Φροντίδα Το νέο μέλος στην οικογένεια των μπάτζι

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης mlt
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

mlt

PB Member
Εγγραφή
20 Μαϊ 2008
Μηνύματα
410
Πόλη
Βόλος
Από εχθές, ένα νέο μέλος προστέθηκε στην οικογένεια
Το νέο πουλάκι είναι μικρό σε ηλικία (οι ραβδώσεις ξεκινούν από την βάση του χαλινού του) και μου το χάρισε η φίλη μου.
Στο pet shop της το δώσανε για αρσενικό, αλλά έχω τις αμφιβολίες μου, καθότι ο χαλινός του δεν έχει ακόμη κάποιο συγκεκριμένο χρώμα. Στο επάνω μέρος του είναι ανοικτό ρόζ-μώβ ενώ στο κάτω πιο σκούρο μώβ.
Για τον λόγο αυτό, του δώσαμε το γενικό όνομα Τζούνιορ και όταν διευκρινηστεί το φύλο του, θα το "βαπτίσουμε"

Το χρώμα του σώματός του είναι από τα πιο περίεργα που έχω δει.
Το κεφάλι του έχει το συνηθισμένο λαδοπράσινο χρώμα (Μου θυμίζει τον Τιραμόλα όταν ήταν μικρός). Οι φτερούγες του είναι έως την μέση τους μαυροπράσινες και το υπόλοιπό τους κίτρινο. Η έδρα του πράσινη, ενώ η ουρά του είναι κίτρινη, με ένα-δύο μεγάλα φτερα της μαυροπράσινα.
Αυτό όμως που το κάνει κάπως διαφορετικό είναι το μπροστινό του μέρος. Μοιάζει, χωρίς να υπερβάλλω, σαν να φοράει πουκάμισο και παντελόνι.
Πράγματι, από το ράμφος του έως και την υποτιθέμενη μέση του είναι λαδοπράσινο και από εκεί και κάτω κίτρινο. Ίσως μπορέσω κάποια στιγμή να ανεβάσω φωτογραφία του.

Είναι μία δεύτερη έκδοση του Τιραμόλα, υπό την έννοια ότι προσπαθούσε και αυτό να χωθεί μέσα στην ταΐστρα, χωρίς όμως να τα καταφέρνει, επειδή το μέγεθός του είναι κανονικό και όχι όπως του Τιραμόλα που ήταν και είναι μικρόσωμος.
Φοβήθηκα όμως μήπως και τα καταφέρει σε κάποια στιγμή απουσίας μου και το χάσω.
Έτσι του έβαλα ταΐστρες εσωτερικά, ανοικτές.
Όμως όταν σηκώθηκα σήμερα το απόγευμα, ο πάτος του κλουβιού αλλά και το δάπεδο του δωματίου, είχαν γίνει μία μεγάλη ταϊστρα. Μπήκε ως φαίνεται μέσα στις ταΐστρες και με τα πόδια του έβγαλε όλη την τροφή έξω.
Μάλλον θα πρέπει να πάρω άλλες ταΐστρες, εσωτερικές κλειστού τύπου με 2 μικρά ανοίγματα.

Πάμε τώρα στο θέμα της εξημέρωσης. Ήδη δέχεται επιφυλακτικά ακόμη βέβαια τα χάδια μου, αλλά το ωραίο είναι ότι ανεβαίνει στο δάκτυλό μου και μπορώ να το μετακινήσω πάνω σε αυτό, μέσα στο κλουβί του.
Θα ήθελα να προχωρήσω για τις επόμενες ημέρες στην εξημέρωσή του, αφήνοντάς του μετά από 15 ημέρες το πορτάκι ανοικτό, αλλά με προβληματίζει το ότι θα πρέπει να έχω πόρτες και παράθυρα κλειστά που σημαίνει ότι θα σκάσουμε από την ζέστη και οι δύο.
Τί να κάνω;
Να αρκεστώ προς το παρών στην εντός του κλουβιού εξημέρωση και το Φθινόπωρο να προχωρήσω και στην εκτός κλουβιού;
Δεν θα έχει όμως μέχρι τότε μεγαλώσει, οπότε ίσως να είναι και πιο δύσκολα τα πράγματα;
Ή έχοντας εξοικειωθεί μαζί μου, δεν θα υπάρξει τότε πρόβλημα;
 
Μιλτιάδη, αφού είναι ήμερος και ανεβαίνει στο χέρι σου μπορείς να τον βγάλεις απ' το κλουβί και τώρα. Δεν είναι ανάγκη να τον έχεις έξω με τις ώρες, βγάλτον και βάλτον μετά από λίγο μέσα... έτσι και θα προχωράει η εξημέρωση και δεν θα "σκάσετε" απ' τη ζέστη. 😉
 
Καλή η σκέψη σου και θα την τολμήσω, αφού βεβαίως περάσουν μία δύο εβδομάδες για να σιγουρευτώ για την "σχέση" μας.
Πρώτη ημέρα σήμερα άλλωστε:neutral
 
Η κατάσταση είναι κάπως περίεργη, αστεία, αλλά και ανησυχητική.
Από ότι φαίνεται, ή με "κυνηγάνε" τα "παλαβά" πουλιά, ή πιθανόν και άλλοι να έχουν τα ίδια προβλήματα με νεαρά πουλιά.

Κατ' αρχήν, δεν δέχεται στο κλουβί του καμία άλλη ταΐστρα εκτός από τις εξωτερικές κλειστού τύπου που είχε το κλουβάκι του. Οποιαδήποτε άλλη του βάλω, ή την ρίχνει κάτω, ή την αδειάζει με τα πόδια του. Αναγκαστικά κράτησα αυτές που είχε το κλουβί, αλλά την μία, εκείνη στην οποία χωνότανε μέσα, την έχω χωρίς τροφή.
Από εκεί και πέρα, είναι συνέχεια σε κίνηση. Περπατάει ανάποδα στην οροφή του κλουβιού, ή πηγαινοέρχεται στον πάτο. Κρέμεται στα κάγκελα και συνεχώς κάνει "κολοτούμπες".
Δεν έχω ξαναδεί πουλί να κάνει κάτι τέτοιο. Σε οποιοδήποτε σημείο του κλουβιού, στην οροφή στις γωνίες, το κάνει συνέχεια αυτό. Γυρίζει εντελώς ανάποδα με τα πόδια του πάνω από την πλάτη του και περνάει μέσα από αυτά, λες και τα πόδια του είναι από λάστιχο.
Ανησυχώ, μήπως τραυματιστεί με τις παλαβομάρες που κάνει.
Επίσης ανησυχώ πολύ, επειδή μέσα σε δύο μόνο ημέρες έχει καταστρέψει αρκετά κάγκελα του κλουβιού, αφαιρώντας με το ράμφος του το χρώμα που τα καλύπτει.
Είναι δε και άφοβο. Όταν πλησιάσω το δάκτυλό μου στα κάγκελα, για να το αποτρέψω-με τρόπο βέβαια-από το να τα δαγκώνει, απλά τότε ασχολείται δαγκώνοντας το δάκτυλό μου. Εντάξει, δεν είμαι τόσο ευαίσθητος στον πόνο, αλλά δεν είναι και ευχάριστα τα δαγκώματά του.
Ακόμη και άν βάλω όλο το χέρι μου μέσα στο κλουβί και το ακουμπήσω, με "γράφει" κανονικά. Απλά και ήρεμα χρησιμοποιεί το χέρι μου σαν σκαλοπάτι και πάει λίγο πιο εκεί για να συνεχίσει το "έργο" του.

Τι να κάνω με το διαβολάκι που μου έτυχε;
Είναι επικίνδυνο το χρώμα της επικάλυψης του κλουβιού;
 
Μιλτιάδη η κατάσταση που περιγράφεις είναι απολυτα φυσιολογική! Ολοι οι παπαγαλοι αρεσκονται να σκαρφαλώνουν και να κρέμονται αναποδα! Αντιμετώπισα ακριβως την ιδια φαση με σενα με το μωρο παπαγαλακι μου! Κρέμεται ανάποδα απο την οροφη του κλουβιου με το ένα ποδι σαν νυχτεριδα... Και περιμενει το δαχτυλό μου για να ξυσει το κεφαλακι του:D

Οποτε μην ανυσηχεις, εχεις ενα φυσιολογικό, υγιέστατο, παιχνιδιαρικο και δραστηριο παπαγαλακι. Για τον πόνο των δαγκωματων σου συνιστω υπομονη. Για το χρώμα του κλουβιου που ξεφτίζει, μάλλον θα χρειαστείς συντομα ενα προς αντικατασταση αν συνεχισει με τον ιδιο ρυθμο. Μονο πρόσεξε να είναι ανοξείδωτο

Το "σκανταλιαρικο" ζουζουνάκι σου... Να το χαιρεσαι!
 
Ευχαριστώ πολύ.
Ησύχασα κάπως.
Έχουμε αγχωθεί και εγώ και η φίλη μου που μου το χάρισε.
Εκείνη μάλιστα το βάπτισε "Ρωχάμη" γιατί μοιάζει σαν να προσπαθεί να βγεί από το κλουβί.
Άν τα καταφέρει θα το βαπτίσουμε "Παλαιοκώστα" :)
 
χαχα! Να σου ζησει Μιλτιαδη! Απ οτι ακουω φαινεται πολυ παιχνιδιαρης!Βαλε του λοιπον αρκετα παιχνιδακια μηπως αφησει στην ησυχια τους και τα καγκελα!
 
Μακάρι να μπορούσα να πω ότι είναι παιχνιδιάρης, αλλά μάλλον κάτι άλλο συμβαίνει με αυτό το πουλί, γιατί και παιχνίδια έχει στο κλουβί του, αλλά δεν ασχολείται καθ'όλου με αυτά.
Ασχολείται μόνο με το να κάνει βόλτες στην οροφή του κλουβιού, κολοτούμπες και να μαδάει μανιωδώς τα κάγκελα.
Είχα πει πως είναι άφοβο. Είναι όμως και θρασύ στην κυριολεξία.
Όταν το βλέπω να δαγκώνει τα κάγκελα, βάζω μέσα στο κλουβί το χέρι μου, το σπρώχνω να φύγει από εκεί, το μετατοπίζω, το πιάνω, αλλά αυτό εκεί, ξαναγυρίζει στο ίδιο σημείο και δεν με υπολογίζει καθόλου☹
Και όλη αυτή η ιστορία γίνεται όταν είμαι στο ίδιο δωμάτιο, ή κοντά στο κλουβί, λες και θέλει να μου επιδειχθεί. 'Όταν απομακρυνθώ ηρεμεί.
Καλό μπελά βρήκα και δεν ξέρω τι να κάνω, έχω απελπιστεί.
Βοήθεια.
 
Τι σκας; Ασ το εκει να χτυπιεται! Αφου ειναι τοσο δραστηριο, δεν εχει καποια αρρωστια και δεν υπαρχει ετσι και λογος να ανησυχεις! Προσπαθησε να ασχολησαι αρκετα μαζι του! Μαλλον την παρεα σου θα θελει γι αυτο και οταν εισαι κοντα του κανει σαν τρελο! Αρχικα, οταν βρισκεται στα καγκελα, δινε του απο το χερι σου φρουτακια και λιγο κεχρακι(αυτο που βρισκεται σε τσαμπι)! Οπως μας λες ειναι αρκετα θρασυ! Δεν νομιζω να φοβηθει και πολυ!
 
Οπως μας λες ειναι αρκετα θρασυ! Δεν νομιζω να φοβηθει και πολυ!
Ποιός να φοβηθεί; Ο Ιβάν ο Τρομερός;
Σου έχει τύχει να θέλεις να χωρίσεις δύο ανθρώπους που μαλώνουν και να προσπαθείς να ξεκολλήσεις τον έναν τραβώντας τον από το σακάκι και αυτός να σκίζει το σακάκι και να ορμάει ξανά στον καυγά; Όσο και να φαίνεται απίστευτο, κάτι τέτοιο συμβαίνει με εμένα και με το "παλαβό" που έμπλεξα.
Και όχι τίποτε άλλο, αλλά είναι και δώρο, οπότε δεν μπορώ και να το αλλάξω για να μην στενοχωρήσω την φίλη μου.
Πολύ φοβάμαι, πως θα υποχρεωθώ να του πάρω κλουβί που να μην μαδάει και δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον εδώ, στην πόλη μου, άσε που δεν είναι καιρός για τέτοιες αγορές τώρα.
Κεχρί σε τσαμπί;
Θα ρωτήσω στα pet shop εδώ, αν και δεν το έχω δει σε κανένα.
 
Η συμπεριφορά του παπαγαλινου σου μου θυμίζει την συμπεριφορά των μωρων που σκαρφίζονται ενα σωρο σκανταλιες προκειμένου να τραβηξουν την προσοχη των γονιών τους!:D Μηπως προσπαθει να σου πεί κατι με τον τρόπο του; Μηπως χρειάζεται να ασχοληθείς (οσο μπορείς βεβαια) μαζί του; Εχεις τον χρόνο να τον βγαζεις για λιγο απο το κλουβι και να τον εκπαιδευεις;

Παντως θα πρεπει κατα την γνωμη μου να χαιρεσαι που εχεις ενα υγιέστατο και δραστήριο παπαγαλάκι! Ειναι σίγουρα πολύ καλυτερα απο το να ήταν μελαχγολικο και άτονο 😉 Δωστου και λιγο χρονο να προσαρμοστει στον νεο του χώρο!
 
Σίγουρα και χαίρομαι Τζωρτζίνα.
Μακάρι να καταλάβαινα τι θέλει να μου πει ο Ιβάν (μάλλον αρσενικό είναι:neutral)
Από το Σάββατο που μας έρχεται θα αφήσω το πορτάκι του κλουβιού του ανοιχτό (το οποίο έχει καταμαδήσει προσπαθώντας να το ανοίξει), μήπως και βγεί έξω. Τώρα το πότε και το πως θα ξαναμπεί μέσα...ίδωμεν😱 διότι το να το βγάζεις λίγο από το κλουβί μία κουβέντα είναι, αφού το λίγο ή το πολύ εξαρτώνται από το παπαγαλάκι και όχι από εμένα (είναι και μεγάλο και ψηλοτάβανο, το δωμάτιο και έχει και αρκετά σημεία για να πιαστεί-κουρτινόξυλα, γύψινα και άλλα!) και δεν θα ήθελα να το κυνηγάω.
 
Καλό μπελά βρήκα και δεν ξέρω τι να κάνω, έχω απελπιστεί.

Μιλτιάδη, θα έπρεπε να είσαι χαρούμενος που έχεις ένα τόσο ενεργητικό πουλάκι. Άλλοι παρακαλάνε να έχουν ένα ζωηρό πουλί κι εσύ λες ότι "βρήκες μπελά"; Χαλάρωσε και απόλαυσε το ζουζούνι σου, δεν υπάρχει λόγος να είσαι "απελπισμένος". :)
 
Ο Ιβάν κατά την διαδικασία μίας... Κολοτούμπας

SandyLady καλό μπελά λέω, όχι κακό, το "μπελά" πάει στο ότι όσα και να μου γράφεται εσείς εδώ, δεν θα πάψω να ανησυχώ μηπως του συμβεί κάτι κακό
 

Συνημμένα

  • Παπαγαλάκια 048.webp
    Παπαγαλάκια 048.webp
    51,3 KB · Προβολές: 149
  • Παπαγαλάκια 049.webp
    Παπαγαλάκια 049.webp
    56,4 KB · Προβολές: 160
Οπως φαινεται εχεις ενα υγιες και ζωηρο πουλακι!
Το νερο στην ποτιστρα του ειναι επικινδυνα λιγο, μην το αφηνεις ν'αδειαζει τοσο πολυ (;) βρισκομαστε και στο καλοκαιρι)
 
Σίσσυ το νερό στην ποτίστρα ανανεώνεται τουλάχιστον 5 φορές την ημέρα και ο λόγος είναι ότι όπου και άν την βάλω, κάποια στιγμή γεμίζει με φλούδες από το χρώμα των κάγκελων και σκουριά. Την παρακολουθώ όλη την ημέρα.
Δεν υπάρχει άλλη λύση, πρέπει να παραγγείλω κλουβί, όπως αυτά που έχω για τα ζευγάρια μου 60x45x50 ή να φτιάξω ένα από κουνελόσυρμα.
 
Εγω θα του εβαζα καποιο παιχνιδι που να μπορει να το 'χαλασει'. Του εχεις βαλει κατι τετοιο; Ισως ετσι, απασχοληθει με αυτο και σταματησει να μαδαει τα καγκελα στο κλουβι του.
 
Πράγματι, κάπου αλλού πρέπει να στρέψω την προσοχή του.
Σκέπτομαι για κόκαλο σουπιάς, ή μία πλαστική κούνια ή αν και δεν το προτιμώ, κούνια με καθρεπτάκι για λίγο όμως χρονικό διάστημα.
Έχεις εσύ ή κάποιος άλλος κάποια ιδέα;
 
Το πρωτο που μου ερχεται στο μυαλο ειναι να του κανεις μια μικρη σε μεγεθος 'φουντιτσα' απο σπαγκο, κρεμασε της και ενα καμπανακι. Τραβοντας και παιζοντας με τα σπαγκακια μπορει να εκτονωθει.
Στον Βολο εχετε ενα μεγαλο πετ οπως εχω ακουσει, εκει μπορει να βρεις καποια παιχνιδακια για μικρα παπαγαλακια. Μη του βαλεις καθρεφτακι. Δες εδω καποιες απο τις ιδεες μας, για παιχνιδια.
 
Πράγματι, κάπου αλλού πρέπει να στρέψω την προσοχή του.
Σκέπτομαι για κόκαλο σουπιάς...
https://community.petbirds.gr/threads/Παιχνίδια-που-έχετε-στα-πουλιά-σας.3080/ Δες στο ποστ #167 ο δικος μου (ο Μαριος, ειναι parrotlet) περναει πολλη ωρα καθημερινα, παιζοντας και τρωγοντας το παιχνιδι που του κατασκευασα με σουπιοκοκκαλο.
Δες στο ιδιο θεμα ποστ #194
 
Back
Top