύτερα να τις συζητήσουμε εν εκτάσει ξεχωριστά για να τοποθετηθούμε και οι υπόλοιποι;
Είναι πολύ ενδιαφέρον θέμα και θα ήταν καλό να ξεκινήσει κάποιος μια νέα συζήτηση σχετικά με αυτό. Διαφορετικά θα χαθούν όλα κάτω από τον τίτλο για την καλύτερη αυγοτροφή για καναρίνια.
 
Αλλά πρέπει να την ξεκινήσεις από τώρα (1 φορά την εβδομάδα) για να την συνηθίσουν και να δεις κατά πόσο την αποδέχονται. Αν δεν την αποδεχτούν ή δεν τους αρέσεις και συνεχίζεις να του την δίνεις, απλά δε θα ταίσουν με αυτή τους νεοσσούς. Κάτι που δε θέλουμε.
το ιδιο κανω και με την τροφη τους; δοκιμαζω δλδ ποια προτιμουν και αναλογως παιρνω αυτη που τους αρσει;
 
Σκουλήκια, σκόνες πρωτεινης κτλ.Ακόμα και το αυγό με 16% πρωτεινη ανεβάζει ένα μείγμα που θα έχει πάει στο 10% λόγω αραίωσης. Ο τύπος είναι χοντρικά c1V1 +c2V2=c3(V1+V2). Με c την συγκέντρωση ή κάποιο ποσοστό πχ πρωτεινη ανα γραμμάριο και V τα γαμμάρια.Αν θεωρήσουμε την αρχική πρωτεινη του αραιωμένου μείγματος ως c1=10%,ξέρουμε το c2 των σκουληκιών πχ 70% και πούμε ας πούμε οτι θέλουμε στο τελικό μείγμα να έχουμε c3=21% πρωτεινη βρίσκουμε το V2, δηλαδη πόσα σκουλήκια θέλουμε. Προφανώς γνωρίζουμε γιατί εμείς το παράγουμε ανάλογα με το πλήθος των πουλιών και το V1.

Δημήτρη και διατροφολόγος; ...😀.. Σωστός!
Θα κλείσεις σπίτια! Οι διατροφολόγοι του net εχουν αρχίσει και ανησυχούν.
Μια ερώτηση επάνω στο τύπο θέλω να κάνω.
Όταν θέλουμε να προσθέσουμε προιόντα στην αυγοτροφή μας πχ φύτρα, αυγό , σκουλίκια κτλ., θα πρεπει όπως καταλαβαίνεις να υπολογίσουμε την συνολική πρωτεινη. Πώς θα βρούμε το ποσοστό;
Πώς θα υπολογίσουμε το πόσο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε από το καθένα;
Ελπίζω να μην σου έβαλα δύσκολα.

αποξηραμένο σκουλήκι

..σε 1 κιλό αυγοτροφής, προσθέτεις μιάμιση κουτ.σούπας αποξηρ.σκουλίκι, καλά τρυμμένο ή αν έχεις τροφή νεοσσών σε σκόνη,την ίδια ακριβώς δόση.👍

Δημήτρη μπορώ να διατυπώσω μια απορία;
Από όσο γνωρίζω το σκουλίκι είναι 100 % ζωική πρωτείνη ενώ η κρέμα κατά 95 % φυτική.
Γιατί λές ότι είναι το ίδιο; Επίσης γιατί λές καλά τρυμμένο; Σε multi ; Δεν το τρώνε;
Ακόμη όταν αναφέρεσαι σε σκουλίκι για ποιο είδος μιλάμε;
 
Όταν θέλουμε να προσθέσουμε προιόντα στην αυγοτροφή μας πχ φύτρα, αυγό , σκουλίκια κτλ., θα πρεπει όπως καταλαβαίνεις να υπολογίσουμε την συνολική πρωτεινη. Πώς θα βρούμε το ποσοστό;
Μπάμπη, για να μην σου τα κάνω εγώ δύσκολα θα εφαρμόζεις τον τύπο για κάθε διμερή σχέση και το αποτέλεσμα εκ νέου με ό,τι ακολουθεί. Δηλαδή θα κάνεις πρώτα την αραιωμένη σου αυγοτροφή με τα σκουλήκια, θα παίρνεις αποτέλεσμα και αυτό το αποτέλεσμα θα το εφαρμόζεις εκ νέου στον τύπο μαζί με τα αυγά,έπειτα το καινούργιο αποτέλεσμα με ότι άλλο θέλεις.
Φυσικά κάποιος γνωρίζει ποιάς προέλευσης πρωτείνη θέλει να προσδώσει κάθε φορά, δηλαδή ξέρει οτι σήμερα ας πούμε θα την βρεί με σκουλήκια, κάνει λίγους πειραματισμούς στο χαρτί και θα βρεί και την σωστή αναλογία.
Τώρα συγκεκριμένα για εσένα και για όποιους ακολουθούν αυτόν τον πολύ έξυπνο τρόπο να ανακατεύουν δηλαδή τους βλαστούς με την ξηρά, πρίν την βασική αραίωση της τελευταίας, για να εκμηδενίσουν την υγρασία τους:Δεν έχει σημασία η σειρά προσθήκης υλικών στην αυγοτροφή με την σειρά που θα κάνει κάποιος τις μαθηματικές πράξεις.Μπορούμε δηλαδή να κάνουμε μείγμα με σκουλήκια, βλαστους, αυγά, σκευάσματα να υπολογίσουμε την πρωτείνη, να βάλουμε την αυγοτροφή, να υπολογίσουμε και μετά να κάνουμε την αραίωση με το κους κους και τον τελικό υπολογισμό.
Αυτά ισχύουν για τα υλικά που δουλεύουμε.Λεπτομέρεια είναι ότι για την ακρίβεια του ζητήματος θα θέλαμε απολύτως ομοιόμορφα μείγματα, ομοιόμορφα διαλυτά. Για αυτό το λόγο και εγώ προσπαθώ και διαλύω το σκουλήκι όπως και το αυγό.
Ελπίζω να έγινα σαφής.
Αν θες στείλε μου μερικά δεδομένα, να κάνω μερικές πράξεις και να δούμε τι θα βγεί.
 
Μήπως θα ήταν καλύτερα να τις συζητήσουμε εν εκτάσει ξεχωριστά για να τοποθετηθούμε και οι υπόλοιποι;
Ενημερώνω ότι έχει ανοίξει συζήτηση σχετικά με το μέτρο στη φροντίδα και τη διατροφή των πουλιών, ένα θέμα που προέκυψε με αφορμή τη συγκεκριμένη συζήτηση. Οποίος θέλει μπορεί να συμμετέχει εδώ https://community.petbirds.gr/threads/Έχει-χαθεί-το-μέτρο-στα-θέματα-φροντίδας-των-πτηνών.29311/
 
το σκουλίκι είναι 100 % ζωική πρωτείνη, η κρέμα κατά 95 % φυτική. Γιατί λές ότι είναι το ίδιο;
..ίδιο, αγαπητέ μου Μπάμπη,ως προς την αύξηση του ποσοστού της πρωτείνης.
Πριν 3 χρόνια που ξεκίνησα..στο προηγούμενο σύλλογο που ήμουν, αυτοί που γνώριζα έκαναν χρήση της τροφής νεοσσών για να αυξήσουν τα ποσοστά πρωτείνης. Μάλιστα υπάρχουν πολλά άρθρα και μελέτες που αναφέρονται στη τροφή νεοσσών ως μέσο αύξησης του ποσοστού πρωτεινών.

Τον τελευταίο χρόνο, στο πλευρό ενός ανθρώπου (που τον ξέρουμε και οι δύο), μας παρουσιάστηκε σε παρασκευή σπιτικής αυγοτροφής η χρήση του dried mealworm..
18.15.323-228x228_0.webp
..σε ερώτησή λοιπόν,''τί ποσότητα προσθέτουμε σε π.χ 1 κιλό αυγοτροφής'', η απάντηση που πήρα ήταν αυτή που έγραψα στην Αλίκη και προσωπικά δεν μπήκα καν στη διαδικασία να ρωτήσω περαιτέρω διευκρινήσεις.. Ποιός ο λόγος άλλωστε, αφού ως άνθρωπος δεν με χαρακτηρίζει,όπως τον Δημητρό(Deukalion) ή πιθανόν και εσένα, η ''έντονη ανησυχία'' για περαιτέρω .. Αναζήτηση προς κάθε κατεύθυνση!👍p

''Όσον αφορά το ποσοστό της πρωτεΐνης στους νεοσσούς καναρινιών, έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα περισσότερα σποροφάγα πτηνά συντροφιάς, μεταξύ αυτών και τα καναρίνια, αναπτύσσονται καλύτερα όταν διατρέφονται με ποσοστό ζωικής πρωτεΐνης από 20 – 25%
(Hagen M. Nutritional Observations, Hand – feeding formulas and Digestion in Pet Birds. University of Guelph, Ontario, Canada. W.B. Saunders Company, 1992).

O Dr. G. De Baseggio, συστήνει επίσης κατά την ανάπτυξη, τα εξής ποσοστά πρωτεϊνών για τα διάφορα καναρίνια:
Σγουρό του Παρισιού 30 – 35%
Padovano 30%
Σγουρό του Βορά 28%
Σγουρό του Νότου 27 – 28%
Gibber Italicus 27%
Border 25%
Malinois – Harz – Timbrado 24%
Closter – Fancy 24%
Καναρίνια χρώματος 22 – 24%
Ποσοστό 22 – 24%, συστήνει επίσης ο Prof. Pietro Conso στο βιβλίο του “Alimentazione dei Volatili”, ο Prof. Zingoni και πολλοί άλλοι επιστήμονες και εκτροφείς σε όλο τον κόσμο.
(Le Proteine, Italia ornitologica, Ιούλιος 1998, σελ. 34).

Λύσεις για να αυξήσουμε το ποσοστό των πρωτεινών στο σιτηρέσιο των καναρινιών, είναι 1)η προσθήκη εντομοτροφής στο μείγμα της αυγοτροφής του εμπορίου ή του βρασμένου αυγού, και 2)οι τροφές ανάπτυξης νεοσσών σε μορφή σκόνης για παρασκευή κρέμας. Χιλιάδες εκτροφείς σε όλο τον κόσμο, μεγαλώνουν καναρίνια, finches και ψιτακοειδή, με χυλό ανάπτυξης νεοσσών (22% πρωτεΐνης) και όχι με αυγό όπως παλαιότερα.''


.. Παραθέτω και την συγκεκριμένη υπογραμμισμένη μελέτη, να τη θυμηθούμε όσοι την διαβάσαμε στο παρελθόν..


καλά τρυμμένο; Σε multi ; Δεν το τρώνε;
.. Και με το χέρι, αν τα πιάσει κάποιος και τα τρίψει καλά, μια χαρά θα προστεθούν στην αυγοτροφή και μια χαρά θα τα φάνε!👍
όταν αναφέρεσαι σε σκουλίκι για ποιο είδος μιλάμε;
..σε αυτά της φωτό πιο πάνω, αγαπητέ μου Μπάμπη.👍)
 
ως προς την αύξηση του ποσοστού της πρωτείνης.
Είναι αυτονόητο αλλά ας γραφτεί. Η αυγοτροφή δεν έχει μόνο πρωτείνη, αραιώνοντας την αραιώνουμε και τα άλλα συστατικά της.
Με τον ίδιο τρόπο΄,όταν προσθέτουμε ειδικά σκευάσματα όπως κρεμα νεοσσών, μαζί με την πρωτεινη αυξάνουμε και τα άλλα συστατικά.
Θα έλεγα οτι δεν έχουμε τόσο καλή γνώση των πραγμάτων που επιφέρουν αυτές οι μεταβολές των δευτερευόντων συστατικών.
 
όταν προσθέτουμε ειδικά σκευάσματα όπως κρεμα νεοσσών, μαζί με την πρωτεινη αυξάνουμε και τα άλλα συστατικά.
.. Που πιθανόν να χρειάζεται κατά την αναπαραγωγή.. Δεν μιλάμε για όλο το χρόνο!👍
Θα έλεγα οτι δεν έχουμε τόσο καλή γνώση των πραγμάτων που επιφέρουν αυτές οι μεταβολές των δευτερευόντων συστατικών..
σίγουρα.. Κάθε μέρα μαθαίνουμε.😎
από την στιγμή όμως που ''δοκιμάστηκε και πέτυχε''και αναφέρομαι σε εκτροφείς μακράν πιο μπροστά από μας, που η μελέτη τους κυκλοφορεί και διαβάζετε από πολλούς.. Αν κάποιος μας πει/προτείνει κάτι άλλο, δεν θα αρνηθώ να το ακούσω...
 
..ίδιο, αγαπητέ μου Μπάμπη,ως προς την αύξηση του ποσοστού της πρωτείνης.
Πριν 3 χρόνια που ξεκίνησα..στο προηγούμενο σύλλογο που ήμουν, αυτοί που γνώριζα έκαναν χρήση της τροφής νεοσσών για να αυξήσουν τα ποσοστά πρωτείνης.

Για άλλο λόγο νομίζω ... Όχι για την πρωτείνη
πχ ένα τέτοιο προιόν αναφέρει στις οδηγίες του :

Βοηθάει στη δημιουργία πτερώματος άριστης ποιότητας, στην ενίσχυση των απαραίτητων εντερικών μικροοργανισμών του πτηνού, και στην μείωση των πεπτικών διαταραχών.
Τα πεπτικά ένζυμα (αμυλάση και πρωτεάση) που περιλαμβάνονται στην τροφή εξασφαλίζουν την καλύτερη πέψη των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών.
Αυτά τα ένζυμα είναι πολύ σημαντικά για την υγεία του νεοσσού ή ενός πουλιού που αντιμετωπίζει δυσκολίες στο πεπτικό του σύστημα.


..

Τον τελευταίο χρόνο, στο πλευρό ενός ανθρώπου (που τον ξέρουμε και οι δύο), μας παρουσιάστηκε σε παρασκευή σπιτικής αυγοτροφής η χρήση του dried mealworm..
..σε ερώτησή λοιπόν,''τί ποσότητα προσθέτουμε σε π.χ 1 κιλό αυγοτροφής'', η απάντηση που πήρα ήταν αυτή που έγραψα στην Αλίκη και προσωπικά δεν μπήκα καν στη διαδικασία να ρωτήσω περαιτέρω διευκρινήσεις..

Προσοχή γιατί το συγκεκριμένο σκουλίκι στην αποξηραμένη του μορφή φτάνει το 70 % και εάν το βάλετε με το τύπο ( υπολογίσετε σε γραμμάρια) που έχει ο Δημήτρης παραπάνω θα εκτινάξετε την αυγοτροφή πάνω 30 % . Παν μέτρο άριστο. Είμαι σίγουρος ότι ένα κουταλάκι σκουλίκια δεν έχουν την ιδια πρωτείνη με ένα κουταλάκι σκόνης.


..
Χιλιάδες εκτροφείς σε όλο τον κόσμο, μεγαλώνουν καναρίνια, finches και ψιτακοειδή, με χυλό ανάπτυξης νεοσσών (22% πρωτεΐνης) και όχι με αυγό όπως παλαιότερα.''


Εσύ τι καταλάβαινεις εδώ Δημήτρη όταν λέει ΧΥΛΟ ;
ΠΙο παλιά λιώνανε αυγό και ταίζαν τα μικρά. Τώρα απλά υπάρχει το σκεύασμα.

Ωραία κουβέντα έχουμε ανοίξει, ενδιαφέρουσα!
Εντάξει απλά μας αρέσει κάποιες φορές να το ψάχνουμε λίγο παραπάνω . Μα αυτό είναι το ενδιαφέρων.



 
Μπάμπη, για να μην σου τα κάνω εγώ δύσκολα θα εφαρμόζεις τον τύπο...
Ελπίζω να έγινα σαφής.
Αν θες στείλε μου μερικά δεδομένα, να κάνω μερικές πράξεις και να δούμε τι θα βγεί.

Απλά για την ιστορία και γι αυτούς που διαβάζουν...υπάρχουν κενά και παγίδες στο τύπο. ΔΕΝ είναι ΑΠΛΟ !
Μίλησα με το Δημήτρη και θα το δουλέψουμε τις επόμενες ημέρες με δεδομένα.
 
Απλά για την ιστορία και γι αυτούς που διαβάζουν...υπάρχουν κενά και παγίδες στο τύπο. ΔΕΝ είναι ΑΠΛΟ !
Μίλησα με το Δημήτρη και θα το δουλέψουμε τις επόμενες ημέρες με δεδομένα.
Δεν είναι οτι υπάρχουν κενά αλλά οτι υπάρχει μια δυσκολία στο εαν θελήσει κάποιος να φτιάξει κάτι με πάνω απο 2 υλικά. Η δυσκολία είναι στον ταυτόχρονό υπολογισμό της συνολικής ποσότητας που θέλουμε.Ως προς αυτό θέλει δοκιμές με διάφορους αριθμούς.
Ο τύπος δουλεύει παντού και πάντα. Το γεγονός ότι κάποια υλικά όπως τα σκουλήκια έχουν τεράστιο ποσοστό πρωτείνης αντισταθμίζεται απο τη ελάχιστη ποσότητα που προσθέτουμε. Παράδειγμα σε ένα κιλό αυγοτροφής με ποσοστό 10% πρωτείνη προσθέτουμε 10 γραμμάρια σκουλήκια με 70% πρωτείνη. Ο τύπος δίνει οτι η πρωτείνη του συνολικού μειγματος είναι c3=107/1010 ,c3=10,5%. Δηλαδή αυξηση κατα 0,5%. Δεν τόσο τραγικά τα πράγματα.Λίγη προσοχή με τις μονάδες.
Προφανώς μετράμε με γραμμάρια και όχι κουταλάκια, εκτός και αν η δοσμένη σύσταση του εκάστοτε υλικου είναι σε κουταλάκια.
 
Λύσεις για να αυξήσουμε το ποσοστό των πρωτεινών στο σιτηρέσιο των καναρινιών, είναι 1)η προσθήκη εντομοτροφής στο μείγμα της αυγοτροφής και 2)οι τροφές ανάπτυξης νεοσσών σε μορφή σκόνης
.. Ας κρατήσουμε αυτό, αγαπητέ μου φίλε Μπάμπη.. Πως υπάρχουν δύο τρόποι/λύσεις.
Σίγουρα όπως πολύ σωστά γράφεις..
ένα κουταλάκι σκουλίκια δεν έχουν την ίδια πρωτείνη με ένα κουταλάκι τροφής νεοσσών σε σκόνη
γι'αυτό..
Παν μέτρον άριστον
.. Είτε πρόκειτε για σκουλίκι είτε για τροφή νεοσσών.👍
Αλλά.. Δεν θα σκοτωθούμε κιόλας ούτε θα πεθάνουμε αν η ''συνταγή'' μας τελικά καταλήξει να περιέχει 25% αντί για 24%.:D
 
Βάσει των υπολογισμών αυτών που αφορούν την αυγοτροφή, τι ποσοστό της ημερήσιας διατροφής των πουλιών είναι τελικά η ζωϊκή πρωτεΐνη και πόσο υποθέτετε πως είναι το αντίστοιχο στην φύση την αντίστοιχη εποχή;
Τι βρίσκουν τα πουλιά στην φύση, κατά την πρώιμη άνοιξη; Σπόρους δεν νομίζω ιδιαίτερα, κυρίως σκουλήκια, έντομα, φύτρα και τρυφερούς βλαστούς. Τι άλλο;
 
το ιδιο κανω και με την τροφη τους; δοκιμαζω δλδ ποια προτιμουν και αναλογως παιρνω αυτη που τους αρσει;
Αν βλέπεις πως δεν τρώνε όλους τους σπόρους ναι θα πρέπει να δοκιμάσεις και άλλες μάρκες (πάντα συσκευασμένο μείγμα χωρίς χρωματιστά μπισκοτάκια) και να καταλήξεις σε αυτό που τους αρέσει περισσότερο. Έχουν και αυτά τις προτιμήσεις τους. :)
 
Βάσει των υπολογισμών αυτών που αφορούν την αυγοτροφή, τι ποσοστό της ημερήσιας διατροφής των πουλιών είναι τελικά η ζωϊκή πρωτεΐνη και πόσο υποθέτετε πως είναι το αντίστοιχο στην φύση την αντίστοιχη εποχή;

Μαρία όπως καταλαβαίνεις είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί αυτό. Δεν μπορεί να μετρηθεί και ειδικά στη φύση.
Σαν πάτημα πάντως έχουμε αυτό :


''Όσον αφορά το ποσοστό της πρωτεΐνης στους νεοσσούς καναρινιών, έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα περισσότερα σποροφάγα πτηνά συντροφιάς, μεταξύ αυτών και τα καναρίνια, αναπτύσσονται καλύτερα όταν διατρέφονται με ποσοστό ζωικής πρωτεΐνης από 20 – 25%
(Hagen M. Nutritional Observations, Hand – feeding formulas and Digestion in Pet Birds. University of Guelph, Ontario, Canada. W.B. Saunders Company, 1992).

.

Τώρα για το τι βρίσκουν στη φύση τα πουλιά νομίζω απάντησες μόνη σου. Περιέγραψες το 90% της ημερήσιας διατροφής στη φύση. Το ποσοστό της ζωικής όπως καταλαβαίνεις αυξάνεται στο τριπλάσιο αλλά πρέπει να το δούμε σαν σύνολο μέσα στην διατροφή. Τι θέλω να πώ. Δεν τρώει μόνο σκουλήκια αλλά και φύτρα (φυτική ). Με αυτό το τρόπο καταφέρνουν να κρατούν την ισορροπία μέσα τους κάτι που όλοι εμείς προσπαθούμε να κάνουμε στο χώρο μας.


κυρίως σκουλήκια, έντομα, φύτρα και τρυφερούς βλαστούς.

Στους δίσκους, που ξέρω ότι ασχολείσαι με ενυδρεία, η καθημερινή χρήση αυξημένης ζωικής πρωτείνης (εκεί πάμε σε μοσχάρο καρδιά) είναι απαραίτητη στο μεγάλωμα. Όμως μετά από 3-4 χρόνια έβλεπες τα ψάρια να παρουσιάζουν πρόβλημα : βλέπε συκώτι -αστάθεια-μη φυσιολογική συμπεριφορά μέχρι και στα κόπρανα υπήρχε θέμα. Στον Αμαζόνιο και αυτά τρώνε και ζωική και φυτική. Τώρα σε ποιο ποσοστό;
.
 
Μαρία όπως καταλαβαίνεις είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί αυτό. Δεν μπορεί να μετρηθεί και ειδικά στη φύση.
Δεν είναι και το πλέον απίθανο.Απο σχετικά μικρό ψάξιμο που έκανα χθές, οι έρευνες έστω και αν δεν αναφέρουν άμεσα τα ποσοστά,έμμεσα τα υπογραμμίζουν. Για τα πτηνά που μας αφορούν θα μπορούσε να πει κάποιος οτι στη φύση την εποχή της αναπαραγωγής η διατροφή των νεοσσών φτάνει εώς και το 100% μονο με έντομα.
Αυτό που είναι πραγματικά δύσκολο είναι να βρεθεί ένας τύπος που να συσχετίζει το ενεργειακό κόστος στη φύση με αυτό εντός του κλουβιού. Για πιο τεκμηριωμένες απαντήσεις θα πρότεινα σε κάποιον να κοιτάξει συγκριτικά ζητήματα μεταβολισμού σε αυτή την επίμαχη εποχή.

Δεν τρώει μόνο σκουλήκια αλλά και φύτρα (φυτική ).
Επειδή παράλληλα τρέχει και μια άλλη συζήτηση για τις υπερβολές. Υπερβολική, είναι η ευκολία της εποχής μας.Αυτή είναι μάλλον και το μέτρο της ενασχόλησής μας με τα πτηνά και δίνει και την κατεύθυνση σε τί, με ευκολία, μπορούμε να είμαστε ανυπόμονα όλο και πιο λεπτομερείς ή ακριβείς. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι οτι επειδή δεν μας πουλάει ο μανάβης της γειτονιάς μας έτοιμα τα φύτρα η συζήτηση ως προς αυτό,όλο και ατονεί.
Πόσοι απο όσους μέσω έτοιμων προιόντων είναι σίγουροι οτι παρέχουν 19,382% πρωτείνη δίνουν και φύτρα;
 
Δημήτρη μου αρέσει ο τρόπος σκέψης σου και το βρίσκω πολύ ενδιαφέρων να συζητώ μαζί σου!

Έχω μια αντίρρηση επάνω σε αυτό :
... Οτι στη φύση την εποχή της αναπαραγωγής η διατροφή των νεοσσών φτάνει εώς και το 100% μονο με έντομα.

Βέβαια δεν έχω κάποια έρευνα στα χέρια μου που να λέει το αντίθετο. Καθαρά εμπειρικά.
Προσπαθώ εδώ και 4 χρόνια να αναπαράγω Ιθαγενή πουλιά για την ακρίβεια Carduelis Chloris σε διάφορες μεταλλάξεις.
Όπως φαντάζεσαι από τα λεγόμενα μου, γενικά, τους δίνω από φύτρα μέχρι σκουλήκι εκτροφής μου.
Σε διαβεβαιώνω ότι στις γούσες των μικρών βλέπεις από όλα. Τυχαίο;
Σε συζητήσεις με φίλους μου που εκτρέφουν Ιθαγενή, ατελείωτες ώρες στο τηλέφωνο γιατί αυτό είναι το χόμπι, δεν έχει παρατηρήσει κανείς κάτι αντίθετο με αυτό που σου λέω. Εκείνο που όλοι έχουμε παρατηρήσει είναι ότι ο συνδυασμός ζωικής - φυτικής βοηθά στην γρήγορη ανάπτυξη των νεοσσών με αποτέλεσμα να αφήνουν πιο νωρίς τη φωλιά από το προβλεπόμενο, όπως και το δαχτυλίδωμα.
Επίσης έχω τύχει να δώ και φωλιές από τη φύση ( σε διάφορες ηλικιακές φάσεις ) και έχω παρατηρήσει το ίδιο.

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι οτι επειδή δεν μας πουλάει ο μανάβης της γειτονιάς μας έτοιμα τα φύτρα η συζήτηση ως προς αυτό,όλο και ατονεί.
Πόσοι απο όσους μέσω έτοιμων προιόντων είναι σίγουροι οτι παρέχουν 19,382% πρωτείνη δίνουν και φύτρα;

Δυστυχώς η φύτρα έχει 2 όψεις. Από τη μία μπορεί να σε βοηθήσει και από την άλλη να σε καταστρέψει.
Αν συνυπολογίσεις και το χρόνο- τρόπο κατασκευής της τότε απαντά με στο ερώτημά σου. Ελάχιστοι θα έλεγα.

Αλλά όπως λέει ο @mgerom που μας χαζεύει από την πολυθρόνα του και χαίρεται.
- Εάν δεν πέσεις από πάνω τους... Πουλιά δε γίνονται.

Οπότε διαλέγουμε δρόμο και προχωράμε...
 
Προσωπικά πέραν όμως του αυγού χρησιμοποιώ απαραίτητα και αποξηραμένο σκουλήκι με ποσοστά πρωτεΐνης κοντά στο 70% (αν θυμάμαι καλά).
Καλημερα κ. Μακη.σε τι αναλογια χρησιμοποιειτε το αποξηραμενο σκουληκι; Μεσα στην αυγοτροφη εννοειτε;
 
Back
Top