Χρήση λαμπτήρων ακτίνων UVA & UVB σε εσωτερική εκτροφή πτηνών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης maria p
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Εγγραφή
3 Φεβ 2009
Μηνύματα
25.696
Όλοι γνωρίζουμε ότι το ηλιακό φως είναι απαραίτητο κι αναντικατάστατο για την καλή υγεία των πτηνών μας, αφού αξιοποιώντας όλο το φάσμα της ακτινοβολίας του, συνθέτουν την απαραίτητη για την καλή υγεία τους βιταμίνη D.

Πολλές φορές όμως για λόγους ασφάλειάς τους ή άλλους, είμαστε υποχρεωμένοι να τα φιλοξενούμε πάντα σε εσωτερικό χώρο όπου η έκθεσή τους στον ήλιο είναι περιορισμένη ή και μηδενική.

Τότε θα πρέπει να προβλέψουμε να προσφέρουμε με τεχνητά μέσα τις πολύτιμες για την υγεία τους ακτίνες UVA και UVB.

Με σκοπό την ανάπτυξη μιας συζήτησης με αυτό το θέμα, μεταξύ έμπειρων εκτροφέων αλλά και ενδιαφερόμενων κατόχων πουλιών κάθε γνωστικού επιπέδου, ξεκινάμε με ένα γενικό ερωτηματολόγιο, στο οποίο ίσως θα πρέπει να συμπληρωθούν και κάποιες άλλες παράμετροι.

Προσοχή να μην γίνει παρανόηση, το θέμα δεν αφορά την φωτοπερίοδο, την προσομοίωση δηλαδή ημέρας νύχτας (επίσης πολύ σοβαρό θέμα σε περίπτωση εσωτερικής εκτροφής) αλλά καθαρά την χρήση των ειδικών λαμπτήρων UVA/UVB.
  1. Χρησιμοποιείτε ειδικές λάμπες γι’ αυτό το σκοπό;
  2. Περιγράψετε μας την εκτροφή σας (π.χ. ένα κλουβί, μία κλούβα, ένα δωμάτιο Χ τετραγωνικών).
  3. Τι αντιστοιχία τετραγωνικών μέτρων / watt έχετε;
  4. Σε τι απόσταση ύψους από το κάθε φωτιζόμενο κλουβί;
  5. Πόσες ώρες ημερησίως ανά εποχή;
  6. Έχετε χρησιμοποιήσει διάφορες μάρκες λαμπτήρων; Έχετε διαπιστώσει διαφορές μεταξύ τους;
  7. Γνωρίζετε ότι πρέπει να αντικαθίστανται κάθε χρόνο ανεξαρτήτως ορατής διαφοράς της απόδοσής τους;
  8. Διαπιστώσατε διαφορά στην καλή υγεία των πτηνών σας από τότε που αρχίσατε την χρήση τους;
  9. Δεν χρησιμοποιείτε, το θεωρείτε περιττό; Χρησιμοποιείτε άλλους τρόπους, (π.χ. Διατροφικούς ) για να καλύψετε την έλλειψη αυτή;
  10. Δεν γνωρίζατε κάτι επί του θέματος αλλά φιλοξενείτε τα πουλάκια σας σε εσωτερικό χώρο και σας ενδιαφέρει να πληροφορηθείτε;
Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας και την συμβολή σας στην συζήτηση με απόψεις αλλά και με ερωτήσεις σας.
 
Μαρια ερωτηση, ακτινες uva uvb περιεχονται σε λαμπες φθοριου;
 
Απ' όσο ξέρω υπάρχουν λαμπτήρες φθορισμού που και εκπέμπουν ακτίνες uv. Όχι όλες, πρέπει να είναι ειδικές.
 
εγω μαρια στο δωματιο που τα εχω(αν και ειναι διαμπερες) εχω και μια λαμπα φθορισμου και η αγορα μου εγινε να σου πω την αληθεια συμφωνα με το παρακατω αρθρο

Waterslager Malinois

και συγκεκριμενα την

PHILIPS
TL-D 90 Graphica Pro 36W/950

τωρα με τα uv με εβαλες σε σκεψεις και θα ριξω παλι διαβασμα! 😡
αχ βρε μαρια αχ βρε μαρια... Νομιζα οτι ειχα τελειωσει με το θεμα φωτισμος! 🙂
 
Χαίρομαι, κι ελπίζω ό,τι βρεις να το μοιραστείς μαζί μας, γιατί ερώτηση κυρίως είναι όλο το ποστ, δεν έχω πείρα επί του θέματος. Μόνο κάποια ξένα άρθρα που και που έχω διαβάσει.
 
Λοιπόν, κάτι βρήκα να βοηθηθούμε...

Φως πλήρους φάσματος​

Ο πυρήνας του φωτός πλήρους φάσματος είναι το ηλιακό φως και μετράτε από τη θερμοκρασία χρώματος και απόδοση καθώς και από την εκπομπή υπεριώδους ακτινοβολίας UVA & UVB.

Εάν εξετάσουμε την ένταση του ηλιακού φωτός το μεσημέρι, είναι περίπου 5.500 βαθμούς Kelvin (K) ενώ ο δείκτης χρωματικής απόδοσης CRI (ColorRenderingIndex) ο οποίος δείχνει τη ζωντάνια και την ένταση των χρωμάτων μέσα και γύρω από το περιβάλλον ας είναι 100 Φως πλήρους φάσματος

Υπάρχει τεχνητή πηγή με αυτά τα χαρακτηριστικά; Όχι. Υπάρχουν όμως λαμπτήρες φθορισμού που τα πλησιάζουν.

Για να είναι μια λάμπα πλήρους φάσματος, η θερμοκρασία χρώματος πρέπει να είναι πάνω από 5000K, και ο δείκτης χρωματικής απόδοσης CRI πρέπει να είναι τουλάχιστον 88 ώστε να εκπέμπει ευεργετικές υπεριώδεις ακτινοβολίες UVA (για τη συμπεριφορά) και UVΒ (για D & ασβέστιο ιδιαίτερα οι παπαγάλοι της Αφρικής Grey).

Ένας κοινός λαμπτήρας φθορισμού έχει συνήθως CRI με 60-75, που σημαίνει ότι η ένταση της πηγής του φωτός είναι πολύ χαμηλότερη και η θερμοκρασία χρώματος πιο δροσερή.

Λαμπτήρες που πληρούν τις προδιαγραφές​

  • MASTER TL-D 90 Graphica Philips CT (Color Temperature) 5300 K, CRI 97 Ra8
  • TL-D 90 De Luxe Pro 36W/950 Philips CT: 5300 K, CRI: >90
  • Lumilux De Luxe Daylight L36W/12-954 OSRAM CT: 5400 Κ, CRI >90
  • F34C50/RS/WM/ECO GENERAL ELECTRIC CT:5000 K,CRI: 90
  • Arcadia Bird Lamp 2,4% UVB και UVA 12%

Πηγή: Απο μια προχειρη ερευνα στο νετ, σεμιναριο ΕΠΑΜ για τεχνητο φωτισμο.
 

Συνημμένα

Ακούω πολλές φορές ορισμένους να λένε, έλα μωρέ, αυτά είναι κόλπα των εταιρειών για να πουλάνε προϊόντα. Στην προκειμένη περίπτωση, προσθέτουν και ένα, ξέρεις πόσο φως έχω μέσα στο δωμάτιο, μια χαρά βλέπουν.

Σύμφωνα με το άρθρο, έχουν τα καναρίνια αχρωματοψία, τα καναρίνια βλέπουν καλύτερα από εμάς υπό προϋποθέσεις. Όταν το φάσμα του φωτός περιλαμβάνει συχνότητες UV, τα καναρίνια μπορούν να διακρίνουν καλύτερα και περισσότερα χρώματα από ό,τι εμείς. Το θέμα είναι ότι το UV φως που εκπέμπεται μόνο από τον ήλιο, δεν μπορεί να εισχωρήσει στους εσωτερικούς χώρους των σπιτιών.

Ενώ λοιπόν τα πουλιά έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν περισσότερα πράγματα από εμάς, η δυνατότητα αυτή περιορίζεται σε εσωτερικό χώρο με αναλογικούς λαμπτήρες. Δεδομένου ότι τα πουλιά επιλέγουν ταίρι κρίνοντας και την εμφάνιση του πτερώματος, καταλαβαίνουμε ότι ακόμη και αν φτιάχναμε εμείς το τέλειο ζευγάρι, τα ίδια τα πουλιά δεν θα το εκτιμούσαν το ίδιο ακόμη και αν τα κριτήρια μας ήταν τα ίδια.
 
Αφορμή γι' αυτό το "ψάξιμο" στάθηκε η κακή κατάσταση ενός πουλιού που δεν είχε άλλα συμπτώματα εκτός μια υποτονικότητα και ένα ελαφρύ τρέμουλο. Μια μέρα που το είδα να τρέμει ιδιαίτερα και φοβήθηκα, επειδή έχω ένα σποτ uv στο σπίτι στο ενυδρείο της χελώνας μου, το πήρα και του το έβαλα. Σε λίγες ώρες μπορώ να πω ήταν εμφανώς καλύτερα. Του το άφησα πολλές μέρες για 8 ώρες την ημέρα και επανήλθε πλήρως. Εμπειρικά καθαρά είδα ότι "δουλεύει" , ότι πιθανόν κάποιες ελλείψεις να μπορούν να αναπληρωθούν μ' αυτό τον τρόπο.
 
Να συμπληρωσω πως για να κανουν χρηση οι λαμπτηρες UV πρεπει να ειναι απο 30 εως 50 ποντους απο τα πουλια για να παρουν ολα τα ωφελημα, απο εκει και πανω κανουν χρηση ως κοινες φθοριου... Οποτε;
 
Να συμπληρωσω πως για να κανουν χρηση οι λαμπτηρες UV πρεπει να ειναι απο 30 εως 50 ποντους απο τα πουλια για να παρουν ολα τα ωφελημα, απο εκει και πανω κανουν χρηση ως κοινες φθοριου... Οποτε;

ωπα;δε το ηξερα αυτο, παμε ξανα διαβασμα... Πανο συννενοημμενοι ειστε με τη μαρια;
 
  • Like
Αντιδράσεις: Nbah
@panos70 που διαβασες οτι πρεπει να ειναι 30cm-50cm να μπω να διαβασω και εκει;

Εντωμεταξύ προσπαθώ να βρω λεπτομέρειες σε αλλα άρθρα στο νετ και τζιφος. Βρήκα αυτό, παλι απο το σεμιναριο του ΕΠΑΜ.

Τοποθέτηση φωτιστικών​

Η τοποθέτηση φωτιστικών στο ανώτατο σημείο είναι η καλύτερη και πιο φυσική μέθοδος. Έτσι το φως κατευθύνεται προς τα κάτω, όπως στην φύση. Αυτό εξασφαλίζει ότι το πουλί αντιλαμβάνεται ότι το φως προέρχεται από μια φυσική κατεύθυνση. Καθιστά επίσης καλό τον κορεσμό του φωτός.

Βέλτιστη απόσταση από την κορυφή του κλουβιού είναι 1-1½ m. Η μικρή απόσταση από το κλουβί είναι περιττή και ενδεχομένως επιζήμια.

Άλλο ένα σημαντικό σημείο:

Φωτοπερίοδος​

Κατά την τεχνητή φωτοπερίοδο δεν πρέπει η διάρκεια φωτός να ξεπεράσει τις 15 ώρες γιατί θα οδηγήσει τα πουλιά σε πρόωρη πτερόρροια.
 
Εκείνο που πρέπει να διαχωρίσουμε στο μυαλό μας πιστεύω, είναι ότι άλλο η φωτοπερίοδος και άλλο οι ακτίνες uv . Δηλαδή 14 ώρες φωτοπερίοδος το μέγιστο, δεν μπορεί να πραγματοποιείται με λάμπες uv , όπως το καλοκαίρι π.χ. Ο ήλιος δεν λάμπει καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας, υπάρχει η αυγή, η ηλιοφάνεια (uv) και η δύση, όλες ώρες με φως.
Ένα άλλο σημαντικό είναι πως οι λάμπες πρέπει να αλλάζονται ετησίως, ασχέτως που τα δικά μας μάτια δεν μπορούν να καταλάβουν την αλλοίωση της ακτινοβολίας.
 
Να ρωτησω κατι.. Μην "ακουσω" γελια :).. Εχω χελωνα του νερου και τον χειμωνα οταν δεν εχει ηλιο του βαζω λαμπα που ειναι σαν τον ηλιο.. Ακτινες UVA (αν θυμαμαι καλα). Αυτην την λαμπα θα μπορουσα να την χρησιμοποισω πχ σε ενα αρρωστο πουλακι που εχω σπιτι; Εξω το κουτι ειχε ερπετα.
 
Δεν γελάω, το έχω κάνει στην ανάγκη ασθενείας εφόσον το πουλάκι είναι μέσα μόνιμα και δεν το βλέπει ποτέ ο ήλιος. Αν το βλέπει δεν υπάρχει λόγος, εκτός αν θέλεις να το κρατάς ζεστό.
Υ. Γ. κι εγώ έχω χελώνα 25 χρονών 🙂
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
Αυτην την λαμπα θα μπορουσα να την χρησιμοποισω πχ σε ενα αρρωστο πουλακι που εχω σπιτι;
Όχι. Υπάρχουν λάμπες θερμότητας ακριβώς γι αυτή τη δουλειά.
 
Εμεις οταν εχουμε κοτοπουλακια τους βαζουμε μια κανονικη λαμπα, ζεστενονται χωρις προβλημα. Για την ζεστη μιλαω παντα, οχι για το ηλιο και την χρησιμοτητα του. Απλα οσο θυμαμαι τον εαυτο μου αυτη την εικονα εχω.. Χωρις κανενα προβλημα.. Δεν ξερω αν ισχυει κατι αλλο στα κοτοπουλακια..
 
στην ανάγκη και τα έκτακτα περιστατικά, κάνουμε κι αυτό, βάζουμε και απλή λάμπα με πορτατίφ για να θερμάνουμε.
Το σωστό όμως είναι αυτό που σου είπε ο Σταύρος ότι υπάρχουν λάμπες ειδικές γι αυτήν την δουλειά.
 

Σχετικά θέματα

Back
Top