Διατροφή Σπόροι στην κατάψυξη-Πρέπει ή δεν πρέπει;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης maria p
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Εγγραφή
3 Φεβ 2009
Μηνύματα
25.696
Με αφορμή την συζήτηση αυτή https://community.petbirds.gr/threads/Ενδιαφέρον-για-αγορά-20kg-συσκευασίας-μείγματος-σπόρων.29871/ και τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε από εδώ και κάτω https://community.petbirds.gr/threa...ίας-μείγματος-σπόρων.29871/page-2#post-382470, θα ήθελα να το αναπτύξουμε λίγο πιο σχολαστικά και παρακαλώ για την συμμετοχή σας, με όποια στοιχεία διαθέτετε ή όποιες σκέψεις έχετε.
Όσο με αφορά, τόσο κατά την επεξεργασία του άρθρου "Χύμα ή συσκευασμένη τροφή για το πουλάκι μας", όπου περιλαμβάνεται link του ΕΦΕΤ για αποτελεσματική αντιμετώπιση μυκήτων και αυγών παρασίτων σε θερμοκρασία κάτω των -18c, όσο και κατά την συμμετοχή μου στην συγγραφή του άρθρου για την "Ασπεργίλλωση των πτηνών", βρήκα πολλές αναφορές τόσο ελληνίδας κτηνιάτρου, όσο και πολυπληθών ξένων sites, ακόμα και στις οδηγίες ασφαλούς συντήρησης των πέλετς https://www.harrisonsbirdfoods.com/storing-harrisons-bird-foods/, για διατήρηση σπόρων επί μακρόν στην κατάψυξη του ψυγείου μας, και εν συνεχεία για λίγες μέρες στην συντήρηση.
Επειδή ευτυχώς δεν είμαστε δογματικοί και η κάθε άποψη δυνατόν να ανατραπεί από νέα εμπεριστατωμένα δεδομένα, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για όλους μας, να διεξάγουμε την συζήτηση αυτή σε ανοιχτό διάλογο.
Όσον αφορά για τον ασπέργιλλο, να θέσω υπ' όψιν σας το στοιχείο, πως μπορεί στην Ελλάδα το ποσοστό του να είναι μικρό και σχετικά ασφαλές αλλά να σκεφτούμε πως οι σπόροι που προσφέρουμε στα πτηνά μας, προέρχονται κατά κύριο λόγο από χώρες της ΚΔ. Ευρώπης, όπου "θερίζει".
 
θα ήθελα να το αναπτύξουμε λίγο πιο σχολαστικά και παρακαλώ για την συμμετοχή σας, με όποια στοιχεία διαθέτετε ή όποιες σκέψεις έχετε.
Ξεκινώ εγώ λοιπόν... μπορώ να κάνω ένα "πείραμα". Να βάλω κάποια ποσότητα σπόρων στην κατάψυξη (για πόσο εσείς θα μου πείτε) και να δώσω το μείγμα αφού φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου (?) στα καναρίνια μου μαζί με το μείγμα που συντηρώ σε σκοτεινό και δροσερό δωμάτιο για να δούμε εξαρχής αν θα το προτιμήσουν ή όχι. Θεωρείς πως θα μας δώσει κάποιο σημαντικό feedback αυτό ή όχι;

Θα ήθελα να το δοκιμάσω αν με αυτό τον τρόπο κινδυνεύουν λιγότερο από ασθένειες. Και προφανώς όπως όλοι εδω μέσα δε θα ήθελα να βάλω τη ζωή τους σε κίνδυνο!
 
Παιδια 2 ειναι οι επιλογες η τσουβαλι που θα καταναλωθει σε 4-5 μηνες ειτε χυμα κιλο κιλο..
 
Εξειδικευμένο θέμα, που άπτεται της μικροβιολογίας τροφίμων, στο οποιο δεν έχω εξειδικευση,
γι' αυτό επιτρέψτε μου να εκθέσω τις σκέψεις μου μόνο.
Τι προσδοκίες έχουμε κατά την κατάψυξη της τροφής; Την αποστείρωση; Δλδ την παντελή έλλειψη
μικροοργανισμών; Γιατί προσωπικά αυτό μου φαίνεται ουτοπικό. Σίγουρα η χαμηλή θερμοκρασία
της ψύξης είναι ικανή να προκαλέσει λύση των βιολογικών δομών των περισσοτερων βακτηρίων,
βάκιλων, μυκήτων και ζυμών. Τι γίνεται όμως με τα σπόρια αυτών ή/και τα προϊόντα μεταβολισμού
τους (τοξίνες); Τα σπόρια δύναται να ενεργοποιηθούν και πάλι με τη βελτίωση των συνθηκών
(εκτός κατάψυξης) και οι τοξίνες είναι έτσι κι αλλιώς επικίνδυνες.
Εξάλλου σημασία εχει και ο ρυθμός κατάψυξης, με ιδανική την μείωση 1 βαθμού Κελσίου ανά λεπτό. Λίγο δύσκολος στόχος για μας τους ερασιτέχνες νομίζω.
Αυτό που ίσως επιτύχουμε είναι η επιμήκυνση του χρόνου ζωής της τροφής. Με κίνδυνο ίσως την
υποβάθμιση της γεύσης της (σύμφωνα με τις συζητήσεις του άλλου thread).

Επίσης να μην ξεχνάμε ότι όλοι οι οργανισμοί, τα πράγματα γύρω μας και ο αέρας που αναπνέουμε
διαθέτουν ένα φυσιολογικό μικροβιακό φορτίο και το επιθυμητό είναι να αλληλεπιδρούμε με αυτό.
 
Καλησπέρα σε όλους τους φίλους. Εγώ επείδη τα πουλιά τα έχω σε ένα πλάτωμα του μπαλκονιού μου και άμεσα κοντά στην οικογένεια, αλλάζω την τροφή τους καθημερινά. Για αυτό τον λόγο τους βάζω συγκεκριμμένη ποσότητα καθημερινά και μαζέυω της προηγούμενης ημέρας, την εφάγαν όλη ή όχι. Έτσι μου αναγκαιεί ένα 20κιλο τσουβάλι στο τρίμηνο (περίπου). Όταν πέρνω το τσουβάλι το αδειάζω επιτόπου σε ένα πλαστικό δοχείο ειδικό για τρόφιμα, που προμηθεύτηκα από ένα εργοστάσιο της περιοχής που τα κατασκευάζει, μέσω ενός φίλου. Την αποθηκευώ σε σκιερό μέρος και είναι ασφαλώς κλειστή. Με προβλημάτισε παλαιότερα το θέμα, όμως κατέληξα ότι εφόσον δεν κάνω αεροστεγώς κλειστά δέματα, δεν μπορώ να την αποθηκεύσω στον καταψήκτη.Θεωρώ ότι όποιος κάνει αυτήν την επιλογή αποθήκευσης πρέπει να προμηθευτεί ένα μηχάνημα που να μπορεί να την βάζει σε καλής ποιότητας πλαστικές σακούλες και να κλείνουν με την μέθοδο της πλαστικοποίησης.
 
βάζω συγκεκριμμένη ποσότητα καθημερινά και μαζέυω της προηγούμενης ημέρας, την εφάγαν όλη ή όχι.
Ίσως να βγαίνω οφ τοπικ, αλλά Γιάννη μου αυτή η συγκεκριμένη ποσότητα πόσο είναι; Μια κουταλιά της σούπας σπόρους; Αν ναι καλώς.. Αν είναι παραπάνω τότε τρώνε μόνο τους λιπαρούς σπόρους και όχι όλους. Και αυτό δεν είναι καλό για τα ίδια..
 
Τα πέλετς Μαρία μιας και τα ανέφερες τα συντηρώ χρόνια στην κατάψυξη κι είναι μια χαρά όταν τα βγάζω. Γιατί να μην γίνεται και με τους σπόρους;
 
Τα πέλετς Μαρία μιας και τα ανέφερες τα συντηρώ χρόνια στην κατάψυξη
Πως τα αποθηκεύεις ανά μερίδα; και πως τα αποψύχεις; Στην ψύξη; Γενικά ποια διαδικασία ακολουθείς;
 
Πως τα αποθηκεύεις ανά μερίδα; και πως τα αποψύχεις; Στην ψύξη; Γενικά ποια διαδικασία ακολουθείς;
Oχι σε μερίδες, τα βάζω σε 3-4 σακούλες των 3-4 κιλών η κάθε μια και τα ξαναβαζω σε άλλες σακουλες ώστε να μην πάρουν καμια μυρωδιά απο άλλα τρόφιμα. Δεν παγώνουν μεταξύ τους για να γίνουν ένα σώμα. Όταν μου τελειώσουν αυτά που έχω στο νοτυλάπι βγάζω μια σακούλα απο την κατάψυξη και τη βάζω στη συντήρηση και είτε την αφήνω εκεί και ταίζω απο εκεί ή την βάζω μετά απο 1-2 μέρες στο ντουλάπι πάλι για να μην "ιδρώσουν" απο την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας.
 
Δεν υπάρχει καμιά σύγκριση Ανέστη. Το πέλετ πρόκειται για ΕΝΑ και ΕΝΙΑΙΟ υλικό που μάλλον ευνοείται απο την παραμονή του στην κατάψυξη.Αντίθετα οι σπόροι είναι διαφορετικής σκληρότητας και αντίδρασης στην υγρασία. Υγραίνονται και πανιάζουν, χάνοντας εντελώς το αρχικό τους "τραγανιστό" σπάσιμο. Γίνονται μάλλον "περίεργοι" για τα πουλιά που δεν τους τρώνε με την ίδια διάθεση, για να μην πώ οτι κάποιες φορές ή οτι ορισμένους απο αυτούς τους αποφεύγουν εντελώς.
 
Back
Top