Φροντίδα Χειμώνας στην Βεράντα

GreekMan72

PB Known Member
Εγγραφή
8 Δεκ 2017
Μηνύματα
2.149
Πόλη
Ραφήνα
Φίλοι μου,

Παίρνω το θάρρος να επαναφέρω ένα θέμα που έχει συζητηθεί πολλές φορές και που προφανώς έχει αναλυθεί και απαντηθεί..Ωστόσο θα ήθελα να μεταφέρω κι εγώ την δική μου εμπειρία που προέκυψε μετά από παρατήρηση και μετρήσεις (και κάποιο καρδιοχτύπι οφείλω να ομολογήσω) που έγιναν αυτές τις κρύες μέρες που είχαμε στην Αθηνά. Απευθύνομαι φυσικά στους "νέους" κατόχους καναρινιών και όχι στους έμπειρους φίλους εκτροφείς που αυτά τα γνωρίζουν πολύ καλύτερα από εμένα!

Είναι η πρώτη φορά φέτος που αποφάσισα ότι τα καναρινιά μου θα ξεχειμωνιάσουν στη βεράντα. Είναι εκεί από την προηγούμενη Άνοιξη. Οι περισσότεροι από εσάς έχετε δει την κατασκευή μου από dexion και plexi glass όπου τους παρέχει απολυτή προστασία από ρεύματα αέρα και αρπακτικά. (Aνοιχτή στην πίσω πλευρά που εφάπτεται στον τοίχο)
Ωστόσο ΔΕΝ προσφέρει προστασία από το κρύο. (Παραθέτω για όσους δεν την έχουν δει.

45455.webp

Σε μετρήσεις που πήρα με δυο διαφορετικά άλλα διαβαθμισμένα (που σημαίνει πολύ χοντρικά ότι γνώριζα τις αποκλίσεις και των δυο από τις απόλυτες τιμές) θερμόμετρα-καταγραφικά είδα ότι η διάφορα εντός και εκτός προστατευτικού κλωβού δεν ξεπέρασε ποτέ τον 1 βαθμό C.

Σαν αποτέλεσμα.. Η χαμηλότερη θερμοκρασία που μετρήθηκε εντός κλωβού ήταν -1,2 °C (05.45 στις 8/1) και η σχετική υγρασία κυμάνθηκε μεταξύ 26%-38%. Αυτά από το Σάββατο 5/1 έως και σήμερα 9/1. Να σημειώσω ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες καθημερινά εμφανίστηκαν στις ώρες μεταξύ 05.10 έως και 06.40.

Τα καναρίνια δεν είχαν κανένα πρόβλημα ούτε κατά την διάρκεια της νύχτας (τα παρατηρούσα όσο συχνά μπορούσα και με αγωνία οφείλω να πω)Κοιμόντουσαν στο ψηλότερο πάτηθρο και στην ίδια θέση που κοιμούνται πάντα. Πρόβλημα δεν υπήρχε ούτε και κατά την διάρκεια της ημέρας.

Μάλιστα, με χιονόπτωση αυτά.. Κελαηδούσαν. Βάσει των παραπάνω πείστικα κι εγώ για αυτό που όλοι οι "παλιοί" εδώ μέσα έχουν δηλώσει κατά καιρούς. Πρόβλημα με κρύο δεν υπάρχει.

Ναι μεν κάποιες στιγμές φούσκωναν για να προστατευτούν αλλά η γενικότερη συμπεριφορά τους δεν διέφερε από την καθημερινή συμπεριφορά τους τις θερμότερες ημέρες. Ένα από αυτά μάλιστα έπαιρνε νερό από την ποτίστρα και καταβρεχόταν όπως συνηθίζει να κάνει και τις ήπιες ημέρες που δεν του βάζω μπάνιο.

Νομίζω πως μέχρι και -3,4 δεν θα έπαιρνα το ρίσκο να τα μεταφέρω σε εσωτερικό χώρο θεωρώντας το σαν μια κίνηση μεγάλου ρίσκου για τους βιορυθμούς των καναρινιών. Έχω αποφασίσει να το κάνω μόνο σε εξαιρετική περίπτωση.

Από πλευράς διατροφής:

Τις κρύες αυτές μέρες φρόντισα να υπάρχει αυγό, κάποιο φρούτο ή λαχανικό (συγκεκριμένα μήλο ή μπρόκολο είχαν αυτές τις μέρες) καθώς και πέρα από την τροφή τους (Μanitoba), υπήρχε ένα μείγμα σπόρων από Περίλα, Καναβούρι, Νίζερ, Λιναρόσπορο, και βιταμίνες (Μulti Vit της beaphar) στο νεράκι τους. Σουπιοκόκκαλο υπάρχει μόνιμα και ένα κουταλάκι του γλυκού γκριτ σε μια ξεχωριστή ταΐστρα.

Ίσως να είμαι υπερβολικός και να μην είχαν πρόβλημα και με λιγότερα.. Πολλές φόρες όμως κάνουμε πράγματα περισσότερο για να καλύψουμε τις δίκες μας ανασφάλειες και λιγότερο γιατί μπορεί να έχουν πρόβλημα οι μικροί μας φίλοι (άλλα και οι μεγαλύτεροι! )

Οι απόψεις σας, προφανώς και είναι απαραίτητες τόσο για τον εμπλουτισμό του θέματος όσο και για την διόρθωση πιθανών λανθασμένων δικών μου συμπερασμάτων ή χειρισμών.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Συμφωνώ απολύτως με ότι έχεις γράψει, αν τα πουλιά έχουν καλή υγεία και σωστή τροφή δεν έχουν κανένα πρόβλημα.
Αυτά με την συμπεριφορά τους μας καθοδηγούν, σήμερα είδα μια κανάρα να προσπαθεί να πλυθεί στην ποτίστρα και αποφάσισα να βάλω μπάνιο το οποίο τίμησε δεόντως.
Τροφή δίνω και εγώ σπόρους της manitoba συν αυγοτροφή (λίγη) και καναβούρι.
Η θέση τους στο μπαλκόνι.
100_1858 1.webp
 
Νομίζω πως μέχρι και -3,4 δεν θα έπαιρνα το ρίσκο να τα μεταφέρω σε εσωτερικό χώρο
Ούτε και στους -10 να το κάνεις όταν πρόκειται για 2-3 μέρες.
Περισσότερα προβλήματα θα έχεις αν τα μετακινήσεις παρά αν τα αφήσεις στο κρύο... με πολύ προσοχή στα νερά τους που σίγουρα θα παγώσουν.
Αν μάλιστα τις ποτίστρες... αντί για την πρόσοψη του κλουβιού τις βάλεις στα πλάγια κοντά στον τοίχο του σπιτιού θα διαπιστώσεις πως θα παγώσουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σύγκριση με τις άλλες.
Για τη διατροφή καλύτερα να αποφεύγουμε τα "πράσινα" και να στοχεύουμε σε περισσότερους λιπαρούς σπόρους και πρωτεϊνούχες τροφές.
 
Ούτε και στους -10 να το κάνεις όταν πρόκειται για 2-3 μέρες.

Χαίρομαι που το διαβάζω αυτό γιατί δεν σου κρύβω ότι περισσότερο έχω πάρει με "κακό μάτι" το μέσα-έξω πάρα το κρύο!
Ευχαριστώ πολύ και για την διατροφική παρατήρηση Γιάννη! 👍
 
Και ότι σκεφτόμουν χθες ότι παρά την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών είναι λίγες οι ερωτήσεις φέτος για το αν παθαίνουν τίποτα τα καναρίνια στο κρύο. 😛

Ένα υγιές πουλάκι δεν παθαίνει τίποτα ακόμα και με πολύ μείον. Θυμάμαι πρόπερσι βάραγε κάτι -14 εδώ στη Θεσ/νίκη και πάγωναν τα νερά 3-4 φορές τη μέρα. Και τα είχα και σε βορινό μπαλκόνι. Και δεν τους έδινα ούτε περισσότερους λιπαρούς σπόρους. Κανονικά το πρόγραμμα συντήρησης ακολουθούσα.
 
Καλησπέρα κι από μένα παιδιά, να σας πω ότι κι εγώ φέτος αποφάσισα με δισταγμό βέβαια ν' αφήσω τα καναρίνια μου στην βεράντα φτιάχνοντας ένα ράφι ντέξιον, το όποιο το τοποθέτησα σε μέρος χωρίς ρεύματα και στην πίσω πλευρά του είχα τοποθετήσει λευκό ύφασμα από το καλοκαίρι για να αποφύγω την έντονη έκθεση των πουλιών στον ήλιο. Όταν ξεκίνησε το κρύο στα μέσα προς τα τέλη Νοέμβρη το τύλιξα με μέτριο διάφανο νάιλον. Στο εμπρός μέρος του ραφιού άφησα το νάιλον ελεύθερο για να μπορώ να το ανοιγοκλείνω, κάτι σαν πόρτα, τη μέρα το ανοίγω για λίγο και το βράδυ το πιάνω πάλι έτσι ώστε να προστατέψω όσο μπορώ τα πουλιά από τυχόν κρύες μάζες αέρα και της χαμηλές θερμοκρασίες. Στην μέχρι τώρα παρατήρηση μου διαπιστώνω ότι τα πουλιά δεν έχουν κάποιο πρόβλημα, όσο για την διατροφή τους τους προσφέρω σπόρους, νερό, και ανα διαστήματα τους δίνω μια τροφή που φτιάχνω μόνος μου με διάφορα υλικά όπως αυγό μπρόκολο, καρύδια, μέλι, ρυζάλευρο κ. Α. τα οποία κάθε φορά κάνω προσθαφαιρέσεις υλικών ανάλογα με την εποχή.
 
Χρειάζεται όμως πολύ προσοχή κάθε κάλυψη των κλουβιών με νάιλον, ειδικά αν αυτό στηρίζεται πάνω στα κλουβιά. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις υποσιτισμού των πουλιών εξ αιτίας του., με πρόσφατο παράδειγμα αρκετούς θανάτους καναρινιών στην εκτροφή κάποιου γείτονα.
Αντικειμενικά το νάιλον μπορεί να κόψει τον αέρα αλλά όχι το κρύο που θα παραμείνει το ίδιο χαμηλό με αυτό που είναι απ' έξω.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Δεν έχεις να φοβηθείς κάτι Δημήτρη,τα πουλάκια θα ξεχειμωνιάσουν μια χαρά ακόμα και τώρα με τη βαρυχειμωνιά...
Παλιότερα που είχα κι εγω καναρινάκια... Είχα διαπιστώσει οτι τα πουλάκια που ζούσαν σε προστατευμένο χώρο εκτος σπιτιού ήταν πιο ανθεκτικά και η φάσεις που περνούσαν πιο ξεκάθαρες. Πριν τα μέσα Μαρτίου δεν είχα αυγά και πούπουλα γέμιζε η αυλή μόνο κατα τη περίοδο του φθινοπώρου.
 
Σ' ευχαριστώ για τη συμβουλή σου Γιάννη Μισαλούρη. Το νάιλον που έχω τοποθετήσει δεν έχει καμία επαφή με τα κλουβιά, απέχει απ' αυτά περίπου 15 εκ. Όσο για το κρύο για το κρύο έχεις δίκιο απλά πιστεύω ότι όσο να 'ναι κάτι θα προστατέψει. Και πάλι σ' ευχαριστώ.
[automerge]1547140217[/automerge]
Αυτό είναι το ράφι για το οποίο σας μίλησα χθές. Σκέφτομαι βέβαια στο μέλλον να το διαμορφώσω προς το καλύτερο όπως για παράδειγμα να αφαιρεθεί το νάιλον και να μπεί plexy glass το οποίο θα είναι βιδωμένο σε ξύλινο τελάρο έτσι ώστε να μπορώ να το αφαιρώ του καλοκαιρινούς μήνες για να μην ανεβαίνει η θερμοκρασία στο χώρο και σκάσουν τα πουλάκια από τη ζέστη.
rsz_img_20190110_153417.webp
 
Τελευταία επεξεργασία:
Το νάιλον θα πρέπει να προστατεύει από ρεύματα αέρα και όχι να χρησιμοποιείται για προστασία του κλουβιού από το κρύο με ερμητικό κλείσιμο. Προσωπικά τα έχω σε νότιο μπαλκόνι και όποτε απαιτείται απλά κατεβάζω την τέντα
 
Προσωπικά το νάιλον, ενώ το σκέφτηκα σαν επιλογή, το απέρριψα για έναν άλλο λόγο τον οποίο μπορεί να θεωρήσετε υπερβολικό.. Δεν ήθελα να κόψω την.. Θέα στα καναρίνια κάτω από την λογική του να διασφαλίζω τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης για αυτά:).. Αυτό με οδήγησε στο plexi glass.

Ασφαλώς το κόστος μεταξύ των δυο υλικών δεν έχει καμία σχέση.. Είναι ακριβή λύση.
 
Και η δική μου εμπειρία μετά από 3 χρόνια εξωτερικής εκτροφής ειναι πως τα πουλιά με καλή διατροφή και φυσικά μακριά από την βροχή δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ωστόσο ας παρατηρούμε προσεκτικά την συμπεριφορά τους.
 
Αν ο τόπος που φιλοξενεί τα πουλιά μας είναι μόνιμος... Τότε ακολουθώντας το ένστικτο της αυτοσυντήρησης που έχει περάσει μέσα από το dna στα πουλιά θα τα οδηγήσει αρχικά να προετοιμαστούν και στη συνέχεια να βρουν τον τρόπο να προσαρμοστούν στις ανάγκες κάθε περίπτωσης.
Εμείς οφείλουμε να έχουμε μόνο πλήρη και απόλυτα ισορροπημένη για την εποχή διατροφή.
Γιατί η διατροφή είναι το μόνο που δεν επιδέχεται εκπτώσεις.
 
Φιλε, η κατασκευη σου ειναι αρκετα καλη, αλλα αν μου επιτρεπεις θα κανω δυο παρατηρησεις. Το ντεξιον αντανακλα τη θερμοτητα οποτε πιθανολογω οτι αυξανει τη ψυξη(παρατηρησα οτι τα ραφια ειναι μεταλλικα και οχι μονο το πλαισιο) οποτε θα προτεινα `η ξυλινη κατασκευη `η μονο ξυλινα ραφια. Το πλεξιγκλας σωστο στη μπροστινη οψη, το εφαρμοζω κι εγω σε δικη μου κατασκευη, στις δε πλευρες βαλε σιτα, μετα κανε καλυψη με ναυλον με φουσκες(για το χειμωνα)και στην πισω πλευρα της κατασκευης να μην ειναι απευθειας ο τοιχος. Τα δικα μου καναρινακια τα εχω σε μπαλκονι και μαλιστα βορεινο με κρυα λιγο περισσοτερα(Θεσ/νικη). Πιστευω να μην σε κουρασα και στους υπολοιπους εμπειρους φιλους να μη ειμαι πολυ λαθος. Καλο χειμωνα.
 
Φιλε Γιωργο @Γιωργος Λαμ. σε ευχαριστώ πολύ για τις παρατηρήσεις σου👍) Έτσι εξελίσσεται μια συζήτηση και μου επιτρέπει κι έμενα να παραθέσω τα επιχειρήματα μου σχετικά με τις επιλογές της κατασκευής. Άρα, φυσικά και δεν κούρασες ούτε έμενα.. Ούτε κανέναν.. Εγώ μάλλον θα σε κουράσω🙄 και απολογούμαι προκαταβολικά για αυτό.

Όντως το μέταλλο είναι ψυχρότερο σαν υλικό από το ξύλο..Αυτό είναι δεδομένο και έχεις απόλυτο δίκιο. Όμως σε μια τέτοιου είδους κατασκευή η οποία είναι ανοιχτού τύπου (δεν έχει πλευρές κλειστές, δεν είναι ένα κουτί για να το πω απλά) και βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, θεωρώ ότι η θερμοκρασιακή διάφορα θα εντοπίζεται μόνο πάνω στο υλικό (με επαφή) και όχι τόσο στον ευρύτερο χώρο του κλωβού γιατί άπλα έτσι κι αλλιώς μπάζει κρύο. Στοχος ειναι να εμποδίσουμε τα ρεύματα και όχι τόσο το κρύο:)
Άλλωστε όπως θα διάβασες διαπίστωσα με μετρήσεις ότι η διάφορα μεταξύ κλωβού και περιβάλλοντος δεν ήταν πότε μεγαλύτερη από έναν βαθμό και σε αυτό δεν νομίζω οτι έπαιξε ρόλο η κατασκευή αυτή καθ' αυτή όσο η διαφορετική θέση των οργάνων μέτρησης(ταυτόχρονη μέτρηση με δυο διαβαθμισμένα θερμόμετρα. Το ένα εντός κλωβού και το άλλο στα 5 μέτρα απόσταση).. Δεν θεωρώ ότι με το ξύλο στα ράφια θα κατάφερνα κάτι καλύτερο.

Επίσης θεωρώ ότι το ξύλο λόγο πορώδους υφής συγκριτικά με το μέταλλο αποτελεί κίνδυνο για εστίες μολύνσεων, και συσσώρευση βλαβερών μικροοργανισμών, ψειρών κλπ. Η επιλογή να είναι όλο μεταλλικό έγινε συνειδητά για αυτό τον λόγο.
Δίνει την δυνατότητα για πολύ καλύτερη και ευκολότερη καθαριότητα. Κάθε μήνα βγαίνουν τα κλουβιά και τα plexi glass και ο κλωβός καθώς και τα plexi πλένονται άνετα με λάστιχο και τα ανάλογα καθαριστικά. Στεγνώνονται, ψεκάζονται με αντιπαρασητικά (ειδικα στα σημεία των ενώσεων) και ξαναμπαίνουν στην θεση τους. Αν η κατασκευή, είχε ξύλα και σήτα και νάιλον και plexi glass, αφενός μεν η καθαριότητα δεν θα ήταν εύκολη αφετέρου δε και κυρίως, δεν θα ήταν αποτελεσματική και τα ξύλα θα είχαν μεγάλες φθορές.

Σχετικά με τα πλαϊνά.. Δεν θα συμφωνήσω με την χρήση του νάιλον. Όπως είπα, θεωρώ ότι κόβει την θέα (όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό.. Το ξέρω) Επίσης να πω ότι και στις δυο πλευρές υπάρχει plexi glass με την μια, αυτή προς τον τοίχο αριστερά, να έχει και από δυο τρύπες 14mm σε κάθε ραφι για επιπλέον αερισμό.

Θα συμφωνήσω όμως στην επικάλυψη της πίσω πλευράς που βρίσκεται προς τον τοίχο. Θα μπορούσα να έχω τοποθετήσει ένα styrofoam όπως μου έχει πει και ο φίλος @jk1980 σε μια κατ' ιδίαν συνάντηση μας. Εφόσον όμως περάσαν το crash test του χιονιά θα το σκεφτώ εάν θα το τοποθετήσω ή όχι.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Σχετικά με τα πλαϊνά.. Δεν θα συμφωνήσω με την χρήση του νάιλον. Όπως είπα, θεωρώ ότι κόβει την θέα
Δημήτρη να έχεις υπόψιν ότι στα χρωματοπωλεία συνήθως υπάρχει χοντρό νάιλον το οποίο είναι τελείως διαφανές σαν τζάμι.
Το αναφέρω γιατί σίγουρα είναι πολύ πιο οικονομική λύση σε σχέση με το plexi glass
 
Το ξερω φιλε Γιαννη @ΙΩΑΝΝΗΣ@ και σε ευχαριστω για την παρατηρηση! Το ειχα παρει και το τεσταρισα..η διαφανεια του ειναι ικανοποιητικη αλλα οχι σαν αυτη του plexi.Ωστοσο, ασφαλως και αποτελει μια πολυ καλη λυση οταν τιθεται θεμα κοστους.

Παντως το plexi glass για την κατασκευη ναι μεν ειναι ακριβο σε σχεση με το ναιλον αλλα το ποσο των 60euro που κοστισε(ετοιμο στα μετρα που το ηθελα) δεν το θεωρω απογορευτικο σαν μια επενδυση για την προστασια των μικρων μας φιλων. Αλλωστε φθειρεται πολυ ποιο αργα απο το ναιλον οποτε σε βαθος χρονου βγαινει και λιγο φθηνοτερο.. Κλεινει σχεδο ενα χρονο ζωης και ειναι σαν καινουργιο.
 
Back
Top