Αναπαραγωγή Τι υλικό φωλιάς χρησιμοποιείτε στα καναρίνια σας;

misalouris

PB Supporter
Εγγραφή
22 Οκτ 2011
Μηνύματα
19.254
Πόλη
Ν. Ιωνία Μαγνησίας
Αναπαραγωγική περίοδος... λέξη που για όλους τους θιασώτες του είδους μεταφράζεται σε φωλιές και νεοσσούς. Μέσα σε όλα τα άλλα και το υλικό που προσφέρουμε στα καναρίνια (και όχι μόνο) για να "χτίσουν" τις φωλιές τους Ζευγάρωμα καναρινιών
Η τεχνολογία όμως τρέχει, τα εκτροφικά δεδομένα και τα σχετικά με τις εκτροφές υλικά συνεχώς εξελίσσονται, το ίδιο και τα υλικά της φωλιάς.
Παλιότερα έχουν αναπτυχθεί συζητήσεις σχετικά με το Υλικό για την κατασκευή φωλιάς για τις Φωλιές και υλικά φωλιάς για την αναπαραγωγή των πουλιών για το Ποιο υλικό φωλιάς προτείνετε; και πως Φτιάχνουμε νήμα από... Τσουβάλια! Φυσικά =1]εδώ θα βρείτε πολύ περισσότερα.
Γνωρίζω και έχω χρησιμοποιήσει τα περισσότερα από τα έτοιμα υλικά φωλιάς, δυστυχώς όμως αυτό που μου αρέσει δεν μπορώ να το βρω έτοιμο για χρήση...ή αν το βρω η τιμή του είναι κάπως απαγορευτική ειδικά στην ποσότητα που εγώ το χρειάζομαι.
Μιλάω για το υλικό της τρίχας ζώων (τραγόμαλλο) ως υλικό για τις πρώτες φωλιές... Τις φωλιές που είναι στους πρώτους και κρύους μήνες της αναπαραγωγής.
Νομίζω είναι ένα εξαιρετικά καλό υλικό, που επιτρέπει τον εξαερισμό της φωλιάς και των νεοσσών και σε συνδυασμό με τη μάλλινη τσόχα ως υπόστρωμα της φωλιάς και τη μαμά κανάρα από πάνω... κάνει θαύματα.
31621
31620
Βέβαια είναι ένα υλικό που απαιτεί μεγάλη και χρονοβόρα διαδικασία ώστε να δοθεί στα πτηνά έτοιμο και εντελώς ακίνδυνο μα αν υπάρξει ο σωστός προγραμματισμός όλο αυτό γίνεται μια σχετική εύκολη ρουτίνα, τουλάχιστο για μένα.
Στο τέλος της άνοιξης που γίνεται η "κουρά" των κοπαδιών (κούρεμα στις κατσίκες) θα βρω την απαραίτητη ποσότητα του υλικού που χρειάζομαι για την επόμενη Άνοιξη, μέχρι τώρα μου το δώριζαν οι κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής μου, και την τοποθετώ σε ένα - δύο μικρά τσουβαλάκια με δίχτυ πλαστικά σαν αυτά που βάζουν τις πατάτες.
Ακολουθεί είναι ένα πολυήμερο και εξαιρετικά επίπονο πλύσιμο του υλικού.
Σ' αυτό με βοηθά είτε το τρεχούμενο νερό ενός "ρυακιού" όταν βρίσκομαι στο χωριό ή η θάλασσα όταν είμαι στην πατρίδα μου. Καθημερινά για 10-15 ημέρες, δυο τρεις φορές την ημέρα ξεπλένω το υλικό με άφθονο νερό, ώστε να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα ξένα σώματα και κυρίως η έντονη οσμή.
3161931618
Ακολουθεί βράσιμο της τρίχας και στέγνωμα στον καυτό καλοκαιρινό ελληνικό ήλιο. Όταν στεγνώσει το πιάνω στα χέρια μου και "μαδάω" όλη την ποσότητα ώστε να "αφρατέψει" το υλικό, να πέσουν κάτω τα ξένα σώματα, τα χορταράκια και οι μικρές τρίχες.
Το υλικό στεγνό, καθαρό και κυρίως άοσμο θα αποθηκευτεί μέχρι την έναρξη της προετοιμασίας των αρσενικών. Τότε θα το ψεκάσω καλά με Chevitren της Chevita θα το κλείσω σε μια μεγάλη ναύλον σακούλα και θα είναι έτοιμο για χρήση.
 
Μια απο τις ελαχιστες φορες που ειχα βαλει φωλια στα καναρινια οταν τα ειχα πριν πολλα χρονια, τους το ειχα δωσει μαζι με το κοινο λευκο νημα. Ημουν και παιδι και δεν ειχαμε τοσες πηγες πληροφορησης οποτε δεν ξερω καν, αν εκανα καλα. Η καναρα παντως τα ειχε βαλει αναμικτα.

Διαβαζω παντως σε πολλα θεματα των καναρινιων οτι πολυ ευκολα χρησιμοποιειτε εντομοκτoνα-ακαρεοκτονα σκευασματα (δεν απευθυνομαι αποκλειστικα σε εσενα Γιαννη). Εγω περα απο το οτι ως τωρα δεν εχει χρειαστει να χρησιμοποιησω ποτε σε οποια πουλια ειχα τοσα χρονια, τα αποφευγω με καθε τροπο. Στη συγκεκριμενη περιπτωση μετα το βρασιμο του μαλλιου, ειναι αληθεια απαραιτητο το Chevitren?

Γιαννη (κι οποιος αλλος θελει), αν δεν προλαβεις το κουρεμα στα μαντρια, ελα να βουρτσισω το σκυλο μου (γερμανικος ποιμενικος) να σου δωσω μια σακουλα μαλλι να επεξεργαστεις. :D Ιδιο χρωμα και ιδια σκληρη υφη εχει.
 
Διαβαζω παντως σε πολλα θεματα των καναρινιων οτι πολυ ευκολα χρησιμοποιειτε εντομοκτoνα-ακαρεοκτονα σκευασματα (δεν απευθυνομαι αποκλειστικα σε εσενα Γιαννη).
Το έχω προσέξει κι εγώ αυτό αλλά μάλλον τα καναρίνια είναι πιο επιρρεπή από τους παπαγάλους στην ψείρα.
 
Πολύ έξυπνη λύση ως υλικό φωλιάς και έχω ξανακούσει ότι το χρησιμοποιούν. Δεν ήξερα όμως ότι θέλει τόση επεξεργασία, αλλά λογικό είναι και πραγματικά το αποτέλεσμα χρήσης του είναι υπέροχο! Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι τα πουλιά στην φύση συλλέγουν χορταράκια, κλαδάκια και τρίχες ζώων για να φτιάξουν τις φωλιές! Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ λινάτσα με βαμβάκι στα δικά μου!
 
Διαβαζω παντως σε πολλα θεματα των καναρινιων οτι πολυ ευκολα χρησιμοποιειτε εντομοκτoνα-ακαρεοκτονα σκευασματα (δεν απευθυνομαι αποκλειστικα σε εσενα Γιαννη). Εγω περα απο το οτι ως τωρα δεν εχει χρειαστει να χρησιμοποιησω ποτε σε οποια πουλια ειχα τοσα χρονια, τα αποφευγω με καθε τροπο. Στη συγκεκριμενη περιπτωση μετα το βρασιμο του μαλλιου, ειναι αληθεια απαραιτητο το Chevitren?
Δυστυχώς ναι... και μέσα σε όλα τα άλλα να υπολογίζεις, πέρασμα της τσόχας πριν μπει στη φωλιά με το ίδιο υλικό καθώς και ένα περίπου μηνιαίο πέρασμα των πτηνών με κάποιο σχετικό σκεύασμα. Είναι πραγματικά δύσκολο αν μπει στην εκτροφή σου η κόκκινη ψείρα να το παλέψεις... Ειλικρινά φοβερά δύσκολο. Πιστεύω πως είναι ο εφιάλτης κάθε εκτροφέα.
Το έχω προσέξει κι εγώ αυτό αλλά μάλλον τα καναρίνια είναι πιο επιρρεπή από τους παπαγάλους στην ψείρα.
Δε νομίζω πως διαφοροποιείται η κατάσταση από πτηνό σε πτηνό... όσο από τον αριθμό των πτηνών... Όσο ποιο μεγάλος είναι ο αριθμός των φιλοξενούμενων πτηνών τόσο ποιο έντονες θα είναι οι πιέσεις από τους ξενιστές.
Γιαννη (κι οποιος αλλος θελει), αν δεν προλαβεις το κουρεμα στα μαντρια, ελα να βουρτσισω το σκυλο μου (γερμανικος ποιμενικος) να σου δωσω μια σακουλα μαλλι να επεξεργαστεις. :D Ιδιο χρωμα και ιδια σκληρη υφη εχει.
😀... έχω κι εγώ παρόμοια τρίχα από την Ίρμα μου... Πραγματικά δεν γνωρίζω αν κάνει.
 
Η κατασκευή της φωλιάς είναι πάρα πολύ σημαντική λεπτομέρεια για μια σωστή αναπαραγωγική χρονιά. Οι εικόνες εδώ μιλάνε απο μόνες τους. Υλικό που δουλεύεται τόσο καλά απο τα πουλιά είναι μεγάλο βοήθημα. Υπάρχει στα πετ-σοπ και πουλιέται σαν φυσική τρίχα. Κάπως τσουχτερή πράγματι.
 
Εν τω μεταξύ στοιχίζει από 0.54- 3.6 dollars το κιλό αν παραγγείλει κανείς από τόνο και πάνω ... Και στα e-shops πουλιέται 9,5 + ευρώ τα 500 γρ...
 
Λοιπόν τα παντός είδους αδέσποτα πουλάκια του κήπου, έχουν "ρημάξει" ένα τέτοιο δένδρο για τις φωλιές τους. Συνέχεια με τις ίνες του στο στόμα κυκλοφορούν. Το δένδρο ονομάζεται "πιτσάρδια" (Washingtonia filifera)ή ουασινγκτόνια ή βασινγκτόνια (τα δύο τελευταία μου θυμίζουν καραβίσια αγγλικά τύπου "εντάξει θαμαι σταμπάι :) )
20121008-123422_zoom.jpg
 
Μόλις σήμερα ολοκληρώθηκε η διαδικασία της προετοιμασίας του υλικού φωλιάς που θα χρησιμοποιηθεί για την αναπαραγωγική χρονιά 2016.
Ίσως για κάποιους φαίνεται πρώιμο ή και βιαστικό, όμως ακολουθώντας τις οδηγίες που έχω γράψει και στο πρώτο ποστ θα διαπιστώσετε πως χρειάζονται η θάλασσα κι ο καυτός ήλιος, προκειμένου να στεγνώσει το δύσκολο αυτό υλικό.
Μόλις έφυγε το καλοκαίρι... αυτό το διάστημα κατά τη γνώμη μου είναι το καταλληλότερο για την προετοιμασία που κράτησε είκοσι μέρες...
Nesting matrial 01.webp
Η θάλασσα για να μπορέσει να κάνει το υλικό περισσότερο "κόσμιο" (αν και η υγρασία μας θόλωσε την κάμερα του κινητού).
Nesting matrial 02.webp
Πίσω στην αυλή για την προετοιμασία...
Nesting matrial 03.webp
Το πλύσιμο και η απολύμανση στο δοχείο...
Το υλικό φωλιάς μπήκε και βγήκε στο δοχείο επτά φορές...
Nesting matrial 04.webp
Στέγνωμα μετά από τα πολλαπλά πλυσίματα...
Τακτικό γύρισμα του υλικού στα τελάρα για να μη μείνουν τμήματα που δεν έχουν στεγνώσει...
Μια βδομάδα μετά ο ήλιος έκανε το θαύμα του...
Nesting matrial 05.webp
Το έτοιμο προϊόν μυρίζει θαυμάσια, είναι φοβερά μαλακό, απαλλαγμένο από κάθε ξένο σώμα, χωρίς τις μικρές και άχρηστες τριχούλες...
Στη συνέχεια θα μπουν τα απαραίτητα που θα το κάνουν αφιλόξενο προς τα διάφορα παράσιτα...
Και μη μου πει κανείς πως βιάζομαι. Γιατί "των φρονίμων τα παιδιά"...
 
Πολύ καλή δουλειά Γιάννη! Οι κατσικότριχες είναι από τα καλύτερα υλικά, ειδικά για τα ιθαγενή.
Έχε το νου σου πάντως γιατί τα μικροσκοπικά αυγά των παρασίτων δεν απομακρύνονται εύκολα!
 
Έχε το νου σου πάντως γιατί τα μικροσκοπικά αυγά των παρασίτων δεν απομακρύνονται εύκολα!
Εάν άντεξαν στο βράσιμο και αντέξουν και στο
θα το ψεκάσω καλά με Chevitren της Chevita
τότε χαλάλι τους... μετά @YannisK θα αλλάξω εκτροφή... Θα εκτρέφω ψείρες...
 
Πολύ ωραίο θέμα, δεν είχα ιδέα για όλα αυτά Γιάννη. Με το καλό να μπει το υλικό στις νέες φωλιές!👍
 
Πολύ ωραίο θέμα, δεν είχα ιδέα για όλα αυτά Γιάννη.
Την εποχή που ξεκίνησα τα πρώτα ζευγάρια μου ήταν ένα από τα δύο υλικά που κυκλοφορούσαν... και φανταστικά καλύτερο...
Καλούς απογόνους Κύριε Γιάννη!
Ευχαριστώ πολύ... Εξαιρετικά νωρίς όμως.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
Back
Top