Σύστημα Ανατολής-Δύσης

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης vasilisp
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

vasilisp

PB New Member
Εγγραφή
14 Φεβ 2007
Μηνύματα
38
Πόλη
Αθήνα
Μετά από δυο μήνες περίπου που κατασκεύασα και έθεσα σε λειτουργία το σύστημα ανατολής-δύσης το παρουσιάζω στο φόρουμ για να πάρω και την γνώμη των φιλών.
Περιγράφοντας το να σας πω ότι έχω χρησιμοποιήσει τρεις ξεχωριστούς χρονοδιακόπτες.
Ο πρώτος ενεργοποιεί το κύκλωμα που κάνει την ανατολή. Αυτό το κύκλωμα το έχω ρυθμίσει να κάνει 40 λεπτά ανατολή σταδιακά πριν ανάψει η λάμπα φθορίου.
Ο δεύτερος χρονοδιακόπτης θέτει σε λειτουργία την λάμπα φθορίου που μένει αναμμένη όλη την διάρκεια της ημέρας. Αυτό βέβαια γιατί ο χώρος του εκτροφείου μου έχει λίγο φυσικό φως οπότε είναι αναγκαίο κακό η πολύωρη λειτουργία της λάμπας.
Τέλος ο τρίτος χρονοδιακόπτης ενεργοποιεί το κύκλωμα που εκτελεί την δύση. Την διάρκεια της δύσης την έχω ρυθμίσει περίπου στα 50 λεπτά μέχρι να σβήσει σταδιακά. Οι χρόνοι βέβαια που αναφέρω μπορούν να ρυθμιστούν.
Για πρακτικούς λόγους το έχω κατασκευάσει έτσι ώστε κάθε κύκλωμα να έχει την δικιά του λάμπα αντί να υπάρχει μια λάμπα πυρακτώσεως που εκτελεί και την ανατολή και την δύση. Επίσης το σύστημα το έχω κατασκευάσει ώστε να δέχεται λάμπες πυρακτώσεως των 12 βολτ για περισσότερη οικονομία. Μπορεί βέβαια να γίνει κατασκευή για λάμπες 220 βολτ. Λάμπες πυρακτώσεως χρησιμοποιώ αυτές που βάζουν στα 12βολτα σποτ.
Το σύστημα μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει κάποιο τεχνικό πρόβλημα η κάποια δυσλειτουργία. Η συμπεριφορά των πουλιών έχει αλλάξει παρά πολύ δεν τρομάζουν πια όπως με το παλιό σύστημα που είχα που ήταν απότομη κατά κάποιο τρόπο η συσκότιση κλπ.
Όλη τη κατασκευή την μόνταρα σε ένα πλαστικό από τα ηλεκτρολογικά που δεν ήταν ότι καλύτερο αλλά δεν βρήκα αυτό που ήθελα η μάλλον αυτό που ήθελα ήταν σε παραγγελία και θα αργούσε οπότε βολεύτηκα με αυτό.
Και βέβαια το κόστος κατασκευής είναι περίπου το μισό από κάποιο έτοιμο σύστημα από αυτά που υπάρχουν στην αγορά.
Επίσης το όλο σύστημα δεν απορυθμίζετε σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
Τέλος οι ρυθμίσεις που έχω εγώ αυτή τη στιγμή είναι 6:20 το πρωί ξεκινά η διαδικασία ανατολής και κορυφώνεται στις 7 όπου και ανάβει η φθορίου. Η φθορίου μένει αναμμένη έως της 7 παρά 10 το απόγευμα οπού τότε ξεκινά η δύση μέχρι 8 παρά 20 που θα πέσει απόλυτο σκοτάδι.
Ανεβάζω και κάποιες φωτογραφίες που δείχνουν εν μέρη το σύστημα θα ανεβάσω και άλλες όταν αυτό θα τελειοποιηθεί.
 

Συνημμένα

  • DSC01300a.webp
    DSC01300a.webp
    36,6 KB · Προβολές: 630
  • DSC01301a.webp
    DSC01301a.webp
    9 KB · Προβολές: 478
προσωπικά θα σου πω ένα μεγάλο μπράβο αξίζει τον κόπο όλοι μας να παρουσιάζουμε της ιδιοκατασκευές μας και να τις παρουσιάζουμε καμιά φορά φτιάχνουμε πράγματα πολύ καλύτερα του εμπορίου
 
Καταπληκτική δουλειά Βασίλη!

Παρατήρησε μόνο τη συμπεριφορά των πουλιών κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής για να διαπιστώσεις εάν έχουν προσαρμοστεί στην ανατολή και προπάντων τη Δύση. Αν δηλαδή τα θηλυκά κάθονται στη φωλιά και εάν ταΐζουν καλά πριν την πλήρη συσκότιση.

Την πατέντα την κατοχύρωσες; :D
 
Βασίλη, καλησπέρα.
Συμπτωματικά σήμερα μόνταρα ένα τέτοιο σύστημα, σε ένα καινούριο χώρο που θα βάλω δοκιμαστικά κάποια από τα ζευγάρια μου.
Όταν λες "σταδιακά", εννοείς ότι με κάτι σαν ηλεκτρονικό εντολοδοτούμενο Dimmer αυξομειώνεις κυριολεκτικά σταδιακά την ένταση του συστήματος;
Έχω σχεδιάσει κάτι παρόμοιο-ηλεκτρονικός είμαι-αλλά αν υπήρχε κάτι έτοιμο θα με εξυπηρετούσε αφάνταστα. Μου είναι πολύ δύσκολο να βρώ-μόνο παραγγελία από Γερμανία- τα εξαρτήματα.
Για κάτι έτοιμο έψαξα αλλά δε βρήκα. Δε μιλάω βέβαια για τα εξειδικευμένα συστήματα της Arcadia (αυτή ξέρω μόνο).
Θέλω 4 διαφορετικά συστήματα, οπότε το κόστος είναι υψηλό.
 
Τώρα... Είδα τις φωτογραφίες! & μου λύθηκαν οι παραπάνω απορίες.
Όπως βλέπω είναι όλο ιδιοκατασκευή.
Πολύ όμορφη δουλειά.
Αν μπορούσες να μου αναφέρεις σε πμ τα 2 ολοκληρωμένα & τα 2 τρατζίστορ εξόδου (ή θυρίστορ) που χρησιμοποιείς.
 
Μπράβο Βασίλη!
Γράψε κι' ένα κατα προσέγγιση κόστος.
Μόνο για το ηλεκτρονικό μέρος,όχι λάμπες κλπ.
 
Αξίζουν πολλά μπράβο στον vasilisp για την όλη κατασκευή. Θα ήθελα όμως και εγώ όπως και όλοι οι άλλοι, περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο κατασκευής αλλά και το κόστος.
FPO Al 86
 
Βασιλη, σε παρακαλω αν δεν σου ειναι δυσκολο εξηγησε μου τι ακριβως πετυχαινεις με την εν λογω κατασκευη.
 
Όπως βλέπω το ενδιαφέρον από όλους είναι έκδηλο!
Θα παρακαλέσω και εγώ με τη σειρά μου το Βασίλη, να δώσει μερικές ακόμη λεπτομέρειες για την κατασκευή του συστήματος, αρχίζοντας από τα υλικά που χρειάστηκε, την συνδεσμολογία και την τελική τοποθέτηση, ώστε να καταλάβουμε (αν είναι δυνατό) και εμείς οι "μη ειδικοί".
 
Καλησπέρα,
Είμαι νέος στο φορουμ. Δεν ασχολούμε με καναρίνια και πτηνά. Χαζεύοντας μέσα στο φορουμ βρήκα αυτό το ποστ και είπα να καταθέσω τις γνώσεις μου σε οτι αφορά τον σχετικό αυτοματισμό.
Το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να κατασκεύαστεί με PLC με αναλογική έξοδο και λάμπες φθορίου με ηλεκτρονικό ντιμαριστο ballast (0-10VDC).
Η κατασκευή θα είναι πιο επαγγελματική και θα έχει περισσοτερες δυνατότητες αλλά το κοστός θα είναι υψηλότερο της ιδιοκατασκευής.

Εάν σας ενδιαφέρει ο τρόπος θα τον αναλύσω και άλλο. Και να βγάλω ενα κοστολόγιο.

:)Σορρυ Βασίλη που χρησιμοποιήσα το ποστ σου για να πω την ιδέα μου.
 
ενα μεγαλο μπραβο και απο εμενα φιλε μου δεν εχω παρει ακομη συστημα ανατολης δυσης και με ενδιαφερει να μαθω περισσοτερα
επεισης γνωριζω οτι μπορει να γινει ντιμαρισμα και στις φθοριου αυτο θα ηταν ακομη καλυτερο και κοντα στην φυση
 
Το κόστος της συγκεκριμένης κατασκευής κυμαίνετε μέσω όρο στα 90 Ευρώ. Εξαρτάται από το πόσο καλή ερεύνα αγοράς θα γίνει. Εγώ δεν το έψαξα ιδιαίτερα γιατί άργησα να τα πάρω απόφαση και έπρεπε το σύστημα να λειτουργεί όταν θα έβαζα τα ζευγάρια μέσα και θα άρχιζα την προετοιμασία τους.
Με λίγα λόγια το κόστος ξεκινά από 80 έως 100 Ευρώ.
Στην αγορά υπάρχουν έτοιμα συστήματα από 180 έως 300 Ευρώ ίσως και παραπάνω. Δεν είχα πρόβλημα να πάρω κάποιο από αυτά αλλά μου αρέσει να το παλεύω μόνος μου. Για τους φίλους που δεν ξέρουν και ρωτάνε λέω ότι είναι ένα σύστημα που εξομοιώνει την ανατολή και την δύση και το χρησιμοποιούν σε χώρους ελεγχόμενης εκτροφής η σε εκτροφεία με περιορισμένο φυσικό φωτισμό.
 

Συνημμένα

  • DSC01308α.webp
    DSC01308α.webp
    26,3 KB · Προβολές: 360
  • DSC01305α.webp
    DSC01305α.webp
    20,5 KB · Προβολές: 348
  • DSC01304α.webp
    DSC01304α.webp
    10,4 KB · Προβολές: 323
  • DSC01302α.webp
    DSC01302α.webp
    19,5 KB · Προβολές: 293
  • DSC01303.webp
    DSC01303.webp
    10 KB · Προβολές: 318
  • DSC01309.webp
    DSC01309.webp
    13 KB · Προβολές: 278
  • DSC01270α.webp
    DSC01270α.webp
    64,3 KB · Προβολές: 337
Βασίλη πολύ καλή δουλειά, μπορείς να μου πεις με ποιον τρόπο ανεβαίνει σταδιακά το φως το πρώτο σαραντάλεπτο στην ανατολή και αντίστοιχα στην δύση
 
Βασίλη, αν θα σου ήτανε εύκολο θα ήθελα να μου στείλεις το θεωρητικό σχέδιο του κυκλώματος.

Geovon, εάν θα σου ήτανε εύκολο θα ήθελα επίσης να μου στείλεις κάποιο σχετικό σχέδιο με mail.
Το PLC το ψάχνω ήδη.
Mε τους χρονισμούς όλα ok, στο ηλεκτρονικό ντιμάρισμα κώλωσα...
 
πολυ καλο φιλε αλλα για μας που δεν ειμαστε ηλεκτρονικοι και δεν μπορουμε να το φτιαξουμε μονοι μας και να το επισκευασουμε αν χρειαστει μαλλον δεν κανει
 
Back
Top