Εγώ χρησιμοποιώ ένα τουλουπάνι ή ένα υφασμάτινο σακουλάκι "πουγκί" σαν αυτά που έχουν μέσα τα κουφέτα της μπομπονιέρας. Ρίχνω μέσα μία χούφτα σπόρους. Βάζω το "πουγκί" με τους σπόρους κάτω από τη βρύση και με άφθονο νερό τους ξεπλένω ενώ το νερό στραγγίζει από το ύφασμα.
Στη συνέχεια, το τοποθετώ σε ένα μπολ με νερό το οποίο καλύπτει τους σπόρους ώστε να μουλιάσουν και να ξυπνήσουν από τον "λήθαργο". Ο χρόνος αυτός, για σωστά αποτελέσματα, δεν είναι ο ίδιος για όλους τους σπόρους.
Στη συνέχεια μετά το χρονικό αυτό διάστημα, κάθε 5-6 ώρες βάζω το πουγκί ξανά κάτω από τη βρύση χωρίς το μπολ, ώστε να ξεπλυθούν οι σπόροι, ενώ το νερό φεύγει μέσα από το διαπερατό υλικό του και στραγγίζει.
Από κει και πέρα και κάθε 5-6 ώρες η διαδικασία επαναλαμβάνεται έως ότου οι σπόροι πετάξουν ριζούλα και λίγο βλασταράκι απο πάνω.
Ενδιάμεσα το πουγκί τοποθετείται στο μπολ το οποίο όμως είναι χωρίς νερό. Όταν τα φύτρα είναι έτοιμα τα διατηρώ σε γυάλινο μπολ στο ψυγείο (στο χώρο των λαχανικών) και βγάζω μόνο την ποσότητα που θα προσφέρω στα πουλιά.
Ένας άλλος τρόπος είναι πιάνοντας με λάστιχο ένα τούλι από μπομπονιέρα και τοποθετώντας τους σαν καπάκι σε ένα μπολ, ακολουθώντας την προηγούμενη διαδικασία χωρίς πουγκί, αλλά γυρίζοντας ανάποδα το μπολ ώστε να στραγγίζει μέσα από το διαπερατό από το νερό, τούλι.
Πρόταση μου είναι να αρχίσετε, ειδικά τώρα που τα πουλάκια ζευγαρώνουν, με φύτρα σιταριού τα οποία είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε, αλλά και μια πλήρη τροφή που περιέχει αμινοξέα χρήσιμα για την γονιμότητα αλλά και για την ανάπτυξη των νεοσσών (αργινίνη, μεθειονίνη, λυσίνη).