Συμπληρώματα Σκεύασμα πρόπολης χωρίς αλκοόλη

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης lee
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

lee

PB Member
Εγγραφή
14 Ιουν 2007
Μηνύματα
425
Πόλη
Αίγιο
διαβαζοντας το πολυ καλο αρθρο του δημητρη σχετικα με την χορηγηση του σκευασματος προπολης στα πτηνα συντροφιας εψαξα για καποιο προιον προπολης χωρις αλκοολη και το οποιο δεν βρηκα ολα τα σκευασματα περιεχουν αιθυλικη αλκοολη 70 βαθμον σε ποσοστα 75% περιπου και καθαρη προπολη 30% ηθελα να ρωτησω μπορουμε αυτα τα σκευασματα να τα αραιωσουμε με νερο και να τα χορηγησουμε στα πτηνα μας με ασφαλεια
 
Καλημέρα

Ταξιδεύοντας στην Πελοπόννησο, σταμάτησα σε γνωστό παραγωγό μελιού και προϊόντων του για να προμηθευτώ την ετήσια ποσότητα μελιού και βασιλικού πολτού.
Ρωτώντας τον για την πρόπολη, αφού μου την έδειξε στην αρχική της μορφή, μου εξήγησε το πόσο ευεργετική είναι η χρήση της στον άνθρωπο.
Σας ρωτάω λοιπόν εάν την έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ για τα καναρίνια, καθώς και τον βασιλικό πολτό.
Εάν ναι, σε τι δοσολογίες και κάθε πότε;
 
παιδια αυτες τις μερες ψαχνω γιαυατο που λετε(υδατοδιαλυτο σκευασμα). Εχω βρει ενα το οποιο γιανα ειμαι σιγουρος για το ποσοστο % της προπολης περιμενω να ερθει στο καταστημα(δεν ειχε εκεινη τη στιγμη). Ειναι απο εταιρια της Θεσσαλονίκης. Θα το αναφερω συντομα καθως και λιστα με εταιριες του χωρου ωστε να ψαξει ελευθερα οποιος θελει. Εχω βρει σε αλλη μια εταιρια ταμπλετες αναβραζουσες που διαλυνται στο νερο αλλα δινεται η συσταση τους σε mg οποτε απο την διαλυση στο νερο θα πρεπει να κανουμε αναγωγη τοις %. Επισης απο το διαδικτυο βρηκα αυτην την μεθοδο διαλυσης καθαρης προπολης :

Παρασκεύασμα πρόπολης
Μπορούμε να την προμηθευτούμε από κάποιο μελισσοκόμο και να παρασκευάσουμε τα δικά μας διαλύματα. Βάζουμε την αναγκαία ποσότητα πρόπολης στην κατάψυξη και αφού ξεραθεί τελείως, την τρίβουμε με έναν απλό τρίφτη ώστε να γίνει όσο πιο ψιλή γίνεται. Στη συνέχεια, διαλύουμε 150 γρ. Πρόπολη, σε 1 λίτρο νερό προσθέτοντας 1 γρ. λεκιθίνη σόγιας ως βοηθητικό της διάλυσης.
Το διάλυμα παραμένει για 20 ημέρες στο μπουκάλι και κάθε 2 μέρες τα αναδεύουμε ώστε να διαλυθεί καλύτερα. Αφού το φιλτράρουμε τα τοποθετούμε ξεχωριστά σε σκούρο μπουκάλι και τα φυλάμε σε σκοτεινό μέρος.

ελπιζω να δουλευει και λογικα πρεπει να λογιζετε σαν σκευασμα 15% 😕


εν πασει περιπτωσει στο υπαρχον ποστ (δεν χρειαζεται να ανοιξω αλλο) οποιοσδηποτε μπορει αμεσα να δωσει πληροφοριες για ολους μας.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
Αρκαδικό Μέλι | Μέλι | Βασιλικός Πολτός | Γύρη | Μέλι Αγνό | Μέλι Φυσικό

apipharm.gr/Propolis/index.htm
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
APIVITA Natural Products
1bio.gr/honey.htm

Μελισσοκομική Αθηνών - Τα πάντα για το μελισσοκόμο | Μέλι. Βασιλικός πολτός, Γύρη, Πρόπολη, Κερί, Μέλισσα

donkeyisland.gr/new/apipropolicost.html
KARABINIS MEDICAL SA - Ανοσοποιητικό
macrovita.gr
tsilipiras.gr/index_files/Page488.html
pharmacynet.gr/index.php?manufacturers_id=36&sort=2a&page=2

(η ΜΕΚΕ δεν εχει μαλλον ιστοσελιδα αλλα τα προιοντα φαινονται σε αυτην)

Το ετοιμο υδατοδιαλυτο σκευασμα ειναι του παντελεων αλλα επειδη η σελιδα μου βγαινει με προβλημα επιφυλλασομαι γιατην συσταση του μεχρι να το δω

και ενα αρθρακι με μια συνταγη με μελι vita.gr/html/ent/782/ent.5782.asp

υπαρχουν και σκευασματα σιροπιου με πολυ χαμηλοτερη αναλογια αλκοολ απο αυτη του βαμματος.σε γερμανικα φορουμ διαβασα οτι αν η ποσοστοση του αλκοολ ειναι μικρη δεν υπαρχει προβλημα αλλα δεν μπορω να το ξερω σιγουρα.
 
καποια απο τα σιροπια δεν εχουν καθολου οινοπνευμα. Και αν δεν εχουν και καθολου ζαχαρη τοτε μας κανουνε αρκει να αντιστοιχισουμε την σωστη αναλογια. Πρεπει να μαθουμε ποσα mg εχει προπολη το καθενα. Το ποια ειναι σε πρωτη φαση ψαξτετο:)
ξεκινησα μια προσπαθεια εισαγωγης της προπολης στα προληπτικα σκευασματα για την υγεια των πουλιων και δεν θελω σε καμμια περιπτωση να εκλειφθει σαν διαφημηση καποιας εταιριας 😉
 
Σχετικά με την πρόπολη επειδή ασχολούμαι από ερασιταχνικά έως επαγγελματικά με τη μελισσοκομία γνωρίζω ότι η πρόπολη χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό και για καλλωπισμό, δεν ξέρω πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα ωδικά. Η πρόπολη δεν διαλύεται σε νερό μόνο σε αλκοόλ και εφ' όσον χρησιμοποιηθεί για πόσιμο διαλύεται σε βότκα ή σε τσίπουρο. Έχω φτειάξει ένα σκεύασμα για έλκος στομάχου ή γαστρίτηδες με πολύ καλά αποτελέσματα. Τώρα αν γνωρίζει κάποιος σε τί μπορεί να ωφελήσει τα πουλάκια ας μας το πεί να το συζητήσωμε
 
αντωνη σχετικα με την χρηση της σε πτηνα στο εξωτερικο μπορεις να δεις και εδω προς το τελος
Πρόπολη, εναλλακτικό μέσο πρόληψης ασθενειών των πτηνών

στην γερμανια ειναι πολυ διαδεδομενη.ως προς την διαλυση της στο τελευταιο ποστ εχω και ενα τροπο που βρηκα στο δικτυο για διαλυση σε νερο. Δεν ξερω αν ισχυει. Πανως υπαρχουν σκευασματα χωρις αλκοολ λιγα στην ελλαδα αλλα στο εξωτεριο περισσοτερα. Καιτ εχω ακουσει και για διαλυση σε γλυκολη αλλα δεν ξερω τι ειναι ακριβως αυτη.

τωρα που σε βρηκαμε να μην σε χασουμε:) 😉

*γραφεις για γαστριτηδες και ελκος στον ανθρωπο. Ειναι γιατι ειναι και επουλωτικη αλλα και αντιβακτηριακη(σκοτωνει το ελικοβακτηριδιο).στο αρθρο θα δεις και για αλλα βακτηρια που υπαρχουν και στα πουλακια μας αλλα και ερευνα για κοκκιδια σε κουνελια!
 
Η πρόπολη είναι πολύ ευκολο να συλλεγεί όμως δεν ξέρω κατά πόσον θα ήταν εύκολο να επεξεργασθεί προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό που θέλομε, πάντως έχω να προτείνω πως θα μπορούσε να χορηγηθεί με βιταμίνη ή σε αυγοτροφή αν κονιορτοποιηθεί και τούτο μπορεί να γίνει μόνο αν καταψυχθεί. Ένας άλλος τρόπος που μπορούμε να συζητήσομε είναι αν μπορεί να χορηγηθεί στο νερό όπως δίνω εγώ το σκεύασμα μου για το έλκος και τις γαστρίτηδες στους ανθρώπους ή αν αυτό το σκεύασμα θα μπορούσε να ανακατευτεί με αυγοτροφή όπως η υγρή βιταμίνη. Πάντως επειδή για μένα η συλλογή της πρόπολης είναι πολύ εύκολο πράγμα χωρίς κόστος γιατί έχω ακούσει κάπου ότι πωλείται προς 30 Euro το κιλό μπορώ να σας προμηθεύσω όση θέλετε πρ οκειμένου να γίνουν οι σχετικές δοκιμές. Εγώ πάντως θα προσπαθήσω στα πτηνά μου έστω προληπτικά και εντελώς εμπειρικά έστω κι αν δεν έχω κάποια προβλήματα.
Φιλικώτατα Αντώνης Πάτσης
 
αντωνη με τα αλκοολουχα σκευασματα αν η ποσοστοση του αλκοολ ειναι υψηλη οπως στο βαμμα που υποθετω εχεις φτιαξει υπαρχει προβλημα δοσολογιας για το συκωτι των πουλιων (για μας ειναι μηδαμινο). Αν μπορουσαμε το ιδιο ποσο προπολης να το διαλυαμε σε ελαχιστο αλκοολ (πχ απο 90% το καναμε 10% )και μετα το αραιωναμε σε νερο ωστε να πετυχουμε προπολη γυρω στο 20% στο συνολικο διαλυμα θα ηταν οτι πρεπει. Γινεται κατι τετοιο;αν οχι μην επιχειρησεις να δωσεις το διαλυμα που εχεις ήδη, ειναι ισχυρο. Το θεμα ειναι να κανουμε καλο τελικα στα πουλακια..

*αν το βαμμα μεινει με ανοιχτο καπακι το αλκοολ εξατμιζεται; Μηπως το μειωσουμε ετσι..😕

και τωρα που ειπα για συκωτι🙄
ψαχνοντας για προπολη ανακαλυψα αυτο

Milk Thistle Plus

και αρχισα να το ψαχνω

Milk thistle - Wikipedia, the free encyclopedia
https://it.wikipedia.org/wiki/Silybum_marianum
...
μεχρι που βρεθηκα εδω:)

https://community.petbirds.gr/threads/Γαϊδουράγκαθο-silybum-marianum.9423/

τα γαιδουραγκαθα(σποροι),το αγριοραδικο(ριζα) και η αγγιναρα(φυλλα) ειναι οτι πρεπει για το συκωτι των "φαρμακωμενων" πουλιων μας 😉
 
Καλημέρα

Δηλαδή το πρόβλημα είναι η αλκοόλη που εμπεριέχεται στο διάλυμα πρόπολης.
Πάντως εγώ την βρήκα σε υγρή μορφή, αλλά εάν θυμάμαι καλά, σε αλκοόλη πρέπει να την διαλύει ο συγκεκριμένος μελισσοκόμος και να τη βάζει σε μπουκαλάκια.
Όταν τον ρώτησα πως μπορεί να την πάρει ο άνθρωπος, μου είπε 4 – 5 σταγονίδια στο στόμα και εάν είναι για παιδιά, λόγο της περίεργης γεύσης της, διαλυμένη σε νερό.
Προτείνω στον παραπάνω φίλο, εάν γνωρίζει κάποιο σκεύασμα χωρίς αλκοόλη να μας το πει.
 
θεμη στη λιστα που υπαρχει πιο πανω αν ψαξεις στις ιστοσελιδες θα δεις οτι υπαρχουν προιοντα ειτε σιροπια με παροπολη και αλλα βοτανα οπως θυμαρι, ειτε αναβραζουσες ταμπλετες, ειτε σπρει για τη μυτη χωρις αλκοολ.σε αυτα το προβλημα ειναι να αναγαγουμε την δοσολογια που εχω για διαλυμα υδατοδιαλυτο 20%. το σπρει πχ μπορεις να το βαλεις σε μπουκαλακι φαρμακιου για σταγονες και να μετρας με αυτο. Απλα δεν ξερω το ποσο % προπολη εχει. Δεν πηρα και ολες τις εταιριες για να ρωτησω λεπρομερειες οπουδεν αναγραφονται αλλα μπορουμε ο καθενας για καποιες να το κανουμε. Επισης αυτο που ζητουμε υπαρχει ετοιμο απο την εταιρια πανταλεων( http:// δεν ανοιγουν σωστα σε μενα οι χαρακτηρες της σελιδας) αλλα δεν εχω παρει το σκευασμα στα χερια μου να δω λεπτομερειες. Ο μαγαζατορας απο τα βιολογικα μου ειπε 5%, η εταιρια 20 ή 30 % δεν θυμαμαι... Ενας θα ειναι ο σωστος! Παντως υπαρχει και ειναι υδατοδιαλυτες σταγονες. Αν καποιος το βρει σε φαρμακειο ή σε βιολογικα ειδα ας μας πει. Εγω θα μαθω προς το τελος της εβδομαδας
 
Σε αυτή τη σελιδα του FAO παγκοσμιου οργανισμού για τα τροφιμα http://www.fao.org/3/w0076e/w0076e00.htm

Βρηκα το παραπάνω εκτενεστατο αφιερωμα πανω στη μελισσοκομια όπου υπάρχουν και πληροφορίες για την προπολη. Διαβαζοντας από το κανονικο ή από το μεταφρασμενο κειμενο το παρακατω κομματι:

Method 3: Glycol extracted propolis (GEP)
This method is similar to method 1 and differs only in the solvent used. Instead of ethanol, glycol (propylene glycol) is used. However, the concentration of propolis should not exceed 10% and extraction is more efficient under partical vacuum (Sangalli, 1990) The disadvantage of glycol as compared to ethanol is the need for higher temperatures during evaporation of the solvent, which adversely affects many of the volatile compounds of the propolis extract.

Glycol is usually cheaper than drinking quality alcohol, because of lower taxes, but it may be more difficult to obtain in some countries. Some cosmetic producers prefer glycol extracts to ethanol extracts for certain preparations. Glycol extracts mix more easily with some lotions, particularly those with a large water phase. They are also easier to use with nasal or oral sprays, since the glycol evaporates slower and it is not toxic for external applications. However, it must always be taken into consideration that glycol is considered safe for human consumption, i.e. internal use only up to 1.5 g of glycol per day per adult (Sangalli, 1990).

Method 4: Aqueous (water) extracted propolis (AEP)
Aqueous extracts can be obtained by soaking propolis for several days or boiling it in water. The yield of active ingredients is lower than with alcohol, but aqueous extracts have been shown to exhibit bactericidal and fungicidal effects. All other processing, filtering etc., are the same as those in method 1.

Method 5: Oil extracted propolis (OEP)
Extracts prepared according to this method described by Marchenay (1977), and cited by Debuyser (1984) are less adaptable to commercialization, but present some simple ways of preparing inexpensively, small quantities of extract for internal as well as external application.

Mix 10 g of cleaned propolis with 200 ml (about 200 g) of olive or almond oil, or with 100 ml of quality linseed oil (refined food quality) or with 100 g of butter. Other edible oils can be substituted for the ones mentioned here.

Heat gently in a water bath for approximately 10 minutes to not more than 50 0C, stirring continuously. Filter and store the extract in well sealed containers in the dark. Refrigerated storage is recommended.

Γιαυτο που μας ενδιαφερει βγαζουμε τα εξης συμπερασματα: διαλυμα γλυκολης (την περιεχουν πολλά ετοιμα σκευάσματα που γραφουνε alcool free) δεν μας κανει γιατι η γλυκολη (προσθετο Ε490) ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ και όχι μονό από εδώ έχει ανωτατο ημερησιο οριο για να είναι ασφαλης το 1.5 γρ στον ανθρωπο σκεφτειτε πόσο ελαχιστη είναι στα πουλιά. Σε πειραματα σε ζώα έχει δημιουργησει κοφωση και άλλες παρενεργειες..Αρα προσεχουμε το διαλυμα να μην έχει γλυκολη και ας μην είναι αλκοολουχο. Εναλλακτικοι τροποι είναι α) το υδατικο εκχύλισμα που περιγραφεται παραπάνω επίσης και είναι ο ιδιος τροπος που σε προηγουμενο ποστ έχω αναφέρει(εκει ανεφερε τη λεκιθινη σαν προσθετο διαλυτη, εδώ δεν αναφέρει κάτι) και β)το εκχύλισμα προπολη σε καποιο λαδι ειτε ελαιολαδο ειτε καποιο άλλο. Κυκλοφορει σκευασμα σε ηλιελαιο αν ψαξετε τις σελιδες που σας εδωσα σε προηγουμενο ποστ θα το βρητε. Εγω δε θα χασω και δω την ευκαιρια να προτεινω ΣΙΤΕΛΑΙΟ πλουσιοτατο σε βιταμινη Ε και Ω-ΛΙΠΑΡΑ οξεα και αντιοξειδωτικη δράση στον οργανισμό, για οποιον θελει να δοκιμασει εκχύλισμα με αυτόν τον τροπο. Στα καταστηματα βιολογικων κυκλοφορει και λινελαιο που αναφέρεται στο παραπάνω κειμενο(ελαιο λιναροσπορου).

Τελος υπαρχει και η λύση παρασκευης σιροπιου με μελι και προπολη. Δεν είναι καθολου δυσκολο, μαλιστα μπορεί να προστεθει και εκχύλισμα από θυμάρι,ρίγανη, ταραξακο (ριζα), αγγιναρα(φυλλα),ιτια (λεπτα κλαδακια), σκορδο, βασιλικο φυτα που έχουν γνωστες θετικες επιδρασεις στην υγεια των πουλιών μας…. Το έχω ήδη δοκιμασε!

Αν και το καλυτερο είναι ένα υδατοδιαλυτο σκευασμα αν χρησιμοποιήσουμε σταγονες με αλκοολ τοτε αφού τις προσθεσουμε στο νερο μπορούμετο διαλυμα να το ζεστανουμε εντος καποιου αλλου ήδη ζεστου νερου (γυρω στους 50 βαθμους κελσιου) σε στυλ μπεν –μαρι(ετσι δεν το λετε κυριες 😉 ώστε να διευκολυνουμε την εξατμιση του αλκοολ και την δραστικη μειωση του στο διαλυμα.

Τελος να αναφερω ότι τελικα το σκευασμα του πανταλεων ( ιταλικο victorphilippe) που μας ενδιαφερει είναι οι "υδατοδιαλυτες σταγονες για παιδια" με 5% προπολη.σημερα το ειδα από κοντα και αναφέρει στα συστατικα νερο, προπολη, γλυκερινη(δεν ξερω αν είναι τοξικη για πουλιά αλλά στον ανθρωπο το εψαξα δεν είναι και περιεχεται σε τροφες αλλά και φαρμακευτικά σκευασματα. Το άλλο που ναι μεν είναι alcool free σταγονες 30% δεν μας κανει γιατι είναι γλυκονικο διαλυμα!

Επίσης υπάρχουν αρκετά σιροπια με μελι προπολη και βοτανα που δεν έχουν αλκοολ και μπορουν να χρησιμοποιηθουν στις σελιδες που εδωσα σε προηγουμενο ποστ. Μαλιστα σε αρκετες πηγες διαβασα ότι η προπολη σε συνδυασμό με μελι είναι πιο δραστικη.

Επίσης εδώ ένα πολύ καλό άρθρο για την προπολη ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ - Πρόπολη

Και εδώ η σελίδα να κατεβασετε όλα τα τευχη του περιοδικου "μελιαμα"
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ - Εκδόσεις (ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ!)
 
Δημήτρη,
Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες σου ιδιαίτερα για τα δύο site που για εμένα τουλάχιστο είναι πολύ ενδιαφέροντα αλλά και απαραίτητα. Τώρα όσο για το σκεύασμα πρόπολης πολύ το ψάχνεις βλέπω και δεν νομίζω ότι χρειάζετε να το ψάχνεις τόσο πολύ, είναι απλό, αν σου στείλω λίγη πρόπολη κατ΄ευθεία από το μελισσοκομείο μου χωρίς άλλες προσμίξεις καθαρότατη, την βάλεις στον καταψύκτη και μετά την τρίψεις ή την κονιορτοποιήσεις και την ανακατέψεις με τη στερεή βιταμίνη ή την αυγοτροφή σε κάποια αναλογία νομίζω ότι θα είναι ότι το πιο απλό και το καλύτερο. Όσο για το βάμμα που σου έλεγα είναι μια συνταγή για το στομάχι από ένα παππού μελισσοκόμο από τον Καύκασο με μεγάλο αριθμό κυψελών, που την έμαθα από τον έγγονό του που ήρθε στην Ελλάδα, τόχω δόσει σε πολύ κόσμο και πολλοί έχουν γιατρευτεί χωρίς φάρμακα και με ευγνωμονούν, φυσικά αυτό το φτειάχνω με τσίπουρο και κάθε πρωί νηστικός πίνεις ένα κουτάλι της σούπας αφού ρίξεις δυο τρείς σταγόνες νερό οπότε αλλάζει και το χρώμα του κάπως. Πολλοί μούχουν πει ότι από ΄κει που δεν μπορούσα να φάω τίποτα τώρα τρώω και πέτρες. Απορρίπτω την περίπτωση να χρησιμοποιηθεί σε ωδικά αφού όπως μου είπες μπορεί να είναι επιβλαβές στο σικώτι τους λόγω του οινοπνεύματος. Αν θελεις για δοκιμές πες μου τη διεύθυνση σου να σου στείλω πρόπολη.
Φιλικώτατα Αντώνης Πάτσης
 
αντωνη αν το ψαχνω ειναι γιατι θελω οτι γινει να ειναι ασφαλες για τα πουλια αλλα και να ειναι σιγουροι για το ιδιο οσοι το ακολουθησουνε 😉

σκετη προπολη σκονη(αν εννοεις χωρις κερι, καθαρη) ειναι μια λυση αλλα δεν ξερω δοσολογια. Εχω πεισθει απο αυτα που διαβαζω οτι και παραπανω δοση δεν ειναι επικινδυνη αφου στην ουσια την δραση της την οφειλει στα φλαβονοειδη και οχι σε ενα φαρμακο.ήδη οι 8-9 σταγονες που βαζουν στην γερμανια απο 20% διαλλυμα μου φαινονται πολλες,τοσο διαβαζω και για τον ανθρωπο, αλλα καθημερινα, αλλα για πουλια λενε 1-2 φορες την εβδομαδα και καπου δικαιολογειται😕

σε ευχαριστω για την προσφορα σου. Αν δεν ειναι καποιο κοστος για σενα θα χαρω πολυ να μου στειλεις, κυριως για να κανω και δοκιμες (με την προπολη, οχι με τα πουλια 😉 ωστε να μπορεσω να συνεχισω την κουβεντα με απτα αποτελεσματα. Ελπιζω καποια στιγμη να βρεθουμε και να μπορεσω να ανταποδωσω με καναρινακι ή κατι αλλο την κινηση σου αυτη.:)

*σε παρακαλω,θα ηθελα την, μετα απο πειραμα, γνωμη σου για την εξατμιση του αλκοολ απο διαλυμα βαμματος μετα απο ελαφρια θερμανση και το αν εχεις δοκιμασει ποτε να κανεις διαλυμα σε καποιο λαδι (να ξερεις ειναι καλο για ωτιτιδες σε παιδακια, αν εισαι μπαμπας!)
 
Back
Top