Γενικά Σκέψεις επαγγελματικής εκτροφής

Geokilkis

PB Member
Εγγραφή
23 Μαϊ 2021
Μηνύματα
472
Πόλη
Κιλκίς
Καλημέρα παιδιά,
Το επόμενο διάστημα έχει σκοπό να ασχοληθεί η σύζυγος επαγγελματικά με τη καλλιέργεια γης, να γίνει αγρότης δηλαδή. Οπότε και θα εγκατασταθουμε στο χωριό...
Η κυρία καλλιέργεια είναι βαμβάκι, η οποία είναι εποχιακή, ουσιαστικα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.. οπότε χρόνος υπάρχει γιατί έχουμε και τη βοήθεια των γιαγιάδων/παππούδων σε όλες τις δουλειές και τα παιδιά θα πάνε και σχολείο...

Έτσι λοιπόν με αυτή την αλλαγή σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε και στη σταδιακή αλλά με επαγγελματικες προδιαγραφές εκτροφή παπαγάλων που τους λατρεύουμε και αρέσουν πολύ και στα παιδιά ώστε να συμπληρώσουμε το εισόδημα.
Εμπειρία από εκτροφή δεν έχουμε, μιας και τους παπαγάλους μας τους έχουμε από το Πάσχα και για αυτόν ακριβώς το λόγο θέλουμε η εκτροφή τους να γίνει με σταδιακή αύξηση του αριθμού ώστε να αντιμετωπίζουμε σωστά τις όποιες προκλήσεις, και πάντα με υπευθυνότητα.

-Η εκτροφή θέλουμε να γίνει με γνώμονα τις άριστες συνθήκες διαβίωσης, καθαριότητας, σεβασμού των παπαγάλων μας και απολύτως νόμιμα.

Έχουμε έναν ευρύχωρο (150τμ) χώρο καταστήματος στον οποίο κατά τη διάρκεια της ημέρας φωτίζεται πλήρως από τον ήλιο και τελευταία που ανακαινίστηκε έχει και ψύξη/θέρμανση..

Αυτή τη στιγμή έχουμε 2 ζευγαρακια budgie και ένα ήμερο θηλυκό cockatiel.
Η πρώτη σκέψη είναι να αγοραστούν (από διάφορες πηγές) άλλα 3 ζευγαρακια budgie και να ξεκινήσουμε την αναπαραγωγή όταν (και αν) έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Και εν συνεχεία από κάθε γέννα να προστίθενται και νέα πουλάκια και να γίνονται σιγά σιγά ζευγάρια...
Κάπως έτσι δηλαδή ώστε να βλέπουμε και πως πάει.

Αυτό που θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι πρώτα από όλα αν το βρίσκεται σωστό πλάνο, ως "επιχειρηματικό" και φιλοζωικό.

Και πως βλέπετε μια οργανωμένη και επαγγελματική εκτροφή;
 
Δεν είμαι καθόλου σίγουρος για αυτά που θα γράψω, υπό την έννοια ότι δεν έχω καθόλου δεδομένα από επαγγελματίες εκτροφείς.
  1. Πιστεύω ότι στην περιοχή σας θα πρέπει να υπάρχει ένας αξιόπιστος κτηνίατρος γνώστης της παθολογίας των πτηνών, ώστε να μπορείς να συνεργαστείς για ό,τι προκύψει μαζί του.
  2. Θεωρώ επίσης ότι η περιοχή στην οποία θα είστε καλό θα ήταν να είναι ευπρόσιτη, κοντά σε μεγάλο αστικό κέντρο, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμη από πιθανούς πελάτες
  3. Ακόμη, ωφέλιμο ίσως θα ήταν να βάλετε και κάποια κάπως πιο σπάνια είδη, όπως π.χ. μεσαίους εντυπωσιακών χρωμάτων παπαγάλους, καρδερίνες εκτροφής, ίσως καρποντάκους.
  4. Εννοείται ένα site θα βελτίωνε τη σταδιακή αναγνώρισή σας
Αυτό όμως που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι πολύ φοβάμαι ότι ελάχιστοι εκτροφείς ρεφάρουν τα έξοδά τους και έχουν στο τέλος και κάποιο εισόδημα, αλλά μπορεί και να κάνω λάθος.
Καλή Επιτυχία
 
Επειδή εγώ εργάζομαι Θεσσαλονίκη (απέχει 40 λεπτά από το χωριό μου) πιστεύω πως η συνεργασία θα είναι με κάποιον από εκεί λόγω καλύτερης κατάρτισης. Έχει το Κιλκίς καλό κτηνίατρο αλλά όχι ειδικό στα πτηνά δυστυχώς. Το κακό είναι ότι θα υπάρξει (πιθανόν) στρες στα πουλιά κατά τη μεταφορά τους.

Λόγω έλλειψης εμπειρίας προς το παρόν θεωρώ πως θα ήταν ανεύθυνο να έχω πολλά είδη πριν εξοικειωθούμε σωστά με τα δύο.
Οπότε σταδιακά ναι θα γίνουν βήματα..

Τώρα ως προς τα έσοδα είναι κάτι που θα με απασχολήσει μετά τις πρώτες γέννες.. αλλα αν κάποιος είχε μια σχετική εμπειρία θα βοηθούσε. Προκειμένου να έχω μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το αν αποφέρει έσοδα ή θα είναι ένα χόμπι.
Δεν θέλω και οι παπαγάλοι να γίνουν αναπαραγωγικές μηχανές όλο τον χρόνο για να έχω πολλές γέννες αλλά όποτε έρχεται ο κύκλος τους.
 
@Geokilkis αν το ξεκινήσετε με όλα τα νόμιμα..δεν θα υπάρχουν έσοδα, τουλάχιστον στην αρχή. Είχα συζήτηση με τον εκτροφέα που πήρα τον μικρό μου, αν δεν είχε τόσα είδη και αρκετά ζευγάρια νομίζω πως θα έβαζε και από την τσέπη του..(λειτουργεί και ως κτηνίατρος όποτε κάπως καλύπτονται). Ενταξει δεν έχει και μεγάλη διαφορα (εκτός από το ότι πληρώνεις στο κράτος), αλλά γενικά κατά την γνώμη μου ειναι κάτι που θέλει μικρά μικρά βηματάκια ώστε αν «αποτύχει» να μην έχουμε μεγάλες απώλειες, έτσι όπως το σκέφτεστε δηλαδή.
 
Ακριβώς αυτό σκέφτομαι πως στη χειρότερη των περιπτώσεων θα έχω μια μεγάλη παπαγαλοπαρεα για τα παιδιά.

Δεν είναι ότι χρειαζόμαστε απόλυτα τα χρήματα γιατί ευτυχώς οικονομικά επιβιώνουμε αλλά για να κάνουμε και εν μέρει το χόμπι μας ένα μέρος εργασίας.

Δεν ξέρω αν θα υλοποιηθεί αλλά σίγουρα θα αυξήσουμε τα είδη σταδιακά μια που θα έχουμε χρόνο και χώρο κυρίως γιατί τώρα μένουμε σε διαμέρισμα και όσο να πεις δεν υπάρχει η άνεση του χωριού..

Νωρίτερα συζητούσα με έναν κύριο που έχει αρκετά πουλάκια και μου έδωσε πολλές ιδέες σχετικά με τη διαμόρφωση του χώρου
(Δωμάτιο καραντίνας, κουζίνα (υπάρχει ήδη) , χώρο περίθαλψης, δωμάτιο νεοσσών, ανάλογα με τον αριθμό πουλιών να χωριστούν σε δωμάτια ώστε να αποφευχθούν τυχόν εξάπλωση ασθενειών, γραφείο, δωμάτιο τροφών)

Έχει να προσθέσει κάποιος κάτι σχετικό με τη κατανομή του χώρου;
 
Αυτό όμως που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι πολύ φοβάμαι ότι ελάχιστοι εκτροφείς ρεφάρουν τα έξοδά τους
Μία χαρά ρεφάρουν Γιάννη. 🙂

Εγώ σκέφτομαι το εξής ότι ο Γιώργος μας εξέφρασε τον προβληματισμό του και ζητάει τη γνώμη μας λέγοντας ότι θέλει να συμπληρώσει το εισόδημα του.
Έτσι λοιπόν με αυτή την αλλαγή σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε και στη σταδιακή αλλά με επαγγελματικες προδιαγραφές εκτροφή παπαγάλων που τους λατρεύουμε και αρέσουν πολύ και στα παιδιά ώστε να συμπληρώσουμε το εισόδημα.
Φοβάμαι λοιπόν ότι με τα budgie θα είναι δυσκολότερο να τα καταφέρει από ότι με άλλα είδη παπαγάλων.
 
Θα συμφωνησω κι εγώ με τον Σταυρο,το ειδος δεν βοηθα απο αποψη κερδους.
Για να εχεις καλύτερα αποτελεσματα στο συγκεκριμένο ειδος θα πρεπει να ασχοληθεις με τις μεταλλάξεις,οποτε θα πρεπει να ριξεις καποια χρηματα για να παρεις κερδος σε βαθος χρονου.
 
Αν ειναι να ασχοληθείς για να παιρνεις καποιο μπατζετ χρηματων καλυτερο θα ηταν να σχοληθεις με cockatiel,ringneck,parrotlet,monk κλπ!Τετοια ειδη αφηνουν καποια χρηματα!Τα μπατζι ηρεμα δυστυχως δεν πανε παραπανω απο 25-30€ με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται…☹️
 
Καλημέρα όμορφη ιδέα για να ¨αναπτύξεις¨ το χόμπυ σου και να κάνεις και το κάτι παραπάνω . Ως επαγγελματική λύση όμως είναι αρκετά επισφαλής , αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε σε πολλές εκτροφές στο τέλος θλιβερά φαινόμενα . Μπορείς όμως να κάνεις κάτι που θα σε κάνει περήφανο και θα σας γεμίσει χαρά , ρεφάροντας τα έξοδά σου. Τώρα για το Κιλκίς δεν υπάρχει κάτι να σε βοηθήσει , μόνο από Θεσσαλονίκη θα κάνεις κάτι . Καλή συνέχεια στο όνειρό σου .
 
Σίγουρα η εμπορική αξία των budgie δεν είναι αξιόλογη παρόλο που είναι απίστευτα ωστόσο επειδή νιώθουμε πιο οικεία με αυτά θα ξεκινήσουμε έτσι και βλέπουμε..

Μελετάω και άλλα είδη αλλά πρώτα θα παίρνω ζευγαρακια για να γνωρίζω το είδος καλά και αν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε θα συνεχίζουμε.

Για να μην υπάρξει παρερμηνεία στο τίτλο, εννοώντας επαγγελματική εκτροφή δεν εννοώ με την απόλυτη έννοια της λέξης ότι θα αντικαταστήσει ή να επιφέρει έσοδα ως κύρια εργασία. Με τη λέξη επαγγελματική ήθελα να πω πως θα γίνει σωστά, με κατάλληλους χώρους, γνώσεις (εν καιρώ) και με ασφάλεια- σεβασμό στα πουλάκια μας και όταν (και αν) έρθει κάποιο συμπληρωματικό έσοδο. Ως προς το οικονομικό κομμάτι (έσοδα) θα έλεγα ερασιτεχνική εκτροφή.

Ήδη κάνω τις πρώτες επαφές για κλουβιά και στήσιμο, τα χαρτιά έχω βάλει λογιστή να το ψάχνει και όταν καταλήξω και είναι όλα έτοιμα θα πάρω τα πουλάκια.

Γνωρίζετε αν γίνονται σχετικές εκθέσεις στην Ευρώπη και ποια συνήθως εποχή; Έχει επισκεφθεί κάποιος; Κάποιο καλό εκτροφείο ώστε να επικοινωνήσω;
 
Φίλε Γιώργο εφόσον σκέφτεσαι τόσο σοβαρά το θέμα καλύτερα να επισκεφτείς έναν καταξιωμένο εκτροφέα του είδους , να δεις τον χώρο του , να σου εξηγήσει κάποια πράγματα και μετά κάνεις τον δικό σου χώρο. Πολλές φορές , αν όχι τις περισσότερες , η αρχή είναι το ήμισυ του παντός . Καλή συνέχεια . Επισκέψου μια σελίδα αποτελεσμάτων μιας διασυλλογικής έκθεσης , θα σου πρότεινα την σελίδα της ΑΛΟΠ , δες στα αποτελέσματα τους εκτροφείς και τους συλλόγους τους και μετά άρχισε τα τηλέφωνα .
 
Μετά από μεγάλη έρευνα και συζήτηση με μερικούς εκτροφείς κατάλαβα πως αυτά που είπε ο @giannisvlg έχει απόλυτο δίκιο.
Μπορεί μεν τα budgie να είναι πιο οικονομικά και εμπορικά ως προς την ευκολία πώλησης και τιμών αλλά δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να έχουν κέρδος ωστόσο επειδή δεν μιλάμε με τη τσέπη μας αλλά με τη καρδιά μας εννοείται ότι τα budgie θα κρατήσουν τη θέση τους αλλά όχι τόσο μεγάλο βαθμό όσο σκεφτόμασταν στην αρχή.

Οπότε κοιτάμε και για parrotlet και cockatiel..

Δεν ξέρω κατά πόσο οι τιμές τους ανταποκρίνονται στη πραγματική "αξία" τους αλλά σίγουρα αφήνουν κέρδος..

Πχ. Τιμές πώλησης
Ήμερο cockatiel γύρω στα 60€ και parrotlet 90€ ενώ τα άγρια cockatiel γύρω στα 40€ και parrotlet 70€..
 
@Geokilkis

Σε οτι αναφορα τα parrotlets νομιζω ειναι λιγο αισιοδοξες οι τιμες αν μιλας για μη εκθεσιακα πουλακια.
Επειδή επικεντρώνεσαι στο κερδος (και καλα κανεις) θα πρεπει παντα να εχεις στο μυαλο σου οτι η εκτροφη δεν μπορει να βασιστει σε μαθηματικο μοντέλο,υπαρχουν πολλοι ασταθμητοι παράγοντες
 
Ναι έχεις δίκιο δεν διευκρίνισα. Οι τιμές που έγραψα είναι για τα χρωματιστά..πέρα δηλαδή από τα πράσινα.. διαφορετικά είναι πιο φθηνά.
Σίγουρα, μιλάμε για ψυχουλες, που δεν μπορούν να μπουν σε ένα μοντέλο business plan..
 
Καλημέρα παιδιά,
Αν και καθυστέρησα αρκετά κυρίως λόγω των εγγράφων για τα οποία πραγματικά είναι Γολγοθάς, τα οποία ακόμα ψάχνω να βγάλω άκρη..
Ξεκίνησα να συγκεντρώνω πουλάκια και εξοπλισμό.
Για την αγορά των πουλιών επέλεξα να προμηθευτώ τα πουλάκια από ερασιτέχνες εκτροφείς για να έχω όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα και πιο υγιή και από εβδομάδα θα αρχίσουν οι παραλαβές/καραντίνα,και σιγά σιγά πτηνιατρικος έλεγχος.
Στα είδη που επικεντρωνομαι αυτή τη στιγμή είναι cockatiel, budgie, parrotlet και lovebirds αλλά αντιμετωπίζω μια δυσκολία στην ανεύρεση πουλιών αλλά είπαμε το πάμε χαλαρά...
Προς το παρόν επέλεξα τις κλούβες δύο ορόφων της voltrega, τη 446 gp. Ο λόγος της συγκεκριμένης επιλογής είναι ότι μου δίνει τη δυνατότητα να καθαρίζω τη σχάρα και το ταψί με ευκολία και κυρίως να μην ενοχλώ τα πουλάκια. Και είμαι σε αναμονή για τη παραλαβή περισσότερων κλουβιων...
Όταν (και αν) κάνω ένα βήμα παραπέρα σε άλλα είδη όπως ringneck, monk, conures κτλ θα πάω σε ιδιοκατασκευές με μεγαλύτερα κλουβιά και πιθανόν να μπουν και τα cockatiel σε αυτά.
Σύντομα θα βάλω φωτογραφίες.
 
Για την αγορά των πουλιών επέλεξα να προμηθευτώ τα πουλάκια από ερασιτέχνες εκτροφείς για να έχω όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα και πιο υγιή
Με τα τιμολόγια τι θα κάνεις; Μιλάμε για επιχείρηση πλέον πού έχει έσοδα και έξοδα. Πώς θα δηλώσεις έξοδα χωρίς τιμολόγια;
 
  • Like
Αντιδράσεις: marapo
Έξοδα θα δηλώσω από τροφές, κλουβιά αναλώσιμα κτλ.
Μιλάμε μόνο για την ώρα που προς το παρόν αγοράζω νέα πουλάκια σε μικρές ποσότητες πχ 2-4 ζευγάρια..
[automerge]1633761852[/automerge]
Τα χαρτιά που εκκρεμούν είναι ως προς την άδεια λειτουργίας πτηνοτροφικης μονάδας...και με το δημόσιο αυτή τη περίοδο είναι πολύ δύσκολο να βγάλεις άκρη. Μόνο με την πυροσβεστική είχα άμεση εξυπηρέτηση, στα υπόλοιπα είναι κλάμα...
Φορολογικά είμαι έτοιμος.
Αλλά για το επόμενο έτος δεν νομίζω να έχω πουλάκια να διαθέσω. Θα κάνω ball in που λένε στα οικονομικά..
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Vada για να μην μπερδεύουμε τα θέματα θα απαντήσω εδώ σχετικά με την αναπαραγωγή.
Έχουμε διαβάσει πάρα πολύ το κάθε στάδιο αναπαραγωγής, έχουμε κρατήσει αναλυτικά σημειώσεις για σημεία κλειδιά. Έχουμε φτιάξει φύλλα excel που μου έδειξε φίλος εκτροφέας, γενικά είμαστε έτοιμοι.
Το μόνο σημείο που δεν είμαστε απόλυτα έτοιμοι είναι το ασφαλές τάισμα με κρέμα (αν απαιτηθεί) αλλά με τον πτηνιατρο που θα συνεργαστούμε, θα μας καθοδηγήσει-διδαξει σε κάθε στάδιο.. τόσο δια ζώσης όσο και μέσω τηλεκπαίδευσης (μια που είναι της μόδας οι λέξεις).
[automerge]1633862984[/automerge]
Επίσης όσα πουλάκια έχουμε επιλέξει μέχρι τώρα είναι σε διαφορετικές ηλικίες ώστε να δούμε αν μπορούμε να τα καταφέρουμε και να μην εκθεσουμε ούτε τα πουλάκια αλλά ούτε και εμείς να χάσουμε τον έλεγχο.
 
Back
Top