Χρήση λαμπτήρων ακτίνων UVA & UVB σε εσωτερική εκτροφή πτηνών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης maria p
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Οι λαμπτήρες φωτισμού που είναι κατάλληλοι για φυτά απέχουν από τα χαρακτηριστικά των λαμπτήρων που πρέπει να έχουμε στα καναρίνια.
Φως θα δώσουν όλοι οι λαμπτήρες... είναι όμως το κατάλληλο για τις ζωές των φίλων μας;
Αν μάλιστα αναλογιστούμε πως δίνουμε αρκετά χρήματα για επουσιώδη θέματα της εκτροφής... η προσφορά ελαχίστων για ορθή και κατάλληλη φωτοδοσία των πτηνών μας, μοιάζει εύκολος μονόδρομος..
Για μένα από κει πρέπει να ξεκινάμε... κι όχι αφού τελειώσουμε... και με όσα χρήματα μας έμειναν (αν έμειναν) κρεμάμε δυο φτηνές λάμπες και τέλος...
 
Τι λάμπες ν' αγοράσουμε επιτέλους; :)
Μια ματιά στη σελίδα 8 της παρουσίασης του Dr. Peter Coutteel ... καλύπτει όλες τις απαντήσεις ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι λάμπες των εκτροφείων πουλιών...
Αν τώρα εμείς έχουμε άλλες και χαιρόμαστε που έχουμε αναπαραγωγή... αυτό δε σημαίνει αυτόματα πως επειδή υπάρχει αναπαραγωγή είναι και κατάλληλες.
Για όσους έχουν όρεξη να διαβάσουν στο θέμα που αφορά το Φωτισμός εκτροφείου πτηνών | PetBirds ... κι εκεί θα περιμένω τις όποιες απορίες τους για να συζητηθούν και να μάθουμε ψάχνοντας και ερευνώντας...
 
Δεν αναφέρεται ακριβώς σ' αυτό που λέμε. Εντάξει, παρακολουθούμε όλα τα θέματα και σας βάζω και την συγκεκριμένη σελίδα της Arcadia για όποιον θα ήθελε να την διαβάσει Getting the most out of UV lighting | Bird Lighting .
 
Ο δόκτωρ; Δεν είδα να αναφέρεται στις UV, αλλά σε φθορίου, το διάβασα γρήγορα ίσως δεν πρόσεξα.
 
Γιάννη έχεις δίκιο, αλλα να ξέρεις οτι οι λαπτήρες για φυτα δεν απέχουν απλά είναι πολύ εξειδικευμένοι, μην ξεχνάς οτι με αυτούς φωτοσυνθέτουν τα φυτά άρα ζουν, ενώ τα πολάκια μας μπορούν να ζήσουν και χωρίς λάμπες UV.

Όλα είναι σχετικά, αν ας πούμε βάλεις λάμπες UV τα πουλιά σου θα παράγουν μόνα την βιταμίνη D3, ξέρεις όμως ότι κάθε συσκευασμένη αυγοτροφή έχει αρκετή ποσότητα αυτής της βιταμίνης, δλδ πλέον άχρηστη...όλα είναι σχετικά... Αν θέλουμε το καλύτερο για τα πουλιά μας δεν υπάρχει κάτι πέρα απο την φύση, απο εκεί και πέρα ότι και να τους προσφέρουμε πάντα δεν θα είναι αρκετό :)
 
Γιάννη έχεις δίκιο, αλλα να ξέρεις οτι οι λαπτήρες για φυτα δεν απέχουν απλά είναι πολύ εξειδικευμένοι, μην ξεχνάς οτι με αυτούς φωτοσυνθέτουν τα φυτά άρα ζουν, ενώ τα πολάκια μας μπορούν να ζήσουν και χωρίς λάμπες UV.

Όλα είναι σχετικά, αν ας πούμε βάλεις λάμπες UV τα πουλιά σου θα παράγουν μόνα την βιταμίνη D3, ξέρεις όμως ότι κάθε συσκευασμένη αυγοτροφή έχει αρκετή ποσότητα αυτής της βιταμίνης, δλδ πλέον άχρηστη...όλα είναι σχετικά... Αν θέλουμε το καλύτερο για τα πουλιά μας δεν υπάρχει κάτι πέρα απο την φύση, απο εκεί και πέρα ότι και να τους προσφέρουμε πάντα δεν θα είναι αρκετό :)
Φίλε/η... αν διαβάσεις το σχετικό συνημμένο http://vitamindhealth.org/ θα αλλάξεις άποψη μόνος/η σου. Για την D3
 
Χρήστος φίλε,
Είναι καλό που ενδιαφέρεσαι και ψάχνεις αλλα πρέπει να έχεις κάποιες αρχές στις αναζητήσεις σου, δεν αντιλέγω ότι η βιταμίνη D3 είναι απαραίτητη, αυτο ακριβώς σου λέω. Γιατί να αλλάξω γνώμη με το λινκ που ανέβασες;
Βλέπω ότι το άρθρο αναφέρεται στους ανθρώπους... Παραθέτω το εξής σημείο
"The skin has a large capacity to make vitamin D. Exposure of a person in a bathing suit to a minimal erythemal dose of sunlight, which is typically no more than 15-20 minutes on Cape Cod in June or July at noon time, is the equivalent to taking 20,000 IU of vitamin D orally. It is now well documented that in the absence of any sun exposure 1,000 IU of vitamin D3 a day is necessary to maintain healthy levels of 25-hydroxyvitamin D in the circulation.. "
Τα πουλιά είναι κάτι διαφορετικό άλλη εξελιξη άλλες απαιτήσεις... Το δέρμα τους δεν έρχεται σε άμεση επικοινωνία με τον ήλιο

Επίσης το άρθρο λέει "An analysis of the NHANES III data has demonstrated that neither children nor adults are receiving an adequate amount of vitamin D from their diet or from supplements."

Μιλάει για τους ανθρώπους, αλλος μεταβολισμός... Τα μακροστοιχεία που λαμβάνεις απο τις τροφές απαιτούν 1-2 εβδομάδες για να απορροφηθούν απο τον οργανισμό σου, τα πουλιά μεταβολίζουν ταχύτατα γι αυτό τους δίνουμε συχνά στοιχεία και απαραίτητα θρεπτικά, ώστε να αποκαθιστούν τις απώλειες... Και δες την ετικέτα συστατικών της αυγοτροφής που χρησιμοποιείς λέει σίγουρα vitamin D3, που την δίνεις απευθείας στο πτηνο σε μορφή που μπορεί να την απορροφήσει.

Τελικά το άρθρο αυτο μιλάει γενικά για την βιταμίνη D , δεν είναι κατάλληλο για να μας λύσει απορίες
 
Χρήστο έχεις δίκιο, έπρεπε να διευκρινίσω και σε κούρασα ίσως άδικα...
Η πιο πάνω αναφορά μου έχει σχέση με το μεταβολισμό της που ήλπιζα να το δεις και όχι την "ανθρώπινη" αναφορά του.
Χρειάζεται απαραίτητα ο ήλιος και οι uva-uvb για να γίνει μεταβολισμός ή καλύτερα σύνθεση της d3... χωρίς αυτά.. μπορεί να αποβάλλεται...

Παραθέτω και το σχετικό όχι για σένα που δείχνεις να γνωρίζεις και να "ψάχνεσαι" αλλά για μελλοντικούς αναγνώστες που θα έχουν τη διάθεση να διαβάσουν εκεί που γράφει:
'Η παραγωγή της βιταμίνη D3 από την 7-διυδροχοληστερόλη εξαρτάται από την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας που ποικίλει με τις εποχές του έτους, τη διάρκεια έκθεσης του σώματος στην ακτινοβολία και το γεωγραφικό πλάτος που διαμονής των ατόμων, τη γήρανση του δέρματος και την περιεκτικότητά του σε μελανίνη"
 
Πλήρη και επιστημονική απάντηση σε όλα αυτά δίνει το link του #6# που αφορά συγκεκριμένα τα πουλιά http://media.wix.com/ugd/9afc8b_c3c39bd667357f4cdda3f21d41d32f1b.pdf που παρέθεσε ο φίλος @pap .
Το θέμα είναι, τεχνικά, ποιες λάμπες της αγοράς μας καλύπτουν. Και φυσικά άλλη εφαρμογή σε ένα μεγάλο εκτροφείο άλλη σε ένα δωμάτιο με 5 κλουβιά ή με ένα κλουβάκι.
 
Alert! Καποια λαμπα που ειχα παρει πριν δεκα μερες, παπαλα! Καπουτ! Στο μαγαζι ηλεκτρικων λαμπων Λεντζος (lentzoslampes.gr) μου ειπαν οτι ηταν κακης ποιοτητας και τωρα αγορασα Sylvania 75W και μονο απο την οψη φαινεται καλυτερη.
 
Πες μας και την μάρκα που χάλασε γρήγορα, να την προσέχουμε :)
 
αγοράσαμε πρόσφατα αυτήν την λάμπα για να βάλω πάνω στο κλουβί που έχω τα κοκατίλς
τα ποσοστά ακτινοβολίας της είναι 24% uvb και 12% uva.

2_o.webp

(είχα ιγκουάνα και οι λάμπες ακτινοβολίας που είχα έχουν τελείως διαφορετικά ποσοστά ακτινοβολίας. Και επειδή παραπάνω αναφέρθηκε η exo terra θα ήθελα να πω ότι δεν έχω δει κάπου λάμπα της για πουλιά.χρησιμοποιούσα και τις φθορίου και τις σπιράλ της exoterra για ερπετά για πολλά χρόνια και έμεινα πολύ ευχαριστημένη.Βέβαια πρέπει να αλλάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα)

η arcadia δεν γράφει κάθε πότε θέλει αλλαγή.σκοπεύω να την αλλάζω μια φορά τον χρόνο.
το ύψος του κλουβιού είναι πάνω από ένα μέτρο, τα πουλιά συνήθως είναι στα πιο ψηλά σημεία οπότε καλύπτονται. Αν και η λάμπα δεν γράφει κάτι, απ'ότι λέγεται "καλύπτει "μέχρι περίπου 50 πόντους.
έχει άσπρο φως και χτυπάει κάθετα (είναι μέσα σε ειδικό καπέλο )
την αφήνω αναμμένη αρκετές ώρες την μέρα, τώρα που τα πουλιά δεν μπορούν να λιαστούν.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Γειά χαρά σε όλους.

Έστω και κάπως ετεροχρονισμένα θα ήθελα να ανακινήσω το φλέγον θέμα του φωτισμού.
Ψάχνοντας λοιπόν στο διαδίκτυο σχετικά, έπεσα στο ακόλουθο video
Full Spectrum lamp myth revealed
Επειδή η εμπειρία μου έχει διδάξει το ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σε ο,τι ακούμε και βλέπουμε, θα παρακαλούσα όποιον έχει κάποια γνώμη ή γνώση επί του θέματος και πάντα σε σχέση με αυτά που αναφέρονται στο εν λόγω βίντεο να μπει στον κόπο να μας την καταθέσει.

Να είστε όλοι καλά.
 

Σχετικά θέματα

Back
Top