Για να είμαστε ακριβείς η διεθνής κτηνιατρική βιβλιογραφία συστήνει ιβερμεκτίνη (τις σταγόνες) σε διάφορα σχήματα χορήγησης και όχι αλοιφές που ηταν η "παραδοσιακή" αντιμετώπιση. Οπότε στην προκειμένη ηταν εύστοχη περιέργως η προταση του πετσοπά, απλα η εμπορική ένδειξη του φαρμακου ειναι τα αναπνευστικά ακάρεα, αλλά σκοτώνει ολα τα αρθροποδα (ψείρες, ακάρεα, έντομα). Απλά ειναι φάρμακο που θέλει προσοχή.
Στην Ελλάδα ίσως επειδη τα σκευάσματα που κυκλοφορούν εχουν υψηλή περιεκτικότητα (για μπατζι πχ η συνιστώμενη δοσολογία ιβερμεκτινης ειναι 1 σταγόνα από 10φορες αραιοτερο διάλυμα από το acaricine) που μπορεί να αποβεί μοιραία αν πεσουν παραπανω σταγόνες (σε ωδικά κυρίως που ειναι ιδιαιτερα ευαίσθητα, οι παπαγάλοι αντέχουν αρκετά μεγάλες δόσεις) να μην εχει διαδοθεί ακομη η χρήση σταγονών.
Εγώ θα πρότεινα να μιλήσετε με ειδικό κτηνίατρο που είναι το σωστότερο.
Πάντως η αλοιφές είναι σχετικά αποτελεσματικές, βελτιωνουν αμεσα την εμφάνιση αλλά φεν αντιμετωπίζουν εστίες ακαρεων που βρίσκονται εκτός της περιοχής που αλοιφουμε, κατω από φτέρωμα, στην αμαρα κτλ, οποτε σε λιγο καιρό επανεμφανίζονται. Με την ιβερμεκτίνη αργεί να φανεί το αποτέλεσμα αλλά θεραπεύεται πλήρως και είναι και λιγότερο στρεσογόνος η διαδικασία αφού δεν απαιτεί συχνό χειρισμό.
Εμείς καναμε θεραπεία με αραιωμένο μίγμα, μια σταγόνα/βδομάδα για 6 βδομάδες, μετα ενα μήνα κενό και 1 επανάληψη αλλη 1 φορά (η διάρκεια εξαρτάται από την ένταση της προσβολής) και ουσιαστικά σε 2-3 μηνες καθαρισε εντελώς οπτικά, που έφυγε ολο το παλιό "νυχι" από το ράμφος (η ζημιά γίνεται εκει που βγαίνει η νεα στρώση κερατίνης, οπότε οταν αρχίσει το καινούριο να βγαίνει λείο εχει θεραπευτεί, απλα θα βλεπουμε το αλλοιωμενο παλιό μεχρι να αντικατασταθεί πλήρως).
Περισσότερες πληροφορίες και βιβλιογραφία ειχα γράψει εδώ:
https://community.petbirds.gr/threads/Εκτίμηση-κατάστασης-διασωσμένου-budgie-ακάρεα-ηλικία-κ-ά.38176/