Διατροφή Σπόροι & Αυγοτροφή για όποιον δεν έχει τον χρόνο να ψάχνει

Dimitris.P

PB Member
Εγγραφή
28 Ιουλ 2015
Μηνύματα
1.993
Πόλη
Πειραιάς
Καλησπέρα σε όλους μας!
Πιθανόν κάποιοι φίλοι να μην έχουν την δυνατότητα/χρόνο/διάθεση/κέφι να ψάχνουν και να αναζητούν το καλύτερο δυνατό σχετικά με την διατροφή των πτηνών τους, είτε αυτό ακούει στο όνομα "μείγμα σπόρων" είτε στο όνομα "αυγοτροφή" είτε "πρόσθετη βοήθεια".
Ας καταγράψουμε λοιπόν εδώ,τι αγοράζει ο καθένας μας και από που, σε τι τιμή και τι συσκευασία.. Νιώθω και πιστεύω πως σίγουρα κάποιοι είτε θα βοηθηθούν, είτε θα αρχίσουν να ψάχνονται και ίσως ανακαλύψουν κάτι που μέχρι πρότεινος δεν έβλεπαν!
Οσοι πιστοί προσέλθετε λοιπόν, μικροί αλλά και "μεγάλοι".. Πάντα με την καλύτερη των διαθέσεων!

Εγώ, στην δική μου εκτροφή, χρησιμοποιώ τα κάτωθι:

QUIKO Canary BREEDER PLUS 25kg στην τιμή των 52,43€
73% Κεχρί Καναδά, 10% Νίζερ,7% Λευκή Περίλα, 4% Κανναβούρι, 3% Αποφλειωμένη Βρώμη,
3% Λιναρόσπορος

RAGGIO-LIPO SOFT, Ουδέτερη Μαλακή Αυγοτροφή 4kg στην τιμή των 23,19€

Μείγμα "οργανικής υγείας" 100gr στην τιμή των 2,03€
Πρόσθετο μείγμα για την αυγοτροφή ή προσφερόμενο σε αυγοθήκη.
Περιέχει στην αποξηραμένη τους μορφή:
Βασιλικό, Τσουκνίδα, Ταραξάκο, Εχινάτσια, Chia, Camellina, Σπόροι κηπευτικών, bella di notte, Ραδικόσπορο, Γλυκάνισο, Σπασμένη Κινόα, Σουσάμι.

Και τα τρία(3)αυτά προιόντα τα προμηθεύομαι απο το karderines.gr/shop.
 
Ωραία σκέψη!
.. Ευχαριστώ πολύ,Μαρία, εύχομαι να συμμετέχουν οι περισσότεροι της παρέας και το θέμα τελικά να βρει τους τελικούς αποδέκτες του..λύνοντας τους από το μούδιασμά τους και να τους οδηγήσει στην καλύτερη δυνατή επιλογή/αγορά τροφών.
 
Ναι και με μικρές συσκευασίες. Ίσως διαπιστωθεί πως η διαφορά μιας μέτριας από μία καλή τροφή να είναι μικρή σε κόστος.
.. Πολύ σωστά, στο μυαλό μου είσαι! Κόστος που πιστεύω πως κανείς από μας της παρέας δεν θα'χε πρόβλημα να ''σηκώσει'' προς το ευρύτερο καλό των πτηνών του!👍
 
Εγώ χρησιμοποιώ το εξής μείγμα σπόρων
https://petbirds.gr/product/vadigran-canaries-breeder-plus/
Vadigran breeder plus 20kg στην τιμή των 39,20€. (από το pet4u.gr)
Κεχρι καναδά 76%, νιζερ 8%, περιλλα 6%, αποφλοιωμένη βρώμη 4%, καναβουρι 3%, λιναροσπορος 3%.
Αυγοτροφη χρησιμοποιώ αυτή karderines.gr/vlog/Πτηνά/Μαλακές-Τροφές/Αυγοτροφές-καναρινιών/RAGGIO-WHITE-XTRA-Ξηρή-λευκή-Αυγοτροφή-4kg-1
Raggio white xtra 4kg στην τιμή των 24,11€ (από το karderines.gr)
 
Προσωπικά την γνώμη μου για τα μείγματα δεν μπορώ να την βάλω στο καλούπι του χθές ή του σήμερα. Εχω την γνώμη οτι ο εκτροφέας πρέπει να είναι πάντα σε επιφυλακή. Πρέπει να έχει γνώση και έλεγχο κάθε συσκευασίας που έρχεται στην κατοχήν του και πάντα, τουλάχιστον ΜΙΑ εναλλακτική. Σήμερα θεωρώ οτι το QUIKO και το VADIGRAN είναι πολύ καλές λύσεις. Αυτό όμως δεν μου επιτρέπει να τους κολλήσω την ετικέτα του ΜΟΝΊΜΟΥ μείγματος. Οσο η ποιότητα και η σχέση με την τιμή τους παραμένουν συμφέρουσες για την τσέπη μου θα τις προτιμώ, αλλά ταυτόχρονα θα τις ελέγχω και θα δοκιμάζω και όποιες παλαιές ή καινούργιες μάρκες έρχονται στις συζητήσεις μεταξύ των εκτροφέων.
 
συζητήσεις μεταξύ των εκτροφέων.
.. Πιθανόν κάποιες ιδέες που συζητήθηκαν σε τέτοιες παρέες κοινού παρονομαστή, οδηγήσουν κάποιους από εμάς ή ακόμη και όλους μας να ''ψαχτούμε'' περισσότερο γύρω από το ''κόστος'' ενός καλύτερου μείγματος ή μιας καλύτερης αυγοτροφής σε συνδυασμό πάντα με την αποδοχή που μπορεί να έχουν σε μεγαλύτερες πληθυσμιακά εκτροφές. Γι αυτό,ότι κι αν μας μετεφέρετε.. Καλό κάνετε!
 
Νομίζω ότι αυτό που έγραψε ο κ. Μάκης, δικαιώνει ακριβώς αυτό το θέμα. Γιατί όπως η αγορά δεν είναι στατική, δηλαδή έχουμε διαφοροποιήσεις μειγμάτων και τιμών εκ μέρους των εταιρειών, έτσι ακριβώς δεν είναι στατικές και οι προτιμήσεις μας, αφού πάντα μπορεί να βρεθεί το καλύτερο που είναι εχθρός του καλού.
 
αφού πάντα μπορεί να βρεθεί το καλύτερο που είναι εχθρός του καλού.
.. Πολύ σωστά,Μαρία!
γι'αυτό λοιπόν,όπως ο κος Γερολυμάτος και η καλή μου Παναγιώτα κατέθεσαν με χαρά και τιμή την άποψή τους,όσο περισσσότεροι φίλοι πάρουν μέρος τόσο πιο άξιο θα είναι και το αποτέλεσμα..
 
Η αλλαγή μείγματος σπόρων στα πουλιά δεν είναι απλή υπόθεση ούτε και ιδιαίτερα εύκολη.
Χρειάζονται πολύ περισσότερα θέματα να εξεταστούν εκτός φυσικά από την οικονομικότερη λύση.
Αν έχει γίνει η επιλογή του κατάλληλου μείγματος, έχει εξεταστεί η αποδοχή από το σύνολο της εκτροφής και έχει ολοκληρωθεί η εικόνα του κοπαδιού... Τότε μπορούμε να εξετάσουμε την δυνατότητα προμήθειας σε οικονομικότερη βάση.
Εγώ τουλάχιστο πρώτα κοιτώ την καταλληλότητα του μείγματος και στη συνέχεια την τιμή.
Μια κακή και "φτηνή" επιλογή σπόρων μπορεί να κοστίσει τελικά περισσότερο από μια καλή και "ακριβή".
 
Όσον αφορά το μείγμα σπόρων εγώ εδώ και ένα χρόνο δίνω την Raggio Di Sole για καναρίνια χρώματος.

Είμαι ικανοποιημένη, αλλά θέλω να δοκιμάσω και της Vadigran μιας και άκουσα τα καλύτερα και είναι πιο οικονομική. Η αλήθεια από αυτή που δίνω τώρα μένει πολύ το κεχρί και ίσως τελικά να μην τους αρέσει τόσο πολύ..

Φέτος την άνοιξη για την αναπαραγωγή αποφάσισα να προμηθευτώ έτοιμες συσκευασμένες αυγοτροφές που να καλύπτουν πρωτεινικά τα καναρίνια μας μια τέτοια δύσκολη περίοδο. Έδωσα και την CEDE MORBIDO πατέ για τα κοινά και την ουδέτερη ξηρή αυγοτροφή της EASYYEM, για τα κόκκινα μωσαικά.

Και οι 2 είχαν φοβερή αποδοχή απ τα πουλιά αμέσως μόλις τις έδωσα. Πλέον σε όλα δίνω την ουδέτερη και μέσω αυτής δίνω και χρωστική στα μικρά μωσαικά. Απλά κάθε πρωί σε ένα μεγάλο μπολ πρέπει να φτιάξω το μείγμα και να προσθέσω το νερό (και την χρωστική) που χρειάζεται. Οι επιλογές έγιναν καθαρά λόγω του ποσοστού πρωτείνης που έχουν και οι 2 το οποίο ξεπερνά το 22%(τόσο και παραπάνω χρειάζεται για την περίοδο αναπαραγωγής).

Δίνω έξτρα σπόρους:
  1. κία (μονιμα)
  2. καμελίνα (μόνιμα)
  3. κινόα (στην περίοδο αναπαραγωγής και στην πτερόροια)
  4. φιονοπάντι (στην περίοδο αναπαραγωγής και στην πτερόροια)
  5. bella di notte (στην περίοδο αναπαραγωγής και στην πτερόροια)
  6. περίλλα λευκή (στην περίοδο αναπαραγωγής και στην πτερόροια)
  7. αποφλοιωμένη βρώμη (στην περίοδο αναπαραγωγής και στην πτερόροια)
Φτιάχνω την δική μου αυγοτροφή σαν έξτρα έδεσμα μαζί με την αυγοτροφή την έτοιμη (όχι κάθε μέρα και προσέχω τα μικρά να είναι 5-7 ημερών για να την δώσω. Προτιμώ κατά την αναπαραγωγή να τρέφονται κυρίως με τις έτοιμες αυγοτροφές, παρά με αυτή που κάνω εγώ γιατί οι έτοιμες καλές αυγοτροφές - όπως οι παραπάνω - τα καλύπτουν περισσότερο διατροφικά). Η δικιά μου συνταγή περιέχει:
  • καλόβρασμενο αυγό μαζί με το τσόφλι του
  • 3/4 κουταλιάς της σούπας σουσάμι
  • 3 κουταλιές της σούπας κουάκερ
  • 1-2 κουταλιές της σούπας φρυγανιά
  • 1 κουτάλια τις σούπας αποξηραμένη τσουνίδα
  • 1 κουτάλια τις σούπας αποξηραμένο γαιδουράγκαθο
  • 1 κουτάλια τις σούπας αποξηραμένη εχινάκια
  • 1 κουτάλια τις σούπας αποξηραμένη αγκινάρα
  • 1 κουτάλια τις σούπας αποξηραμένο ταραξάκο
  • 1 κουτάλια τις σούπας αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 κουτάλια τις σούπας αποξηραμένο δυόσμο
  • 1 κουτάλια τις σούπας αποξηραμένο βασιλικό
  • 1 καρότο
  • έξτρα ασβέστιο (πούδρα landmark, μόνο όταν έχω δει το 2ο αυγό στη φωλιά)
Συχνά πυκνά (πιο πολύ στην αναπαραγωγή και στην πτερόροια) φτιάχνω βλαστωμένους σπόρους φακής, περίλλας ή νίζερ και φυσικά δεν λείπουν απ την διατροφή τους τα χορταρικά, μήλο, λαχανικά πάντα καλά πλυμένα και στεγνά και το κόκκαλο σουπιάς πάντα και μόνιμα μες το κλουβί!

Θεωρώ πως τον χειμώνα και την περίοδο ανάμεσα στην αναπαραγωγή και την πτερόροια το βραστό αυγό και τα διάφορα έξτρα μου που βάζω μέσα στην αυγοτροφή που τους φτιάχνω αν την δίνω με συχνότητα 1-2 φορές την εβδομάδα αρκούν. Δεν χρειάζεται όλο το χρόνο να δίνουμε συνέχεια και κάθε μέρα αυγοτροφες και βραστό αυγό γιατί τελικά θα έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα απ το επιθυμητό. Θεωρώ πως οι περίοδοι που πρέπει να δίνουμε τα πιο πολλά και τα πιο έξτρα στα μικρά μας είναι φυσικά η αναπαραγωγή και η πτερόροια. Και επίσης έχω αρχίσει να σκέφτομαι πως ανά περίοδο θα πρέπει να αλλάζει και η περιεκτικότητα του κάθε σπόρου στο μείγμα σπόρων που δίνουμε. Δηλαδή τον χειμώνα ένα απλό μείγμα σπόρων με έξτρα λίγο παραπάνω κανναβούρι και νίζερ για τα κρύα είναι ό,τι πρέπει. Όλα αυτά είναι συμπεράσματα που έχω βγάλει μέχρι στιγμής που φυσικά μπορεί να είναι και λάθος.

Γενικά αγοράζω απ τα παρακάτω sites και αναλόγως την τιμή αποφασίζω από που θα επιλέξω το κάθε τι:
  1. karderines.gr/shop/index.php?route=common/home
  2. Pet4u
  3. Birdmarket
  4. iearth.gr/
 
έχει εξεταστεί η αποδοχή από το σύνολο της εκτροφής και έχει ολοκληρωθεί η εικόνα του κοπαδιού...
.. Εδώ ακριβώς κρύβεται η ουσία του θέματος.. Τι προσφέρουμε και τι αποδοχή έχει..
το κόστος έρχεται τελευταίο!
 
Η αλήθεια από αυτή που δίνω τώρα μένει πολύ το κεχρί και ίσως τελικά να μην τους αρέσει τόσο πολύ..
.. Αυτό είναι ένα σημάδι που δεν πρέπει κανείς μας να το περνά στο..χαλαρό!
όταν χρησιμοποιούσα το KING GLOSTER POSTURE..όντως το κεχρί έμενε ΟΛΟ!
Με το που άλλαξα και τους προσφέρω πλέον το QUIKO CANARY BREEDER PLUS .. Δεν αφήνουν τίποτα! Μα τίποτα! τσακίζουν κάθε σπόρο! Όλα τους.. Δεν υπάρχει ούτε ένα κανάρι μου που να διαφοροποιείται! Και το βλέπω σε όλα τους.. Είναι ικανοποιημένα! Όταν κάνω γέμισμα των ταιστρών.. Δεν φεύγουν από το κλαδί.. Περιμένουν να γυρίσει η.. Ταίστρα τους με μεγάλη ανυπομονησία!
 
.. Αυτό είναι ένα σημάδι που δεν πρέπει κανείς μας να το περνά στο..χαλαρό!
Το ξέρω βρε το έγραψα κιόλας! 😉

Με το που άλλαξα και τους προσφέρω πλέον το QUIKO CANARY BREEDER PLUS .. Δεν αφήνουν τίποτα! Μα τίποτα! τσακίζουν κάθε σπόρο! Όλα τους.. Δεν υπάρχει ούτε ένα κανάρι μου που να διαφοροποιείται! Και το βλέπω σε όλα τους.. Είναι ικανοποιημένα! Όταν κάνω γέμισμα των ταιστρών.. Δεν φεύγουν από το κλαδί.. Περιμένουν να γυρίσει η.. Ταίστρα τους με μεγάλη ανυπομονησία!
Τι τέλεια! Να σε ρωτήσω Δημήτρη μου το άλλαξες μπαμ και κάτω ή σταδιακά; Έχω πολλά κιλά... εε μην πάνε χαμένα καταλαβαίνεις...
 
Να σε ρωτήσω Δημήτρη μου το άλλαξες μπαμ και κάτω ή σταδιακά; Έχω πολλά κιλά... εε μην πάνε χαμένα καταλαβαίνεις...
.. Και γω είχα περίπου 6 κιλά! τα πήγα σε ένα πετ-σοπ της γειτονιάς και πήρα 20 καινούργιες ποτήστρες και.. Πατσήσαμε! 😉
σε ένα μείγμα όπου η αποδοχή του είναι κάτω του μετρίου.. Αλλάζεις αμέσως, πιστεύω! Πάνω απ'όλα η σωστή διατροφική σίτησή τους! Εγώ έτσι έπραξα και χαίρομαι που έτσι έπραξα.. Βλέπω την αλλαγή στα πουλιά μου καθημερινά και πώς τσακίζουν ΟΛΟΥΣ ΜΑ ΟΛΟΥΣ τους σπόρους και θεωρώ πως έκανα καλά! 🙂
 
Εγώ τους δίνω vadigran breeder plus με πολύ καλή αποδοχή και ειδικά στο κεχρι.
Απο αυγοτροφη δίνω raggio di sole th lipo soft τρελαίνονται μόλις τους βάζω. Άσε που και εγώ θέλω να την φάω έτσι που μυρίζει. Λαχανικά απο τον κήπο μου και κάποια βότανα απο τον κήπο μου σπόρους υγείας τα βάζω στην αυγοτροφη.
 
Δημήτρη όντως ωραίο θέμα, κυρίως για να ξεροσταλιάζουμε και εμείς οι απόκληροι του ενός κιλού,έννοια σας όμως και όταν θα γίνω και εγώ μέγας εκτροφέας (τσακωθείτε τώρα,please😎)θα παίρνω εκατοστάκιλο! 😛
Αυτό που έχω καταλάβει εδω μέσα είναι πως καλή μάρκα/ποιότητα σε ένα κιλό δεν παίζει πουθενά. Γιατί; Γιατί στο 90% των συσκευασιών του 1 κιλού λείπει μόνο η αλόη απο τα δεκάδες πρόσθετα; Στα υπόλοιπα 10% (πχ vadigran) πήζει το μάτι σου στο ρούπσεν.
Δύο ερωτήσεις:
α)Πως, πού γίνεται ο έλεγχος σκόνης απο εμάς;
β)Ένα μείγμα σπόρων ποιού έτους σοδιάς πρέπει να είναι σε σχέση με την κατανάλωσή του;Ένα μείγμα σπόρων σοδιάς 2014 είναι απαραίτητα χαμηλότερης διατροφικής αξίας απο ένα του 2015, σε ίδιες συνθήκες παρασκευής/συντήρησης;

Εγώ κάνω χρήση manitoba best ή versele laga prestige premium και δεν είμαι ικανοποιημένος. Θα ήθελα το αναφερθέν της vadigran αλλα έχει ρούπσεν.Βλαστωμένους της versele laga(με ρούπσεν) και σπόρους υγείας vadigran.Αυγοτροφή easyyem ουδέτερη και indios της Raggio.

ΥΓ1:Σας είχα όλους φακελωμένους βέβαια,ήξερα προ πολλού τί παίρνετε😛
ΥΓ2:Συμφωνώ με τον κύριο Γερολυμάτο και παραφράζοντας τον αείμνηστο Μπονάτσο συμπυκνώνω :D"Εκτροφέας είναι αυτός που τα έχει δοκιμάσει όλα και ξέρει τί θέλει" :D("εκτροφέας" στη θέση του "'άντρας")
ΥΓ3:
Έχω πολλά κιλά... εε μην πάνε χαμένα
Πουλάκι μου σε τσάκωσα, τέτοιες μπίζνες μου πρότεινες.
Καλααα Αλίκη...😛
 
Εγώ κάνω χρήση manitoba best ή versele laga prestige premium και δεν είμαι ικανοποιημένος.
. Έλα στην παρέα μας! τώρα. Γίναμε δύο!😉
Εκτροφέας είναι αυτός που τα έχει δοκιμάσει όλα και ξέρει τί θέλει" :D("εκτροφέας" στη θέση του "'άντρας")
.. Τότε, δεν έχουμε παρά.. Να δοκιμάσουμε ''όλοι μαζί''😱 !
δεν θέλω γέλια ούτε.. Πονηρές σκέψεις και εξηγώ:
να δούμε ποιοι φίλοι μένουμε σχετικά κοντά.. Να παραγγέλνουμε ένα μεγάλο τσουβάλι μιας καλής(από τα γραφόμενα των περισσοτέρων)τροφής και.. Να παίρνει ο καθένας όσα κιλά χρειάζεται! Και πάμε πάλι!
 
να παραγγέλνουμε ένα μεγάλο τσουβάλι μιας καλής(από τα γραφόμενα των περισσοτέρων)τροφής και.. Να παίρνει ο καθένας όσα κιλά χρειάζεται! Και πάμε πάλι!
Μακράν η καλύτερη λύση, για σωστό και φρέσκο μείγμα σπόρων.
 
Back
Top