Ασθένειες Σταμάτημα κελαηδίσματος

byzantinos

PB New Member
Εγγραφή
5 Σεπ 2019
Μηνύματα
5
Εγω το καναρινι μου αγορασα μεσα Ιουλιου. Κελαηδουσε ασταματητα ολη μερα. Μαλιστα πολλες φορες το πρωι με το πρωτο φως του ηλιου μας ξυπνούσε απο την ενταση του κελαηδισματος του. Το ειχα στο καθιστικο που σημαινει πως το φως ηταν ανοιχτο ως τις 2:00πμ. Καποια στιγμη αρχισα να το σκεπαζω με μια πετσετα για να μην εχει φως αλλα και να μην μας ξυπναει απο το πρωτο φως (γυρω στις 6:00). Τωρα πια δεν του βαζω πετσετα. Πολλες φορες οταν του καθαριζα το κλουβι (καθε μεσημερι) το αφηνα να πεταει μεσα στο δωματιο κι επειτα το ξαναβαζα στο καθαρο κλουβι με αρκετο κοπο θα ελεγα μεχρι να καταφερω να το πιασω.. Μετα τον Δεκαπενταυγουστο ελαττωσε πολυ το κελαηδισμα του ωσπου μεχρι αυτη τη στιγμη που σας γραφω αυτο το κειμενο το μονο που κανει αντι κελαηδισματος ειναι ενα ψηλό τσιου (οχι αυτο που του μιλας και σου απανταει με ενα τσιου μεσαιας τονικοτητας). Ολα αυτα συμβαινουν οταν το εχω στο μπαλκονι. Οταν το βαζω μεσα στο καθιστικο, το μονο που κανει ειναι να τρωει και μετα να καθεται ησυχο σε ενα μερος σχεδον ακουνητο κ απλα να κοιταει... Προσπαθησα να του βαλω να ακουσει μεσω youtube καναρινια που κελαηδουν μπας κ επηρρεαστει. Την πρωτη μερα το καταφερα (πριν 4 μερες) κ αρχισε να κελαηδαει κανονικα αλλα σε πολυ χαμηλοτερη ενταση. Χθες που ξαναπροσπαθησα να του βαλω να ακουσει δεν καταφερα τιποτα.. Ολη μερα κανει αυτο το.. ι, ι, ι, ι... Με ανοιγοκληση των φτερουγων του...
Τι μπορει να συμβαινει; Μηπως φταιει που εχουμε ανοιχτο φως μεχρι αργα ή μηπως που το αφηνω κ πεταει στο δωματιο κ μετα στρεσάρεται οταν το κυνηγάω να το πιασω; Μηπως η περιοδος αυτη; Του βαζω να τρωει καναβουρι και μηλο καθε μερα. Μηπως κανω εγω κατι λαθος; Ευχαριστω.
 
Καλό μεσημέρι Το λογικό είναι ότι τ ο καναρίνι σου περνά την εποχή πτεροροιας. Ειναι ο λόγος που δεν κελαηδα
το οτι το πιανω και το βαζω μεσα στο κλουβι του μηπως σοκαρεται ή στρεσαρεται;
 
Είναι και αυτό ένας λογος
Αναγκαιο κακο, δεν ξερω πως αλλιως να του αλλαζω το χαρτι κ να του βαζω την μπανιερα του... Βγαζω την οροφη του κλουβιου κ αυτο βγαινει εξω και πεταει μεσα στο δωματιο. Αρχιζει να ανοιγει το στομα αμεσως μολις βγαινει..
 
Λοιπόν, ας τα πάρουμε από την αρχή. Πρώτα από όλα, το πουλί δεν πρέπει να βρίσκεται στο χώρο που το έχεις. Το ιδανικό είναι να βρίσκεται σε ένα χώρο χωρίς θέρμανση και χωρίς τεχνητό φωτισμό.

Ανέβασε αν θέλεις μια φωτογραφία του κλουβιού μαζί με το πουλί για να δούμε μήπως υπάρχουν θέματα και εδώ.
 
Μηπως κανω εγω κατι λαθος;

Αγαπητέ φίλε @byzantinos καλησπέρα και κάλως ήρθες!
Το πουλάκι πόσο καιρό το έχεις; Είναι αρσενικό ή θηλυκό?

Δεν κάνεις κάτι "λάθος" πέρα από τα "λάθη" που κάναμε όλοι μας στο ξεκίνημα μας. Όλοι σιγά σιγά μάθαμε, διαβάζοντας,
συζητώντας, διαφωνώντας, σχηματίζωντας θεωρίες, αναθεωρώντας τις θεωρίες αυτές, παρατηρώντας κ. Ο. Κ. Έτσι εξελίσσεται το πράγμα! Άρα.. Μην άγχεσαι! Κάνεις μας δεν τα ξέρει όλα!
Παρακάτω κάποιες από τις δίκες μου συμβουλές. Πράγματα τα οποία εγώ εφαρμόζω στα πουλάκια μου. Προς το παρόν με.. Επιτυχία 🙂
Σίγουρα θα έχεις και άλλες από τους υπολοίπους φίλους του PB.


Το ειχα στο καθιστικο που σημαινει πως το φως ηταν ανοιχτο ως τις 2:00πμ. Καποια στιγμη αρχισα να το σκεπαζω με μια πετσετα για να μην εχει φως αλλα και να μην μας ξυπναει απο το πρωτο φως (γυρω στις 6:00). Τωρα πια δεν του βαζω πετσετα.
To πουλάκι θα πρέπει να κοιμάτε και να ξυπνάει σύμφωνα με την φυσική ροή του φωτός ανά εποχή. Με άλλα λόγια, κοιμάτε όταν νυχτώνει, ξυπνάει όταν ξημερώνει. Αυστηρό αυτό μιας και η υγεία τους και η μακροβιότητα τους εξαρτάται πάρα πολύ ΚΑΙ από αυτόν τον παράγοντα.
Πολλες φορες οταν του καθαριζα το κλουβι (καθε μεσημερι) το αφηνα να πεταει μεσα στο δωματιο κι επειτα το ξαναβαζα στο καθαρο κλουβι με αρκετο κοπο θα ελεγα μεχρι να καταφερω να το πιασω
Δεν είναι καθόλου σωστό να "κυνηγάς" το πουλάκι για να το πιάσεις γιατί στρεσάρεται. Η διαδικασία εγκυμονεί διάφορους κινδύνους. Από το να τραυματιστεί έως και.. Τα χειρότερα. Αν θέλεις να το καθαρίζεις και να έχεις το κλουβάκι του ελεύθερο, αγόρασε ένα μικρο κλουβάκι (10euro έχουν περίπου) και σε σκοτεινό δωμάτιο το πιάνεις χωρίς να στρεσάρεται και του αλλάζεις το κλουβάκι ώστε να έχεις το δικό του κλουβί άδειο και διαθέσιμο για καθαριότητα.
Ακόμα κι έτσι όμως, όχι κάθε μέρα πιάσιμο..Όσο λιγότερο το πιάνεις το πουλάκι τόσο το καλύτερο για αυτό!
Προτείνω να πάρεις μια 60αρα ζευγαρωστρα (κινέζικες συνηθίζονται να λέγονται) που έχει αποσπώμενη σχάρα και ταψάκι. Έτσι και δεν στρεσάρεις το πουλάκι και κάνεις πολύ εύκολη την ζωή σου στον καθαρισμό του κλούβιου. Προσωπικά καθαρίζω σε εβδομαδιαία βάση το κλουβί χωρίς να βγάλω το πουλάκι. Ταΐστρες, ποτίστρες και πάτηθρα κάθε 2-3 μέρες αναλόγως του χρόνου μου. Μέθοδο και τρόπο θέλει και όλα θα.. Αστράφτουν!
Μετα τον Δεκαπενταυγουστο ελαττωσε πολυ το κελαηδισμα του ωσπου μεχρι αυτη τη στιγμη που σας γραφω αυτο το κειμενο το μονο που κανει αντι κελαηδισματος ειναι ενα ψηλό τσιου (οχι αυτο που του μιλας και σου απανταει με ενα τσιου μεσαιας τονικοτητας). Ολα αυτα συμβαινουν οταν το εχω στο μπαλκονι
Ειναι σε πτερόρροια. Απολύτως φυσιολογικό! Επίσης θα πρέπει να επιλέξεις το πουλάκι να βρίσκεται κάπου μόνιμα. Όχι μέσα-έξω. Προτιμότερο έξω άλλα προστατευμένο από κίνδυνους όπως, ρεύματα αέρα, αρπακτικά, καιρικά φαινόμενα. Αν δεν γίνεται τότε μέσα, άλλα μακρυά από μυρωδιές, φώτα, τσιγάρα, θερμαντικά σώματα κλπ. Απαγορεύεται αυστηρά η κουζίνα!
ροσπαθησα να του βαλω να ακουσει μεσω youtube καναρινια που κελαηδουν μπας κ επηρρεαστει.
Στην περίοδο της πτερόρροιας, αλλά και γενικά, αυτό τους κάνει καλό. Ακόμη κι αν έχουν σχηματίσει το κελάηδισμα τους, σίγουρα τα.. Ξεσηκώνει. Να το κάνεις. Μπορείς να βάζεις και μουσική. Εμένα παθαίνουν.. Αμόκ με την ηλεκτρική σκούπα😄..Άλλα αυτήν δεν μπορώ να την ακούω εγώ..🙂
Του βαζω να τρωει καναβουρι και μηλο καθε μερα.
Μήλο (ή άλλα φρούτα) μια φορά την εβδομάδα. Δεν χρειάζεται πολύ ζάχαρη. Λαχανικά μπορείς καθημερινά. Φρέσκα και καλά πλυμένα. Επίσης αυγό βραστό με το τσόφλι.Βρασμένο 15λεπτά. Μπορείς να βάζεις από μισό έως τεταρτάκι γιατί έτσι κι αλλιώς μετά από κάποιες ώρες χαλάει όποτε και θα πρέπει να το πετάξεις. Προσωπικά βάζω αυγό μια-δυο φορές την εβδομάδα.

Δες το παρακάτω άρθρο για την διατροφή των πτηνών. Υπάρχουν δεκάδες αντίστοιχα άρθρα στην κατηγορία διατροφή πτηνών:

Για τροφές κάλο θα είναι να πας στις συσκευασμενες του εμπορίου και όχι στις χύμα που μπορεί κάνεις να βρει στα pet-shops.
Δες κάποιες προτάσεις από αυτές που κατά καιρούς αποτελούν τις δίκες μου επιλογές:

Επίσης, όταν δεν βάζεις αυγό μπορείς να του βάζεις αυγοτροφή. Μια εξαιρετική αυγοτροφη είναι η παρακάτω:

Τέλος... Διάβασε.. Με το διάβασμα θα σου λυθούν και θα σου δημιουργηθούν απορίες. Για τις απορίες σου θα χαρούμε να βοηθήσουμε. Για το διάβασμα σου προτείνω να ξεκινήσεις με τα παρακάτω άρθρο το οποίο είναι απολύτως κατατοπιστικο για να μπούνε κάποιες βάσεις.

Να είσαι σίγουρος ότι θα έχεις κι άλλες απορίες. Εδώ είμαστε όλοι να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε με τις οποίες γνώσεις έχει ο κάθε ένας από εμάς.
Θα υπάρξουν κι άλλες γνώμες από φίλους.. Πολλές αντίθετες και από κάποια πράγματα που σου είπα εγώ ή που θα σου πει κάποιος άλλος. Στο τέλος εσύ θα επιλέξεις τι σου κάνει και τι δεν σου κάνει. Τον δρόμο θα σου τον δείξει το πουλάκι.. Να το παρατηρείς!
 
ανοιχτο ως τις 2:00πμ, αλλα και να μην μας ξυπναει απο το πρωτο φως (γυρω στις 6:00)

Κατά τη γνώμη μου το ωράριο ύπνου παίζει πολύ βασικό ρόλο. Με 4 ώρες ύπνου τα πουλιά "δεν μπορούν να πάρουν τα πόδια τους" όχι να κελαηδήσουν.
 
Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
 
Λοιπόν θα προτείνω στον θεματοθέτη μας μάλλον νέο θέμα στη φροντίδα των καναρινιών, ή στη διαχείριση ίσως να αλλάξει ο τίτλος ή το πεδίο (ασθένειες) γιατί ας πούμε και το κλουβί μου φαίνεται μικρό, και η τροφή πολλή για ένα καναρίνι, για ό,τι αυτό συνεπάγεται σχετικά με την επιλογή σπόρων ή την αλλοίωσή της και διάφορα άλλα που καλύπτονται μεν από τις παραπομπές του Δημήτρη @GreekMan72 , αλλά κατά τη μελέτη τους από τον θεματοθέτη ενδεχομένως να δημιουργηθούν πρόσθετες απορίες.
 
Λοιπόν θα προτείνω στον θεματοθέτη μας μάλλον νέο θέμα στη φροντίδα των καναρινιών, ή στη διαχείριση ίσως να αλλάξει ο τίτλος ή το πεδίο (ασθένειες) γιατί ας πούμε και το κλουβί μου φαίνεται μικρό, και η τροφή πολλή για ένα καναρίνι, για ό,τι αυτό συνεπάγεται σχετικά με την επιλογή σπόρων ή την αλλοίωσή της και διάφορα άλλα που καλύπτονται μεν από τις παραπομπές του Δημήτρη @GreekMan72 , αλλά κατά τη μελέτη τους από τον θεματοθέτη ενδεχομένως να δημιουργηθούν πρόσθετες απορίες.
Καλη βδομαδα. Και μενα μικρο μου φανηκε το κλουβι αλλα οπου κ να πηγα να ρωτησω, αυτα πουλαγανε για καναρινια...
Τροφη βαζω "πολυ" για να αισθανεται πληρης και καλυμμένος! Εικασιες κανω. Γιαυτο μπηκα εδω μεσα, να ρωτησω κ να μαθω..
 
Καλη βδομαδα. Και μενα μικρο μου φανηκε το κλουβι αλλα οπου κ να πηγα να ρωτησω, αυτα πουλαγανε για καναρινια...
Τροφη βαζω "πολυ" για να αισθανεται πληρης και καλυμμένος! Εικασιες κανω. Γιαυτο μπηκα εδω μεσα, να ρωτησω κ να μαθω..
Πολλοί από εμάς καταφύγαμε στη λύση της ζευγαρώστρας, ακόμα και αν έχουμε να κάνουμε με ένα μόνο καναρίνι. Με τη σωστή διευθέτηση των πατήθρων του δίνουμε τη δυνατότητα να γυμνάζεται στο πέταγμα. Έτσι μπορείς να το ζητήσεις από τον έμπορο και χωρίς κατά ανάγκην να του πεις ότι το θες για επιπλέον χώρο.
Ως αφορά την ποσότητα της τροφής επιλέγουμε να του βάζουμε το πολύ από μια κουταλιά της σούπας στην κάθε ταΐστρα. Πχ εγώ στις δύο ταΐστρες που έχω, βάζω από μια κουταλιά, κάθε μέρα φυσάω τα τσόφλια και στην τρίτη μέρα ανανεώνω την τροφή. Τι κερδίζουμε έτσι; Αν του γεμίζεις μέχρι πάνω την τροφή, το πτηνό επιλέγει ως επί το πλείστον τους πιο εύγεστους και λιπαρούς σπόρους, παραμελώντας όμως τους πιο θρεπτικούς και λιγότερο εύγεστους. Ως συνέπεια έχουμε τη σταδιακή πάχυνση του φίλου μας.
Πχ. Έχουμε ένα μπουφέ στη διάθεσή μας, με πιτόγυρα, πίτσες, μπάμιες, πράσα κτλ.. Τι θα επιλέγαμε πρώτα; Όλοι ξέρουμε. Παρόμοια με τη λίγη τροφή που του βάζουμε εκπαιδεύουμε το πουλί να αναγκαστεί να φάει και τις "μπάμιες".
 
Και μενα μικρο μου φανηκε το κλουβι αλλα οπου κ να πηγα να ρωτησω, αυτα πουλαγανε για καναρινια...
Σε ποια περιοχή μένεις; Υπάρχει π.χ. αυτό το κλουβί το οποίο θα μπορούσες πιθανά, αν δεν σε βολεύουν τα καταστήματα, να το παραγγείλεις https://www.pet4u.gr/pet-camelot-9672.html
Κοστίζει γύρω στα 20ευρώ, είναι με αποσπώμενη σχάρα, και αποσπώμενο ταψάκι, είναι εύκολη στον καθαρισμό και, δεν παίρνω ποσοστά😂
Και (επαναλαμβάνομαι) θα ήταν καλύτερα πιστεύω να άνοιγες ένα θέμα στη φροντίδα καναρινιών που να περιέχει αυτές τις πληροφορίες
 
Back
Top