Συζήτηση Άρθρου Φύτρα στη Διατροφή των Πτηνών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stavros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Stavros

Administrator
Staff member
Εγγραφή
7 Απρ 2006
Μηνύματα
20.400
Γενική συζήτηση σχετικά με το άρθρο "Φύτρα στη Διατροφή των Πτηνών". Ερωτήσεις, πληροφορίες ή διευκρινήσεις που αφορούν στο άρθρο και το περιεχόμενό του.


🔔 Ειδοποιηθείτε άμεσα για νέα άρθρα και ενημερώσεις 🔔
 
Εγώ χρησιμοποιώ ένα τουλουπάνι ή ένα υφασμάτινο σακουλάκι "πουγκί" σαν αυτά που έχουν μέσα τα κουφέτα της μπομπονιέρας. Ρίχνω μέσα μία χούφτα σπόρους. Βάζω το "πουγκί" με τους σπόρους κάτω από τη βρύση και με άφθονο νερό τους ξεπλένω ενώ το νερό στραγγίζει από το ύφασμα.

Στη συνέχεια, το τοποθετώ σε ένα μπολ με νερό το οποίο καλύπτει τους σπόρους ώστε να μουλιάσουν και να ξυπνήσουν από τον "λήθαργο". Ο χρόνος αυτός, για σωστά αποτελέσματα, δεν είναι ο ίδιος για όλους τους σπόρους.

Στη συνέχεια μετά το χρονικό αυτό διάστημα, κάθε 5-6 ώρες βάζω το πουγκί ξανά κάτω από τη βρύση χωρίς το μπολ, ώστε να ξεπλυθούν οι σπόροι, ενώ το νερό φεύγει μέσα από το διαπερατό υλικό του και στραγγίζει.

Από κει και πέρα και κάθε 5-6 ώρες η διαδικασία επαναλαμβάνεται έως ότου οι σπόροι πετάξουν ριζούλα και λίγο βλασταράκι απο πάνω.

Ενδιάμεσα το πουγκί τοποθετείται στο μπολ το οποίο όμως είναι χωρίς νερό. Όταν τα φύτρα είναι έτοιμα τα διατηρώ σε γυάλινο μπολ στο ψυγείο (στο χώρο των λαχανικών) και βγάζω μόνο την ποσότητα που θα προσφέρω στα πουλιά.

Ένας άλλος τρόπος είναι πιάνοντας με λάστιχο ένα τούλι από μπομπονιέρα και τοποθετώντας τους σαν καπάκι σε ένα μπολ, ακολουθώντας την προηγούμενη διαδικασία χωρίς πουγκί, αλλά γυρίζοντας ανάποδα το μπολ ώστε να στραγγίζει μέσα από το διαπερατό από το νερό, τούλι.

Πρόταση μου είναι να αρχίσετε, ειδικά τώρα που τα πουλάκια ζευγαρώνουν, με φύτρα σιταριού τα οποία είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε, αλλά και μια πλήρη τροφή που περιέχει αμινοξέα χρήσιμα για την γονιμότητα αλλά και για την ανάπτυξη των νεοσσών (αργινίνη, μεθειονίνη, λυσίνη).
 

Συνημμένα

  • fytra.webp
    fytra.webp
    8,9 KB · Προβολές: 656
  • tolupani.webp
    tolupani.webp
    4,9 KB · Προβολές: 641
Καλησπέρα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σπόροι λαχανικών; Για παραδειγμα: μαρούλι, λάχανο, σπανάκι;
 
Ναι μπορείς. Δοκίμασε ποιους προτιμούν περισσότερο. Προσοχή στην αλλοίωση κατά την παρασκευή τους.
 
Βλαστωμένοι σπόροι μπορούν να γίνουν και από φακές και φασόλια ή μόνο αυτά που αναφέρεις Σταύρο;

Φακές και φασόλια τρώνε οι παπαγάλοι; Σιτάρι, αυτό που βάζουμε στα ψωμιά;
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Από οτιδήποτε φυτρώνει. Αρκεί να τρώγεται από τα πουλιά και ως φυτό.

Φακές και φασόλια τρώνε οι παπαγάλοι;
Σιτάρι ναι. Για τους παπαγάλους δεν ξέρω. Δες το βίντεο στο άρθρο. Αναφέρει κάποια πολύ καλά είδη σπόρων.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Διάβασα σ' ένα ξένο site να συστήνει πριν δώσουμε τους βλαστωμένους σπόρους στα πουλιά μας, να τους αφήνουμε για 15 λεπτά σε νερό που θα έχουμε προσθέσει μία κουταλιά της σούπας βιολογικό μηλόξυδο, ώστε να βεβαιωθούμε ότι είναι καθαρά από πιθανούς μύκητες που έχουν αναπτυχθεί.

Το ίδιο να κάνουμε κάθε φορά πριν την χρήση, αν υπάρχει ποσότητα που διατηρούμε στο ψυγείο.
 
Προσοχή σε όσους εκτρέφουν καναρίνια χρώματος (μωσαϊκού τύπου κυρίως), τα μείγματα που διατίθενται για φύτρα περιέχουν μεγάλη ποσότητα ρούπσεν. Να ζητάτε σπόρους βλαστώματος χωρίς ρούπσεν.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ για την προετοιμασία πριν τα ζευγαρώματα και για την διατροφή των νεοσσών!

Τους χρησιμοποιώ χρόνια σε τρελές ποσότητες. :D

Φρέσκια φωτογραφία από τους πρωινούς βλαστωμένους σπόρους μονούς τους και μετά μαζί με την αυγοτροφή.

full


full
 
@panosm, είχα διαβάσει πως φύτρα θεωρείται το βλαστωμένο τμήμα του σπόρου (πρασινωπό) και όχι το ριζίδιο (λευκό). Με βάση αυτό μήπως σταματάς νωρίς τη βλάστηση; Δηλαδή μήπως με μια μέρα καθυστέρηση να ήταν καλύτερα;
 
Από τη στιγμή που το μείγμα αποτελείται από 2-3 διαφορετικούς σπόρους είναι σχεδόν αδύνατο να πετύχεις αυτό που λες ταυτόχρονα σε όλους τους σπόρους.

Δηλαδή, τη στιγμή που σκάει η φύτρα από το νιζερ οι άλλοι σπόροι δεν έχουν σκάσει ακόμα ή το αντίθετο.

Δεν υπάρχει στάνταρ συνταγή και ημέρες που πρέπει να δοθεί στα πουλιά, ξέρω άλλους που το δίνουν στα πουλιά όταν έχει φτάσει τους 10 πόντους σε ύψος. :D
 
Φίλε Γιάννη έχω διαβάσει κάπου ότι την μεγαλύτερη συγκέντρωση πρωτεΐνης οι σπόροι την έχουν όταν έχει σκάσει η φύτρα από τον σπόρο όπως λες και εσύ.

Από την άλλη μεριά δεν ξέρω αν είναι εφικτό να είμαστε πάνω από τα σπόρια ώστε να τα δώσουμε ακριβώς την στιγμή που σκάνε, ειδικά μέρες με πολύ ζέστη και αρκετή υγρασία που το πρωί τους βλέπεις ότι κάτι ξεκινάει να σκάει και το απόγευμα έχουν γίνει θηρία!

Δεν ξέρω αν υπάρχει καλύτερο ή χειρότερο όσον αφορά την στιγμή που θα τα δώσουμε προς κατανάλωση στα πουλά αυτό είναι στην κρίση του κάθε εκτροφέα.
 
Για να πάρεις το μέγιστο στα σπόρια πρέπει να δίνονται μόλις σκάσει το φύτρο αλλά και για τον λόγο του όσο μεγαλώνει το ριζίδιο γίνετε πικρό και δεν είναι καλά αποδεκτό από τα πουλιά.
 
@adreas, θα μου επιτρέψεις να πω πως όχι μόνο δεν είναι πικρό, αλλά και εξαιρετικά εύγευστο! Πολλές φορές υπάρχει στη σαλάτα στο σπίτι μου. Μάλιστα μπορείτε άνετα να το δοκιμάσετε και σεις από αυτά που ετοιμάζεται για τα πτηνά σας... Ειλικρινά θα σας αρέσουν. Άλλωστε οι φύτρες ξεκίνησαν για τη δική μας διατροφή και φτάσανε και στα πτηνά μας.

Η δοκιμή από μας είναι και ο μοναδικός τρόπος να ελέγχουμε σωστά την κατάστασή τους μια και είναι πολύ εύκολο να αλλοιωθούν εξ΄αιτίας της υγρασίας.
 
adreas είπε:
Για να πάρεις το μέγιστο στα σπόρια πρέπει να δίνονται μόλις σκάσει το φύτρο αλλά και για τον λόγο του όσο μεγαλώνει το ριζίδιο γίνετε πικρό και δεν είναι καλά αποδεκτό από τα πουλιά.
adreas, + αυξάνονται και οι πιθανότητες για μύκητες.
 
Το ξύδι στους μύκητες βοηθάει;

Θα ήταν χρήσιμο να αναφερθούν τα ωφέλη του ξυδιού και οι εμπειρίες απο αυτούς που το έχουν χρησιμοποιήσει στην παραγωγή βλαστωμένων σπόρων.
 
YannisK είπε:
Το ξύδι στους μύκητες βοηθάει;
Νομίζω ότι όσο πιο όξινο είναι το περιβάλλον, τόσο δυσκολότερα αναπτύσσονται. Επίσης, το κρύο (ψυγείο) σταματάει την ανάπτυξή τους.
 
Back
Top