Φροντίδα Conure jenday θέλει να είναι συνέχεια πάνω μου

Νίκος 83

PB New Member
Εγγραφή
25 Μαϊ 2023
Μηνύματα
6
Καλησπέρα στην ομάδα.
εδώ και λίγο καιρό έχω ένα καινούργιο φιλαράκι "conure jenday τεσσάρων μηνών" γίναμε κολλητοί σχεδόν αμέσως.
Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι τις ώρες που είναι εκτός κλουβιου θέλει να είναι συνέχεια πάνω μου και μονίμως να μου δίνει φιλιά στο στόμα.
Όταν τόν αφήνω πάνω σε μια επιφάνεια μόνο τού "τραπεζαρία- κρεβάτι" ακόμα και με λιχουδιές και ας είμαι σε κοντινή απόσταση μοιάζει πολύ ανασφαλείς και θα κάνει τα πάντα για να έρθει σε εμένα,
Και εννοείται ότι αν πάω σε άλλο δωμάτιο χωρίς αυτόν ξεσηκώνει τόν κόσμο.
Εμένα μου αρέσει που έχουμε δεθεί τόσο
Άλλα λέω μήπως κάνω κάποια λάθη στον χαρακτήρα του πουλιού.
 
@Νίκος 83 σε καταλαβαίνω απόλυτα! Έχω το ίδιο θέμα με το κοκατιλ μου, είμαστε υπερβολικά δεμένοι.
Νομίζω πως δεν κάνεις κάτι λάθος. Πιστεύω πως είναι θέμα χαρακτήρα γιατί είχα κ στο παρελθόν κοκατιλ κ δεν ήταν έτσι, ήταν πιο ανεξάρτητος χαρακτήρας, δεν με ήθελε συνέχεια δίπλα ή τουλάχιστον δεν το εκδήλωνε !
 
@Νίκος 83 Εάν δεις στο μέλλον ότι το να είστε συνέχεια μαζί σε κουράζει, μπορείς να του πάρεις ένα άλλο παπαγαλάκι για παρέα πχ ένα budgie! Γενικά οι παπαγάλοι δεν είναι σαν τα καναρίνια, θέλουν παρέα, δεν μπορούν μόνοι τους😉
 
μπορείς να του πάρεις ένα άλλο παπαγαλάκι για παρέα πχ ένα budgie!
[automerge]1685004040[/automerge]
Καλησπέρα στην ομάδα.
εδώ και λίγο καιρό έχω ένα καινούργιο φιλαράκι "conure jenday τεσσάρων μηνών" γίναμε κολλητοί σχεδόν αμέσως.
Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι τις ώρες που είναι εκτός κλουβιου θέλει να είναι συνέχεια πάνω μου και μονίμως να μου δίνει φιλιά στο στόμα.
Όταν τόν αφήνω πάνω σε μια επιφάνεια μόνο τού "τραπεζαρία- κρεβάτι" ακόμα και με λιχουδιές και ας είμαι σε κοντινή απόσταση μοιάζει πολύ ανασφαλείς και θα κάνει τα πάντα για να έρθει σε εμένα,
Και εννοείται ότι αν πάω σε άλλο δωμάτιο χωρίς αυτόν ξεσηκώνει τόν κόσμο.
Εμένα μου αρέσει που έχουμε δεθεί τόσο
Άλλα λέω μήπως κάνω κάποια λάθη στον χαρακτήρα του πουλιού.
 
Σκέφτομαι μήπως του κάνω κακό,
Γιατί είμαι και εγώ κολλημένος μαζί τού
Και έτσι δεν τόν αφήνω και εγώ να ανεξαρτητοποιηθεί κάπως και αυτός.
Και επίσης παρατηρώ ότι με τον κάθε καινούριο θόρυβο "και ας μην έχει ένταση"
Τρομάζει
 
Και επίσης παρατηρώ ότι με τον κάθε καινούριο θόρυβο "και ας μην έχει ένταση"
Γενικά μπορεί να βλέπεις πολεμικές ταινίες στη διαπασών και να κοιμάται, και αν πέσει μια οδοντογλυφίδα στο πάτωμα να τρομάξει.
Κι ο δικός μου έτσι κάνει με οποιοδήποτε νέο θόρυβο. Νομίζω είναι φυσιολογικό.
 
@Νίκος 83

Τις ωρες απουσιας σου λογω εργασιας?
καλοκαιρινες και γενικοτερα διακοπες που θα λειπεις επι μερες απο το σπιτι?
εκτακτες απουσιες λογω πιθανον δουλειας?
υπαρχουν αλλα μελη που τον φροντιζουν και θα μπορουσαν να τον βοηθησουν να "διαχειριστει" την προσκοληση επανω σου?
οταν θα περασει στο σταδιο που η συμπεριφορα του θα γινει hormonal?
Και εννοείται ότι αν πάω σε άλλο δωμάτιο χωρίς αυτόν ξεσηκώνει τόν κόσμο
μοιάζει πολύ ανασφαλείς
Να ρωτησω αν και στις δυο συμπεριφορες του αυτες επιστρεφεις κοντα του γρηγορα ? θα μπορουσε να πει κανεις οτι το λες και χειριστικη συμπεριφορα εκ μερους του και προβολη στο pet "ανθρωπινων" συμπεριφορων.
αν σε ακολουθει παντου η ισως και τον παρακινεις να ειναι παντοτε μαζι σου μπορει αθελα σου να εκτεθει σε κινδυνο μεσα στο σπιτι ή και να βρεθει κατα λαθος εκτος.
 
Για αυτό ρωτάω αν πράττω και εγώ σωστά με τη δική μου αντιμετώπιση...
Γιατί και εγώ δεν τών αφήνω μόνο του τις ώρες που είμαι σπίτι
Και πάντα επιστεφω αμέσως όταν φωνάξει η των δω ανησυχώ.
Με ανησυχεί το αν χρειαστεί να των αφησω κάποιες μέρες σε φιλικό πρόσωπο πώς θα είναι γιατί μένω μόνος μου σπίτι.
[automerge]1685033635[/automerge]
@Liapt αν γίνει ποτέ αυτό γιατί ένα budgie και όχι ένα τις ίδια φίλης?
 
@Νίκος 83
Είναι εύλογο να σας απασχολεί αυτό. Η στάση σας τώρα θα καθορίσει αρκετά την αυτοπεποίθηση του στο μέλλον και την σχέση μεταξύ σας.
Με τους παπαγάλους (και ειδικά οταν εχουν ταΐστεί με κρέμα κ δεν διαχωρίζουν ουσιαστικά τον εαυτό τους από τους ανθρώπους) χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί ώστε ναι μεν να έχουμε καλή σχεση και να μην νιώθουν μόνοι αλλά και να μην παρεξηγήσουν την σχέση μας ως συντρόφου-ζευγαριού κάτι που καταλήγει εξαιρετικά αγχωτικό και επώδυνο για όλους αλλα ειδικά για το πτηνό.
Ενώ η υπερβολική λατρεία τους μπορεί να είναι "χαριτωμένη" ή κολακευτική, πρέπει να ενθαρρύνουμε την σχέση του και με άλλους εκτός από εμάς και κυρίως την αυτοπεποίθηση του και την δυνατότητα του να απασχολείται μόνο του.
Πρέπει να μάθει σταδιακά ότι μπορεί να διασκεδάζει μόνο του και να μην νιώθει ανασφάλεια και πανικό οταν δεν ειναι μαζί σας. Αυτό ειναι εξαιρετικά σημαντικό, αλλιώς το άγχος και η "απόρριψη" που θα νιώθει οταν λείπουμε μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικές ή αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και κατάθλιψη (στην φύση το ζευγάρι είναι σχεδόν 24/24 ώρες μαζί, οτότε αν μας θεωρήσει ζευγάρι θα υποφέρει οταν λείπουμε).
Γι'αυτό δεν χαϊδεύουμε ποτέ εκτός κεφαλιού-λαιμού (το υπόλοιπο είναι ερωτογενής ζώνη) και δεν δίνουμε ζεστή μαλακή τροφή (εκτός αν ειναι μωρό φυσικά) ή φιλιά στο στόμα. Επιπλέον το ενθαρρύνουμε να παίζει ή να μιλάμε και να κάνουμε παρέα χωρίς να είναι πάνω μας. Σε αυτό μπορεί να μας βοηθήσει η μουσική και κυρίως η εκπαιδευση (positive reinforcement target training στο έλα, μείνε πιάσε κλπ) ώστε να νιώθει κοινωνική επιβράβευση χωρίς σωματική επαφή. Επίσης τους δείχνουμε με ενθουσιασμό πόσο ωραία είναι τα παιχνίδια "παίζοντας" οι ίδιοι (κυρίως foraging και shredding toys προτείνω) όπως θα κάναμε με ένα παιδί, για να μάθει να παίζει. Θέλει αρκετή υπομονή και επιμονή μέχρι να περάσου την εφηβεία, αλλά τα αποτελέσματα είναι πρακτικά μόνιμα.

Και εμένα η Σίτρους ήταν ανασφαλής στην αρχή, σταδιακά κατάφερα να μένει σε κλαδί χωρίς να πετάει κατευθείαν πάνω μου ή να βγαίνω απ το δωμάτιο χωρίς να ουρλιάζει. Της μίλαγα, και την επιβράβευα σταδιακά οσο περισσότερο άντεχε να απομακρυνθώ ή αν δεν φώναζε για λίγα δευτερόλεπτα γυρνούσα ή μετά απλά της μίλαγα κλπ. Όταν δεν τα κατάφερνε απλά γυρνουσαμε στην αρχή. Λίγες φορές κάθε μέρα. Τώρα είναι ενα αυτόνομο πουλάκι που ναι μεν μου έχει αδυναμία, αλλά δεν τρελαίνεται κιόλας αν δεν με βλέπει. Θέλει παρέα, αλλά χαζεύει και μόνη της άνετα.
[automerge]1685041371[/automerge]
Χαχα συγνώμη για το σεντόνι😅
 
Ολα αυτα που πολυ σωστα ανεφερε η @myr και εχουν αναφερθει και πολλες φορες απο αλλα μελη με εμπειρια αλλα και γνωσεις αναφερονται και στα links που παρεθεσα. Τι εννοω.
Οτι
με σωστο search στα posts εδω και ειδικα στο τμημα του forum που εχει να κανει με τους παπαγαλους ειναι παρα πολλα αυτα που θα μαθει

με σωστη ερευνα πριν αγορασει ενα ειδος (και δεν εννοω social media ) τις αναγκες του τις σωστες συνθηκες διαβιωσης κλουβι παιχνιδια διατροφη κλπ
και λιγο ψαξιμο παραπανω στο web μπορει να εχει μια σφαιρικη αποψη

TL/DR
Διαβασμα και μελετη αρθρων ή και βιβλιων. Η γνωση που ερχεται απο προσωπικη προσπαθεια/μελετη/διαβασμα/ψαξιμο μας εντυπωνεται ευκολοτερα κατα την προσωπικη μου γνωμη.
 
@myr Σεντόνι! Άλλα απόλυτα διαφωτιστικό
Με καλυψες σε όλα! Ακόμα και σε πράγματά και ανασφάλειες που είχα στην σκέψη μου και δεν ρώτησα.
Το πήγαινα αρκετά λάθος και θα διορθώσω τα λάθη που έκανα.
Θέλω να είναι το φιλαράκι μου η παρέα μου και να μη με βλέπει σαν το Ταίρι τού.
Σε ευχαριστώ πολύ!
 
@Νίκος 83 Εννοείται μπορείς της ίδιας φυλής!!! Όταν και αν αποφασίσεις να του πάρεις παρέα, ψάξε το καλά. Το budgie σου το είπα ως παράδειγμα.
Εμένα γνωστή μου εδώ και 2 χρόνια έχει σε ξεχωριστά κλουβιά, αλλά στον ίδιο χώρο καναρίνια, budgie αρσενικό, και conure θηλυκιά και πότε δεν είχε κάποιο πρόβλημα. Αντιθέτως επικοινωνούν μεταξύ τους και τα βλέπεις χαρούμενα!
 
Το καλύτερο είναι να είναι παρέα ίδιου είδους. Είναι σημαντικό να έχουν παρέα όταν λείπουμε, αν και δεν αναιρεί την ανάγκη εκπαίδευσης σε αυτή την φάση, απλά βοηθάει πολύ στην κοινωνικοποίηση.
Αλλιώς με διαφορετικά είδη θέλει άλλο κλουβί και όταν είναι ελεύθερα μπορεί να υπάρχουν θέματα ασφαλείας όταν υπάρχει διαφορά μεγέθους ή καποιο είναι επιθετικό.
 
Back
Top