Ασθένειες Πρόβλημα με αρσενικό καναρίνι

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης pns
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

pns

PB New Member
Εγγραφή
24 Απρ 2020
Μηνύματα
103
Πόλη
Ελευσίνα
Καλησπέρα παιδιά. Ελπίζω να είστε όλοι καλά. Ονομάζομαι Παναγιώτης και είμαι νέο μέλος στην ομάδα. Έχω ένα αρσενικό καναρίνι εδώ και 2,5 χρόνια και θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάτι που με προβληματίζει. Πριν 3 εβδομάδες κι ενώ το πουλάκι μου ήταν ιδιαίτερα δραστήριο και κελαηδούσε κανονικά, ξαφνικά από τη μια μέρα στην άλλη σταμάτησε να κελαηδάει και έχασε τη ζωηράδα του. Αφού περίμενα 4 μέρες να δω μήπως ήταν κάτι παροδικό, αποφάσισα να το πάω στον πτηνίατρο στον οποίο είχα ξαναπάει και παλιότερα άλλη μια φορά όταν χρειάστηκε και έμεινα πολύ ικανοποιημένος. Πήγα λοιπόν, το είδε και μου είπε ότι ήταν εντάξει εκτός από το ένα πόδι του που ήταν λίγο κόκκινο. Του είπα ότι παρατήρησα ότι σφίγγεται όταν κάνει τις κουτσουλιές του αλλά η κοιλιά του όπως και οι κουτσουλιές του ήταν εντάξει. Μου έδωσε ένα αμτιφλεγμονώδες για το πόδι και μια αντιβιωση επειδή του είπα ότι σφίγγεται όταν κάνει κουτσουλιά. Μου είπε να τα δώσω αυτά για πέντε μέρες και σε μια βδομάδα να πάω να το δει πάλι. Έδωσα λοιπόν τα φάρμακα, πήγα και το είδε πάλι και μου είπε ότι είναι μια χαρά. Εγώ είδα μικρή βελτίωση κάτι που το είπα και στο γιατρό αλλά μου είπε ότι το καναρινι είναι μια χαρά. Καθώς περνούσαν οι μέρες φαινόταν να βελτιώνεται η κατάσταση και το σαββατοκύριακο που μας πέρασε κελαηδούσε αρκετά και ήταν περισσότερο δραστήριο. Ωστόσο αυτή τη βδομάδα που διανύουμε παρατηρώ ότι αρχίζει να χάνει πάλι τη ζωηράδα του και δεν κελαηδάει. Κάθεται στην πάνω πατήθρα ελαφρώς φουσκωμένο και κατεβαίνει μόνο για να φάει, να πιει νερό και να κάνει μπάνιο όταν του βάζω τη μπανιέρα. Επίσης διακρίνω ότι ανοιγοκλείνει και χτυπάει το ράμφος του κάποιες φορές. Τέλος, σήμερα το πρωί που πήγα να το πάρω από το σημείο που το έχω το βράδυ μέσα στο σπίτι, άρχισε να αναπνέει πιο γρήγορα αλλά αυτό που με ανησύχησε είναι ότι έκανε και θόρυβο καθώς ανέπνεε. Τον ίδιο θόρυβο τον άκουσα να τον κάνει άλλες δύο φορές σήμερα μέσα στη μέρα και σκέφτομαι μήπως έχεις κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα. Δεν ξέρω τι να κάνω. Να πάω πάλι στο γιατρό; Πραγματικά δεν ξέρω. Μήπως έχει τύχει σε κάποιον κάτι παρόμοιο; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
 
Η διατροφή του περιλαμβάνει μείγμα σπόρων σε κλειστή συσκευασία, λαχανικά (κυρίως αγγούρι) μία φορά την εβδομάδα, επίσης του δίνω αυγό με το τσόφλι βδομάδα παρά βδομάδα (το αυγό το κόβω στη μέση και του δίνω το μισό τη μία μέρα και το άλλο μισό την επόμενη), αυγοτροφή χωρίς χρωστική επίσης βδομάδα παρά βδομάδα (όχι την ίδια εβδομάδα με το αυγό) για μία μέρα το πολύ δύο μέρες. Κατά περιόδους δίνω και άμμο. Από φρούτα προτιμώ να του δίνω μήλο αλλά δεν το τρώει ιδιαίτερα.
 
@pns πρέπει να παρέχεις μόνιμα την άμμο καθώς και το σουπιοκόκαλο. Το καθαρίζεις τακτικά; Ίσως λόγο έλλειψης καθαριότητας αναπτύχθηκαν τα συγκεκριμένα ακαρεα. Αλλά μπορεί να μην είναι αυτα.
 
@Giorgos_finches σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και τα σχόλια σου. Θα φροντίσω να του δίνω συνεχώς την άμμο από εδώ και πέρα. Όσον αφορά την καθαριότητα, το καθαρίζω τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Το σουπιοκόλαλο δεν το τρώει. Του είχα πάρει πιο παλιά αυτά που είναι σε συσκευασία στο εμπόριο αλλά ούτε που το πλησίαζε. Γι αυτό το λόγο δοκίμασα να του δώσω και σουπιοκόλαλο από φρέσκια σουπιά αλλά πάλι δεν το ακούμπησε καθόλου.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Τον κλουβί είναι αρκετά ευρύχωρο (39,5x29,5x45,5) και με τη συμβουλή του γιατρού που είχα επισκεφθεί παλιότερα, έχω τοποθετήσει τα δύο κλαδάκια χαμηλά και το τρίτο ψηλά ώστε να γυμνάζεται περισσότερο.
 
Χωρις να ειμαι ειδικη πανω σε αυτο συμφωνω οτι μπορει να ειναι ακαρεα της αναπνευστικης οδου γιατι ειχα τα ιδια συμπτωματα με ενα tibrado! Εκανε ακριβως τα ιδια! Ευχομαι ολα να πανε καλα :)
 
Οχι δυστυχως δεν το προλαβα ☹ αργησα πολυ γιατι ρωτουσα και δεν ξερανε μου λεγανε θελει ζευγαρωμα νιωθει μοναξια ενας αλλος μου ειπε οτι ειναι θυληκο και δεν μπορει να βγαλει το αυγο (ελεος δηλαδη) και τελικα μου ειχε δωσει αυτη στο πετ σοπ σταγονες να τις βαζω στον σβερκο του αλλα δυστυχως δεν το προλαβα! Ηταν αργα! Δεν θελω να σε απογοητευσω δεν ειμαι ειδικη ψαξτο γρηγορα αν ειναι ακαρεα της αναπνευστικης οδου γιατι εχασα ενα καναρινι βαρβατο με αυτα τα ακαρεα! Ελπιζω ολα να πανε καλα και το καναρινακι σου να χοροπηδαει και να τραγουδαει ολη μερα μεσα απο την καρδια μου 🙂
 
Αν υπαρχει η δυνατότητα να επισκεφτείς γιατρο να το κανεις αλλα να ειναι γιατρος που ειδικεύεται στα πτηνά, πχ να ξερει πως να κανει κλινικη εξεταση για ακαρεα της τραχειας και οχι απλα να πιθανολογησει.

Αν δεν υπαρχει η δυνατοτητα να το δει γιατρός, παραμερισε τα πουπουλα σε στηθος και κοιλια με ελαφρως βρεγμενα δάχτυλα και βγαλε μας 2 καθαρες φώτο.
 
Δυστυχώς φουσκωμενο κάθεται ακόμη. Το έπιασα πριν λίγο για να το ψάξω και μόλις το πλησίασα πριν καν ακουμπήσω το κλουβί άρχισε να ακούγεται πάλι αυτός ο ήχος όταν ανέπνεε
 
Τελευταία επεξεργασία:
☹ βγαλτο μας μια φωτο αν μπορεις αν υπαρχει δυνατοτητα! Μηπως υπηρχαν τιποτα εργασιες και δημιουργηθηκε σκονη και το επαθε το καναρινακι αυτο;
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Tony Forpus Υπάρχουν κοντά στην περιοχή που μένω κάποιοι γιατροί ειδικοί για πτηνά. Θα το πάω να το δει κάποιος για να είμαι σίγουρος
[automerge]1589468472[/automerge]
@Elli δεν υπήρχαν εργασίες. Εκτός αν το έχει επηρεάσει η γύρη γιατί υπάρχει ένα πεύκο ακριβώς έξω από το σπίτι οπότε μαζεύεται αρκετή. Δεν ξέρω αν μπορεί να έχει γίνει κάτι τέτοιο
 
Back
Top