Ασθένειες Χτύπημα στο πόδι σε Nanday Conure

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης kakspy7
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

kakspy7

PB New Member
Εγγραφή
16 Απρ 2024
Μηνύματα
2
Καλησπέρα παιδιά και καλώς σας βρήκα,

Αντιμετωπίζω από το Σάββατο το απόγευμα πρόβλημα με τον έναν εκ των δύο που έχω nandy conure παπαγάλο. Είναι ηλικίας 18 ετών χτύπησε το πόδι του με το δαχτυλίδι και του έκανε πληγή (επισυνάπτω φωτογραφίες). Από το Σάββατο δεν το πατάει σχεδόν καθόλου, πετάει κανονικά και έχει τη δυσκολία στη μετακίνηση λόγω του ποδιού του. Το πήγαμε χθες το πρωί σε κτηνίατρο, του αφαίρεσε το δαχτυλίδι και έγραψε το αντιβλεγμονώδες meloxidil 0.1ml 1 φορά τη μέρα (χθες του έδωσε η κτηνίατρος επιτόπου, σήμερα θα ξεκινήσω εγώ). Η κτηνίατρος έμεινε στο ότι το πουλί είναι αδυνατισμένο πολύ όπως μας είπε και ρώτησε τι τρώει, απαντήσαμε ότι τρώει κυρίως ηλιόσπορο και δευτερευόντως παπαγαλινη επειδή κυριολεκτικά είναι τα μόνα που τρώει από όταν τον πήραμε πριν 18 χρόνια, οτιδήποτε άλλο και να δοκιμάσαμε απλώς το πέταγε και δεν το έτρωγε. Σε αυτήν την κατάσταση και λόγω του χτυπήματος μας είπε να του δώσουμε κρέμα 1-2 φορές την ημέρα, από 1ml κάθε φορά, την οποία και έχουμε ξεκινήσει από χθες, επίσης περιστασιακά τρώει ηλιόσπορους και του δίνουμε και πίνει κανονικά νερό. Ωστόσο, επειδή δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη βελτίωση στην γενική του εικόνα και με το πόδι αντίστοιχα, δεν ξέρω αν πονάει ή φοβάται να το πατήσει ή και τα δύο, θα ήθελα και τη δική σας άποψη, αν μπορώ να κάνω κάτι καλύτερο ή κάτι το οποίο δεν μου αναφέρθηκε.

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
 

Συνημμένα

  • IMG_6434.webp
    IMG_6434.webp
    365,1 KB · Προβολές: 13
  • IMG_6435.webp
    IMG_6435.webp
    403,5 KB · Προβολές: 13
  • IMG_6436.webp
    IMG_6436.webp
    365,6 KB · Προβολές: 13
Καλημέρα.
Ελπίζω να είναι καλύτερα το πόδι του.
Προφανώς η εκτίμηση της γιατρού είναι ότι πρόκειται για επιφανειακό τραύμα το οποίο χρειάζεται χρόνο για να επουλωθεί.
Θεωρώ σωστή την αντιμετώπιση του με ένα αντιφλεγμονώδη φάρμακο.
Επιπλέον μπορείς να βάζεις αραιωμένο διάλυμα betadine επάνω στο τραύμα του για το φόβο κάποιας επιμόλυνσης.
Αυτό που θα πρέπει να σε ανησυχήσει περισσότερο είναι ότι το πουλάκι είναι αδύνατο.
Η διατροφή του είναι λάθος, γιατί μόνο με ηλιόσπορους και παπαγαλίνη δεν παίρνει τις απαραίτητες βιταμίνες που χρειάζεται.
Ίσως η γιατρός θα έπρεπε να εξετάσει και τα περιττώματα του.
Σίγουρα είναι δύσκολο μετά από 18 χρόνια να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες, γι'αυτό σου προτείνω να δοκιμάσεις τα pellets, καθώς και κάποιο πολυβιταμινούχο σκεύασμα.
Το είδος ονομάζεται Nanday conure, ή κονιούρα με μαύρη κουκούλα στα Ελληνικά.
Έχει προσδόκιμο όριο ζωής στην αιχμαλωσία τα 20 με 30 χρόνια.
 
Καλημέρα,

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Το πόδι του είναι λίγο καλύτερα και η γενικότερη εικόνα του σε σχέση με την πρώτη μέρα που το χτύπησε (επισυνάπτω χθεσινοβραδινή φωτογραφία) αλλά ακόμα προτιμάει να μην το πατάει και για αυτό θορυβήθηκα. Βέβαια, αν χρειαστεί το πατάει με κάποια δυσκολία και η γιατρός είπε ότι είναι νωρίς για να το πατήσει. Στο τραύμα μας έδωσε η γιατρός μια κρέμα aloe vet gel για να του κάνουμε μασάζ. Επίσης, στη διατροφή του προστέθηκε κρέμα το ταΐζουμε 1-1.5ml δύο φορές την μέρα, πέρα από την τροφή πίνει πολυβιταμίνες στο νερό του και τροφή για παπαγάλους μεσαίου μεγέθους. Για το πελλετ μου ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να το φάει σε αυτήν την ηλικία εφόσον συνήθισε τόσα χρόνια στον ηλιόσπορο, ωστόσο θα κάνω μια προσπάθεια. Τα περιττώματα του τα εξέτασε η γιατρός είπε ότι είναι λίγο νερουλά αλλά όπως ανέφερε είναι λόγω στρες από το χτύπημα.
 

Συνημμένα

  • IMG_6450.webp
    IMG_6450.webp
    184,1 KB · Προβολές: 6
Back
Top