Γενικά Σκέψεις επαγγελματικής εκτροφής

Τα πρώτα πουλάκια έχουν φτάσει, έχουν χωριστεί για να κρατήσουμε την καραντίνα μας.
Προς το παρόν έχουμε:
-2 ζευγάρια cockatiel σε αποχρώσεις normal grey και white faced (πιθανόν ζευγάρι, τις επόμενες μέρες θα γίνει τεστ dna) και μετά τη καραντίνα θα έρθουν ακόμα δύο.
-2 ζευγάρια lovebirds σε peach faced και masked
-2 ζευγάρια πράσινα parrotlet και αναμένονται ακόμα 2 σε άλλες αποχρώσεις
- 5 ζευγάρια budgie σε διάφορες αποχρώσεις.
-2 ζευγάρια ringneck πράσινα.

Και σιγά σιγά θα παίρνουμε και άλλα πουλάκια.

Ο χώρος ακόμα ετοιμάζεται, οι τεχνικοί μας καθυστερούν λίγο. Τα πουλάκια όμως είναι σε άλλο χώρο μέχρι να είμαστε πλήρως έτοιμοι.

Παρέλαβα τις πρώτες κλούβες τις voltrega (446) και μερικές ζευγαρωστρες.

Για τους μεσαίους παπαγάλους επέλεξα για τις τροφές τους τα γνωστά ανοξείδωτα σκεύη, και τα μικρότερα είδη με εσωτερικές κλειστές ταιστρες και για φρούτα/λαχανικά/αυγουλάκια στα ανοξείδωτα.

Νεράκι προς το παρόν σε κλασικές ποτίστρες όμως θα δοκιμαστούν σύντομα αυτόματες ποτίστρες (2 ανά κλουβί ώστε να αποφύγω τυχόν δυσλειτουργία). Αν επιλεχθούν οι αυτόματες θα γίνει εσωτερικό δίκτυο νερού με φίλτρα κτλ.

Πήραμε κιβώτια από αυτά ώστε να τα γεμίζουμε από πρίν, και να ενοχλούμε τα πουλάκια μόνο για την αλλαγή τους.

Μπήκαν κάμερες παρακολούθησης.

Φτιάχνουμε μεταλλικές βάσεις ώστε τα κλουβιά να σηκωθούν πιο ψηλά από το πάτωμα ώστε να καθαρίζεται πιο εύκολα ο χώρος και να μην φοβούνται τα πουλάκια που είναι χαμηλά.

Τροφές επιλέξαμε της verselle laga και αυγοτροφη της cede (εννοείται και αυγουλάκια από τις κοτουλες της γιαγιάς).
Λαχανικά και φρούτα είτε από τον κήπο μας είτε από παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής.
Pellet το ψάχνω λιγο ακόμα..

Περιμένουμε ανταλλακτικές σχάρες και ταψιά ώστε να αλλάζονται και να πηγαίνουν για καθαρισμό/απολύμανση.

Τις επόμενες μέρες θα γίνει και εξέταση από πτηνιατρο προληπτικά.

Δεν έχω καταλήξει σε :
Απολυμαντικά για τα κλουβιά κτλ.
Καθαριστικά χώρου.
Άμμος υγιεινής (σε μεγάλη ποσότητα δεν βρίσκω)
Σκεύη/ "κούτες" για ασφαλή αποθήκευση τροφών.
Νοσοκομειακά κλουβιά
Θερμοθαλαμους για νεοσσούς σε περίπτωση που χρειαστεί.
Προτεινόμενο φαρμακείο (εννοείται ότι θα χορηγούνται μόνο μετά από έγκριση του πτηνιατρου)
 
Μπράβο πολύ καλή περιποίηση των πουλιων, από όσο περιγράφεις τα έχεις σε άψογες συνθήκες. Όταν ολοκληρώσεις τις διαδικασίες φτιάξε και σελίδα στο διαδίκτυο, στο fb κτλ, τα είδη πάντως είναι κομπλέ, τα κλασσικά δηλαδή που αγοράζονται περισσότερο. Η αρχή πάντως θα είναι λίγο δύσκολη μέχρι δηλαδή να μαθευτεί το όνομα αλλά σιγα σιγά υπομονή. Καλή τύχη.
 
Η αλήθεια είναι ότι πριν ξεκινήσω επισκέφθηκα μερικούς δήθεν εκτροφείς και αυτό που αντίκρισα ήταν μια αηδία.
Όχι απλά άσχημες συνθήκες αλλά είδα τη ξεφτίλα του ανθρώπινου είδους στην εκμετάλλευση των ζώων με μοναδικό σκοπό το εύκολο χρήμα.
Επειδή ότι κάνω μου αρέσει να το κάνω σωστά, θεώρησα καλύτερο αντί να πάρω πχ 40 ζευγάρια να πάρω 20 και να φτιάξω τις κατάλληλες συνθήκες τόσο για τα πουλάκια μου όσο και για να μπορούν να μπουν τα παιδιά μου χωρίς να ντραπουν ή να σιχαθουν.
Είδα εκτροφικα πουλάκια να ζουν σε συνθήκες που δεν περιγράφονται αλλά τα προς πώληση πουλάκια να γυαλίζουν..ήταν κάτι που με γέμισε με μίσος και η πρώτη σκέψη μου ήταν να μην ξεκινήσω καν..
όμως η γυναίκα μου είχε πιο θετική σκέψη και η λογική μας είναι ότι ο χώρος που φτιάχνουμε πρέπει να είναι παράδειγμα για το πώς πρέπει να είναι τα πουλάκια σε ένα σπίτι, να το αναδείξουμε και όποιος θέλει, αν τα καταφέρουμε να μας προτιμήσει..

Το μόνο που φοβάμαι γιατί δεν έχω τη παραμικρή προσωπική εμπειρία αλλά μόνο όσα έχω μελετήσει, είναι το τάισμα των νεοσσών σε περίπτωση που απαιτηθεί. Αλλά όπως έγραψα και πιο πριν θα έχω την υποστήριξη πτηνιατρου.
 
@Geokilkis όπως τα λες, όλοι ψάχνουν το εύκολο χρήμα, εξάλλου και τα πετσοπ από τέτοιους εκτροφείς προμηθεύονται τα πουλιά που πουλάνε, ίσως προμηθεύονται κάποια είδη από έναν συγκεκριμένο τα οποία δεν είναι και σε τόσο καλή κατάσταση και για αυτό δίνουν λίγα και τα πουλάνε πανάκριβα, αν κάποια τυχαινει και δεν είναι άρρωστα εξαρχής αρρωσταίνουν στην πορεία στα πετσοπ γιατί δε τηρείται η καραντίνα είναι πολλά μαζί τσακώνονται κτλ. Αλλά να ξέρεις πως αυτή η καθαριότητα που προσφέρεις στα πουλιά σου σίγουρα κάποια στιγμή θα σε ανταμείψει. Όσο για τους νεοσους που δε θα τα ταιζουν οι γονείς και θα πρέπει να τα ταισεις εσύ αναγκαστικά όντως είναι δύσκολο και θέλει εμπειρία αλλά θα μάθεις, θα ενημερωθείς από το διαδίκτυο για το πότε και πόσο να τα ταιζεις με την κρέμα και όταν το κάνεις πρακτικά ίσως απεβιωσουν στην αρχή αρχή 2-3 νεοσσοί γιατί θα σου λείπει η εμπειρία και είναι πολύ ευαίσθητα και θέλει προσοχη, αλλά όπως και να έχει και αυτό στο πρόγραμμα είναι, μετα από κάποιο χρονικό διάστημα το τάισμα των νεοσσών θα σου γίνεται μηχανικά από την εμπειρία που θα έχεις αποκτήσει.
 
Μέχρι τώρα έχω δώσει:
Για τα πουλάκια:1100€ + όσα αναμένονται
Κλουβιά 700€
Αξεσουάρ 450€
Τροφές 200€
Ιδιοκατασκευές κλουβιων 400€ περίπου (για τα ringneck, δεν τελείωσαν ακόμα)
Προκαταβολές περίπου 1200€.
Για τον χώρο: χονδρικά πάνω από 3500€ μέχρι τώρα. Γυψοσανίδες, εξαερισμός, χρώματα, φωτισμός, διάφορες κατασκευές κτλ κτλ.
Σύστημα παρακολούθησης 650€

Υπολογίζω πως θα διπλασιαστούν σίγουρα, έχουμε βάλει όριο τα 12.000€.

Επειδή η σύζυγος είναι γεωπόνος, ο χώρος φτιάχνεται ώστε αν τυχόν στραβωσει τόσο πολύ το πράγμα να χρησιμοποιηθεί και ως χώρος για τυχόν κάποιο κατάστημα ή οτιδήποτε άλλο πάνω στα αγροτικά.

Τα κύρια προβληματα μου είναι ότι δεν προχωράμε τόσο γρήγορα τις εργασίες γιατί κάποια γίνονται με προσωπική εργασία. Οπότε συχνά αναθεωρούμε το χρόνο που θα ξεκινήσουμε σωστά.
Από την άλλη όμως σκέφτομαι ότι επειδή ο χειμώνας εδώ είναι εξαιρετικά δριμύς, τα πουλάκια να μπουν με την άνοιξη που δεν θα χρειαστεί οποιαδήποτε παρεμβολή από μάστορες.
Δεν έχω αποφασίσει ακόμα.

Επίσης δεν έχω κατασταλάξει σε αυτά που έγραψα πιο πάνω. Οποιαδήποτε βοήθεια είναι ανεκτίμητη.
 
Δεν έχω καταλήξει σε :
Απολυμαντικά για τα κλουβιά κτλ.
Καθαριστικά χώρου.
Άμμος υγιεινής (σε μεγάλη ποσότητα δεν βρίσκω)
Σκεύη/ "κούτες" για ασφαλή αποθήκευση τροφών.
Νοσοκομειακά κλουβιά
Θερμοθαλαμους για νεοσσούς σε περίπτωση που χρειαστεί.
Προτεινόμενο φαρμακείο (εννοείται ότι θα χορηγούνται μόνο μετά από έγκριση του πτηνιατρου)
Σε οτι αναφορα την απολυμανση των κλουβιων μπορεις να χρησιμοποιεις ηπια απολυμαντικα.

Για την καθαριοτητα του χωρου υπαρχουν καθαριστικα που ειναι ουδετερα,χωρις αρωματα κτλ.

Αμμο δε νομιζω να βρεις συσκευασιες μεγαλυτερες των 20-25 κιλων

Υπαρχουν δοχεια στην αγορα καταλληλα για ζωοτροφες.

Τα νοσοκομειακα κλουβια και οι θερμομανες που κυκλοφορουν στην αγορα θα σου ανεβασουν πολυ το κοστος,μπορεις να προχωρησεις σε δικη σου κατασκευη αν πιανουν τα χερια σου.
Εγω εχω φτιαξει αυτη την κατασκευη

Σε αυτο θα σε κατατοπισει καλυτερα ο πτηνιατρος που συνεργαζεσαι,σιγουρα βοηθηματα για την αναπαραγωγη (υγρο ασβεστιο κτλ) αλλα και 2-3 φαρμακα ειτε για ωρα αναγκης (ευρεος φασματος αντιβιωση) ειτε για προληπτικη χρηση (αποπαρασιτωση).
 
@Tony Forpus όταν έφτασα στο νοσοκομείο έψαξα λίγο διαδικτυακά αμέσως μετά έψαξα το θέμα σου και μάλλον θα πάω σε μια τέτοια λύση, με τη βοήθεια ηλεκτρολόγου βέβαια.
Αλλά η θερμομανα με ρύθμιση υγρασίας δεν ξέρω αν είναι εφικτό. Να είναι δηλαδή τελείως αυτόματο χωρίς να χρειάζεται συχνά δική μου παρέμβαση.

Προς το παρόν χρησιμοποιώ Dettol αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να απολυμαίνει σωστά.
Βρήκα και νοσοκομειακά προϊόντα αλλά είναι πολύ δραστικά και τα φοβάμαι..
Θα ρωτήσω αύριο σε εταιρεία καθαρισμού για να πάρω μια ιδέα ή να δοκιμάσω κάποια προϊόντα.

Το πρόβλημα με την άμμο δεν είναι η συσκευασία αλλά η διαθεσιμότητα.
Έβαλα 3 petshop να ψάξουν για διαθεσιμότητα της sanibird και αν μπορώ να πάρω πχ μια παλέτα αλλά περιμένω απάντηση (3η ημέρα σήμερα)...

Για τα φάρμακα το συζήτησα με τον πτηνιατρο σήμερα και μου είπε ότι ο χώρος που θα είναι για τη περίθαλψη και εξέταση των πουλιών πρέπει να είναι τελείως αυτόνομος και πως τυχόν φάρμακα και υλικά που θα χρησιμοποιεί θα τα φέρνει ο ίδιος.
Επίσης απαιτείται βιβλίο εισαγωγής και εξαγωγής των πτηνών, το οποίο πρέπει να θεωρείται από πτηνιατρο, το οποίο θα το κάνει αυτός.
Γενικά μου προτείνει 3 φορές τον χρόνο εξέταση όλων των πουλιών στο χώρο μου(με εξαιρετικά καλή τιμή/πουλάκι) παρά να πηγαίνω όποτε υπάρχει πρόβλημα ή μια φορά τον χρόνο. Και εξέταση κάθε νέων πουλιών είτε για αυτά που τυχόν θα είναι προς διάθεση είτε αν πάρω καινούργια.
Τι λέτε;
 
Αν ο γιατρος σου εγγυαται οτι θα ειναι εκει 24/7 σε περιπτωση αναγκης τοτε μπορεις να προχωρησεις οπως σου προτεινει.

Αρα αν καταλαβα σωστα περα απο νοσοκομειο/θερμομανα αναφερεσαι σε εκκολαπτικη μηχανη?
 
μάλλον θα πάω σε μια τέτοια λύση, με τη βοήθεια ηλεκτρολόγου βέβαια.
Αφού σε ενδιαφέρει η ιδιοκατασκευή, μετά από την κατασκευή του Αντώνη δες και άλλες δύο προτάσεις:
 
@Tony Forpus όχι για εκκολαπτικη μηχανή αλλά για θερμομανα.
Σε περίπτωση δηλαδή που απαιτηθεί η μεταφορά νεοσσών στη θερμομανα να μπορεί να κρατηθεί η υγρασία σε επιθυμητό επίπεδο..
Δεν είχα καν κατά νου ότι μπορούν να εκκολαφθούν τα αυγά των παπαγάλων σε μηχανή...
Και το τάισμα των νεοσσών ή η απομάκρυνση τους από τη φωλιά το θεωρώ μόνο ως άκρως απαραίτητη διαδικασία για να επιβιώσουν.
Γιατί το είδα και αυτό (να παίρνουν τους νεοσσούς από τη φωλιά ) με σκοπό να βγάζουν ημέρα πουλάκια...μεγαλύτερο κέρδος...
[automerge]1634759461[/automerge]
@Stavros ευχαριστώ πολύ θα το συζητήσω με τον ηλεκτρολόγο μου και κάποιο από αυτά θα φτιάξω αλλά σε μεγαλύτερη διάσταση ώστε να χωράει και πιο μεγαλόσωμους παπαγάλους.και λέω για δύο.
[automerge]1634759907[/automerge]
Μερικές εικόνες εκτροφείου πριν φύγουν τα πουλάκια του...
Τα πράγματα ήταν πολύ πολύ πιο άσχημα στον χώρο αναπαραγωγής...
Και είναι ένας από αυτούς που έχω επισκεφθεί...
 

Συνημμένα

  • IMG_20211013_122826_copy_1024x2276.webp
    IMG_20211013_122826_copy_1024x2276.webp
    167,1 KB · Προβολές: 42
  • IMG_20211013_122831_copy_1024x2276.webp
    IMG_20211013_122831_copy_1024x2276.webp
    216 KB · Προβολές: 42
  • IMG_20211013_123548_copy_1024x461.webp
    IMG_20211013_123548_copy_1024x461.webp
    42,3 KB · Προβολές: 42
Τελευταία επεξεργασία:
Α οκ τότε γιατί συγκράτησα λάθος πληροφορία. Δεν θυμάμαι που το είχα διαβάσει αλλά έχω γράψει στις σημειώσεις μου ότι οι νεοσσοί θέλουν περίπου 38 βαθμούς και σταδιακά πιο χαμηλές ανάλογα με την ημέρα, πάτωμα από πριονίδι και χαρτί περίπου 4 εκατοστά, και υγρασία 60-70%.
 
@kom ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και τις ευχές.
Η δική μας ευχή είναι τα πουλάκια μας να είναι υγιή και χαρούμενα και όλα τα υπόλοιπα αν έρθουν έχει καλώς.

Σήμερα έφτιαξα (σχεδόν δηλαδή) μια κατασκευή ώστε οι ζευγαρωστρες να μπορούν να είναι ψηλά, σταθερά και να μπορούν να μετακινηθούν όλες μαζί και να βγουν και έξω.
Επίσης σκέφτηκα να φτιάξω μια σίδερο κατασκευή με κουνελοσυρμα ακριβώς έξω από τον χώρο, καλυμμένη με πλαστική φυλλωσιά από πάνω ώστε τα πουλακια να προαυλιζονται με ασφάλεια όταν ο καιρός είναι καλός.
 
Πέρασε ένας μήνας και πραγματικά δεν το κατάλαβα καν.
Τελευταίο update: έχω συγκεντρώσει τα περισσότερα ζευγαρακια μου αλλά ψάχνω λίγα ακόμα (πιο στοχευμένα σε μεταλλάξεις) αλλά δεν βιάζομαι ιδιαίτερα.
Έχουν γίνει διάφορες κατασκευές που θα μας διευκολύνουν στη καθημερινότητα.
Με τη βοήθεια του @inca1099 (σε ευχαριστώ και πάλι) πήρε μπροστά και η κρατική μηχανη, πλέον ανέλαβε την υπόθεση μου συγκεκριμένος υπάλληλος και μπήκαμε στη τελική ευθεία για τα χαρτιά.
Όλα πάνε κατ'ευχην και τα πουλάκια ήδη άρχισαν και κάνουν αγάπες μεταξύ τους.
Δεν ξέρω αν το ξαναεγραψα αλλά και αν τελειώσει ο χώρος τα πουλάκια θα βγάλουν τον βαρύ χειμώνα στον χώρο που τα έχουμε τώρα προκειμένου να μην έχουμε τίποτα περίεργο.Προς τα τέλη Φεβρουαρίου θα γίνουν εξετάσεις, πλήρη απολύμανση του νέου χώρου και μετά θα μπουν μέσα.

Έγινε εγγραφή σήμερα στον Πανελλήνιο σύλλογο εξωτικών και παραδεισιων πτηνών (πσεππ) που είναι μέλος της ελληνικής Ορνιθολογικής ομοσπονδίας (εοο) και περιμένουμε κωδικό και δαχτυλίδια με τα διακριτικά για να είμαστε πλήρως "καλυμμένοι"..
Και κάναμε μια σελίδα στο Facebook και θα μας βρείτε ως εκτροφείο παπαγάλων happy bird (@happybird.kilkis) και σιγά σιγά θα γίνει ένας ιστότοπος, στα οποία σιγά σιγά θα ανεβάζουμε φωτογραφικό υλικό ή βίντεο από την εκτροφή.

Ωστόσο είχαμε και δυσάρεστες στιγμές με δύο ζευγάρια ringneck που αγοράστηκαν (αδρά) από "εκτροφέα" με σοβαρό πρόβλημα στα όργανα που ευτυχώς αντιληφθηκα άμεσα, έτσι τα πουλάκια κατέληξαν σε γιατρό της επιλογής του και τα παρέλαβε ο "εκτροφέας" τους. Δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί οι #*#*#*@* που εμπορεύονται άρρωστα πουλάκια και δεν φροντίζουν ούτε καν να τα θεραπεύσουν στην αρχή του προβλήματος...

Έμεινε το νοσοκομειακό κλουβί για το οποίο δυσκολεύομαι αρκετά με την υλοποίηση του.
 
Back
Top