Featured Στρώμα υγιεινής στους πάτους των κλουβιών των πουλιών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stavros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Δεν είμαι εκτροφέας. Έχω 4 κλουβιά μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, αν και τώρα έχω τέσσερα καναρινάκια 15 ημερών οπότε μάλλον θα αυξηθεί ο πληθυσμός... Πρώτα ο Θεός.
 
-Ωραία, έρχεται αρκετά οικονομικά και αφου δεν εχεις προβλημα και με τις οσμές...
-Σου εύχομαι -άντε και γονείς-οι πιτσιρικάδες σου.
 
Πιστευω οτι υπαρχουν 2 διαφορετικες περιπτωσεις που δινουν διαφορετικα αποτελεσματα!
Ειναι η χρηση σχαρας στον πατο ή οχι!
Αν βαζουμε σχαρα μπορουμε να βαλουμε σχεδον ολα τα υλικα με τα υπερ και τα κατα τους!
Εφημεριδα: Εβαζα παλια αλλα ηταν μπελας και την αλλαξα οταν βρηκα για πρωτη φορα το αποστειρωμενο συμπιεσμενο ροκανιδι! Πολυ καλο υλικο που εχει πολυ μεγαλυτερη διαρκεια απο την εφημεριδα αλλα με μερικα μειονεκτηματα! Αν εχεις κλουβια στο μπαλκονι οταν φυσσαει το παιρνει απο τα κλουβια ο αερας και το σκορπιζει παντου! Επισης χωρις σχαρα αν δεν εχεις μεγαλο μετωπο στα κλουβια το διασκορπιζουν παντου!
Τελευταια πηρα πολυ μεγαλο μεγεθος που ειναι παρα πολυ οικονομικο γιατι ειναι συμπιεσμενο και διαρκει πολυ!
Αμμο χρησιμοποιω την περιοδο διαγωνισμων! Αλλες εποχες δεν με συμφερει γιατι ξοδευω πολυ περισσοτερα χρηματα απο το ροκανιδι! Η αμμος καλο ειναι να μην διατιθεται χωρις σχαρα! Για λιγα κλουβια την θεωρω καλη λυση! Πρωτη φορα που χρησιμοποιησα κομματια ξυλου (μεγαλο μεγεθος) εντυπωσιαστηκα! Δεν το παιρνει ο αερας και χωρις σχαρα δεν διασκορπιζεται ( λογω βαρους) ! Μειονεκτημα ειναι οτι λογω μεγεθους του ξυλου δεν ειναι καθολου οικονομικο! Δοκιμασα και το μικροτερο μεγεθος απο κομματια ξυλου που κατα την γνωμη μου ειναι το κορυφαιο υλικο απο ολα! Ειναι πιο πολυ οικονομικο απο το μεγαλο μεγεθος και εχει τα ιδια πλεονεκτηματα!
Προσωπικα χρησιμοποιω τα κομματια ξυλου (μικρο μεγεθος) σε κλουβια και κλουβες που δεν θελω να διασκορπιζει το υλικο ο αερας ή να το σκορπιζουν τα πουλια! Χρησιμοποιω το συμπιεσμενο ροκανιδι στις μεγαλες εσωτερικες κλουβες που ειναι πολυ οικονομικο και διαρκει και παρα πολυ! Εχω χρησιμοποιησει και το υποστρωμα που αναφερθηκε που χρησιμοποιειται κυριως για αλογα! Και αυτο ειναι παρα πολυ καλο και οικονομικο! Το πλεονεκτημα του εκτος του οτι ειναι συμπυκνωμενο το υλικο αυτο εχει μεγαλη καλυπτικοτητα. Μια μικρη ποσοτητα καλυπτει αμεσως ολο το ταψι!
 
Εφημερίδα και άμμο.
Η εφημερίδα είναι το πλέον ανέξοδο υλικό αλλά χρειάζεται αλλαγή ανα 2 μέρες και επιπλέον αν τα κλουβιά είναι εντός σπιτιού και πολλά όπως τα δικά μου δεν κρατάει τις οσμές.
Η άμμος είναι ιδιαίτερα ακριβή ιδίως για πολλά κλουβιά και επιπλέον την σκορπίζουν παντού αν είναι λεπτή. Η άμμος η θαλασσινή έχω διαβάσει ότι κάνει κακό μετά απο ορισμένο χρόνο χρήσης στην υγεία των καναρινιών λόγω του άλατος που περιέχει. Ο μόνος τρόπος χρήσης είναι να την βράσει πρώτα κάποιος και μετά να την στεγνώσει αν έχει χρόνο και όρεξη... Πάντως είναι για μένα το καλύτερο υλικό γιατι διατηρείται καθαρό και άοσμο το περιβάλλον των κλουβιών και του δωματίου για μεγαλύτερο διάστημα.
Ανακάλυψα ένα εξαιρετικό υλικό και είναι η άμμος σε σβώλους για περιστέρια που την δοκίμασα και διατηρεί τα κλουβιά καθαρά για μια βδομάδα αλλά είναι ακριβή όσο σχεδόν και η άμμος η λεπτή, τουλάχιστον απο το μαγαζάκι που την βρίσκω.
Οσο για κάτι που διάβασα για τα μπρόκολα, είναι η καλύτερη πράσινη τροφή για καναρίνια και τρελαίνονται για αυτά.
 
Εγώ απο την μέρα που πήρα το καναρινάκι μου, στρώνω μια εφημερίδα κάτω στο κλουβί και πάνω ρίχνω άμμο.
Και το χαίρεται πολύ, γιατί περιμένει κάθε μεσημέρι να καθαρισω το κλουβί του και να κατέβει κάτω να περπατήσει στον άμμο και να στιμπολογήσει τα διάφορα που έχει μέσα! 🙂
 
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Που βρίσκετε ρε παιδια υλικα σαν την σπασμενη οξιά;
Αν δεν θέλετε να κάνετε διαφήμιση στείλτε μου ενα pm με τα μαγαζιά που το έχουν!
 
Δεν ξερω σε ποια πολη εισαι;
Μπορεις να βρεις εδω κομματια ξυλου απο οξια.
kiklos.info

Προσωπικα θα διαλεγα το πιο ψιλοκομμενο!
 
Paidia sorry gia ta greeklish alla eimai sth doyleia kai gia kapoio logo to rhmadi den gyrnaei sta ellhnika!
File mpartsa menw A8hna sthn dafnh. Kalh h selida poy moy edwses alla an yparxei kapoio magazi sthn A8hna... kai an yparxei kati me kala proionta gia malinois giati den asxoloymai me allo eidos!
Epi thn eykairia episkeythka kai thn diki soy selida kai ofeilw na pw oti exeis kanei poly kalh doyleia!

Eyxaristw
Fanis
 
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ! ΕΓΩ ΒΑΖΩ ΑΜΜΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΧΕΙ ΑΣΧΗΜΕΣ ΟΣΜΕΣ ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΑ ΤΣΕΠΙ!
 
Δειτε και ενα βιντεο με διαφορα υλικα!
th_Y.jpg
 
Είναι και αυτή μια λύση. Φαντάζομαι όμως ότι δεν είναι καθόλου απορροφητικό και ίσως με αυτό τον τρόπο ευνοείται η ταχύτερη ανάπτυξη βακτηριδίων στα νωπά περιττώματα.
 
Οπωσδήποτε εάν τα πουλιά είναι πολλά υπάρχει ο κίνδυνος εξάπλωσης μικροοργανισμών στα βρεγμένα κυρίως περιτώματα. Για το λόγο αυτό αναφέρω ως προυπόθεση την παρουσία πλέγματος. Φυσικά η προσθήκη λίγης άμμου θα βοηθήσει στην αποφυγή της κακοσμίας. Δύο είναι τα πλεονεκτήματά του λαδόχαρτου, οτι είναι αβλαβές(σε περίπτωση τυχαίας κατανάλωσής του) και πολύ ανθεκτικό, οπότε μία μόνο στρώση αρκεί.
 
Είναι και αυτή μια λύση. Φαντάζομαι όμως ότι δεν είναι καθόλου απορροφητικό και ίσως με αυτό τον τρόπο ευνοείται η ταχύτερη ανάπτυξη βακτηριδίων στα νωπά περιττώματα.


αφορμης δοσμενης απο αυτο το δημοσιευμα... Μπορω να ρωτησω κατι;
μονο τα νωπα περιττωματα μεταφερουν παθογονους μικροοργανισμους;
 
-Οι εταιρίες ανα τον κόσμο που κατασκευάζουν τέτοια υλικά
τα κάνουν αποστηρομένα, όσο γίνεται πιο απορροφητικά,
και, σε πολλές περιπτώσεις, αρωματικά.Ισως... Κάτι ξέρουν.
-Αλήθεια, ένα κομμάτι τζάμι στον πάτο του κλουβιού δεν θα καθάριζε ποιό εύκολα;
χμχμχμχμ! Λέτε;
 
μονο τα νωπα περιττωματα μεταφερουν παθογονους μικροοργανισμους;
Υπάρχουν παντού παθογόνοι και μη μικροοργανισμοί, πόσο μάλλον στα περιττώματα είτε αυτά είναι νωπά είτε στεγνά. Επειδή όμως οι συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξή τους είναι η ζέστη και υγρασία, προσπαθούμε όσο το δυνατόν να τους προσφέρουμε ένα εχθρικό περιβάλλον με μειωμένη υγρασία και χαμηλή θερμοκρασία, προκειμένου να μην αυξάνεται υπερβολικά ο πληθυσμός τους.

Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός υγιούς πουλιού έχει τη δυνατότητα να τα καταπολεμά όταν βρίσκονται σε «λογική ποσότητα», κάτι που δεν μπορεί να κάνει όταν ο πληθυσμός των μικροβίων αυξηθεί σημαντικά και μάλιστα σε συνδυασμό με άλλους δυσμενείς παράγοντες όπως το στρες, η κακή διατροφή, η πτερόρροια κ.λπ.
 
Χαίρετε,
εγώ εδώ και ένα χρόνο που έχω τα καναρίνια μου χρησιμοποιώ μόνο εφημερίδες και περιοδικά στον πάτο του κλουβιού.

Μέχρι τώρα δεν έχω παρατηρήσει κάτι στην υγεία των πουλιών. Υπάρχουν αρκετά από τα καναρίνια μου που το τραβάν και το κόβουν ή το τρώνε, δεν ξέρω!

Και παλαιότερα όμως εφημερίδες χρησιμοποιούσα, και είχα πολλά χρόνια πουλιά τα οποία δεν είχαν πάθει κάτι, ζήσαν μέχρι που πέθαναν από γεράματα ή από άλλες συνθήκες (όχι υγείας πάντως).

Από όλα αυτά που διάβασα, κατάλαβα ότι κάνει κακό η εφημερίδα σε μεγάλο, βαθμό. Δεν ξέρω αν θα αλλάξω υλικό, θα κοιτάξω όμως να βρω κάτι που θα είναι το ίδιο βολικό χωρίς να προκαλεί προβλήματα. Για πειράματα μάλλον δεν έχω χρόνο...
 
Λοιπων παιδια θα σας μιλισω σαν επιπλοπιος που τινχανει να ειμαι. Το ροκανιδι δεν ειναι τοσο αποροφιτικο οσο το πριονιδι γιατι το πρινιδι εινει ποιο ψιλο και αποροφαει καλυτερα. Το ροκανιδι το βαζουν ποιο πολυ στους σκηκους. Παντως να ξερετε κατι οσο ποιο μαλακο ειναι το ξυλο τοσο ποιο αποροφιτικο ειναι π.χ. Ελατο καβακι...η οξια θεοριτε σκλιρο ξυλο. Για να τελιωνω οτι και αν βαλετε απο ολλα αυτα ειναι πολυ καλυτερο απο την εφιμεριδα.
 
Στέφανε το ροκανίδι το οποίο αναφέρεται στο θέμα ως ένα από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στους πάτους για την υγιεινή των πουλιών, δεν είναι το απλό ροκανίδι αλλά κομματάκια ξύλου (οξιάς) αποστειρωμένα, τυποποιημένα, που πωλούνται προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό. Υπάρχουν μάλιστα σε διάφορα μεγέθη με ψιλά, μεσαία και χοντρά κομματάκια.
 
Back
Top