Τι άποψη έχετε για την υποχρεωτική στείρωση σκύλων;

falkonis

PB Member
Εγγραφή
13 Οκτ 2014
Μηνύματα
239
Πόλη
Νέα Ιωνία
ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΚΥΛΩΝ

Πρόσφατα νομοθετήθηκε η υποχρεωτική στείρωση.

Προσωπικά πιστεύω ότι η στείρωση είναι αναπηρία και βλαπτική για το ζωντανό.

Απόψεις;
 
@falkonis Η στείρωση είναι απαραίτητη και θα σου πω γιατί. Αν τα αδέσποτα γεννούσαν 8 πχ κουτάβια κάθε χρόνο θα υπήρχε μεγάλο προβλημα επειδή οι κακοί άνθρωποι θα τα χτυπούσαν η θα τα σκότωναν. Επίσης τα σκυλάκια θα ζουσαν σε άθλιες συνθήκες. Δεν θα είχαν φαΐ, νερό κλπ... Τώρα αν λες για σκυλάκια σπιτιού είναι άλλο πράγμα αλλά παλι είναι απαραίτητη. Η σκυλίτσα μπορεί να πεθανει η να της δημιουργηθούν πολλα προβληματα στον οργανισμό της. Άλλο αμα το σκυλί θέλει και άλλο αν το βάζεις εσυ. Αναπηρία δεν το λές. Το λες βοήθεια για τις επόμενες γενιές σκυλων αλλά και για τις σκυλιτσες που δεν θα υπάρχει κίνδυνος προβλήματος στον οργανισμό.
 
Γιώργο συμφωνώ απόλυτα μαζί σου , είναι ωμή παρέμβαση στην φύση του ζώου . Κατά την άποψή μου είναι και παρέμβαση στην κτίση , στην πλάση . Δεν επιτρέπεται όχι μόνο η γενικότητα στην εφαρμογή αλλά και η πιο εξειδικευμένη , σε επίπεδο προσωπικής επιλογής . Αυτό αποδεικνύει ότι οι περισσότεροι που είναι μέσα σε συλλόγους είναι ... ότι νάναι (μην πω τίποτα βαρύτερο) .
 
Εγώ είμαι κατά να είναι υποχρεωτικό όμως συμφωνώ άμα δεν μπορείς να φροντίσεις τους απογόνους και έχουν μια απαίσια ζωή (π.χ. να γεννήσει η σκυλίτσα σου και να δώσεις τα μωρά σε ένα Pet shop ή να το αφήσεις)
 
Εγώ θα σου πω για την εμπειρία που είχα με την σκυλίτσα μου που κοντεύει 12 ετών. Όταν έφτασε 3 ετών ο κτηνίατρος που την παρακολουθούσε επέμενε να την στειρώσουμε . Εμείς στο σπίτι δεν συμφωνούσαμε κατά πλειοψηφία οπότε και το αφήσαμε. Φτάσαμε λοιπόν στα 7 της που τελικά ήρθε η στιγμή που την πήγαμε για στείρωση. Ο κτηνίατρος την άνοιξε και βρήκε όλα της τα οργανα κολλημένα μεταξύ τους και της αφαίρεσε πολύ λίπος. Μας είπε ότι επειδή αργήσαμε πολύ να την στειρώσουμε συνέβη αυτό. Ειδικός δεν είμαι οπότε δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο απλά σου λέω ότι μου είπε. Από τα 7 της μέχρι και σήμερα το σκυλί εκτός ότι έχασε την όρεξη του έχει παραξενεψει κιόλας , ανα διάστηματα μας γαβγίζει απτό πουθενά σαν να μην μας ξέρει. Οπότε καταλήγω στο ότι δεν θα την στειρωνα αν μπορούσα να διαλέξω ξανά.
 
Εγω είμαι ΥΠΕΡ των στειρωσεων καθως τα ενδεχομενα να παρουσιασει καποιο ζωο προβλήματα με καρκινο οπως τα θηλυκα πυομητρα ψευδοκυσσεις και στα αρσενικα φυσικα καρκινο του προστατη.Εγω μαζεψα καποια χρηματα και επειδη δε βοηθουσε ο δημος στειρωσα ολομοναχος 36 γατες!Και τωρα ουτε μωρα ουτε πατηματα απο τα αμαξια και ολα υγιη και παχουλα!Εχω χασει σκυλο 4 χρονων απο πυομητρα οποτε καλο ειναι εσεις που ειστε κατα λογο το οτι ειναι εναντια στη φυση να σκεφτειτε και τα αδεσποτα που γεννιουνται και πεθαινουν ΑΚΑΡΙΑΙΑ…
 
ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΚΥΛΩΝ

Πρόσφατα νομοθετήθηκε η υποχρεωτική στείρωση.

Προσωπικά πιστεύω ότι η στείρωση είναι αναπηρία και βλαπτική για το ζωντανό.

Απόψεις;

Ωραιο θεμα προς συζητηση εθεσες φιλε μου ,αλλα απο τις απαντησεις που πηρες βλεπω οτι δεν υπαρχει ενημερωση στο κοινο.

Το σχεδιο νομου ειναι το εξης

και δεν αναφέρεται στα αδεσποτα ζωα,αναφερεται σε δεσποζομενους σκυλους και γατες αλλα ουτε προτεινει την υποχρεωτικη στειρωση για λογους υγειας.
 
@HxC Από την δική μου εμπειρία η στείρωση δεν είναι καλό πράγμα και κάνει το ζωντανό ανάπηρο. Όμως πρέπει να εξασφαλίσεις ειδικά στο θηλυκό μία γέννα ανά τρία τέσσερα χρόνια και έτσι αποφεύγει την πυόμητρα και άλλες παθήσεις. Και βέβαια όλα αυτά δεν είναι κατ' ανάγκη σίγουρα. Αλλά δεν έχω ακούσει για ασθένειες (πυόμητρα κλπ. σε όσα έχουν ζευγαρώσει.
[automerge]1624293818[/automerge]
@giannisvlg
Να κάνουμε πρώτα ένα διαχωρισμό σε αδέσποτα και οικόσιτα;

Δυστυχώς τα αδέσποτα δεν μπορούν να εκλεχθούν για το ζευγάρωμα και έτσι πολλαπλασιάζονται και δημιουργείται θέμα.

Αλλά τα οικόσιτα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο.

Γνωρίζει ο κηδεμόνας πότε έχει περίοδο το θηλυκό και πότε είναι η εποχή ζευγαρώματος και μπορεί να το ελέγχει.

Οπότε δεν χρειάζεται να γίνει στείρωση όσο αφορά τον έλεγχο γεννήσεων.

Για την αποφυγή των ασθενειών θα μπορούσε ο κάθε κηδεμόνας να ζευγάρωνε το ζωντανό του κάθε 3-4 χρόνια και δεν θα είχε πρόβλημα νομίζω
[automerge]1624293865[/automerge]
@Ameli Μόνο για τα αδέσποτα συμφωνώ.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Με την πλήρη έλλειψη διαχείρισης που υπαρχει στην Ελλάδα με δεσποζομενα και αδέσποτα πιστεύω είναι αναπόφευκτο μέτρο. Όσο για την υγεία τους είναι σαφής η βελτίωση της ποιότητας και διαρκείας ζωής τους και για τους όποιους κινδύνους από την επέμβαση ενώ προσωπικά γνωρίζω αρκετά ζώα που ταλαιπωρήθηκαν ή πέθαναν από έλλειψη στείρωσης (κάποια από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και αλλο από πυομητρα) από τα στειρωμένα (και μιλάω για καμιά 20αριά ζώα) μόνο μια περίπτωση είχε μετά επιβαρυμένο ουροποιητικό αλλά και αυτό διορθώθηκε. Βέβαια πρέπει να γίνεται σε νεαρά και υγιή ζώα, γιατί εαν εχουν ήδη αναπαραγωγικό πρόβλημα δεν διορθώνεται τελείως και εαν είναι ηλικιωμένα ή άρρωστα κινδυνεύουν από την νάρκωση.
Γενικά πάντως με τόσα αδέσποτα γατόσκυλα όντως πρέπει να σταματήσουν οι γεννήσεις (εκτός από ελεγχόμενες πχ για διατήρηση απειλούμενης φυλής) και από την στιγμή που τα ζώα αυτά δεν μπορούν να ζευγαρώσουν χωρίς να κάνουν απογόνους (που είτε δεν θα βρουν σπίτι είτε θα "κλέψουν"σπίτι από κάποιο εγκατελειμμένο) οι ορμές χωρίς εκτόνωση μόνο ταλαιπωρία είναι.

Στην "φύση" (απ την οποία ο σκύλος απέχει πάνω από 10 χιλιετίες) οι σκύλοι θα ζούσαν κάτω από 10 χρόνια και θα ζευγάρωναν και θα γεννούσαν σε κάθε οίστρο κουτάβια από τα οποία ελάχιστα θα επιβίωναν ως την ενηλικίωση. Από την στιγμή που θέλουμε να τους εξασφαλίσουμε μακρά και ποιοτική ζωή αναπόφευκτα πρέπει τα περισσότερα άτομα να μένουν εκτός αναπαραγωγής και αυτό πρακτικά γίνεται μονο με στείρωση αν δεν θέλουμε να βασανίζονται από ορμές που δεν αφήνουμε να εκτονώσουν. Ο μόνος άλλος τρόπος δηλαδή είναι η εξόντωση των ήδη ζωντανών "ανεπιθύμητων" που οι περισσότεροι ελπίζω δεν θέλουμε καν να σκεφτόμαστε.
🐕🐈
 
Τελευταία επεξεργασία:
Παντως το σχεδιο νομου δεν πραγματευεται τα αδεσποτα ζωα ή τα πλεονεκτηματα μιας στειρωσης απο πλευρας καλης υγειας των ζωων για τα δεσποζομενα.
Για οσους εχουν την δυνατότητα να διαβασουν πισω απο τις γραμμες θα καταλαβουν γιατι αντιδρουν και οι φιλοζωικες με το νομοσχεδιο.
 
@Tony Forpus
Καλά για το κατά πόσο συμφωνούμε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ή αν έχει προβλήματα θεωρητικά και πρακτικά είναι ίσως άλλη (μεγάλη) συζήτηση.
Προσωπικά τοποθετήθηκα απλά ως προς το ερώτημα του τίτλου για την υποχρωτική στείρωση.
 
@myr

Ουσιαστικα ειναι καθετη απαγορευση αναπαραγωγης απο ιδιωτες εκτροφεις.
Και αυτο σημαινει μετατοπιση μιας ολοκληρης αγορας σε συγκεκριμενους εμπορους.
Και οπως πολλες φορες εχουμε δει και απο τα πτηνα εμποριο και σωστη εκτροφη ειναι αντιθετα στις περισσοτερες των περιπτώσεων.
 
@myr
Σε δύο προβλήματα θα εστιάσω όσο αφορά την στείρωση

Αφού πρώτα συμφωνήσω ότι είναι αναγκαίο κακό για τα αδέσποτα, θα εκφράσω άποψη από μια πολύ μικρή έρευνα 15 περίπου γνωστών που έχουν κάνει στείρωση στα ζώα τους.
Κάποιοι έχουν αλλαγή συμπεριφοράς προς κακή, κάποιοι έχουν υποχρεωθεί ακόμη και σε ειδική τροφή και κάποιοι είναι σαν να μην έγινε τίποτα.
Το δεύτερο που με προβληματίζει είναι η ελεύθερη πρόσβαση σε απόκτηση σκύλου ή γάτας
Με την στείρωση όλων των κατοικίδιων ο μόνος τρόπος απόκτησης τους θα είναι από το εμπόριο, στο οποίο είναι από τώρα απαγορευτικές οι τιμές.
[automerge]1624342071[/automerge]
@HxC Αν του είχες εξασφαλίσει 1 γέννα πιθανόν να μην είχε πρόβλημα. Αυτή την εντύπωση έχω. Έχω πολλά χρόνια σκυλάκια και με αυτή την τακτική δεν έχουν υπάρξει προβλήματα. Βέβαια πρέπει να ομολογήσω ότι είναι σκυλιά ράτσας και με μεγάλη ευκολία βρήκα ανθρώπους να τα δώσω.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Είμαι ΚΑΤΆ της υποχρεωτικής στείρωσης σε δεσποζομενα κατοικίδια ζώα για πολλούς διάφορους λόγους. Πρώτα από όλα δεν σύμφωνο να υπάρχει υποχρεωτική στείρωση διότι πολλοί από εμάς έχουμε τα σκυλάκια μέσα στο σπίτι και δεν έχουν επαφές με άλλα σκυλάκια αντίθετου φύλου όπου δεν πρόκειται να κυοφορησει χωρίς να το επιθυμούμε. Έπειτα, είναι και οικονομικό ζήτημα μιας και η στείρωση κοστίζει από 100 μέχρι κ 150€ για σκυλάκια που πιστεύω ότι κανένας μας δεν έχει να τα δινει απλόχερα. Σε ευρωπαϊκές χώρες όπως Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αγγλία δεν υπάρχει αυτό το μέτρο,εμεις το πήγαμε σε άλλο επίπεδο το φτάσαμε στο άκρο. Επιπλέον με την υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων ζώων η εικόνα με τα αδέσποτα στους δρόμους θα μειωθεί κατά ένα ελάχιστο ποσοστό αφού τα αδέσποτα είναι αυτά που γεννάνε συνεχώς στους δρόμους. Έτσι λοιπόν η αγαπητή κυβέρνηση θα μπορούσε με διαφορά προγράμματα να κάνει στειρωσεις στα αδέσποτα σκυλιά-γατιά όπου έτσι θα μειωθεί πραγματικά ο αριθμός των αδέσποτων.
 
Μάλλον έχω αυτοκαταστροφικές τ'ασεις για να μπαίνω στην συζήτηση, αλλά ας δούμε. Καταρχάς, δεν έχω αποκρυσταλλωμένη άποψη. Από την μία, δεν μου αρέσει καθόλου να επεμβαίνουμε εμείς οι άνθρωποι στην φύση των ζώων, ακόμα κι αν είναι κατοικίδια. Πχ συμφωνώ στο κλιπάρισμα φτερών πτηνού μόνο αν είναι τυφλό/έχει νευρολογικά προβληματα που κάνουν την πτήση επικίνδυνη. Από την άλλη, έχω μαζέψει πάρα πολλά γατάκια σε άθλια κατάσταση για να συμφωνώ με τις δύο γέννες ετησίως και τα ~15 γατάκια που προκύπτουν από μη στειρωμένες γάτες. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που πήγα να δώσω προφορικά στο Goethe στην Ομήρου και έξω, κοντλα στην είσοδο υπηρχε ένα γατάκι ετοιμοθάνατο, με σπασμένο σαγόνι και βρεγμένο από το ίδιο του το αίμα. Δεν θυμάμαι την εξέταση, αυτό ούτε με Αλτσζάιμερ δεν ξεχνιέται. Και συχνά δεν είναι μωρα αδέσποτων ζώων, αλλά ανθρώπων που είχαν έναν σκύλο, μια γάτα, και ξαφνικά δεν υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι για να υιοθετήσουν τα γατακια/σκυλάκια, οπότε κατέληξαν στον δρόμο. Όσες γάτες (κυρίως γάτους) μας παρατάνε στον κήπο, τους στειρώνουμε (μας κάνει καλή τιμή ο τοπικός κτηνίατρος και κάποιες φορές δεν το χρεώνει κάν). Επίσης, ο μόνος "εσωτερικός γάτος" που είχαμε ήταν στειρωμένος. Εγώ τον πρόλαβα όταν ήταν γέρος, η μητέρα μου τον βρήκε μωρό όταν ήταν 18 ετών και έζησε μέχρι τα 24μισό. Ήταν παράξενο ζώο, συχνά επιθετικό, και έχουμε την υποψία ότι η στέρωση σχετιζόταν με αυτό. Από την άλλη, όλοι άνω των 12-13 ξέρουμε ότι οι ορμόνες μπορούν να μας τρελάνουν, ειδικά αν το ζώο είναι μεγαλόσωμο. Προσωπικά δεν το εκτιμώ καθόλου όταν πηγαίνω σε σπίτι φίλου με σκύλο και αρχίζει να καβαλά το πόδι μου. Πραγματικά δεν ξερω.
Είναι κι αυτό που λέει ο @Tony Forpus σχετικά με τους ιδιώτες εκτροφείς, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, γιατί τα πετσοπ δεν τα εμπιστεύομαι στην φροντίδα κανενός ζώου, ακόμα και ψαριού. Αντιθέτως, αναζητώντας την Αυγή, συνάντησα εξαιρετικούς ιδιωτες εκτροφείς (πτηνών, αλλά το ίδιο κάνει) και είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν πολλοί αντίστοιχοι και σε σκύλους και γάτες, αν και δεν είμαι φαν του 'καθαρόαιμου' ζώου.
Η μέση λύση ίσως να ήταν κάτι σαν... γνωστοποίηση ποιο ζώο ζευγαρώνει με ποιο, για να αποφεύγεται η αιμομιξία, τρελές δοασταυρώσεις που μόνο σε τραγωδίες καταλήγουν, περιορισμός των προβληματικών χαρακτηριστικών που παρουσιάζουν κάποιες ράτσες, όπως τα προβληματα αναπνοής σκύλων με ζουληγμένο πρόσωπο (πχ pug, english bull terrier), θλάση σπονδυλικής στήλης σε σκύλους με κοντά πόδια (πχ Dackel) και πάει λέγοντας, και φυσικά έλεγχος των γεννήσεων. Τώρα πώς γίνεται αυτό, δεν ξέρω δεν είμαι νομικός. Αλλά κάτι τετοιο μου ακούγεται λογικό. Και ήταν πολύ ενδιαφέρουσες οι απαντήσεις παραπάνω,
 
Για την αποφυγή των ασθενειών θα μπορούσε ο κάθε κηδεμόνας να ζευγάρωνε το ζωντανό του κάθε 3-4 χρόνια και δεν θα είχε πρόβλημα νομίζω
Και που ξερεις μετα οτι τα μωρα θα εχουν καλη ποιοτητα ζωης;Σε οσο και πιο κοντινο να ειναι το ατομο που θα του δωσεις καποιο ζωο δε ξερεις πως θα του συμπεριφερονται!Εγω ειμαι υπερ και ακομα πιο υπερ σε τετοιες περιπτωσεις…Που ξέρεις εσύ ότι αν παρέχεις στο ζώο σου ενα κηπο οπου μπορει να το σκάσει και θα πάει να ζευγαρώσει με κάποιο αδέσποτο να μεινει εγκυος για αρχη εν αγνοιας σου και δεν θα σου φορτωσει κουταβια στο σπιτι;(Για τον οποιοδήποτε μιλαω μην δημιουργηθει παρεξηγηση) οπότε καλό είναι κατά τη γνώμη μου να είναι υποχρεωτική η στειρωση περισσοτερο απο τη μερια της υγειας του ζωου!
 
Και που ξερεις μετα οτι τα μωρα θα εχουν καλη ποιοτητα ζωης;Σε οσο και πιο κοντινο να ειναι το ατομο που θα του δωσεις καποιο ζωο δε ξερεις πως θα του συμπεριφερονται
Με αυτή τη λογική κανένας μας δεν θα είχε ούτε πουλιά, ούτε γατιά ούτε σκυλιά ούτε κανένα ζώο, αν δεν εμπιστεύομαστε κανέναν. Έτσι θα είχαν ζώα μετρημένοι στα δακτυλα αφού κανένας δεν θα έδινε τα μωρά των κατοικίδιων του ώστε να διαδοθεί το συγκεκριμένο είδος ζωου.
 
@PanagiotisAgrinio Συμφωνώ μαζί σου αλλά σκέψου δεν θα νιώθεις κάποιο ανακουφιστικό στοιχείο και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο αν το σκυλί σου είναι στειρωμένο;
 
Το οτι ξεκινησανε με τα σκυλια και τις γατες σημερα,πρακτικα σημαινει οτι αυριο μπορουν πολυ ευκολα να το εφαρμοσουν και στα πτηνα ή και σε αλλα ειδη.
Το κρατος κυνηγα το χρημα και τα συμφεροντα των ημετερων.

@giannisvlg

Γιαννη η λυση δεν ειναι ποναει κεφαλι,κοψει κεφαλι!
 
Back
Top