Παπαγάλοι Ωχροκέφαλη Αμαζόνα - Yellow-crowned Amazon (Amazona ochrocephala)

Οι Ωχροκέφαλες (με κίτρινη κορώνα) Αμαζόνες ή Yellow-crowned Amazons όπως είναι περισσότερο γνωστοί, είναι παπαγάλοι που κατάγονται από τη Νότιο Αμερική.

Οι Παπαγάλοι Yellow-Crowned Amazon​

ζευγάρι-yellowcrowned-amazon.jpg

Οι παπαγάλοι Yellow-Crowned Amazon είναι ένα από τα είδη των Αμαζόνων που συναντάται σε βιότοπους, σε τροπικές περιοχές, σε σαβάνες και γενικά συχνάζει σε μέρη όπου υπάρχει πυκνή βλάστηση. Κυρίως σε θαμνώδεις περιοχές. Το μέγεθός τους φτάνει τα 36cm.

Φροντίδα​

Η καθαριότητα είναι πολύ σημαντική ώστε να έχουμε έναν υγιή παπαγάλο. Οι ταΐστρες και τα μπολ του νερού χρειάζονται καλό καθάρισμα. Το υλικό που έχουμε στον πάτο του κλουβιού χρειάζεται αλλαγή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Και μία γενική καθαριότητα στο κλουβί κάθε μήνα επιβάλλεται.

Ένας τρόπος για την εκγύμναση και να κρατάμε δραστήριο τον παπαγάλο μας είναι τα παιχνίδια. Μια αλλαγή των παιχνιδιών σε τακτά χρονικά διαστήματα θα ήταν καλό να γίνεται για να κρατάμε το ενδιαφέρον του παπαγάλου μας, ώστε να μην έχει ανία και αρχίσει να μαδάει το φτέρωμά του. Τα αιχμηρά παιχνίδια και αντικείμενα πρέπει να αποφεύγονται για ευνόητους λόγους.

Το μπάνιο έχει ευεργετικές ιδιότητες. Με το μπάνιο το φτέρωμα διατηρείται σε καλή κατάσταση, λαμπερό, καθαρό και απομακρύνονται οι σκόνες, γι αυτό είναι καλό να τους προσφέρουμε μέρα παρά μέρα. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των παπαγάλων Amazon είναι η αλλαγή χρώματος των φτερών του μετά από το μπάνιο.

Η ηλικία τους φτάνει τα 30-70 χρόνια ζωής αλλά με τη παροχή της κατάλληλης φροντίδας και διατροφής μπορούν να ζήσουν και παραπάνω.

Διατροφή​

Η πιο κατάλληλη και πλέον ενδεδειγμένη τροφή για παπαγάλους είναι τα pellets (κροκέτες). Είναι εμπλουτισμένες με όλα τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να προσλαμβάνονται από τους παπαγάλους. Επίσης μπορούμε να τους δίνουμε διάφορους σπόρους και στικ αλλά σε μικρή ποσότητα και όχι σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ακόμη, μπορούμε να τους δίνουμε διατροφικά συμπληρώματα, όπως τα palm nuts (τα οποία μπορούμε να τα προμηθευτούμε από κάποιο pet shop) και βιταμίνες κυρίως κατά την περίοδο της πτερόρροιας (ισχύει και για παπαγάλους).

Φυσικά από την ταΐστρα δεν πρέπει να λείπουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής. Στη φύση τρέφονται με διάφορους σπόρους, χόρτα, φρούτα κι έντομα.

Αναπαραγωγή​

Οι παπαγάλοι Yellow-Crowned Amazon αναπαράγονται στην ηλικία των 5-6 χρόνων περίπου και κάνουν γύρω στα 3-5 αβγά.

Διάκριση Φύλου​

Ο καλύτερος τρόπος αναγνώρισης φύλου επιτυγχάνεται με την ενδοσκοπική εξέταση ή αλλιώς με την εξέταση DNA. Οι εν λόγω παπαγάλοι φτάνουν τα 30-70 χρόνια ζωής αλλά με τη παροχή της κατάλληλης φροντίδας και διατροφής μπορούν να ζήσουν και παραπάνω. Με αυτόν τον τρόπο διαπιστώνουμε με σιγουριά το φύλο του παπαγάλου μας χωρίς να χάνουμε τον χρόνο μας με διάφορες εικασίες, οι οποίες πολλές φορές απέχουν από την πραγματικότητα.

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Media gallery Αμαζόνες​


Σχετικό περιεχόμενο​

Παπαγάλοι Αμαζονίου - Amazon Parrots (Amazona)
 
Ποιος ξέρει ποια η διαφορά αυτών που έχουν άσπρο ράμφος από αυτούς που έχουν μαύρο και αυτούς που έχουν απρό-μαύρο ράμφος;
Στους γκρι για παράδειγμα, μαύρο έχει ο congo african και άσπρο-μαύρο ο timneh african. Εδώ τι ισχύει; Υπάρχουν άλλες υποκατηγορίες;
 
Όταν λες αλλάζει το χρώμα του όταν κάνει μπάνιο τι εννοείς; Τι χρώμα γίνεται; Έχεις κάποια φοτο;
 
Όταν βραχεί το πτέρωμά τους γίνεται καφέ και όταν στεγνώσει γίνεται ξανά πράσινο.
 
Ο παπαγάλος με το ανοιχτόχρωμο ράμφος είναι Double Yellow Faced Amazon και συνήθως έχει περισσότερο κίτρινο στο κεφάλι μέχρι τον λαιμό. Επίσης στο τελείωμα των φτερών έχει έντονο κόκκινο και κίτρινο χρώμα όπως και στους ώμους του. Τα ποδαράκια του είναι μπεζ και όχι γκρι όπω των άλλων αμαζόνων. Θεωρείτε πολύ καλός ομιλητής.
 
Το άρθρο παραχωρείται από την ShadyLady στην Κοινότητα του PetBirds. Στο εξής, θα είναι "ανοιχτό" σε προσθήκες και εμπλουτισμό των πληροφοριών του από τα μέλη μας.

Για να προσθέσετε τις δικές σας πληροφορίες, ακολουθήστε τις Οδηγίες Υποβολής Άρθρου και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις για την Υποβολή και Συμμετοχή στη Δημιουργία Άρθρων, θα προστεθούν στο υπάρχον.
 
Ενημέρωση άρθρων

Από Stavros:
  • Μεταφορά του Άρθρου και των σχολίων του από το Φόρουμ στα Άρθρα του PetBirds.
  • Επιμέλεια κειμένου.
  • Προσθήκη νέων πληροφοριών στο άρθρο.
  • Προσθήκη Media στο Άλμπουμ του Άρθρου.
 
Ερώτηση: Προσφατα στο fb κάποιος αντιμετώπιζε σοβαρά προβήματα με ένα τέτοιο πτηνό. Δεν θυμάμαι λεπτομέρειες, αλλά τα πράγματα ήταν ζώρικα. Πολλοί σχολίαζαν από κάτω οτι αν δεν προκειτια για ζώο που διεσώθει από κάπου και δεν ζει μόνο του, καλό θα ήταν να μην εκτρέφεται ως κατοικίδιο, ακριβώς επειδη ξεφεύγει το πράγμα γρήγορα. Ισχύει κάτι τέτοιο?
 
@Φοίβος Κατά διαφορους παπαγαλοφιλους, οι Αμαζόνες δεν θα έπρεπε να ειναι κατοικίδια. Στην Ελλάδα, αποσο καταλαβα, αν και δεν είμαι σίγουρη τι διαφορα κανει η συγκεκριμένη χώρα.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
@Nausicaa Κατά διάφορους παπαγαλόφιλους οι παπαγάλοι όλων των ειδών δεν ανήκουν στα σπίτια μας. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο γνώμες και μάλιστα η Αμερική τείνει να δογματίζει τις δικές της. Όλα τα είδη έχουν τις δικές τους ιδιοτροπίες και "δυσκολίες" στη διατήρησή τους.
 
Back
Top