Αναπαραγωγή Χήνα έκανε για πρώτη φορά αυγό αλλά δεν το κλωσάει

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης eltsigar
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

eltsigar

PB New Member
Εγγραφή
4 Φεβ 2022
Μηνύματα
10
Πόλη
Μάνη
Καλησπέρα σε όλους - είμαι κενουργια με τα πτηνά και χρειάζομαι την βοήθεια σας!
Έχω ένα ζευγαρι χήνες (και αρκετες κότες).
Η χήνα έκανε για πρώτη φορά από τότε που τις έχω ένα αυγό!
Δεν το κλωσσάει και το έχω φέρει μέσα.
Τι να κάνω?
Πως θα ξέρω αν είναι γονιμοποιημένο?
Πότε κλωσάνε οι χήνες?
Ευχαριστώ για την βοήθειά σας!
Περιμένω με αγωνία την απάντησή σας.
φιλικά - Ελένη
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Ειδικά για χήνες δεν μπορώ να σας πω πολλά (είχα 2 και μου τις πήρε αλεπού όταν τις απέκτησα), ωστόσο να σας πω λίγα γενικά. Τα ζωάκια μας, αυτά που βγήκαν από αυγομηχανή σπάνια θα ενδιαφερθούν να κλωσσήσουν (κότες, πάπιες, ορτύκια, όλα το ίδιο). Τι να το κάνετε, θα σας πρότεινα να το φάτε! Να καταλάβετε αν είμαι γονιμοποιημένο δεν γίνεται από τώρα ( πρέπει να κλωσσήσει και να αναπτυχθεί το πουλί μέσα στο αυγό για να το δούμε) εκτός αν είδατε τον αρσενικό από πάνω. Η περίοδος αναπαραγωγής δεν έχει ξεκινήσει ακόμα (αν και εδώ θα μας βοηθήσουν με ακρίβεια πιο έμπειρα μέλη), αλλά κατά βάση ξεκινάει την Άνοιξη. Δείτε πώς θα πάει, γιατί είναι πιθανό και το να παίρνετε κάθε μέρα αυγό! Η 1 από τις πάπιες μου έκανε το πρώτο της αυγό πριν 1 εβδομάδα με τα χιόνια (αποκλείεται να έχει πουλάκι μέσα) και από τότε κάνει κάθε μέρα. Αν ενδιαφέρεστε για πουλάκι, είτε θα βρείτε αυγομηχανή είτε θα εκμεταλευτείτε κλώσσα.
 
Δεν κλωσσάνε αμέσως οι χήνες και δεν κλωσσάνε κι όλες. Είχα 2 θηλυκές παλιότερα και γεννούσαν συχνά αυγά. Αν θυμάμαι καλά απο τη φάρμα που της πήρα οι χήνες κλωσσούσαν γύρω στον Μάιο-Ιούνιο.
 
@Alexx ευχαριστώ. Αν είναι γονιμοποιημένο γιατί είδα τον χηνο από πάνω ?
 
Βέβαια, αυτός είναι ο σίγουρος τρόπος. Άλλωστε γι αυτό τον λόγο ανεβαίνει πάνω, για να γονιμοποιήσει τα αυγά! Ωστόσο ειδικά για τα οικόσιτα δεν μπορούμε να είμαστε συνέχεια από πάνω να τα βλέπουμε, οπότε καμια φορά αρκεί η εποχή. Τώρα που είμαι Φεβρουάριος είναι λίγες οι πιθανότητες, αλλά αργότερα την Άνοιξη το πιθανότερο είναι ότι ανεβαίνουν χωρίς να τα βλέπουμε. Γενικότερα δείτε πως θα πάει, πόσο συχνά θα κάνει, αλλά μην σας αγχώνει. Προς το παρόν, πρέπει να είναι ωραίο γεύμα!
 
Οι οικόσιτες χήνες μπορούν να αρχίσουν την αναπαραγωγική τους περίοδο από Φεβρουάριο έως και τα τέλη του καλοκαιριού. Αυτό βασίζεται πάντα στην ηλικία των πουλιών, την φυλή τους και το μικροκλίμα της περιοχής. Εφόσον τα πουλιά άρχισαν να ζευγαρώνουν και να γεννάνε γνωρίζουν καλύτερα από μόνα τους τι κάνουν.
Αν θέλεις να κλωσήσει η χήνα για να βγάλεις μικρά τότε πρέπει να σταματήσεις να της παίρνεις τα αυγά. Άφησε την να γεννήσει όσα γίνεται και μετά αν θελήσει αυτή θα κάτσει να τα κλωσήσει. Αλλιώς μπορείς να τα μαζεύεις μόνη σου και είτε να τα βάλεις σε εκκολαπτική μηχανή είτε να τα καταναλώσεις. Όμως μην περιμένεις να κλώσει από μόνη της από την στιγμή που της παίρνεις τα αυγά. Παρακολούθα την αν θα γεννήσει κι άλλα και πράξε αναλόγως τι θέλεις. Καλή συνέχεια.
 
Ευχαριστώ! Εχει καποο νόημα να βάλω πίσω το ;θγο τώρα που το πήρα?
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Ευχαριστώ! Εχει καποο νόημα να βάλω πίσω το ;θγο τώρα που το πήρα?
Κάνε ένα σημαδάκι με ένα μαλακό μολύβι πάνω στο αυγό και βάλε το πίσω στο σημείο που το βρήκες. Θεωρώ ότι αν είναι λίγες οι ημέρες που το πήρες, και είναι ένσπορο, μπορεί να εκκολαφθεί. Βέβαια αυτό εξαρτάται και από τη μαμά χήνα, αλλά και από τις συνθήκες αποθήκευσης του αυγού (όσο χαμηλότερη η θερμοκρασία συντήρησής του, σε λογικά πλαίσια βέβαια για την εποχή, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες το αυγό να έχει διατηρήσει την ζωτικότητά του, δεν ξέρω βέβαια να κάνω εικασία για ψυγείο, αλλά ξέρω ότι αυγά κότας έχουν εκκολαφθεί μετά από παραμονή τους σε ψυγείο μια δυο ημέρες).
 
Back
Top