Σε αυτή τη σελιδα του FAO παγκοσμιου οργανισμού για τα τροφιμα
http://www.fao.org/3/w0076e/w0076e00.htm
Βρηκα το παραπάνω εκτενεστατο αφιερωμα πανω στη μελισσοκομια όπου υπάρχουν και πληροφορίες για την προπολη. Διαβαζοντας από το κανονικο ή από το μεταφρασμενο κειμενο το παρακατω κομματι:
Method 3: Glycol extracted propolis (GEP)
This method is similar to method 1 and differs only in the solvent used. Instead of ethanol, glycol (propylene glycol) is used. However, the concentration of propolis should not exceed 10% and extraction is more efficient under partical vacuum (Sangalli, 1990) The disadvantage of glycol as compared to ethanol is the need for higher temperatures during evaporation of the solvent, which adversely affects many of the volatile compounds of the propolis extract.
Glycol is usually cheaper than drinking quality alcohol, because of lower taxes, but it may be more difficult to obtain in some countries. Some cosmetic producers prefer glycol extracts to ethanol extracts for certain preparations. Glycol extracts mix more easily with some lotions, particularly those with a large water phase. They are also easier to use with nasal or oral sprays, since the glycol evaporates slower and it is not toxic for external applications. However, it must always be taken into consideration that glycol is considered safe for human consumption, i.e. internal use only up to 1.5 g of glycol per day per adult (Sangalli, 1990).
Method 4: Aqueous (water) extracted propolis (AEP)
Aqueous extracts can be obtained by soaking propolis for several days or boiling it in water. The yield of active ingredients is lower than with alcohol, but aqueous extracts have been shown to exhibit bactericidal and fungicidal effects. All other processing, filtering etc., are the same as those in method 1.
Method 5: Oil extracted propolis (OEP)
Extracts prepared according to this method described by Marchenay (1977), and cited by Debuyser (1984) are less adaptable to commercialization, but present some simple ways of preparing inexpensively, small quantities of extract for internal as well as external application.
Mix 10 g of cleaned propolis with 200 ml (about 200 g) of olive or almond oil, or with 100 ml of quality linseed oil (refined food quality) or with 100 g of butter. Other edible oils can be substituted for the ones mentioned here.
Heat gently in a water bath for approximately 10 minutes to not more than 50 0C, stirring continuously. Filter and store the extract in well sealed containers in the dark. Refrigerated storage is recommended.
Γιαυτο που μας ενδιαφερει βγαζουμε τα εξης συμπερασματα: διαλυμα γλυκολης (την περιεχουν πολλά ετοιμα σκευάσματα που γραφουνε alcool free) δεν μας κανει γιατι η γλυκολη (προσθετο Ε490) ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ και όχι μονό από εδώ έχει ανωτατο ημερησιο οριο για να είναι ασφαλης το 1.5 γρ στον ανθρωπο σκεφτειτε πόσο ελαχιστη είναι στα πουλιά. Σε πειραματα σε ζώα έχει δημιουργησει κοφωση και άλλες παρενεργειες..Αρα προσεχουμε το διαλυμα να μην έχει γλυκολη και ας μην είναι αλκοολουχο. Εναλλακτικοι τροποι είναι α) το υδατικο εκχύλισμα που περιγραφεται παραπάνω επίσης και είναι ο ιδιος τροπος που σε προηγουμενο ποστ έχω αναφέρει(εκει ανεφερε τη λεκιθινη σαν προσθετο διαλυτη, εδώ δεν αναφέρει κάτι) και β)το εκχύλισμα προπολη σε καποιο λαδι ειτε ελαιολαδο ειτε καποιο άλλο. Κυκλοφορει σκευασμα σε ηλιελαιο αν ψαξετε τις σελιδες που σας εδωσα σε προηγουμενο ποστ θα το βρητε. Εγω δε θα χασω και δω την ευκαιρια να προτεινω ΣΙΤΕΛΑΙΟ πλουσιοτατο σε βιταμινη Ε και Ω-ΛΙΠΑΡΑ οξεα και αντιοξειδωτικη δράση στον οργανισμό, για οποιον θελει να δοκιμασει εκχύλισμα με αυτόν τον τροπο. Στα καταστηματα βιολογικων κυκλοφορει και λινελαιο που αναφέρεται στο παραπάνω κειμενο(ελαιο λιναροσπορου).
Τελος υπαρχει και η λύση παρασκευης σιροπιου με μελι και προπολη. Δεν είναι καθολου δυσκολο, μαλιστα μπορεί να προστεθει και εκχύλισμα από θυμάρι,ρίγανη, ταραξακο (ριζα), αγγιναρα(φυλλα),ιτια (λεπτα κλαδακια), σκορδο, βασιλικο φυτα που έχουν γνωστες θετικες επιδρασεις στην υγεια των πουλιών μας…. Το έχω ήδη δοκιμασε!
Αν και το καλυτερο είναι ένα υδατοδιαλυτο σκευασμα αν χρησιμοποιήσουμε σταγονες με αλκοολ τοτε αφού τις προσθεσουμε στο νερο μπορούμετο διαλυμα να το ζεστανουμε εντος καποιου αλλου ήδη ζεστου νερου (γυρω στους 50 βαθμους κελσιου) σε στυλ μπεν –μαρι(ετσι δεν το λετε κυριες
ώστε να διευκολυνουμε την εξατμιση του αλκοολ και την δραστικη μειωση του στο διαλυμα.
Τελος να αναφερω ότι τελικα το σκευασμα του πανταλεων ( ιταλικο victorphilippe) που μας ενδιαφερει είναι οι "υδατοδιαλυτες σταγονες για παιδια" με 5% προπολη.σημερα το ειδα από κοντα και αναφέρει στα συστατικα νερο, προπολη, γλυκερινη(δεν ξερω αν είναι τοξικη για πουλιά αλλά στον ανθρωπο το εψαξα δεν είναι και περιεχεται σε τροφες αλλά και φαρμακευτικά σκευασματα. Το άλλο που ναι μεν είναι alcool free σταγονες 30% δεν μας κανει γιατι είναι γλυκονικο διαλυμα!
Επίσης υπάρχουν αρκετά σιροπια με μελι προπολη και βοτανα που δεν έχουν αλκοολ και μπορουν να χρησιμοποιηθουν στις σελιδες που εδωσα σε προηγουμενο ποστ. Μαλιστα σε αρκετες πηγες διαβασα ότι η προπολη σε συνδυασμό με μελι είναι πιο δραστικη.
Επίσης εδώ ένα πολύ καλό άρθρο για την προπολη
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ - Πρόπολη
Και εδώ η σελίδα να κατεβασετε όλα τα τευχη του περιοδικου "μελιαμα"
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ - Εκδόσεις (ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ!)