Γενικά ο εκφυλισμος της ιθαγενους καρδερινας

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης g-kiss
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

g-kiss

PB Member
Εγγραφή
3 Φεβ 2008
Μηνύματα
189
Πόλη
Κως
Οπως ολοι γνωριζουμε το καναρινι μετα απο χρονια επιλεκτικης εκτροφης εχει εκφυλιστει με την εννοια οτι πολλες ρατσες δεν θυμιζουν καν καναρινι. Εχει σκεφτει κανεις τι ζημια θα προκαλουσε η επιβιωση κατα τυχη ημερων καναρινιων στα καναρια νησια και τι γενετικη μολυνση θα προκαλουσε στον αρχεγονο πληθυσμο;Φερνω το ερωτημα στις καρδερινες, εαν κατα λαθος φυγουν οι σηβηριανες καρδερινες απο το κλουβι και καταφερουν να επιβιωσουν σε καποιο μερος της Ελλαδας δεν θα μολυνουν γενετικα το ελληνικο υποειδος; Το φαινομενο αυτο εχει παρατηρηθει με τα ορτυκια στην Ιταλια που αναμειχθηκαν με ιαπωνικα ορτυκια εκτροφης. Θετω τον προβληματισμο μου για συζητηση.
 
Καλημέρα

Νομίζω ότι το ερώτημα έχει καθαρά θεωρητική αξία. Από πρακτική πλευρά αυτό είναι δύσκολο να γίνει, γιατί θα πρέπει να αφαιθεί μεγάλος αριθμός πουλιών Σιβηριανής καρδερίνας ώστε να μπορέσει να αλλιώσει την C.c.Balkanica. Άλλωστε καρδερίνες είναι και οι δύο, που έχουν προσαρμοστεί στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής τους. Φυσικά ανάμεσα στα υποείδη υπάρχουν πάντα ζώνες με πλυθησμούς που είναι μικτοί. Η κατάταξη σε υποείδη είναι ανθρώπινη εφεύρεση και πολλές φορές δεν αντικατροπτρίζει απόλυτα την εικόνα που υπάρχει στη φύση. Ανάμεσα στους πληθυσμούς ενός υποείδους υπάρχουν και πολλά άτομα τα οποία δεν έχουν τα χαρακτηριστικά του υποείδους. Πρακτικά αν είχαμε μπροστά μας καρδερίνες από διάφορες χώρες τις Ευρώπης, θα ήταν δύσκολο να τις κατατάξουμε σε κάποιο υποείδος.
Στο ερώτημα σου θα πρέπει να προστεθεί και ένα ακόμη. Τι γίνετε με τα θηλυκά καρδερινοκάναρα που ορισμένοι τα αφήνουν ελεύθερα, επειδή δεν έχουν καμία εμπορική αξία γιαυτούς; Μια στο εκατομύριο να είναι κάποιο γόνιμο, δεν θα αλλιώσει τον πληθυσμό της καρδερίνας; Μιας και εκεί έχουμε μεταφορά γονιδίων και από το καναρίνι.
 
Πιστεύω ότι ένας μικρός πληθυσμός πουλιών που διαφεύγουν, εύκολα απορροφάται από τα ιθαγενή πουλιά. Έχει παρατηρηθεί, είδη που ήταν σε αιχμαλωσία να διαφεύγουν και να τα συναντούμε στην άγρια μορφή τους σε μέρη που δεν υπήρχαν πριν, αλλά είναι λίγο απίθανο να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά χιλιάδων καρδερίνων που είναι ελεύθερες. Πάντως σωστός ο προβληματισμός και σίγουρα υπάρχουν και άλλα προβλήματα από τις ανθρώπινες επεμβάσεις στη φύση. Εκφυλισμό μπορεί να προκαλέσει και το γεγονός ότι πιάνονται μεγάλες ποσότητες πουλιών κάθε χρόνο και τα χειρότερα σε εμφάνιση (μικρότερα σε μέγεθος, χωρίς έντονα χρώματα, στις καρδερίνες εδώ τα αποκαλούμε "γυφτάκια") αφήνονται πάλι ελεύθερα ενώ τα καλύτερα του είδους κρατιούνται σε αιχμαλωσία. Αυτό όταν συμβαίνει σε μεγάλους πληθυσμούς πουλιών αφήνει μόνο πουλιά με ορισμένα χαρακτηριστικά να αναπαραχθούν με αποτέλεσμα να αλλάζουν τοπικά τα χαρακτηριστικά του είδους. Επίσης και οι συνεχόμενοι ψεκασμοί με φυτοφάρμακα από τους αγρότες προκαλλούν εκφυλισμό στα είδη αφού επιβιώνουν μόνο πουλιά που αντέχουν στην τοξικότητα των φαρμάκων.
 
Πολυ σωστα αυτα που λετε ηθελα να προσθεσω απ οτι ξερω οτι στην φυση ουτως η αλλως κανενα ειδος δεν μενει επαπειρο το ιδιο, εξελισσοταν, εξελισσεται, και θα εξελισσεται παντα με τα χρονια.Βεβαια η αληθεια ειναι οτι με την παρεμβαση του ανθρωπου ολα γινονται φανταστικα ποιο γρηγορα...
 
Όχι μόνο πιο γρήγορα αλλά και παρά φύση και αυτό είναι το πρόβλημα. Αλλάζοντας το φυσικό περιβάλλον αλλάζουμε εν μέρη και την πορεία της εξέλιξης των ειδών που υπάρχουν μέσα σε αυτό χωρίς να ξέρουμε ή να μπορούμε να υπολογίσουμε τις συνέπειες δυστυχώς. Η απελευθέρωση ζώων μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον επηρρεάζει ολόκληρο το οικοσύστημα. Όπως και άλλοι παράγοντες φυσικά. Άναρχη δόμηση, Πυρκαγιές που καταστρέφουν το φυσικό χώρο των ειδών αναγκάζοντάς τα να κινηθούν προς κατοικημένες περιοχές, αλλόγιστη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων κ. Α. είναι όλα παράγοντες που επηρρεάζουν την εξέλιξη των ειδών (και στη περίπτωσή μας των πουλιών) και μακροχρόνια μπορεί να τα εκφυλίσουν. Εκφυλισμός για να διευκρινήσουμε λίγο δεν είναι συνώνυμο της εξέλιξης αλλά αντίθετο. Ενω με την εξέλιξη ένα είδος καταφέρνει να επιβιώσει στο φυσικό του περιβάλλον, με τον εκφυλισμό χάνει τα χαρακτηριστικά του με τρόπο που κάνει την επιβίωση και την αναπαραγωγή πιο δύσκολη. Στα καναρίνια αυτό παρατηρείται πολύ στα πουλιά τύπου όπου σε ορισμένα είδη χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου (Κούρεμα στα σγουρά για παράδειγμα) η αναπαραγωγή είναι αδύνατη.
 
Aυτο που ειπε ο Βασιλης ειναι το βασικο προβλημα κατα τη γνωμη μου. Τα πουλια σε καθε τοπο εχουν αναπτυξει αλλα γονιδια για τις ασθενειες και τις καιρικες συνθηκες που μαινονται στην περιοχη. Εαν μπουνε στον γονοτυπο του ιθαγενους αλλα γονιδια ειναι σαν να καταστελεται ο μηχανισμος αμυνας. Αυτος ο γονοτυπος εχει παρει χρονια εξελιξης και ουσιαστικα εαν γινει κατι τετοιο ειναι σαν να πεταμε το εργο της φυσης στα σκουπιδια.
 
Φερνω το ερωτημα στις καρδερινες, εαν κατα λαθος φυγουν οι σηβηριανες καρδερινες απο το κλουβι και καταφερουν να επιβιωσουν σε καποιο μερος της Ελλαδας δεν θα μολυνουν γενετικα το ελληνικο υποειδος;
Σε καμία περίπτωση, με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει κίνδυνος για τις καρδερίνες.
1)Ο αριθμός των σιβηριανών καρδερίνων σε αιχμαλωσία στην Ελλάδα είναι πολύ μικρός.
2)Οι καρδερίνα σαν είδος είναι ακόμη αρκετά διαδεδομένο στη φύση άρα δύσκολα θα επηρεαστεί.
3)Οι σιβηριανές καρδερίνες, είναι και αυτές καρδερίνες, με ορισμένα διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά, αποτελούν μαζί με τις υπόλοιπες το ίδιο είδος.
Άρα σίγουρα θα αποροφηθούν από τις υπόλοιπες.
Να μην ξεχνάμε πως οι λεγόμενες "μεταλλαγμένες καρδερίνες", προέρχονται από την ίδια τη φύση, αφού και εκεί μπορεί να τις συναντήσουμε, απλά εμείς επιλέγουμε κάποιες ώστε να προκαλέσουμε την μετάλλαξη.
 
Xρηστο τις σιβηριανες καρδερινες τις ανεφερα για παραδειγμα, θα μπορουσε να ειναι οποιοδηποτε υποειδος. Οσο για τις μεταλλαξεις εχεις απολυτο δικιο γιατι τις συνανταμε και στη φυση.
 
Άν δούμε στο παρελθόν, υπάρχουν ατέλειωτα παραδείγματα μεταφοράς ζώων και πτηνών από το ένα μέρος στο άλλο. Η εισαγωγή δεν ήταν πάντα επιτυχής και υπάρχουν πάντα επιπτώσεις στους γηγενής πληθυσμούς.
 
Back
Top