Αναπαραγωγή Συνθήκες αποθήκευσης αβγών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης mgerom
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

mgerom

Canaries Expert
Εγγραφή
16 Απρ 2006
Μηνύματα
8.640
Πόλη
Αθήνα
- Υπάρχουν ιδανικές συνθήκες για να διατηρούμε
τα αυγά που αφαιρούμε απο τις κανάρες, μέχρι να τα
επαναφέρουμε στις φωλιές;(εννοώ θερμοκρασια και υγρασία).
 
Γεια σας!
Κυριε Μακη αυτο που ξερω ειναι πως η ιδανικη θερμοκρασια πρεπει να ειναι 25 βαθμοι Κελσιου οσο για την υγρασια δεν γνωριζω ακριβως το ποσοστο. Εκεινο που ξερω ομως ειναι πως το υψηλο ποσοστο υγρασιας ευνοει την αναπτυξη βακτηριδιων που περνουν απο τους πορους του κελυφους και προξενουν μολυνσεις (γιαυτο νομιζω και η διατηρηση των αυγων στους σπορους μαλλον λογω της τασης τους να απορροφουν την υγρασια)κανω λαθος; 🙄
 
Η θερμοκρασία αποθήκευσης των αβγών πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ των 15 – 18 C. Για την υγρασία δεν γνωρίζω αλλά φαντάζομαι ότι αν βρίσκεται στα επίπεδα πού θα βρισκόταν έτσι και αλλιώς εφόσον το αβγό παρέμενε στη φωλιά (ίσως και λίγο χαμηλότερη), είναι εντάξει.

Η τοποθέτησή τους σε ένα σκεύος με σπόρους γίνεται γιατί αφενός αυτοί παίζουν το ρόλο μιας ευπροσάρμοστης θήκης η οποία τα προστατεύει από το σπάσιμο και αφετέρου τους προσφέρει καλό εξαερισμό. Θα πρέπει παρόλα αυτά όμως να γυρίζουμε τα αβγά μια φορά την ημέρα αποτρέποντας έτσι το περιεχόμενό τους να «καθίσει».

Κάτι ακόμη που χρειάζεται προσοχή είναι ότι πρέπει να μεταφέρουμε τα αβγά είτε με ειδική λαβίδα είτε με ένα κουτάλι, επειδή έχει παρατηρηθεί κάποιες φορές η εγκατάλειψη της φωλιάς λόγω της ανθρώπινης οσμής που παραμένει πάνω σε αυτά (οι γνώμες διίστανται).

Η συλλογή των αβγών από τη φωλιά και η επανατοποθέτηση τους 3 – 4 ημέρες αργότερα προκειμένου να προκαλέσουμε την εκκόλαψη την ίδια ημέρα, είναι μια πρακτική που εφαρμόζει η πλειοψηφία των εκτροφέων. Υπάρχει όμως και μια μικρή μερίδα, οι οποίοι αφήνουν τα αβγά στη θέση τους με το επιχείρημα ότι τις περισσότερες φορές ή κανάρα προνοεί από μόνη της και «κάθεται» είτε μετά το τρίτο αβγό, είτε αφού τελειώσει την ωοτοκία. Για να κάνουν το επιχείρημά τους περισσότερο ισχυρό, λένε ότι με αυτόν τον τρόπο «χάνεις» λιγότερα πουλιά από την άλλη πρακτική, αφού μπορεί πολλές φορές να προκληθούν «ζημιές» από την πλημμελή αποθήκευσή τους, ακόμη και σπάσιμο.
 

Συνημμένα

  • lavida.webp
    lavida.webp
    5 KB · Προβολές: 145
Η ερώτηση και η αγωνία μου είναι αν αυτό το "όριο" των 18 βαθμών ειναι απολύτως
ασφαλές. Μήπως με κάποια σχετική αύξηση της υγρασίας αλλάζουν τα ανώτατα όρια.
Μην αρχίσει η εκκόλαψη κατα λάθος. Γι ' αυτό ζητώ απάντηση όσο το δυνατόν πιο
σίγουρη, να μη έχω "απρόοπτα". (Ηδη υπάρχουν δύο διαφορετικές απαντήσεις για την
θερμοκρασία)
 
Μάκη η εκκόλαψη ξεκινά σε θερμοκρασία λίγο υψηλότερη από αυτήν των 37 βαθμών (εσωτερικά του αβγού). Όσο πιο μακρυά βρίσκεσαι από αυτήν, αλλά και από τη θερμοκρασία ψύξης, τόσο πιο "ασφαλής" είσαι.

Την απάντησή μου για τη θερμοκρασία συντήρησης την έδωσα μέσω μιας γενικότερης προσέγγισης του θέματος που πιθανόν να ενδιαφέρει κάποιον που την ακούει για πρώτη φορά.

Δυστυχώς δεν έχω απάντηση για τις συνθήκες υγρασίας αλλά μου φαίνεται περισσότερο από αδύνατον να ξεκινήσει η εκκόλαψη σε θερμοκρασία 15 - 18 βαθμών, ανεξαρτήτως συνθηκών υγρασίας.

Την πληροφορία για τη "θερμοκρασία συντήρησης" την έχω από τον εκτροφέα καναρινιών Antony Olszewski, άρθρα του οποίου υπάρχουν μεταφρασμένα στο PetBirds.
 
Μια παρατηρηση, που εχω κανει εγω μεχρι τωρα, που ασχολιεμαι (απο την φετεινη περιοδο) πιο συστηματικα με αναπαραγωγη, ειναι οτι για πολλους και διαφορους λογους,
εχω χασει αρκετους νεοσσους, που εκκολαφθησαν με την διαδικασια της απομακρυνσης,
των αυγων.
Αυτο σε σχεση με ζευγαρια, στα οποια αφησα τα αυγα μεσα στην φωλιακαι δεν τα πειραξα.
Τα αυγα, που απομακρυνα, τα τοποθετουσα μεσα σε σπορους,τα γυρνουσα καθε μερα, τα επεστερεφα στην φωλια οταν επρεπε, εβγαιναν οι νεοσσοι, αλλα απο εκει και περα ειχα απωλειες. Συνηθως μετα την τριτη-τεταρτη ημερακαι ενω και εγω βοηθουσα στο ταισμα τους. (βοηθουσα, οταν εβλεπα καποιον νεοσσο, οτι δεν ειχε ταισθει καλα, αλλα και δεν τον "υπερφορτωνα".)
Αντιθετα, σε ζευγαρια που αφηνα μεσα τα αυγακαι δεν εβγαιναν ολα μαζι ειχα καλυτερα αποτελεσματακαι μικροτερη βοηθεια στο ταισμα απο εμενα.
 
Back
Top