Featured Στρώμα υγιεινής στους πάτους των κλουβιών των πουλιών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stavros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Stavros

Administrator
Staff member
Εγγραφή
7 Απρ 2006
Μηνύματα
20.400
Το θέμα της καθαριότητας και της υγιεινής των πουλιών είναι κάτι που απασχολεί όλους μας. Ποιο όμως από τα υλικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για το σκοπό αυτό είναι πιο αποτελεσματικό; Ποια είναι τα προτερήματα και ποια τα μειονεκτήματα του καθενός; Ποιο από όλα συνδυάζει καλύτερα: Την πρακτικότητα (χρόνος εφαρμογής), την υγιεινή (οσμές, μικρόβια), το κόστος;

Μεγάλο ενδιαφέρον εκτός από την ψήφο σας, θα είχε και η άποψή σας για το θέμα.
 
- Ε, καλά τώρα μη μου πει κανείς οτι δεν έχει χρησιμοποιήσει εφημερίδα!
Η... Ιστορική εφημερίδα είναι το φθηνότερο υλικό αλλά...
Το μελάνι της δεν είναι ό,τι καλλίτερο για τα πουλιά, που την τσιμπολογούν,
η απορωφητικότητα της περιορισμένη, μόλις βάλεις μπανιέρα στα πουλιά, έλιωσε! άσχημη οσμή κλπ.
Εγώ χρησιμοποιώ ψιλοτρημένη οξειά (πωλείται στο εμπόριο) όχι το κοινό πριονίδι. Είναι βαρύ υλικό, με καλή απορωφητικότητα, κρατάει αρκετό χρόνο χωρίς ιδιαίτερες οσμές. Το κόστος βέβαια είναι ενα πρόβλημα, αλλά κανείς,ζυγήζει (την τσέπη του) και αποφασίζει, αναλόγως.
- Για την άμμο καθαριότητος δεν έχω γνώμη, καθώς δεν την έχω χρησιμοποιήσει.
 
Το θέμα της εφημερίδας είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο από μόνο του. Πιστεύω πως υπάρχουν πολλοί που χρησιμοποιούν ακόμη. Έχω ακούσει περιστατικό κατά το οποίο πουλί με εμφανή σημάδια ασθένειας, θεραπεύτηκε απλώς με την αφαίρεση της εφημερίδας (που έσκιζε και έτρωγε μανιωδώς) από το κλουβί!
Μια καλή πρόταση σε αυτούς που χρησιμοποιούν χαρτί, είναι να απλώνουν στον πάτο τουλάχιστον φύλλα Α4 από αυτά που χρησιμοποιούμε στον εκτυπωτή και όχι εφημερίδα.

Το ροκανίδι (πολύ μικρά κομμάτια ξύλου) χρησιμοποιείται επίσης πολύ συχνά από αρκετούς εκτροφείς χωρίς προβλήματα.

Για το υλικό που δεν γνωρίζω πολλά πράγματα είναι η άμμος. Είναι το ίδιο απορροφητική με ροκανίδι; Κρατάει το ίδιο; Είναι το ίδιο πρακτική; Μια άποψη που έχω ακούσει από κάποιον εκτροφέα που την χρησιμοποιεί, είναι μεταξύ άλλων ότι με αυτόν τον τρόπο παρέχει στα πουλιά το κατάλληλο υλικό για να ικανοποιούν την έμφυτη τάση τους να πατούν και σκαλίζουν το χώμα!
 
καλησπερα! Εγω χρησιμοποιω εφημεριδα, εκτος απο ενα καρδερινοκαναρο που την τρωει και του βαζω αμμο. Εχει μεγάλη απορροφητικότητα αλλα το πουλι τη σκορπαει και λερωνει το χωρο πολύ. Φανταζομαι το ιδιο θα λερωνει και το ροκανιδι...
 
ΕΓΩ ΡΙΧΝΩ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟ [ΑΠΟΣΤΙΡΟΜΕΝΟ] ΠΡΙΟΝΙΔΙ ΠΟΥ
ΕΙΝΑΙ Κ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΜΠΟΡΗ Κ ΝΑ ΤΟ ΤΡΩΝΕ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΞΥ
ΤΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΤΑ 5 LITRA ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΡΚΕΤΑ [ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΟΙΕΣΜΕΝΟ]
 
ειναι σιγουρα ακινδυνο οταν θα το τρωνε;γιατι λογικα θα το ραμφισουν, δεν μπορει, αυτος ειναι ο μονος λογοσ που φοβαμαι να το χρησιμοποιησω, γιατι ξερω οτι το χρησιμοποιουν και το εμπιστευονται πολλοι εκτροφεις.
 
-Για να μή μιλάμε για διαφορετικά πράγματα, άλλο πράγμα το ροκανίδι και άλλο η σπασμένη οξιά. Το πρώτο είναι πολύ ελαφρύ υλικό, που ακόμα και με ένα επίμονο πέταγμα
του πουλιού σκορπάει στον χόρο, πόσο μάλλον αν φυσάει ή αν υπάρχει κάποιο ρεύμα αέρα. Επείσης η γνώμη μου είναι, οτι είναι επικύνδινο, το καλοκαίρι, για ανάπτηξη μικροοργανισμών και παρασίτων(ψειρες)κλπ.Αν μάλιστα η κανάρα το χρησημοποιεί
στην κατασκευή της φωλιάς, δυσκολεύει το γύρισμα των αυγών, γιατί δημιουργούνται χνούδια με το υλικό της φωλιάς. Με το δεύτερο, εγώ τουλάχιστον, έχω ησυχάσει απο όλα αυτά τα προβληματάκια.
 
Εγω βαζω 2 στρωσεις χαρτι απο ρολο κουζινας και μετα μια λετπη στρωση αμμου. Εχω παρατηρησει οτι την σκαλιζουν και την τσιμπανε, ισως τρωνε οσο ειναι καθαρη.
 
Όλα τα κλουβιά μου έχουν στον πάτο τους πλέγμα και δεν έρχεται το πουλί σε επαφή με το υλικό. Στρώνω εφημερίδα και από πάνω βάζω είτε πριονίδι είτε άμμο.
Τους ξερούς ζεστούς μήνες χρησιμοποιώ θαλασσινή άμμο η οποία είναι πολύ απορροφητική και κρατά πολύ. Όσο για την μυρωδιά, το κλουβί για αρκετό διάστημα μυρίζει ιώδιο. ( Μαζεύω βρεγμένη άμμο από την παραλία και την στεγνώνω).
Τους υπόλοιπους μήνες χρησιμοποιώ πριονίδι μιας και η άμμος μαζεύει υγρασία. Επίσης για την ίδια επιφάνια στρώσης η άμμος είναι σαφώς βαρύτερο υλικό.
 
Κατα καιρούς έχω χρησιμοποιήσει εφημερίδα, άμμο λευκή, πριονίδι και ροκανίδι.

Την εφημερίδα την απέριψα αρκετά γρήγορα, αν και είναι η ποιό οικονομική λύση, άμα βραχεί σαπίζει γρήγορα και δημιουργήται μια άσχημη μυρουδιά. Για το μελάνι αν και δεν είμαι ειδικός, υποθέτω πως θα δημιουργεί προβλήματα μιας και είναι ιδιαίτερα τοξικό.
Αμμο συσκευασμένη χρησιμοποίησα για λίγο και μάλιστα κατα την περίοδο των διαγωνισμών στα εκθεσιακά κλουβιά. Στα μικρά κλουβιά δεν είχα ιδιαίτερα προβλήματα αλλά στις ζευγαρώστρες γινόταν χαμός. Γέμιζε ο τόπος άμμο από τα φτερουγίσματα των πουλιών ιδιαίτερα την περίοδο της αναπαραγωγής. Δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε με την απορροφητικότητα της και ειδικά όταν βρεχόταν μετά από μπάνιο των πουλιών δεν στέγνωνε εύκολα. Ενα ακόμη μείον είναι κατα τη γνώμη μου ότι μπορούν τα πουλιά να την τρών. Έτσι μαζί με την άμμο τρώνε και κουτσουλιές τους.
Για το πριονίδι μπορώ να πω (το χρησιμοποιώ μέχρι σήμερα) ότι έχει το πρόβλημα να δημιουργήται σκόνη, σαπίζει άμα βραχεί και έχει μια άσχημη μυρουδιά. Όλος ο χώρος γεμίζει σκόνη. Αυτό που χρησιμοποιώ εγώ είναι συμπιεσμένο και αποστειρωμένο, όχι αυτό που βάζουν στα κουνέλια αλλά λίγο ποιό μεγάλο αυτό που βάζουν στα άλογα. Είναι το ποιό φτηνό υλικό που έχω χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα (μετά την εφημερίδα)
Με το ροκανίδι (κομμένα κομμάτια ξύλου) είχα περίπου τα ίδια προβλήματα που είχα και με το πριονίδι.
Έτσι λοιπόν είμαι στο ψάξιμο και περιμένω να μου έρθει άμμος από ελαφόπετρα που έχω παραγγείλει. Θα την δοκιμάσω και βλέπουμε.
 
ΕΓΩ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ ΤΑ ΠΕΡΕΙΕΡΓΑ
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟ ΤΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟΣΤΟΙΡΩΜΕΝΟ ΤΟ ΤΣΙΜΠΑΝΕ
Κ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ Κ ΜΟΙΛΑΜΕ ΓΙΑ 40ΜΕ50 ΠΟΥΛΙΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΠΕΤΑΡΙΖΟΥΝ ΜΕΤΑΚΟΜΟΙΖΗ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΝΑΙ ΑΛΛΑ
ΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΙΑ ΤΑ ΤΕΛΑΡΑ ΔΕΝ ΠΕΤΑΓΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΕΞΩ [ ΕΧΗ Κ ΜΥΡΩΔΙΑ ΜΗΛΟΥ
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ]
 
- Εδω γράφουμε τις απόψεις μας και τις εμπειρίες μας και αυτό ειναι
αναφέρετο δικαιωμά μας.Αν εσένα σου φένονται περίεργες δεν έχεις παρα να τις αγνοήσεις και να κάνεις αυτό που νομίζεις καλλίτερο για σένα.
 
ΕΓΩ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ ΤΑ ΠΕΡΕΙΕΡΓΑ
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟ ΤΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟΣΤΟΙΡΩΜΕΝΟ ΤΟ ΤΣΙΜΠΑΝΕ
Κ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ Κ ΜΟΙΛΑΜΕ ΓΙΑ 40ΜΕ50 ΠΟΥΛΙΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΠΕΤΑΡΙΖΟΥΝ ΜΕΤΑΚΟΜΟΙΖΗ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΝΑΙ ΑΛΛΑ
ΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΙΑ ΤΑ ΤΕΛΑΡΑ ΔΕΝ ΠΕΤΑΓΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΕΞΩ [ ΕΧΗ Κ ΜΥΡΩΔΙΑ ΜΗΛΟΥ
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ]

Φίλε nakis καλά κάνεις και προτείνεις τα παραπάνω, από τι στιγμή που σε εσένα δεν δημιουργούν κάποιο πρόβλημα εμένα δεν μου πέφτει κανένας λόγος. Εγώ όμως στην εκτροφή μου είχα τα προβλήματα που περιέγραψα. Μπορώ να πω με μια κουβέντα ότι δεν είμαι ευχαριστημένος με κανένα από τα παραπάνω και συνεχίζω να ψάχνομαι.
Φυσικά σε πολλά θέματα εκτροφής αν ρωτήσεις 100 χομπίστες για το τι κάνουν, θα πάρεις 150 απαντήσεις. Ετσι έμαθα μέσα από το χόμπυ μας να μην είμαι απόλυτος και να ψάχνομαι όταν ακούω μια καλή πρόταση.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να ρωτήσω τον boot εφόσον χρησιμοποίησε θαλασσινή άμμο, αν είχε κάποια προβλήματα; Το ρωτάω αυτό, γιατί είναι ο πρώτος που γνωρίζω (σε αντίθεση με πολλους που την κατακρίνουν τη θαλασινή άμμο, γιατί λέει το αλάτι δημιουργεί προβλήματα) ο οποίος την έχει χρησιμοποιήσει και με ενδιαφέρει η άποψη του. Μερικές φορές στο χώρο μας ακούγονται κατα διαστήματα απόψεις οι οποίες υοθετούνται σχεδόν από το σύνολο των εκτροφέων και γίνονται στο τέλος "αξίωμα" (δόγμα). Κλασική περίπτωση "ταίζω τα πουλιά μου με μπρόκολο γιατί παίρνουν αντισώμματα".
 
Ξεκινωντας πριν απο χρονια την εκτροφη καναρινιων, μου συνεστησαν ως καλύτερο υλικο για τον πατο του κλουβιου την αμμο την οποια και χρησιμοποιουσα συστηματικα. Οσο ομως τα κλουβια και τα πουλια αυξανονταν αντιμετωπισα δυσκολιες σαν και αυτες που ηδη αναφερθηκαν (μιας και τα κλουβια ηταν μεσα στο σπιτι και οχι σε κάποιο ειδικο χωρο- εκτροφειο). Δοκιμασα χαρτι απο ρολο κουζινας, και εφημεριδα με τις γνωστες σε όλους συνεπειες. Σε φίλους, ειδα οτι το ροκανιδι που χρησιμοποιουσαν, ειδικα οταν εβγαζαν την κλουβα στην βεράντα, σκορπιζόταν στο χωρο, με αποτελεσμα τον γνωστο νευρικο κλονισμο των γυναικων τους:D . Κατεληξα τελικα εδω και ενα χρόνο στην χρηση λευκου χαρτιου μεγεθους Α3 ( λόγω του μεγεθους των κλουβιων) απο αυτα που χρησιμοποιουντα για Η/Υ ή στα φωτοτυπικα μηχανηματα.Λογω της λευκοτητας και της σκληραδας του μπορω να ελεγχω για τυχων διαφοροποιηση στις κενωσεις των πουλιων. Πάντων λόγω του τυπου του κλουβιου, τα ποδια των πουλιων δεν ακουμπουν στον πάτο παρα στα καγκελα του κλουβιου, μιας και μεσολαβει αρκετη αποσταση μεταξυ τους.
 
Καλημερα

Προσωπικα, εχω χρησιμοποιησει αρκετα προιοντα στο εκτροφειο μου.
Προς το παρον εχω καταληξει στο ξυλο μεσαιου μεγεθους, το οποιο προμηθευομαι προς 15-18 € το 25λιτρο.
Η αμμος ειναι αρκετα καλη, αλλα μαζευει αμεσως τις βρωμιες, με αποτελεσμα να μην ειναι αισθητικο.
Εγω την συνδυαζα με χαρτι διατρητο τυπογραφικο, για ευκολια στο καθαρισμα.
Την ελαφροπετρα που χρησιμοποιησα, (ως και εμπορικος στη δουλεια μου, στη μονη εταιρεια παραγωγης ελαφροπετρας στην ελλαδα, και μεγαλυτερη στον κοσμο), ηξερα τα θετικα και αρνητικα στοιχεια της. Το μεγαλυτερο αρνητικο της ειναι η σκονη που υπαρχει στο συνολο του υλικου, και εκανε λευκο το εκτροφειο μου.
Ετσι κατεληξα στο ξυλο, το οποιο εχει την ιδιοτητα, να καλυπτει τα περιττωματα και οτι πεταει το καναρινη στον πατο.
 
ΕΓΩ ΕΙΠΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΩ Κ ΒΛΕΠΩ ΕΓΩ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΧΩΡΟ
ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΛΟΥΒΙΑ ΠΑΡΑ ΕΧΩ ΤΙΣ ΖΕΥΓΑΡΩΣΤΡΕΣ
ΣΕ ΕΝΤΟΙΧΙΣΜΕΝΑ ..
ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΑΦΟΥ ΕΓΩ ΤΟ ΚΑΝΩ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Κ ΤΟ ΣΩΣΤΟ
ΑΠΛΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΟΤΙ ΚΑΝΗ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΟΤΙ ΤΟ ΠΕΡΝΗ Η ΚΑΝΑΡΑ Κ
ΤΟ ΒΑΖΗ ΣΤΗΝ ΦΩΛΙΑ [ΑΥΤΑ ΕΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΕΙΕΡΓΑ]
ΤΩΡΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΓΕΙΤΟΝΑΣ Ο ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ !
 
Εγω χρησιμοποιω χαρτι απο περιοδικα γιατι πιστευω αφου δεν υπαρχει επαφη του πουλιου με το χαρτι και εχει μονο με τα καγκελα επαφη δεν βρισκω καποιο ιδιαιτερο λογο ωστε να χρησιμοποιησω κατι αλλο!
 
Με την ευκαιρία θα ήθελα να ρωτήσω τον boot εφόσον χρησιμοποίησε θαλασσινή άμμο, αν είχε κάποια προβλήματα; Το ρωτάω αυτό, γιατί είναι ο πρώτος που γνωρίζω (σε αντίθεση με πολλους που την κατακρίνουν τη θαλασινή άμμο, γιατί λέει το αλάτι δημιουργεί προβλήματα) ο οποίος την έχει χρησιμοποιήσει και με ενδιαφέρει η άποψη του.
Φίλε Σάκη στην αρχή (περίπου 1 χρόνο)που χρησιμοποιούσα την θαλασσινή άμμο δεν αντιμετώπισα, στα λίγα πουλιά που είχα, πρόβλημα υγείας παρόλο που την τρώγανε μανιωδώς, χωρίς αυτό να αποδεικνύει ότι είναι και ακίνδυνη. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν ότι η άμμος κολλούσε πολύ εύκολα στα πόδια των πουλιών.
Από την στιγμή που χρησιμοποίησα κλουβιά με πλέγμα στον πάτο, ώστε να μην έρχεται το πουλί σε επαφή με το υλικό δεν έχω τέτοιο πρόβλημα. Πιστεύω δε ότι η άμμος αυτή εμποδίζει και την ανάπτυξη μικροβίων στα περιττώματα εξαιτίας του ιωδίου που περιέχει ή όπως αλλιώς το λέμε τα "ψήνει", βέβαια μπορεί να κάνω και λάθος.
 
Αμμος και πάλι άμμος. Έχω γλιτώσει από τις μυρωδιες και βοηθά στην υγειινή των ποδιών τους. Στρώνω εφημερίδα την οποία καλύπτω με άμμο. Με 6 ευρώ πήρα άμμο την οποία εδώ και δύο μήνε χρησημοποιώ και η οποία ούτε η μισή δεν έχει τελειώσει. Την αλλάζω μια φορά στις 10 μέρες.
 
Back
Top