Γενικά Αγορά νέων πουλιών

Πριν την αγορά νέων πουλιών χρειάζεται λίγη προσοχή, κοινή λογική και μερικές απλές συμβουλές που θα σας σώσουν από προβλήματα, στεναχώριες και έξοδα.

Πριν την αγορά των πουλιών​

Είτε πρόκειται για πτηνά συντροφιάς, είτε για πτηνά εκτροφής, τα λάθη που γίνονται κατά την αγορά τους κοστίζουν ακριβά, όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και συναισθηματικό επίπεδο. Γι' αυτό λοιπόν, θα δώσουμε σε αυτό το άρθρο μερικές βασικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθείτε κατά την αγορά των πουλιών, προκειμένου να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον.

Μην κάνετε παρορμητικές αγορές. Δεν θα αγοράσετε ένα αντικείμενο αλλά ένα ζωντανό, το οποίο θα μπει στη ζωή, στην καθημερινότητά σας. Σεβαστείτε τη ζωή σας και τη ζωή του πουλιού.

Μην εντυπωσιάζεστε από πουλιά που βλέπετε σε φωτογραφίες, βίντεο ή ζώντα σε φίλους, γνωστούς ή καταστήματα. Αφού αποφασίσατε να αγοράσετε ένα πουλί συντροφιάς, ενημερωθείτε λεπτομερώς γι αυτά και συγκεκριμένα:
  • Τι είδους φροντίδα χρειάζεται
  • Πόσο θορυβώδες είναι
  • Τι είδους φωνής κάνει
  • Πόσο καιρό ζει
  • Τι τρώει
  • Πόσο ανεξάρτητο ή εξαρτημένο από εσάς θα είναι
  • Πόσο επιθετικό είναι
  • Αν χρειάζεται τη συντροφιά άλλου πουλιού/ων ή ζει μόνο του
Μπορείτε να ενημερωθείτε γι αυτά τα βασικά αλλά και άλλα περισσότερο εξιδανικευμένα θέματα μέσα από τα άρθρα μας αλλά και τις συζητήσεις μας στο φόρουμ.

Προετοιμασία για την άφιξη​

Αφού αποφασίσατε λοιπόν για το είδος του πτηνού που σας ενδιαφέρει, πρέπει να ασχοληθείτε με την προετοιμασία του χώρου που θα το φιλοξενήσει.

Το πρώτο κατοικίδιο πτηνό σας​

Εάν αυτή είναι η πρώτη σας φορά που θα αναλάβετε τη φροντίδα ενός κατοικίδιου πτηνού ή ακόμη και τη φροντίδα ενός συγκεκριμένου είδους, ενημερωθείτε από πριν για κατάλληλο κλουβί και τον εξοπλισμό του πριν την αγορά του πουλιού, ώστε να γνωρίζετε ακριβώς τι θέλετε τη στιγμή της αγοράς.

Ο χώρος του σπιτιού που θα τοποθετήσετε το κλουβί είναι πολύ σημαντικός για την υγεία και τη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης του πουλιού. Η κουζίνα, το μπάνιο, το καθιστικό που διατηρείτε τα φώτα αναμμένα μέχρι αργά ή που καπνίζετε, είναι ακατάλληλοι χώροι για τη φιλοξενία πτηνών.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο μας που θα σας βοηθήσει στην επιλογή κατάλληλου χώρου για την τοποθέτηση του κλουβιού.

Ένα ακόμη κατοικίδιο πτηνό​

Έχετε ήδη κάποιο πτηνό/α στο σπίτι και αποφασίσατε να αγοράσετε ένα ή περισσότερα ακόμη; Σε αυτή την περίπτωση, το πρώτο σας μέλημα πρέπει να είναι η εφαρμογή της καραντίνας στα νέα πουλιά θα που μοιραστούν το χώρο σας.

Πέρα από την αναφορά ότι η καραντίνα είναι απαραίτητη σε αυτήν την περίπτωση, σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο η καραντίνα των πτηνών που θα σας βοηθήσει να την εφαρμόσετε σωστά.

Από που να αγοράσετε τα νέα σας πουλιά​

Η αγορά των πουλιών μπορεί να γίνει από ένα κατάστημα πώλησης κατοικίδιων (Pet Shop) ή από εκτροφέα. Εφόσον έχετε αποφασίσει λοιπόν τι ακριβώς θέλετε να αγοράσετε, πρέπει να επισκεφθείτε το κατάστημα ή το εκτροφείο για να επιλέξετε το πουλί που σας ενδιαφέρει.

Οι αγορές από απόσταση, όταν μιλάμε για πουλιά ή ζώα, δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αγοράς. Σας προτείνουμε να τις αποφύγετε, όσον δελεαστικές και αν ακούγονται κάποιες προτάσεις.

Χρησιμοποιήστε αξιόπιστες πηγές για να μάθετε που μπορείτε να βρείτε ποιοτικά καταστήματα ή εκτροφείς. Να κάνετε την αγορά σας μόνο από καταστήματα ή εκτροφείς που εφαρμόζουν σωστή διαχείριση στα πουλιά τους και έχουν κατά συνέπεια υγιή πουλιά για πώληση.

Επισκεφτείτε τον πωλητή και ελέγξτε τους χώρους πώλησης ή εκτροφής. Προσέξτε την καθαριότητα του χώρου, των κλουβιών των πουλιών και γενικά τις συνθήκες λειτουργίας και διαβίωσης των πτηνών.

Μόλις αποφασίσετε από που θα κάνετε την αγορά σας, παρατηρήστε για λίγο χρόνο τα πουλιά από σχετική απόσταση. Δώστε προσοχή στη συμπεριφορά και τις ενδείξεις καλής υγείας των πουλιών. Εντοπίστε αυτά που φαίνονται ενεργητικά και δραστήρια.

Προσέξτε τα χαρακτηριστικά των πουλιών και σιγουρευτείτε ότι είναι ακριβώς αυτά που σας ενδιαφέρουν. Μην κάνετε "εκπτώσεις" σε αυτό το θέμα. Εάν δεν μπορείτε να αντέξετε για 20 λεπτά τον ήχο που κάνει ή το επίπεδο της δραστηριότητάς του, τότε σίγουρα δεν θα μπορέσετε να το αντέξετε στο σπίτι σας για πάντα.

Επιλογή και αγορά του πουλιού​

Αφού εντοπίσετε το πουλί που σας ενδιαφέρει, ζητήστε να απομονωθεί από τα υπόλοιπα και παρατηρήσετε το πολύ προσεκτικά για αρκετή ώρα. Τα παρακάτω θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν είναι υγιές και σε καλή φυσική κατάσταση.
  • Κανονική υγιής στάση κυρίως κατακόρυφη, ουρά σε μικρή γωνία ή σε ευθεία με την πλάτη. Αποφύγετε καμπουριασμένα πουλιά με ουρά που δείχνεται κατ’ ευθείαν προς τα κάτω ή σχηματίζει μεγάλη γωνία με την πλάτη.
  • Μάτια λαμπερά, στρογγυλά, φωτεινά, σε εγρήγορση και όχι απλανή θαμπά, με βλέννες ή υγρά με βρεγμένα τα γύρω πούπουλα.
  • Φτέρωμα με λαμπερό χρώμα, λείο και απαλό, χωρίς να δείχνει πεσμένο. Ώμοι με καθαρά φτερά. Η περιοχή γύρω από την αμάρα πρέπει επίσης να έχει καθαρά φτερά χωρίς απομεινάρια ακαθαρσιών. Να αποφεύγονται πουλιά με αδρή ή ανακατεμένο, πεσμένο φτέρωμα ή με περιοχές που φαίνεται το δέρμα και λερωμένους ωμούς.
  • Τα ρουθούνια πρέπει να είναι καθαρά με φυσιολογικό μέγεθος και σχήμα αντιπροσωπευτικά του είδους στο οποίο ανήκει το πουλί. Να αποφεύγονται τα πουλιά με λερωμένα ρουθούνια, υγρά, κόκκινα και σε αποκλίνον μέγεθος και σχήμα από αυτό που χαρακτηρίζει το είδος.
  • Ήρεμες θωρακικές αναπνευστικές κινήσεις (σε ηρεμία) με ομαλό ρυθμό. Αναπνοή με το ράμφος κλειστό, χωρίς θορύβους. Βαθιές και έντονες θωρακικές κινήσεις σε κάθε αναπνοή, έντονες κοιλιακές κινήσεις κατά την αναπνοή, αναπνοή με ανοικτό στόμα, σφυρίγματα, κροταλίσματα, γουργουρίσματα, είναι μη φυσιολογικές ενδείξεις.
  • Αδυνατισμένη καρίνα ή αντιθέτως μεγάλα αποθέματα λίπους στο στήθος καθώς επίσης και άκαμπτοι μύες εκατέρωθεν της καρίνας, είναι σημάδια που πρέπει να αποφεύγουμε, όπως και τα αποθέματα λίπους κατά μήκος του πρόλοβου και εκατέρωθεν της κοιλιάς και των πλευρών.
Μην ξεχάσετε να ζητήστε και να πάρετε μαζί σας στο σπίτι αρκετή από την τροφή που έτρωγε το πουλί ως εκείνη τη τη στιγμή. Το νέο σας πουλί θα βιώσει το στρες πολλών αλλαγών και δεν είναι απαραίτητο να προσθέσετε και αυτό της αλλαγής διατροφής, τουλάχιστον έως ότου εξοικειωθεί με το περιβάλλον του. Μετά από κάποιες μέρες, μπορείτε να αρχίσετε σταδιακά τη διαδικασία αλλαγής της διατροφής, εφ όσον το επιθυμείτε.

Μην αγοράζετε πουλιά από λύπηση​

Ορισμένοι αγοραστές επιλέγουν ένα εμφανώς ασθενικό ή παραμελημένο πουλί επειδή το λυπούνται. Όσο και αν ακούγεται κάπως σκληρό, προτείνουμε να μην αγοράζετε αυτά τα πουλιά διότι αυτός είναι ένας από λόγους που συντελούν στη διαιώνιση του προβλήματος. Μπορεί, αν και δύσκολα, να σώσετε ένα πουλί αλλά με τα χρήματά σας βοηθάτε να βρεθούν στη θέση του περισσότερο πουλιά στο μέλλον.

Ειδικά στην περίπτωση που έχετε και άλλα πουλιά, σκεφτείτε ότι ένα ασθενικό ή παραμελημένο πουλί είναι πιθανότερο να είναι φορέας μολυσματικών ασθενειών, από ένα εμφανώς υγιές και είναι πιθανότερο να μεταφέρει ασθένειες στα υπόλοιπα, εάν η καρατίνα εφαρμοστεί πλημμελώς.

Επομένως, όχι μόνο είναι καλύτερο να μην αγοράζετε αυτά τα πουλιά, αλλά να μην αγοράζετε τίποτα από καταστήματα που τα έχουν καταντήσει και τα πουλούν σε αυτήν την κατάσταση.

Εδώ μπορείτε να δείτε τις απόψεις των υπολοίπων μελών μας ή να καταθέσετε την δική σας σχετικά με το θέμα. Αγορά πουλιών από λύπηση.

Στο σπίτι με το νέο σας απόκτημα​

Ελαχιστοποιείστε κατά το δυνατόν καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν στρες.

Εάν το πουλί είναι ανήσυχο ή μη εξοικειωμένο με παιδιά ή κατοικίδια ζώα, προσπαθήστε να περιορίσετε την επαφή μαζί τους για την πρώτη εβδομάδα και έπειτα να το εισάγεται βαθμιαία στο νέο του περιβάλλον.

Εάν το νέο πουλί νιώθει άνετα με τη συντροφιά σας, αφιερώστε του άφθονο χρόνο. Αν όμως είναι ανήσυχο και με σας, τον φροντιστή του, να έρχεστε σε επαφή μαζί του μόνο για τα απαραίτητα, για όσο χρόνο χρειαστεί να εξοικειωθεί μαζί σας.

Αν έχετε άλλα πουλιά, να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά από την επαφή σας με το νέο πουλί ή μετά από τον καθορισμό του κλουβιού. Αυτό θα πρέπει να γίνεται καθ' όλη τη διάρκεια της καραντίνας (ιδανικά, 30 ημέρες).

Η σύνεση και οι κατάλληλες προφυλάξεις εξαλείφουν τα περισσότερα από τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν με την εισαγωγή των νέων πουλιών σε ένα υπάρχον σύνολο.

Να χαίρεστε το νέο σας σύντροφο!

Σχετικό περιεχόμενο​

Αγορά καναρινιού χωρίς προβλήματα ή άγχος
Αγορά καρδερίνας, ζευγαριών ή μεμονωμένων πουλιών
Τι θα πρέπει να προσέξουμε για να αγοράσουμε ένα υγιές πτηνό
 
Back
Top