Αναπαραγωγή Φοβισμένη καρδερίνα σε ζευγαρώστρα

michalisD

PB New Member
Εγγραφή
27 Φεβ 2015
Μηνύματα
67
Πόλη
Αθήνα
Γεια σας!

Μου χάρισαν καρδερίνα εκτροφής (όχι αιχμαλωσίας). την έβαλα σε ζευγαρώστρα με χώρισμα και στο άλλο μέρος του κλουβιού θηλυκή κανάρα νεαρή που δεν έχει ζευγαρώσει ξανά, μικρόσωμη σχετικά και σκουρόχρωμη. Έχουν μόνο οπτική επαφή. Ενώ η κανάρα συμπεριφέρεται φυσιολογικά, η καρδερίνα κάθεται στην ταΐστρα και δείχνει φοβισμένη, ενώ πριν δεν έδειχνε έτσι. Να σημειώσω ότι και για τα δύο πουλάκια είναι η πρώτη τους μέρα στο σπίτι μου. Τα έχω βεβαίως σε δωμάτιο, μέσα στο σπίτι μαζί μετα υπόλοιπα πουλάκια μου. Τι έχω κάνει λάθος;

Σας ευχαριστώ πολύ!
 
Τι έχω κάνει λάθος;
Σχεδόν τα πάντα. Αρχίζοντας από το κυριότερο, δεν κράτησες καραντίνα. Για ποιο λόγο χρειάζεται, μπορείς να δεις εδώ Καραντίνα στα πουλιά, μία αναγκαία ενέργεια πρόληψης

Τα πουλιά δεν έχουν εξοικειωθεί με το χώρο, πολύ περισσότερο με την παρουσία άλλων πουλιών δίπλα τους. Στην κανάρα είναι σχεδόν φυσιολογική η παρουσία άλλων πουλιών δίπλα της, η καδερίνα όμως όχι σε όλες τις περιπτώσεις.

Είσαι σίγουρος ότι είναι εκτροφής; Τι ηλικία έχει το πουλάκι;
 
Έχεις απόλυτο δίκιο... Ναι διότι ανήκε σε άνθρωπο πολύ μερακλή με χώρους κατάλληλους (ούτε καν κλουβιά) με δεντράκια μέσα και απομίμηση φυσικού περιβάλλοντος. Ήταν ήρεμη ακόμη και όταν την έφερα σπίτι. Εκεί που ήταν, ζούσε με άλλες καρδερίνες αλλά όχι καναρίνια. Μιζέριασε μόλις είδε δίπλα της την κανάρα..

Φετινό μου είπε ενήλικο.
 
Πρώτα από όλα, βάλε τα πουλιά το καθένα μόνο του σε ευρύχωρο κλουβί. Επίλεξε με προσοχή κάποιο μέρος για να τα τοποθετήσεις, τέτοιο ώστε να μη χρειάζεται να τα αλλάζεις συνεχώς, να μην έχει ζέστη και να μην ανάβουν φώτα το βράδυ.

Δώσε τους αρκετό καιρό να εξοικειωθούν με το περιβάλλον. Όταν ησυχάσουν τα πράγματα και αποδειχθεί ότι και τα δύο είναι υγιή, προχωράς στην προσπάθεια για αναπαραγωγή.
 
Aν στρεσσαριστεί η καρδερίνα. Έχετε γειά βρυσούλες. ESB έχεις;
 
Έχεις απόλυτο δίκιο... Ναι διότι ανήκε σε άνθρωπο πολύ μερακλή με χώρους κατάλληλους (ούτε καν κλουβιά) με δεντράκια μέσα και απομίμηση φυσικού περιβάλλοντος. Ήταν ήρεμη ακόμη και όταν την έφερα σπίτι. Εκεί που ήταν, ζούσε με άλλες καρδερίνες αλλά όχι καναρίνια. Μιζέριασε μόλις είδε δίπλα της την κανάρα..

Φετινό μου είπε ενήλικο.
Αν η καρδερίνα ζούσε σε κλούβα πριν την βάλεις στην ζευγαρώστρα θα περάσει μια φάση στρες μέχρι να προσαρμοστεί!
 
Παρότι δεν είμαι των αντιβιώσεων, αν τη βλέπεις νωχελική, θα πρότεινα κοκκιδιοστατικό, γι αυτό σου έγραψα αν έχεις ESB.. Αν και φαντάζομαι δεν έχεις (γιατί μάλλον δεν το χρειάστηκες ως τώρα αν ασχολείσαι με καναρίνια).
 
Πολυβιταμίνες. Ο όρος anti stress είναι εμπορικός περισσότερο. Δεξτρόζη και αντιστρές
Κύριε Σταύρο το ανέφερα με αυτή την ονομασία επειδή αναγράφεται έτσι και στο σκεύασμα που έχω χορηγήσει. Επιπλέον στις ενδείξεις των οδηγιών αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι είναι κατάλληλο σε περιπτώσεις μεταφοράς των πτηνών και σε αλλαγές κλουβιών.
Εκτός αυτού, για να μην φορτώνουμε τα πουλιά με σκευάσματα, εγώ θα πρότεινα στον Μιχάλη να χορηγήσει στο πουλάκι φρέσκο δυόσμο και θυμάρι σε κλωνάρι, να του προσφέρει ηρεμία και όλα θα πάνε καλά.
 
Δεν έχω ESB ούτε φρέσκο θυμάρι ή δυόσμο μιας και μένω στο κέντρο. Έχω όμως antistress (του έδωσα ήδη από χθες). Δυόσμος ή θυμάρι σε αποξηραμένη μορφή (στο κουτάκι για το φαγητό από το super market) θα βοηθούσε; Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!
 
Δεν εχει το αποξηραμενο ολες τις βιταμινες που εχει το φρεσκο.. Αν δεν σου ειναι μεγαλο βαρος παρε απο ενα λουλουδαδικο δυο μικρα γλαστρακια, ειναι παρα πολυ φθηνα!
 
Δυόσμο έχουν σίγουρα όλα τα super markets και μανάβικα φρέσκο. Θυμάρι σίγουρα κάποια supermarkets όπως ο σκλαβενίτης.
 
Βάρος; Τι βάρος; Αλοίμονο! Θα πάρω αύριο! Ευχαριστώ! Τώρα κάθεται μίζερος και φουσκωμένος σε ένα κλαδί και πότε πότε βάζει το κεφάλι μέσα στο φτέρωμα όπως όταν κοιμάται.. Του βάζω φωνές καρδερίνας από το youtube αλλά καμμία αντίδραση...
 
φουσκωμένος σε ένα κλαδί
Δεν είναι καλό αυτό, έχω διαβάσει πως από στρες οι καρδερίνες αναπτύσσουν κοκκίδια. Πρόσεξε, περίμενε επειγόντως να πάρεις συμβουλές από γνώστες ιθαγενών.
 
Μόλις τον είδα να τσιμπολογά λίγο στην ταΐστρα και να πίνει λίγο νεράκι (που έχω βάλει anti stress) καλό σημάδι έτσι; Σας έχω πρήξει βρε παιδιά..
 
Έχω ένα φακελάκι με Vita E + C + SEL WSP (Βιταμίνη Ε, C και σελήνιο) να του βάλω από αυτό στο νερό ή να πάρω αύριο από pet shop sivotin ή astricyclin ;
 
Δεν επρηξες κανεναν, γι'αυτο ειμαστε ολοι εδω για να βοηθαμεο ενας τον αλλο. Σιγα σιγα θα ηρεμησει, μη βιαζεσαι.

Οσον αφορα τα γλαστρακια, θα τα ευχαριστηθεις και εσυ, παρε και ριγανη εγω ψοφαω με τα φρεσκα στο φαγητο!
 
Back
Top