Αναπαραγωγή Φροντίδα μπάντζι μωρού

anatolia

PB Member
Εγγραφή
14 Δεκ 2014
Μηνύματα
834
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Παιδιά, καλησπέρα!
Επιτέλους στις 9 του μήνα βγήκε το πρώτο μωρό της Ιβας (μπάντζι). Μία μέρα πριν χώρισα τον πατέρα (Τσίκι) από την μάνα, καθώς είχε ιστορικό βίας με την προηγούμενη σύντροφο του. Από ότι φαίνεται, η μητέρα και το μωρό είναι μία χαρά, το φροντίζει και το ταίζει. Το ένα από τα 3 αυγά το πέταξε έξω από τη φωλιά και είδα ότι είναι άδειο. Τώρα έχει άλλο ένα αυγό μέσα που συνεχίζει να το κλωσσάει.
Το ερώτημα μου, ως αρχάρια σε μια τέτοια περίπτωση είναι το εξής. Σήμερα άνοιξα λίγο τη φωλιά και είδα μία μικρή κουτσουλίτσα μέσα, μάλλον από το μωρό, καθώς βλέπω πως η μάνα τα κάνει έξω.
Πρέπει να επέμβω και να την καθαρίσω, να την βγάλω από εκεί ή να μην τα ενοχλώ;
Γενικά, εκτός του αυγού και της αυγοτροφής και των κλασσικών πραγμάτων, εγώ κάνω κάτι άλλον για να διευκολύνω την μάνα;
Εκείνη είναι πολύ προστατευτική και μυστικοπαθής και μόλις μπαίνω στο δωμάτιο, αμέσως σκεπάζει το μωρό και το αυγό και απλώνεται σε όλη τη φωλιά, όσο μπορεί.
Κάθε συμβουλή για την κατάσταση είναι πολύτιμη και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!)
 
Τέλεια πολύ χαίρομαι! Να σας ζήσει! Όχι μόνο αυγό αυγοτροφή και μήλο γύρω στην βδομάδα βάζεις και κεχρί σενεγάλης.
Ναι, ναι, της τα έχω κάθε μέρα όλα αυτά και φρέσκα, τα αλλάζω 2 φορές την ημέρα.
Αχ, λέτε επιτέλους να χαρούμε μωρό 😉 Τελικά, φαίνεται, πως η πιο μικροκαμωμένη από όλο το κοπάδι (μαζί με τα κοκατίλ εννοω) τα κατάφερε και έγινε μανούλα!)
Πετάω σε πελάγη ευτυχίας, παιδιά!) Ευχαριστώ!
 
Να σου ζήσει! Το 2ο αυγό έσκασε; :)
Ευχαριστώ πολύ! Οχι, εκείνο το αυγό το έκανε αρκετές μέρες μετά, οπότε και αφού δεν το πέταξε έξω, θα περιμένω μήπως βγεί και άλλο μωρό.)
 
Παιδιά, σήμερα για πρώτη φορά στις τόσες μέρες η Ιβα βγήκε από τη φωλιά και απάντησε στα τιτιβίσματα του Τσίκι. Επίσης, 3 φορές άκουσα το μωρό να τιτιβίζει δυνατά, πήγα άνοιξα τη φωλιά και είδα ότι ήταν αναποδογυρισμένο και πάλευε να γυρίσει. Εκείνη χώθηκε στην γωνία και τιτίβιζε σε εμένα ενοχλημένη χωρίς να δίνει σημασία στο ότι το μωρό έκλαιγε. Και τις 3 φορές το γύρισα με ένα ξυλάκι μακρύ για να μην βάλω χέρι στη φωλιά. Εκείνο μετά πάει και χώνεται από κάτω της. Βλέπω ότι το ταίζει, οκ, αλλά φοβάμαι μήπως το παρατήσει ή δεν το ακούσω και δεν καταφέρει να γυρίσει, τι θα γίνει;
Συμβαίνει αυτό συχνά στους νεοσσούς; Να ανησυχώ;
 
Σήμερα είδα ότι η φωλιά είναι αρκετά βρώμικη. Το μωρό ήταν κοντά στις κουτσουλιές, δικές του μάλλον είναι. Πως και με τι μπορώ να την καθαρίσω (εάν όντος πρέπει) χωρίς να προκαλέσω τον πανικό; Η Ιβα γκρινιάζει μόλις πλησιάζω!

Τη νύχτα το μωρό έκλαψε 2-3 φορές πάλι, το είδα και το γύρισα ξανά σωστά, ήταν πάλι ανάποδα. Αλλά, νομίζω, ότι αυτή έτσι το ταΐζει, ανάσκελα, γιατί είδα τροφή στο μικρό του ράμφος…Ουφφφφ, δύσκολα πράγματα!)

Επίσης, σήμερα είναι η 23η μέρα από το τελευταίο αυγό. Να το βγάλω από τη φωλιά ή να περιμένω άλλες 2 μέρες μπας και βγεί κάτι;
 
Θα μπορούσες να την καθαρίσεις με μια βρεγμένη παλιά οδοντόβουρτσα προσεκτικά και όχι να την κάνεις λαμπίκος βέβαια.
Τα αυγά άφησέ τα 2-3 μέρες, ναι.
Το μωρό το κοίταξες μήπως έχει κάποιο ανατομικό πρόβλημα στα πόδια του; Γιατί γυρνάει; Συνήθως κάθονται μπρούμυτα.
 
Θα μπορούσες να την καθαρίσεις με μια βρεγμένη παλιά οδοντόβουρτσα προσεκτικά και όχι να την κάνεις λαμπίκος βέβαια.
Τα αυγά άφησέ τα 2-3 μέρες, ναι.
Το μωρό το κοίταξες μήπως έχει κάποιο ανατομικό πρόβλημα στα πόδια του; Γιατί γυρνάει; Συνήθως κάθονται μπρούμυτα.
Δεν νομίζω να έχει πρόβλημα. Συνήθως αυτό συμβαίνει μετά το τάισμα, από ότι παρατήρησα, γεμίζει τίγκα το προγούλι του. Μήπως αυτό χαλά την ισορροπία; Μετά εκείνο κουρνιάζει δίπλα της κανονικά, στηρίζεται στα ποδαράκια του. Και σήμερα άνοιξαν λίγο και τα ματάκια του, από ότι είδα. Θα μπορούσες να με κατατοπίσεις βήμα-βήμα, πως κάνω όλη τη διαδικασία να καθαρίσω; Εκείνη μπαστακώνεται μέσα και γκρινιάζει πολύ! Αλλά σήμερα το απόγεμα κάτι πρέπει να κάνω και να εξετάσω και το μωρό.) Ευχαριστώ!
 
Δεν υπάρχει κάτι που να της αρέσει και να την παραπλανήσεις να βγει έξω; Θέλει προσοχή αυτή η δουλειά, μην καθαρίσεις μεν, σου παρατήσει τον νεοσσό δε.
 
Δεν υπάρχει κάτι που να της αρέσει και να την παραπλανήσεις να βγει έξω; Θέλει προσοχή αυτή η δουλειά, μην καθαρίσεις μεν, σου παρατήσει τον νεοσσό δε.
Οχι, η Ιβα δεν είναι απαιτητικό πουλί, δεν έχει ιδιαίτερες αδυναμίες... Δυστυχώς! Χθες το έπασε ο συντροφός μου κανά 2 φορές να το γυρίσει με τα χέρια και φοβήθηκα και ε΄γω μήπως το παρατήσει. Για αυτό χρησιμοποιώ σουβλακοκαλαμάκι για να το γυρίσω... (
Αν είναι μέσα αυτή και το μωρό και καθαρίσω μόνο στην μέση που συνήθως αράζουν; Και με τι; Σκέτο νερό;
 
Λέω να βάλω γάντια μας χρήσης, το μωρό να το βάλω σε μία χαρτοπετσέτα για λίγο, όσο καθαρίζω, και την μάνα να την ωθησω στο κλουβί μέσα. Μετά να βάλω το μωρό με ένα χαρτί κουζίνας για υπόστρωμα και να ανοίξω την τρύπα για να μπει η μάνα; Σκέτο νερό θα χρησιμοποιήσω με μαλακό σφουγγάρι;

Οκ, μόλις αναποδογύρισε ξανά και έκλαιγε. Το γύρισα και κατάφερα να βγάλω το τελευταίο αυγό (άδειο παρεπιτόντως!) Τώρα να έχει να ασχολείται μόνο με το μωρο της.)
 
Μετά να βάλω το μωρό με ένα χαρτί κουζίνας για υπόστρωμα
Σε πρόλαβα; Τι έκανες; Όχι χαρτί κουζίνας στον πάτο της φωλιάς.
Και όχι πολλά νερά. Με λίγο νωπό σφουγγαράκι τα πολλά-πολλά και τέλος.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Myra
Σε πρόλαβα; Τι έκανες; Όχι χαρτί κουζίνας στον πάτο της φωλιάς.
Και όχι πολλά νερά. Με λίγο νωπό σφουγγαράκι τα πολλά-πολλά και τέλος.
Δεν με άφησε τελικά η κακούργα! Μόλις άνοιξα τη φωλιά, άρχισε να τιτιβίζει και να χτυπιέται μέσα σαν παλαβή. Πήρα λίγο χαρτί κουζίνας και προσπάθησα να καθαρίσω το κέντρο της φωλιάς, όπου συνήθως ξαπλώνει το μωρό και είδα ότι τελικά δεν ήταν κουτσουλιές, αλλά φαγητό που το ταίζει... Θα περιμένω αναγκαστικά, μήπως καταφέρω κάποια στιγμή να καθαρίσω καλύτερα μέσα... ( Αυτή βγαίνει να φάει/πιεί και μόλις με δει, βουρ μέσα στη στιγμή!
 
Άστην μην την αναστατώνεις, να πάρει τ' απάνω του λίγο το μικρό.
 
Back
Top