Ασθένειες Φαλακρή κανάρα και βαρύ πέταγμα

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης AthinaJR
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

AthinaJR

PB New Member
Εγγραφή
30 Ιουλ 2021
Μηνύματα
258
Πόλη
Περιστέρι
Καλημέρα στην ομάδα,
Ζητώ συγγνώμη που θα σας κουράσω λίγο, γιατί θα ήθελα τη βοήθεια σας, με τη θηλυκιά μου καναρινούλα.
Την πήρα πέρυσι το καλοκαίρι από συνοικιακό petshop. Είχε φαλάκρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού και στο λαιμό της. Στο petshop μου είπαν ότι δεν έχει πρόβλημα υγείας και ίσως τη μάδησαν τα άλλα θηλυκά (όντως πετούσε συνεχώς, πέρα δώθε στην κλούβα του petshop). Αφού πέρασε την πτερόρροια της, έβγαλε αραιό φτέρωμα.
Τις τελευταίες μέρες έχω την εντύπωση ότι αραιώνει πάλι. Δε βρίσκω φτερά στον πάτο του κλουβιού. Γενικά το φτέρωμά της φαίνεται λίγο ατημέλητο. Τα υπόλοιπα 4 καναρίνια (αρσενικός και παιδιά) έχουν μια χαρά φτέρωμα.

Θα αναφέρω περισσότερες πληροφορίες, για να σας βοηθήσω να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.
Είναι 4 ετών. Μόνη σε κλουβί (19x29cm), σε εσωτερικό χώρο, μπροστά από μπαλκονόπορτα που έχει άπλετο φως. Όταν βάζω χαρτί στον πάτο του κλουβιού, προσπαθεί να το μαδήσει, για αυτό προτιμώ την άμμο.
Τη βγάζω στον ήλιο για 1-2 ώρες όταν το επιτρέπει ο καιρός (το χειμώνα περίπου 1-2 φορές τη βδομάδα)
Δίνω συσκευασμένα σπόρια γνωστής εταιρίας. Φρούτα ή λαχανικά και βρώμη 3-4 φορές την εβδομάδα. Αυγοτροφή ή ξηρούς καρπούς 2-3 φορές το μήνα. Τώρα έχει αρχίσει να τρώει πολύ σουπιοκόκκαλο.
Τα ελευθερώνω (ανα γκρουπ) για να πετάξουν στο δωμάτιο 2-3 φορές την εβδομάδα (εκείνη συνήθως προτιμάει να μείνει στο κλουβί). Το πέταγμά της είναι λίγο βαρύ κι ατσούμπαλο. Παρατηρώ ότι διώχνει όλα τα παιδιά της, όταν πλησιάζουν στο κλουβί της, αλλά όχι τον αρσενικό της. Δεν τους βάζω μαζί γιατί δε θέλω να ζευγαρώσουν.
Βάζω μπολ για μπάνιο, 3-4φορές την εβδομάδα (ενίοτε, βρέχει μόνο το πρόσωπό της).
Τον περασμένο Ιούλιο, ζευγάρωσε με τον αρσενικό της και ο αρσενικός κατά τη διάρκεια της ανατροφής των νεοσσών, έπιασε ακάρεα τραχείας. Τους έκανα θεραπεία με pulmosan. Μέχρι σήμερα (κάποια βράδια) ακούω λίγους θορύβους σπασίματος σπόρων, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι όλα λαλίστατα και δε δείχνουν να έχουν ενοχλήσεις (μόνο ο αρσενικός βραχνιάζει περιστασιακά για λίγο).

Γίνεται να φύγει η φαλάκρα της, να βελτιωθεί το πτέρωμα της και να αποκτήσει πιο ζωηρό-δυναμικό πέταγμα, όπως τα υπόλοιπα καναρίνια;
Θα βοηθούσε αν έβαζα στο μπάνιο της αλόη; Περιστασιακά βάζω στο μπολ με το νερό, λίγο μηλόξυδο.

Έτσι ήταν το Δεκέμβρη (χωρίς φαλάκρα): Ακάρεα ποδιών κανάρας
Η φαλάκρα της είναι σε αρχικό στάδιο και φαίνεται μόνο αν παραμερίσω τα φτερά στο πίσω μέρος του κεφαλιού της (αυχένα).

Ευχαριστώ για το χρόνο και τις απαντήσεις σας.
 
Καλημέρα.
Μόνη σε κλουβί (19x29cm)
Το κλουβί της είναι πολύ μικρό.
μπροστά από μπαλκονόπορτα που έχει άπλετο φως. Όταν βάζω χαρτί στον πάτο του κλουβιού, προσπαθεί να το μαδήσει,
Το φως, η πλούσια διατροφή και οι φωνές των αρσενικών την κάνουν να πυρώνει, για αυτό σχίζει το χαρτί για να φτιάξει φωλιά.
δε θέλω να ζευγαρώσουν.
Άλλαξε την θέση του κλουβιού, τοποθέτησε το σε σημείο με λιγότερο φως και αν είναι δυνατόν σε σημείο που να μην ακούει τα αρσενικά.
Δίνω συσκευασμένα σπόρια γνωστής εταιρίας.
Ποια είναι ?
Είχε φαλάκρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού και στο λαιμό της.
Υπάρχουν αρκετά προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αυτήν την εικόνα όπως η μυκητίαση, τα ακάρεα,, οι τριχομονάδες.
Το καλύτερο θα είναι να εξεταστεί από ένα Κτηνίατρο με γνώσεις στα πουλιά, στο Περιστέρι υπάρχει ο Κος Ακριβός.

 
Back
Top