Φροντίδα Πως να φροντίσω κοτσυφάκι που έπεσε από τη φωλιά;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης ChrisRhys
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

ChrisRhys

PB New Member
Εγγραφή
4 Μαϊ 2017
Μηνύματα
8
Πόλη
Ναύπακτος
Καλησπέρα σας!
Ήρθα στο χωριό μου την Ναυπακτο για κάποιες μέρες, και είδα στο έλατο μας μια φωλιά από κοτσύφια... Δυστυχώς προχθές πέσανε και τα 4 κάτω .. Δεν είναι πολύ μεγάλα, δεν πετάνε, έχουν λίγο φτερωμα όμως, σήμερα βρήκα 2 πεθαμένα ένα να αγνοείτε Κ πήρα την απόφαση να μαζέψω έστω το τελευταίο να ζήσει..
Του έκανα μια φωλιά να είναι ζεστά Κ το τάισα 2 σκουλίκια που έσκαψα στον κήπο..
Με βλέπει Κ τρώει κανονικά !
Πείτε μου σας παρακαλώ κάθε ποτε να το ταΐζω ...
Κάθε ώρα που με βλέπει ανοίγει Κ το στόμα...
 
Θα επικοινωνήσεις με την ΑΝΙΜΑ ή το ΕΚΠΑΖ κι αυτοί θα σου πουν πως θα ενεργήσεις μέχρι να φτάσει στα χέρια τους.
Μέχρι να δοθεί η σωστή λύση από αυτούς συνεχίζεις με όσα έγραψες παραπάνω ...
Αν θέλεις πρόσθεσε και καλά βρασμένο αυγό σε όσα του δίνεις.
Αν θέλεις δώσε και μερικές σταγόνες νερό ή καλύτερα τσάι...
Περιμένουμε να μας ενημερώσεις για τις εξελίξεις από τις ομάδες αφού τηλεφωνήσεις εδώ https://www.wild-anima.gr/
 
Δλδ θα το στείλω σε αυτούς;
Η να πάρω τηλ να μου πουν πως να το ταΐσω Κ τι να κάνω ;
 
Θα επικοινωνήσεις μαζί τους και θα σου δώσουν αρχικά οδηγίες για τις πρώτες ώρες... και στη συνέχει τον τρόπο αποστολής του ή παράδοσής του σε κάποιο μέλος τους...
Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβουν οι ίδιοι...
 
Ενημέρωσέ μας πάντως για την εξέλιξη...
Και απο το site της Anima για νεοσσούς κοτσυφιων:
Κοτσυφάκια
Παρουσιάζουν σημαντική θνησιμότητα. Μερικά μεγαλώνουν μια χαρά και άλλα ξαφνικά πεθαίνουν. Ταΐζονται εναλλάξ με ξηρά τροφή αναπτύξεως για γατάκια, αυγό και exact. Όταν το μέγεθος και το σχήμα τους φτάσει να είναι παρόμοιο με των ενηλίκων, τα απελευθερώνουμε κοντά σε θάμνους.
 
Παρουσιάζουν σημαντική θνησιμότητα. Μερικά μεγαλώνουν μια χαρά και άλλα ξαφνικά πεθαίνουν. Ταΐζονται εναλλάξ με ξηρά τροφή αναπτύξεως για γατάκια, αυγό και exact.
Δλδ να μην του δώσω αλλα σκουλήκια που μάζεψα σήμερα...;!
Αν καταφέρει Κ ζήσει Κ αυτό...
Απορώ τα αλλά γιατί τα βρήκα πεθαμένα στον κήπο Κ επίσης απορώ γιατί τα έριξαν οι γονείς από την φωλιά τόσο μικρά...
 
Κοίτα, στη θέση σου θα προσπαθούσα ακόμα και τέτοια ώρα να επικοινωνήσω με κάποιον εκπρόσωπο των 2 οργανώσεων. Αν δεν τα κατάφερνα θα του έδινα και τα σκουλήκια και το αυγό που σου είπαν παραπάνω. Αύριο το πρωί θα έπαιρνα πάλι νωρίς τηλέφωνο. Αλλά το πουλάκι πάλι πρωί - πρωί θα πρέπει να ταιστεί, κάτι θα πρέπει να του δώσεις να φάει. Επίσης όσο το δυνατό νωρίτερα θα προσπαθούσα να προμηθευτώ αυτές τις τροφές που γράφουν στο απόσπασμα που σου έστειλα.
 
Διάβασα το άρθρο και τις οδηγίες από το site anima .
Δεν το έχω στο σπιτι μέσα, το άφησα έξω μεσα σε μια άδεια γλάστρα που έβαλα μπόλικο βαμβάκι για να είναι ζεστό Κ την γλάστρα πάνω στο έλατο, απλά το τάισα μόλις το πήρα από κάτω Κ για να μην το πάρει καμία γάτα!
Θα πάρω αύριο τηλ Κ θα παρακολουθήσω αν θα πάνε οι γονείς! Μακάρι να είναι Κ τώρα από πάνω του αλλά δεν πάω μέσα στον κήπο με φακό μην τα ενοχλήσω αν είναι..όποτε αύριο πρωί σας ενημερώνω ...
 
Για κοίτα κι εδώ. Νομίζω ότι καλά έκανες που το έβαλες πάνω στο δέντρο.
Είναι παμφάγο, τρώγοντας μία μεγάλη ποικιλία από έντομα, γεωσκώληκες, καρπούς και φρούτα.
Οι νεοσσοί είναι έτοιμοι να αφήσουν τη φωλιά σε 13-14 μέρες, αλλά αν αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη φωλιά μπορούν να επιβιώσουν και από 9 ημερών. Η ικανότητά τους αυτή να αποκτούν σύντομα φτερά και να εγκαταλείπουν τη φωλιά είναι μια προσαρμογή για την αποφυγή των θηρευτών. Τα νεαρά πουλιά φεύγουν από τη φωλιά και παραμένουν σε κοντινό σημείο σε κάλυψη για τις επόμενες ημέρες.
Τα νεαρά πουλιά εγκαταλείπουν τη φωλιά όταν είναι πλήρως πτερωμένα, αλλά δεν είναι ικανά να πετάξουν. Θα παραμείνουν ανίκανα να πετάξουν για μερικές μέρες. Οι γονείς του θα φροντίσουν για αυτό για τις επόμενες 3 εβδομάδες. Ένα πτερωμένο νεαρό κοτσύφι είναι εξαιρετικά απίθανο να εγκαταλειφθεί από τους γονείς του. Τα νεαρά κοτσύφια δεν θα έπρεπε ποτέ να «σώζονται», αλλά να αφήνονται μόνα και στη φροντίδα των γονιών τους. Σε περίπτωση που βρείτε ένα νεαρό κοτσύφι μόνο του, μην το απομακρύνετε από τη θέση που το βρήκατε γιατί οι γονείς του θα βρίσκονται κάπου κοντά και θα το αναζητήσουν. Μετακινήστε το σε ασφαλή, κοντινή στην αρχική, θέση, μόνο σε περίπτωση που η ζωή του απειλείται (π.χ. από κάποια γάτα).
 
Αυτό ακριβώς φίλε διάβασα!
Άντε μακάρι να το προσέξουν...όποτε έτσι τα αφήνουν από την φωλιά πριν καν πετάξουν Κ εγώ νόμιζα έπεσαν...
Τέλος καθε χρόνο εδώ και 7-8 χρόνια Πάσχα που έρχομαι εδώ, πάντα έχουμε φωλιά από κοτσύφια στον κήπο μας Κ νομίζαμε ότι είναι το ίδιο ζευγάρι αλλά διάβασα ζουν μόνο 3-4 χρόνια όποτε δεν είναι το ίδιο ζευγάρι...
Σας ευχαριστώ Κ πάλι. Έμαθα σήμερα αρκετά για τα κοτσύφια που τα είχα κάθε χρόνο εδώ στο πατρικό!
Καλό σας βράδυ Κ ευχαριστώ Κ πάλι!
 
Καλημέρα! Όπως το είπες, δεν είναι στην γλάστρα Κ έχει πάει στο μπάρμπεκιου τρυπωμένο μέσα σε κάτι φυτά...
Βλέπω τον αρσενικό πηγαίνει όμως... Επίσης βρήκα πολύ κάτω τέρμα στον κήπο σε άλλη μεριά και το 4ο που ήταν αγνοούμενο...
Όποτε ζουν 2 και δεν άντεξαν τα αλλά 2 :-(

Ε τώρα πιστεύω 2 πουλάκια μπορούν να τα ταΐσουν αρκετά και να ζήσουν ! Δεν τα πειράζω ξανά.. Εξάλλου λέει Κ το άρθρο ότι έτσι τα φροντίζουν από το έδαφος κάτω ..
 
Σωστά, σοφή η κίνησή σου.
Με προσοχή από δω και πέρα να μην τα τρομάξεις.
Προσπάθησε να κρατήσεις μια δυο μέρες τα αρπακτικά κυρίως τις γάτες μακρυά τους.
Θα πρότεινα μάλιστα να χρησιμοποιήσεις πολλά και πυκνά κλαδιά (από δέντρα της περιοχής σου) τα οποία από τη μία θα επιτρέψουν την απόκρυψη και από την άλλη θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ως "σκάλα" αναρρίχησης των μικρών σε κάποιο κοντινό δέντρο.Αν ανέβουν πάνω στο δέντρο η ασφάλειά τους θα πολλαπλασιαστεί.
Πιστεύω μάλιστα πως σε λίγες μέρες θα έχουν και τη μικρή πτητική ικανότητα που θα τα βοηθήσει να αποφεύγουν τους εχθρούς τους μια και οι γονείς θα συνεχίσουν να τα τροφοδοτούν.
Μπράβο σου πάντως
Αν θέλεις ανέβασε και μερικές φωτογραφίες από τους δράστες της συζήτησης.
 
Πες μας το όνομά σου (το μικρό) για να μπορούμε να σου απευθυνόμαστε πιο άνετα.
Να είσαι καλά που τα φρόντισες! Συγχαρητήρια.
Δεν γνωρίζω αν η διασπορά των μικρών είναι μια έστω ενστικτώδης τακτική τους ώστε αν εντοπίσει κάποιο ένας θηρευτής, να γλιτώσουν τα άλλα. Το μόνο που θα έκανα στη θέση σου είναι να βγάλω (δεν ξέρω σε τι βαθμό γίνεται) μερικά σκουλήκια και να τα πάω σε εκείνα τα μέρη που είναι τα πουλάκια, αλλά να τα αφήσω σε σημείο, κοντά μεν, αλλά δυσπρόσιτο από άλλα πουλιά μεγαλύτερα (όπως η καρακάξα) δε.
 
Χρήστο με λένε!
Είναι οι γονείς τους και τα ταΐζουν μέσα στον κήπο Κ κοντά στο μπάρμπεκιου!
Πότισα σήμερα το έλατο για να κάνει εκεί γύρω λάσπη Κ πέτυχε το κόλπο Κ πάνε τα μεγάλα και σκάβουν.. Προφανώς βγήκαν τα σκουλήκια προς τα πάνω ..
 
Αυτό με τα κλαδιά που σου πρότεινα το έκανες;
Είναι σωτήριο όπλο...

Δεν έκανα αυτό με τα κλαδιά γιατί δίπλα στο μπάρμπεκιου είναι ένα βουνό από ξύλα ελιάς κομμένα από τους γονείς μου Κ επίσης είδα πάνε Κ χώνονται και εκεί..
οποτε λογικά προσταυτευονται κυριως από το κρύο γιατί αρπακτικά δεν έχουμε..
 
IMG_20170524_003604.webp Ναμαστε κ εμεις,το βρηκε η συζυγος το α πογευμα στο χωμα πεσμενο, πανω ηταν μια φωλια με σπουργιτια! Το βαλαμε κατω απο ενα σποτ κουζινας και εφαγε 3 φορες ασπραδι βρασμενο σε συριγγα και λιγο ζαχαρονερο! Το πουλακι συνηλθε θεαματικα με την λαμπα! Εχει κ ενα κτυπημα γδαρσιμο στο πισω μερος του κεφαλιου του! Υπαρχει μια ορνιθολογικη στον βαλτο της Βραβρωνας κ θα προσπαθησουμε να επικοινωνησουμε αυριο!IMG_20170523_205155-1040x584.webp IMG_20170523_205122-1040x584.webp
 
Back
Top