Αναπαραγωγή Τάισμα νεοσσών στο χέρι

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Wind-sa
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Wind-sa

PB Member
Εγγραφή
7 Μαρ 2008
Μηνύματα
2.021
Πόλη
Αθήνα
Σε περίπτωση που οι γονείς δεν ταΐζουν τους νεοσσούς ή τους πέταξαν από τη φωλιά και δεν έχετε εναλλακτικό ζευγάρι για να τους υιοθετήσουν, τότε θα πρέπει να αναλάβετε εσείς το τάισμα.

Συνήθως οι γονείς αρχίζουν να ταΐζουν τα μωρά μέσα σε λίγες ώρες και καμία φορά μετά από 20 ώρες. Να ξέρετε ότι το μωρό που βγαίνει από το αυγό έχει ακόμα μέσα στο στομάχι του λίγο από τον κρόκο του αυγού. Αυτός ο κρόκος είναι το φαγητό του για πρώτες ώρες της ζωής του.

Ένα νεογέννητο μπορεί να αντέξει χωρίς τάισμα γύρο στα 24 ώρες καταναλώνοντας τον κρόκο που έχει μείνει στο στομάχι του. Μην βιαστείτε να πάρετε απόφαση για τάισμα στο χέρι. Περιμένετε λίγες ώρες ακόμα και σιγουρευτείτε 100% ότι οι γονείς δεν ταΐζουν τα μικρά.

1a696d.webp

Μην ταΐζεται στο χέρι νεογέννητα μωρά χωρίς λόγο μόνο και μόνο από την περιέργειά σας.

Κρατήστε τους νεοσσούς ζεστούς με τη βοήθεια θερμοθαλάμου​

Σε περίπτωση που οι γονείς δεν ταΐζουν τα μωρά ή στη περίπτωση που τα πέταξαν από τη φωλιά και δεν έχετε εναλλακτικό ζευγάρι για να τα υιοθετήσουν, τότε θα πρέπει να αναλάβετε εσείς το τάισμα. Το χειρότερο και πιο δύσκολο για εσάς είναι αν τα μωρά είναι νεογέννητα όπου πέρα από το πολύ συχνό τάισμα χρειάζονται υψηλή και σταθερή θερμοκρασία.

2c1847.webp

Ο θερμοθάλαμος θα πρέπει να έχει σταθερή θερμοκρασία και αρκετή υγρασία. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε εκκολαπτική μηχανή σαν θερμοθάλαμο ενώ έχει μέσα τα αυγά, επειδή τα αυγά και τα νεογέννητα θέλουν διαφορετική θερμοκρασία.

3bd43d1.webp

Η καλύτερη και ευκολότερη λύση είναι να αγοράσετε έναν έτοιμο θερμοθάλαμο. Και αν πιάνουν τα χέρια σας και έχετε όρεξη για διάβασμα κι ψάξιμο μπορείτε να βρείτε στο internet οδηγίες πως να φτιάξετε ένα πλήρες θερμοθάλαμο μόνοι σας. Στη χειρότερη περίπτωση μπορείτε να το φτιάξετε πρόχειρα. Ένα γυάλινο ή πλαστικό κουτί, βάζετε μέσα 4 εκατοστά καθαρό πριονίδι και χαρτοπετσέτες.

Είναι πολύ βασικό να μην γλιστράνε τα πόδια των νεοσσών. Τα ποδαράκια πρέπει να τα έχει μαζεμένα κάτω από το σώμα του. Αν τα πόδια τους γλιστράνε στο πάτο του θερμοθάλαμου τότε πολύ πιθανόν να δημιουργηθεί πρόβλημα στα πόδια (Splayed Legs).

4afb03.webp

Πάνω από το γυάλινο κουτί βάλτε μια απλή λάμπα ή κόκκινη λάμπα χοιροτροφείου 40-60 watt, ή καλύτερα αντί για λάμπα να χρησιμοποιείτε θερμαντική πλάκα. Επίσης είναι απαραίτητο να υπάρχει συνεχώς μέσα ένα βρεγμένο σφουγγάρι για να κρατάει τη υγρασία κι ένα ακριβές θερμόμετρο για έλεγχο της θερμοκρασίας.

Τι θα χρειαστείτε για το τάισμα των νεοσσών στο χέρι​

  • Κρέμα για τάισμα στο χέρι.
5fdc09.webp

Θα τη βρείτε στα Pet Shops. Μια καλή κρέμα θα πρέπει να παρέχει όλες τις βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και προβιοτικά που χρειάζεται ένα μωρό για σωστή ανάπτυξη. Προσθέσετε μόνο λίγο νερό στη σκόνη και φτιάχνετε μια κρέμα. Δεν χρεάζεται να συμπληρώνεται τη κρέμα με βιταμίνες και άλλες ουσίες. Στη περίπτωση που για κάποιο λόγο πρέπει να δώσουμε φάρμακο στα πουλια τότε πρώτα βάζουμε το φάρμακο σε σωστές αναλογίες σε χλιαρό νερό (όχι καυτό) και μετά με αυτό το νερό φτιάξουμε τη κρέμα.
  • Σύριγγα για τάισμα στο χέρι.
Αν δεν θα μπορείτε να αγοράσετε μια ειδική σύριγγα για τάισμα στο χέρι μπορείτε να πάρετε απλές σύριγγες μιας χρήσης από φαρμακείο. Βέβαια πετάμε τις βελόνες. Θα χρειαστείτε μικρές σύριγγες 1 ml (ινσουλίνης) ή 5 ml για finches και 5-10 ml για παπαγάλους. Θυμηθείτε να πλένετε καλά της σύριγγες με ζεστό νερό (χωρίς σαπούνι) μετά από κάθε τάισμα. Κάθε 3-5 μέρες αλλάζουμε τη πλαστική σύριγγα.

6acffb.webp
  • Μπορείτε να έχετε κι μια ειδική βελόνα σίτησης.
Είναι μια βελόνα λίγο στραβή με στρογγυλή μύτη. Τη βάζουμε με προσοχή από το στόμα απευθείας μέσα στο πρόλοβο του μωρού. Αντί για βελόνα μπορούμε να χρησιμοποιούμε ένα μαλακό λεπτό σωληνάκι (κομμάτι από νοσοκομειακή πεταλούδα).

Το τάισμα με τη βελόνα/σωληνάκι παίρνει πιο λίγο χρόνο, δεν επιτρέπει να μπαίνει αέρας στον πρόλοβο και το μωρό δεν λερώνεται πολύ με κρέμα. Είναι όμως λίγο δύσκολο και επικίνδυνο να το κάνετε για πρώτη φορά, χωρίς εμπειρία. Ένα μικρό λάθος μπορεί να σας στοιχίσει ζωή του μωρού. Προσωπικά έχω βελόνες για τάισμα αλλά σχεδόν ποτέ δεν τα χρησιμοποιώ.

7j4v65q1.webp
  • Θερμόμετρο ακριβείας.
Η κρέμα που θα δίνετε στο μωρό πρέπει να είναι 39-40 βαθμούς Κελσίου. Αν είναι πιο ζεστή 41-42ο C το μωρό θα καεί και θα κάψει το πρόλοβο. Τα μωρά δεν καταλαβαίνουν άμεσος ότι κάηκαν και συνεχίζουν να τρώνε ζεστή κρέμα. Περισσότερα πουλιά με σοβαρό κάψιμο στο πρόλοβο πεθαίνουν.

Αν η κρέμα είναι κρύα, κάτω από 38 βαθμούς, ο πρόλοβος του μωρού μπορεί να σταματήσει ή θα αργεί να δουλέψει και στη συνέχεια το μωρό μπορεί να πιάσει μύκητες. Ειδικά αν είναι ακόμα γυμνά και δεν μπορούν από μόνα τους να κρατάνε σταθερή θερμοκρασία σώματος. Ο πρόλοβος θα παραμένει φουσκωμένος και γεμάτος με φαγητό, ενώ το μωρό θα πεθάνει από την πείνα και ζύμωση στον πρόλοβο. (Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν η θερμοκρασία στο Brooder είναι χαμηλότερη από ό,τι πρέπει ή μη σταθερή).

Συνήθως τα μικρά παθαίνουν καντιντίαση. Αν θα το προσέξετε έγκυρα θα μπορείτε πιθανόν να το σώσετε με βοήθεια αντιμυκητικών φαρμακων.
  • Γυάλινα μικρά ποτηράκια και μπολάκια για να φτιάξετε τη κρέμα.
Τα γυάλινα μπολ είναι πιο εύκολα στο πλύσιμο από τα πλαστικά και δεν μαζεύουν πολλά βακτήρια και μικρόβια. Μετά από κάθε τάισμα πρέπει να τα πλύνετε καλά με σαπούνι και να κάνετε καλό ξέπλυμα.

87d24d3.webp
  • Χαρτοπετσέτες, πετσέτες, ρολο κουζίνας η χαρτί υγείας.
  • Μπατονέτες (Q-tips)
Για να πλένετε με χλιαρό νεράκι το προσωπάκι του μωρού μετά από τη κάθε τάισμα.
  • Φούρνος μικροκυμάτων ή ηλεκτρικό βραστήρα
Για ζέσταμα της κρέμας αν έχει κρυώσει την ώρα του ταΐσματος. Εγώ χρησιμοποιώ έναν ηλεκτρονικό βραστήρα και ποτήρι με ζεστό νερό. Απλά βάζω τη σύριγγα με κρέμα μέσα στο ποτήρι με νερό θερμοκρασίας 40-41ο C για 1 λεπτό. Έτσι είμαστε σίγουροι ότι η θερμοκρασία της κρέμας στη σύριγγα θα είναι 39 - 40ο C, και δεν θα κάψουμε το μωρό. Οταν θα αποκτήσετε την εμπειρία το τάισμα ενός πουλιού θα σας πάρει 2-3 λεπτά και η κρέμα απλά δεν θα προλάβει να κρυώσει. Και στην ουσία μετά δεν χρεάζεται κανένα επιπλέον ζέσταμα.

907fa6a.webp

Για κάθε τάισμα ετοιμάζουμε καινούρια κρέμα. Δεν ξανά-χρησιμοποιούμε την παλιά.

  • Ορό Ringer - διάλυμα ηλεκτρολυτών.
Το αγοράζουμε από φαρμακεία (1,30 ευρώ το λίτρο). Καλό είναι να το χρησιμοποιούμε της πρώτες 2-3 μέρες ζωής του μωρού για να φτιάξουμε την κρέμα (δηλαδή αντί για το νερό βάζουμε τον ορό Ringer). Επίσης μπορούμε να το δίνουμε σε όλα τα αδύναμα η άρρωστα πτηνά. Δεν είναι φάρμακο! Απλά βοηθάει στο οργανισμό να μην ξοδεύει extra ενέργεια.

Για τη χειρότερη περίπτωση ενημερωθείτε τι φάρμακα χρειάζονται για πρώτη βοήθεια για να μη τρέχετε και να μη ψάχνετε τη τελευταία στιγμή. Αντιβιοτικά, Προβιοτικά, Ringer ορό και Nystatin πρέπει να τα έχετε πάντα. Μακάρι να μη χρειαστούν ποτέ.

10-zpsww6sonju.webp

Το τάισμα νεοσσών​

Τις πρώτες μέρες των νεοσσών θα χρειασθεί να τα ταΐσετε με μια οδοντογλυφίδα. Έπειτα από μερικές ημέρες, όταν μεγαλώσουν λίγο, χρησιμοποιείστε τη σύριγγα. Πολύ συχνά τα μωρά πνίγονται την ώρα ταΐσματος. Το πιο συχνό λάθος είναι ότι βάζουμε το φαγητό στη τραχεία και όχι στον οισοφάγο (ειδικά όταν ταΐζουμε με βελόνα διατροφής απευθείας μέσα στο πρόλοβο). Πρέπει να έχετε καλά στη μυαλό σας την ανατομία του πουλιού ώστε μην κάνετε κανένα μοιραίο λάθος.

11b0bc9a.webp

Δεν πρέπει να βάζουμε τη κρέμα στο ράμφος του μωρού πολύ γρήγορα, αλλιώς πουλάκι θα πνιγεί. Σταματάμε κάθε 5-7 δευτερόλεπτα για να του δώσουμε να πάρει μια ανάσα και μετά συνεχίζουμε. Δεν πρέπει να ταΐζουμε πολύ αργά, επειδή έτσι μαζεύεται πολύ αέρας μέσα στον πρόλοβο. Τον αέρα πρέπει να το διώχνουμε κάθε φορά μετά το τάισμα. Αλλιώς μπορεί να αρχίσει ζύμωση του φαγητού.

123bec7.webp

Finches:
Ηλικία - Περίοδος Ταΐσματος- Ποσότητα
1 - 2 ημερών - κάθε 2 ώρες - 0,05 - 0,1 ml
3 - 5 ημερών - κάθε 2 ώρες - 0,15 - 0,25 ml
6 - 7 ημερών - κάθε 2 ώρες, κάθε 3 ώρες τη νύχτα - 0,5 - 0,8 ml
7 - 8 ημερών - κάθε 2-3 ώρες, κάθε 3 - 4 ώρες τη νύχτα - 0,8 - 1 ml
9 - 10 ημερών -κάθε 3-4 ώρες, κάθε 4 - 5 ώρες τη νύχτα - 1 -1,5 ml
12 - 13 ημερών - κάθε 3-4 ώρες, κάθε 5 ώρες τη νύχτα -1,5 - 1,7 ml
14 - 20 ημερών - κάθε 4 ώρες, κάθε 6 ώρες τη νύχτα -1- 2 ml
21 - 27 ημερών - κάθε 4 ώρες, κάθε 6 ώρες τη νύχτα -1- 2 ml
27 - 40 ημερών - 2-3 φορές την ημέρα.- 1-2 ml
απο 40 και μέχρι απογαλακτισμό 2-1 φορές την ημέρα.
Το βράδυ ή όταν ζητάει 1,5 - 2 ml

Cockatiels:
Ηλικία -Περίοδος Ταΐσματος- Ποσότητα
1-4 ημερών - ταΐζουμε κάθε 2 ώρες* - 1-2 ml
5-7 ημερών - κάθε 3 ώρες* - 2-3 ml
8-14 ημερών - 7:00, 11:00, 15:00, 19:00,23:00 - 4-6 ml
15-24 ημερών - 7:00, 12:00, 17:00, 23:00 - 7-10 ml
25-34 ημερών- 7:00, 17:00, 23:00- 11-15 ml
35-44 ημερών - 7:00, 19:00 - 11-15 ml
45 ημερών - 19:00 -11-15 ml

Πως διώχνουμε τον αέρα από τον πρόλοβο​

Για να φαίνεται καλύτερα βάλτε το μωράκι απευθείας σε μια πηγή φωτός (μια λάμπα ή το παράθυρο). Το δέρμα του πρόλοβου είναι λεπτό και φαίνεται ξεκάθαρα που είναι το φαγητό και που είναι ο αέρας.

Για να διώξετε τον αέρα από τον πρόλοβο πρέπει να σηκώσετε το κεφάλι του μωρού πάνω και να πιέσετε ελαφρά με δυο δάκτυλα τη φούσκα αέρα στο πρόλοβο του, έτσι ώστε ο αέρας να πάει πάνω στο οισοφάγο προς το ράμφος. Αν σφίξετε το φαγητό κι όχι τον αέρα το μωράκι μπορεί να πνιγεί. Θα ακούσετε ένα μικρό ρέψιμο όταν θα φύγει ο αέρας.

Αν χρησιμοποιείτε ειδική βελόνα διατροφής, το τάισμα παίρνει πιο λίγο χρόνο. Επειδή το φαγητό τοποθετείται απευθείας στον πρόλοβο του πουλιού δεν μπαίνει πολύ αέρας σε αυτόν. Να έχετε στο μυαλό σας ότι αυτή η διαδικασία είναι λίγο δύσκολη όταν την κάνετε για πρώτη φορά. Παρόλα αυτά σε κάποια στιγμή θα υπάρξει η πρώτη φορά.

13c3bb8.webp

Η δαδικασία ταΐσματος στο χέρι είναι δύσκολη τις πρώτες 2-3 μέρες. Ειδικά αν τα μικρά είναι νεογέννητα η όταν είναι σε μια ηλικία που καταλαβαίνουν ότι δεν είστε "μαμά" και δεν σας ανοίγουν στόμα για τάισμα. Εκεί πρέπει αν ζοριστείτε να το κάνετε με ζόρι. Κι συχνά αυτό είναι το πιο δύσκολο. Τα μικρά καταλαβαίνουν ότι εσείς τα ταΐζετε μονο σε 2-4 μέρα περίπου. Και μονο τότε αρχίζουν κι ζητάνε το φαγητό από τον άνθρωπο. Από τη στιγμή που σας ανοίγουν το στόμα μικρύνουν οι πιθανότητες να πνιγει.

Μην ταΐζετε τα μικρά παρα πολύ. Ο πρόλοβος έχει κάποια όρια κι αυτός. Μην προσπαθήσετε να ταΐσετε τα μικρά πιο πολύ για να το κάνετε πιο σπανια το τάισμα. Το σωστό είναι πιο λίγο και πιο συχνά.

Ο πρόλοβος πρέπει ΠΑΝΤΑ να αδειάζει εντελώς τουλάχιστον μια φορά το 24ωρο για να αποφύγετε τη ζύμωση παλιού φαγητού μέσα. Συνήθως τον αφήνουμε να αδειάζει με το τελευταίο τάισμα, ώστε το πρωί το πρώτο τάισμα θα είναι με άδειο πρόλοβο.

Zυγίστε το μωρό σας πριν κι μετά το τάισμα​

Η σωστή αναλογια φαγητού είναι 10% από βάρος του μωρού.

14e585b.webp

Εδώ μπορείτε να κοιτάξετε πινακα του βάρος για νεοσσούς Cockatiels:

3-6 ημερών -5-12 γραμμαρίων
1-2 εβδομάδων -12-45 γραμμαρίων
2-3 εβδομάδων- 45-72 γραμμαρίων
3-4 εβδομάδων -72-108 γραμμαρίων
4-5 εβδομάδων -80-120 γραμμαρίων
5-6 εβδομάδων -80-90 γραμμαρίων
6-7 εβδομάδων -80-95 γραμμαρίων
7 εβδομάδων και μετά-90-110 γραμμαρίων

Ο "απογαλακτισμός" των νεοσσών​

Tα μωρά finches από την ηλικία 25-30 ημερών ζητάνε όλο κι πιο λίγο φαγητό και πιο πολύ ελευθερία. Από εκείνη τη στιγμή πρέπει να έχετε ένα μπολάκι με σποράκια κι ένα μπολάκι με φρέσκια αυγοτροφή πάντα στη διάθεση τους.

40 ημερών περίπου αρχίζουν διστακτικά να τσιμπάνε τα σποράκια. Γενικά δεν πρέπει να υπάρχει κανένα πρόβλημα και τα μωρά σιγά-σιγά θα αρχίζουν να τρώνε μόνα τους και θα αρνούνται να τρώνε την κρέμα.

Προτείνετε τους μαλακή αυγοτροφη, τριμμένο καρότο, pellets, καλά πλυμένα λαχανικά, χόρτα.
Αν όμως τα μικρά δεν ενδιαφέρονται για σποράκια και δεν παίζουν με αυτά και δεν τα δοκιμάζουν μπορείτε να βάλετε τα μωρά στο κλουβί με ένα ενήλικο πουλί για να τους μαθαίνει να τρώνε σπόρια.

Στην ηλικία 6-7 εβδομάδων (συχνά και νωρίτερα) τα μικρά συνήθως τρώνε μόνα τους και δεν χρειάζονται επιπλέον τάισμα με κρέμα.

Εάν έχετε φτάσει μέχρι εδώ, έχετε καταφέρει να αναθρέψετε τα μικρά σας παραδείσια πουλιά. Μια διαδικασία επίπονη και κουραστική η οποία όμως σας γέμισε συγκινήσεις και χαρές.

16uefrq.webp

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΟΣΣΩΝ COCKATIELS
7 ημέρες - Τα πρώτα φτερά αρχίζουν να εμφανίζονται
8-10 ημέρες - βάζουμε δακτιλίδια στους νεοσσούς
9-10 ημέρες - οι νεοσσοί ανοίγουν τα μάτια τους
14 ημέρες - έχουνε πολλά φτερά-βελόνες
21-28 ημέρες - παίρνουμε τους νεοσσούς απο τη φωλιά για τάισμα με κρέμα
28 ημέρες - αρχίζουν να κοιτάνε εξω απο τη φωλιά
28-35 ημέρες - βγαίνουν απο τη φωλιά και πραγματοποιούν τη πρώτη πτήση
35 ημέρες - τα βάζουμε σε ξεχωριστό κλουβί, αρχίζουμε να δίνουμε τα σπόρια ενω τα ταΐζουμε με κρέμα ακόμα
35-40 ημέρες - αφήνουν τη φωλιά για πάντα μόνα τους
45 ημέρες - αρχίζουν να τρώνε τα σποράκια ενω τα ταΐζουμε με κρέμα ακόμα
50 ημέρες - τρώνε μονο τα σπόρια
60 ημέρες - τα αρσενικά αρχίζουν να τραγουδάνε και δοκιμάζουν τη φωνή τους
70 ημέρες - μπορείτε να ψάχνετε στα μωρά σας καινούρια οικογένεια, μεγάλωσαν και ειναι έτοιμα για νεο σπίτι
4-5 μήνες - στα αρσενικά εμφανίζονται τα κίτρινα πούπουλα στο κεφάλι
9-12 μηνες - η πρώτη πτεροροια.

17vsijxibo.webp

Ένα βιντεάκι που έφτιαξα μετά από το επιτυχώς απογαλακτισμό τον 10 zebra finch που τάισα στο χέρι από τη πρώτη μέρα. Oι γονείς παράτησαν τα μικρά μετά από το μεγάλο στρες. Μας πέσανε 2 κλουβιά με φωλιές στο πάτωμα. Τα δυο ζευγάρια δεν γύρισαν στη φωλιά μετά από αυτό. Και χρειάστηκε να αναλάβω το τάισμα τους.

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.

πηγη: GouldianFinch.gr
 
Καλημερα μια ερωτηση η θερμαντικη πλακα που αναφερεις ειναι η πλακα που μπαινει στα τεραριουμ των ερπετων; Αν ναι μπορει να μπει παραδειγμα στην ξυλινη φωλια που χρησιμοποιουμε κατω απο το πριονιδι;

https://vetshop.gr/θερμοθάλαμος-νεοσσών-caldo-cip.html την θερμοιτιδα αυτου του τυπου πιστευετε οτι ειναι καλη;
 
Άψογο, πολύ χρήσιμο, σωτήριο θα έλεγα πολλές φορές! Ευχαριστούμε πολύ Πωλίνα :)
Μόλις το διάβασα Μαρία σε ευχαριστώ που μου το εδειξες! Αγχωθηκα λίγο με τόσες λεπτομέρειες που περιείχε αλλά ελπίζω να πάνε όλα καλά
 
Πολύ ωραίο άρθρο αλλά ισχύει το ίδιο ωράριο τάισματος και τα γραμμάρια για το βάρος και για τα budgie;
 
@Kalotina Ninni Ναι ισχύει το ίδιο, εγώ χρησιμοποιούσα οδηγό που συμβούλευε να ταίζονται με το 12% του βάρους του που ζυγίζεις πρώτη πράγμα στην άρχη κάθε μέρας.
 
Τα καναρινακια μου ύστερα από στρες σταμάτησαν να παίζουν τους δύο νεοσσούς τους .Το ενα δυστυχώς δεν τα κατάφερε ενώ το δεύτερο το ταιζω με κρέμα στο χέρι.Με αγχωνε το πώς θα μάθαινε να τρώει σπόρια ,αφού το έχω απομακρύνει από τους γονείς του.Εγινα μέλος εδώ μόλις σήμερα ,αλλά ενημερώνονται από εδώ για οτιδήποτε σχετικό με τα πουλάκια Ευχαριστώ πολύ λοιπόν για αυτό το άρθρο που έλυσε τις απορίες μου
 
Back
Top