Αναπαραγωγή Πρώτη προσπάθεια αναπαραγωγής καρδερίνας

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Ace21
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Ace21

PB New Member
Εγγραφή
27 Δεκ 2017
Μηνύματα
350
Πόλη
Μυτιλήνη
Καλησπέρα σε όλους!

Θα ήθελα κάποιες συμβουλές σχετικά με την πρώτη μου προσπάθεια αναπαραγωγής καρδερίνας, η οποία δεν πάει και τόσο καλά.
Κατ' αρχήν το ζευγάρι ήρθε στα χέρια μου το χειμώνα. Είναι πουλάκια εκτροφής δακτυλιδωμένα.
Το χειμώνα βρίσκονταν ξεχωριστά χωρίς οπτική επαφή σε εξηντάρι κλουβί το καθένα. Πριν από περίπου ένα μήνα τα έβαλα μαζί σε κλούβα εξωτερικού χώρου, διαστάσεων 1.00x0.40x0.40. Στην αρχή τα πήγαιναν καλά, σταδιακά όμως άρχισαν οι τσακωμοί οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει πολύ έντονοι καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Θεωρώ πως ο αρσενικός είναι πυρωμένος ενώ η θηλυκιά όχι τόσο, γι' αυτό την ενοχλεί συνέχεια.

Παρ' όλα αυτά προχθές η θηλυκιά έκανε το πρώτο αυγό στη φωλίτσα. Το άλλαξα με πλαστικό, λόγω όμως των έντονων τσακωμών, μάλλον εσφαλμένα, τα χώρισα. Θεώρησα καλύτερο να πάει στράφι μια προσπάθεια αναπαραγωγής παρά να μην είναι ήρεμα τα πουλιά.
Εχθές, έκανε το δεύτερο αυγό στον πάτο του κλουβιού και έσπασε. Κλώσαγε όλη μέρα το ψεύτικο πρώτο αυγό και έκανε έναν ήχο (το κλασικό τσιρ τσιρ) το οποίο θεώρησα πως είναι κάλεσμα, οπότε ξαναέβαλα μαζί τον αρσενικό.
Σήμερα το τρίτο αυγό το βρήκα στην φωλίτσα. Παρόλα αυτά όλη την ημέρα σήμερα μάλωναν. Η θηλυκιά δεν κάθεται στην φωλιά όπως εχθές, ενώ και η φωλιά μου φάνηκε κάπως χαλασμένη, ίσως από τα μαλώματα ή ίσως κάποιος από τους δύο την χαλάει.
Αυτό που σκέφτομαι είναι να πάρω όσα αυγά κάνει και μετά να τα χωρίσω και να την αφήσω με την ηρεμία της να τα κλωσήσει, αν και αμφιβάλλω αν θα είναι γονιμοποιημένα (δεν έχω δει να την βατεύει).

Να σημειωθεί εδώ ότι από διατροφή τους δίνω versele laga για άγρια πουλάκια, αυγοτροφή για άγρια (συσκευασμένα και τα δύο), αυγό φρέσκο ενίοτε, κάποια πολυβιταμινούχα της landmark, καθώς και κάποια φρούτα - λαχανικά. Για να είμαι ειλικρινής εντατική προετοιμασία για αναπαραγωγή δεν είχε γίνει.
Επίσης στον ίδιο εξωτερικό χώρο χωρίς οπτική επαφή υπάρχει ζευγαράκι καναρινιών το οποίο τα πάει περίφημα και σε λίγες ημέρες, αν όλα πάνε καλά, περιμένω τα πρώτα μικρά.

Σας ευχαριστώ πολύ, κάθε συμβουλή καλοδεχούμενη!
 
Ο καιρος δεν εχει στρωσει ακομα με τις απότομες αλλαγες θερμοκρασίας και αυτο επηρεάζει τα πουλια.
Το μαλωμα που αναφερεις είναι φυσιολογικό σε ενα ζευγαρι.
Το καλύτερο που εχεις να κανεις είναι ελάχιστες παρεμβασεις στη διαδικασία και να αφησεις το ζευγάρι να ηρεμησει.

Εαν μπορείς να εχεις σε αναμονη παραμανα καναρα τοτε μπορει να χρειαστεί.

Καλη επιτυχία!
 
@Ace21 δεν ξέρω τι καιρό κάνει εκεί που βρίσκεσαι, πάντως όπως σωστά σου επισημάνθηκε μπορεί οι απότομες αλλαγές να έχουν σαν αποτέλεσμα κάποιο από τα δύο πουλάκια να μην είναι τελείως έτοιμο.
Οι τσακωμοί του ζευγαριού μπορεί να οφείλονται σε αυτό, αλλά δεν είναι σπάνιο ζευγάρια που έχουν γενικά τέτοιες εντάσεις να δώσουν γόνιμα αυγά.

Αυτό που θα σου έλεγα να κάνεις μήπως και προλάβεις και σώσεις κάποιο αυγό, είναι να πηγαίνεις το βραδάκι όταν αρχίσει να δύει ο ήλιος και να βάζεις το χώρισμα ανάμεσά τους. Έτσι το πρωί το θηλυκό θα μπορεί ανενόχλητο να πηγαίνει στη φωλιά και να κάνει το αυγό του. Θα το αλλάζεις με πλαστικό και μετά θα τα ενώνεις για όλη τη διάρκεια ημέρας και το βραδάκι πάλι θα κάνεις το ίδιο.
Μετά το 4ο αυγό βγάλε τελείως τον αρσενικό και άσε το θηλυκό να κλωσήσει τα αυγά.
Εγώ αυτό κάνω όταν έχω ζευγάρια όπου το αρσενικό πηγαίνει και χαλάει τη φωλιά ή σπάει τα αυγά.
Αν τώρα κάνεις αυτό και πάλι το πρωί βρίσκεις σπασμένο αυγό κτλ, τότε μάλλον το θηλυκό δε νιώθει άνετα για χ,ψ λόγους.

Και πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο ένα ζευγάρι απλά να μην ταίριαξε, χωρίς εμείς να μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί.

Τα πουλάκια είναι πρωτάρικα και τα δύο;
 
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. @patrickios σήμερα έκανε το τέταρτο αυγό. Πολύ μάλωμα όλη την ημέρα, οπότε πήρα την απόφαση και το μεσημέρι τα χώρισα ξανά. Η θηλυκια σήμερα δεν έκατσε καθόλου στα αυγά (τρία μέσα, θυμίζω το δεύτερο το είχε κάνει στον πάτο). Αύριο θα βάλω τα αυγά της στη φωλιά και ό,τι γίνει. Δυστυχώς δεν έχω παραμάνα δεν ξέρω αν προλαβαίνω και να βρω τώρα. Νομίζω γενικά η προσπάθεια είναι καμένη, αν "κλέψω" κάτι από όλο αυτό πέρα από την εμπειρία θα είμαι τυχερός.

Δυστυχώς η κλούβα αν και πολύ καλή κατασκευή, έχει ένα θέμα με το χώρισμα. Δεν είναι καθόλου βολικό, και για να μπει ή να βγει αντίστοιχα, θα πρέπει να πιαστεί το πουλί που θα χωριστεί, πράγμα που στρεσάρει γενικά το ζευγάρι. Ίσως το στρες αυτό να είναι και ο λόγος που η θηλυκια δεν κάθεται στη φωλιά όταν τους χωρίζω.
Τέλος πάντων αυτό είναι κάτι που σε βάθος χρόνου θα γίνει πιο πρακτικό σίγουρα.

Όσο για τον καιρό, όντως δεν είναι στρωμένος καθόλου. Και τα πουλάκια είναι πρωταρικα και τα δύο.
 
@Ace21 Λογικά όλα έχουν παίξει το ρόλο τους. Δηλαδή και το ότι τα έχεις στρεσάρει αρκετά + οτι δεν έχει στρώσει ο καιρός καθόλου (τα δικά μου ζευγάρια δεν έχουν κάνει καν φωλιές ακόμα) + ότι είναι και τα δύο πρωτάρικα (γενικά να προτιμάς να βάζεις ζευγάρια που έστω το ένα από τα δύο να έχει μπει ξανά σε αναπαραγωγή).

Όπως και να'χει, άσε το θηλυκό τώρα μόνο του να κλωσήσει τα αυγά κανονικά. Και άσπορα να είναι, πάλι ο χρόνος που θα μεσολαβήσει μέχρι να τα πετάξεις θα λειτουργήσει υπέρ σου.
 
Πρόσεχε τον αρσενικό , εγώ έχω επίσης ένα ζευγαράκι εκτροφής στο οποίο ο αρσενικός είναι τόσο πυρωμένος που χάλασε τα αυγά και τη φωλιά , βάζε της συνεχώς έξτρα ασβέστιο πέρα από σουπιοκοκαλο να μην έχεις καμία δυστοκια όπως είχα εγώ ( το οποίο αυγό έσπασε μέσα της και τώρα είμαι σε αναμμένα κάρβουνα αν θα ζήσει ή όχι μια την έχω 😢)
 
Καλημέρα σας και καλή σαρακοστή,
Σήμερα η καρδερίνα μου έβγαλε το πρώτο μικρό όπως το είδα το χρώμα του είναι άσπρο δεν είναι σκούρο όπως τα ξέρω, πρώτη φορά κάνω τη προσπάθεια, να τονίσω ότι ΔΕΝ πείραξα αυγά καθόλου, υπάρχει κάποιος φίλος που να ξέρει το λόγο να μου πει?ευχαριστώ πολύ...(Μιλάω πάντα για καρδερίνες βαλκανικές ζευγάρι)
 
Μην σε απασχολεί το χρώμα . Εάν είδες τσακωμούς χώρισμα τον αρσενικό δίπλα τα καταφέρνει και μόνη τής η Τ αφήνεις όπως έχει και αναλαμβάνει η φύση ότι και να γίνει κράτα γερά.
 
Back
Top