Ασθένειες Ακάρεα αναπνευστικού και πρόβλημα στο μάτι σε αρσενικό καναρίνι

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Fanouris
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Fanouris

PB New Member
Εγγραφή
1 Μαϊ 2022
Μηνύματα
3
Πόλη
Ηράκλειο Κρήτης
Καλησπέρα. Ένα αρσενικό καναρίνι μου ( περίπου 1,5-2 χρόνων) το βράδυ της Πέμπτης εμφάνισε περίεργη συμπεριφορά και ήταν ακίνητος και έκανε μπρος-πίσω το κεφάλι του. Στην αρχή νόμιζα ότι είναι νευρολογικό. Την επόμενη ημέρα εφόσον είδα ότι είναι ακόμα στην ίδια κατάσταση αλλά ακίνητος τον έβαλα σε ένα μικρό κλουβί και τον πήγε η μητέρα μου στον πτηνίατρο. Ο ίδιος μας είπε ότι έχει ακάρεα αναπνευστικού συστήματος και ότι είναι σε δύσκολη κατάσταση. Του χορήγησε μια αντιβίωση, του έκανε κορτιζόνη και μια ένεση ( ο πτηνίατρος μας έδωσε μια αντιβίωση να του δίνουμε ανά μερα για περίπου 10 μέρες).Την Παρασκευή κοιμόταν όλη μέρα και δεν είχε καθόλου όρεξη. Όσες φορές τον σηκώσαμε για να τον ταϊσουμε και να του δώσουμε νερό, δεν έφαγε πολύ ούτε ήπιε πολύ νερό. Μισή σύριγγα από λιωμένη τροφή και λίγο νεράκι ( να σημειώσω ότι την Παρασκευή το πρωί που τον βάλαμε σε μια κούτα με θερμοφόρα και τον σκεπάσαμε με μια πετσέτα κουνούσε το κεφάλι του ανά δευτερόλεπτα σαν να ζοριζόταν να αναπνεύσει κάτι που μέχρι το βράδυ της ίδιας μέρας το είχε σταματήσει). Το πρωί του Σαββάτου άρχισε να είναι λίγο πιο δραστήριος ξυπνούσε, σηκωνόταν, ανέβηκε στην άκρια της κούτας 2-3 φορές και τον ξανά βάζαμε μέσα. Παρά την βελτίωση που φαίνεται να έχει παρουσιάσει η κατάσταση του, από χθες έχω παρατηρήσει κάτι περίεργο στο μάτι του. Το αριστερό του μάτι είναι κλειστό και έχει λίγο υγρό. Σε τι μπορεί να οφείλεται αυτό; Τι μπορώ να κάνω εγώ από το σπίτι μου μέχρι να το ξανά πάω στον πτηνίατρο για να δεί το μάτι του; Επίσης κάτι άλλο: Αγχώνομαι λίγο στο γεγονός ότι δεν τρώει πολύ και δεν πίνει νεράκι. Εχθές έφαγε λίγο παραπάνω το απόγευμα που τον ταϊσαμε και ηπιε παραπάνω νερό σε σύγκριση με την Παρασκευή. Να του αφήσω τροφή συσκευασμένη στην κούτα για να πάει μόνο του να φάει και να μην το ταλαιπωρω κάθε φορά; Τι να κάνω έχω αγχωθει πολύ είναι πρώτη φορά που μου συμβαίνει κάτι τέτοιο. ( Υ.Γ σήμερα κάνει από το πρωί έναν περίεργο ήχο από το στόμα του σαν σπάσιμο καρπών χωρίς να έχει τροφή όμως. Διάβασα στο ίντερνετ ότι είναι σύμπτωμα αυτής της λοίμωξης που έχει)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Αρχικά μπράβο που ενδιαφέρεσαι για το πουλακι και το ψάχνεις και προσπαθείς.

Επισης το ότι το πήγατε σε ζεστό μέρος είναι το πιο σωστό που έγινε.

Τώρα για όλα τα υπόλοιπα. Δεν ξέρω τι ακριβώς πρέπει να πω.

Πτηνιατρος διέγνωσε ακάρεα κι έδωσε αντιβίωση. Δεν αναφέρω καν την κορτιζόνη και την ένεση φάντασμα.

Το καλό σενάριο είναι η αντιβίωση που παίρνει να αντιμετωπίζει (έστω και κατά λάθος) το πραγματικό αίτιο.

Τώρα βέβαια αν δεν τρώει κι αν δεν πίνει μόνο του ειναι δύσκολα τα πράγματα.

Κοιλιά καθαρή έχει; Οι κουτσουλιές του πως είναι;
 
Σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σου! Εάν κατάλαβα καλά θεωρείς ότι ήταν λίγο υπερβολικός ο πτηνίατρος που έδωσε τόσα στο καναρίνι; Όσον αφορά αυτό που λες ναι δεν πίνει νερό μόνος του του δίνουμε εμείς, τροφή δεν του έχουμε βάλει τον ταϊζουμε εμείς(Αν κατάλαβα καλά ο γιατρός μας το είπε να τον ταϊζουμε εμείς μέχρι να γίνει καλά). Να του δώσω λίγη συσκευασμένη τροφή μπας και πάει να φάει μόνος του ή όχι; Η κοιλιά του είναι μια χαρά οι κουτσουλιές του είναι έτσι:16513963209315658862169644066359.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Για το γιατρό δεν έχει να κάνει με το τι θεωρώ εγώ. Στα ακάρεα δε δίνουμε αντιβίωση. Αυτό είναι de facto, όχι δική μου άποψη.
Απλά επειδή μάλλον δεν έχει ακάρεα μπορεί η αντιβίωση να πιάσει τίποτα.

Το πουλάκι έχει κλειστά μάτια, είναι φουσκωμένο και κοιμαται ή απλά κάθεται ακίνητο;
Προφανώς και πρέπει να έχει διαθέσιμους σπόρους να μπορεί να φάει αν θέλει και βάλε του και αυγοτροφη αν έχεις.
Μόνο αν δεν πίνει και δεν τρώει μόνο του, τότε του δίνουμε εμείς. Αλλά να τα έχει πάντα διαθέσιμα.

Αντιβίωση ποια παιρνει;

Τώρα όπως καταλαβαίνεις κι εμείς πηγαίνουμε λίγο στα τυφλα. Βάλε αν μπορείς καμία φώτο του πουλιού να δούμε πως είναι και αν μπορείς και την κοιλιά του.
 
Αντιβίωση χρησιμοποιεί την Zithromax (0,02 ml μέρα παρά μέρα για 10 μέρες) Το πουλάκι είναι λίγο δραστήριο στριφογυρνάει και είναι φουσκωμένο στέλνω τώρα φωτογραφίες.16513979307636732936964046640815.jpg
[automerge]1651398358[/automerge]
16513982866235149034077004027833.jpgαυτό είναι το αριστερό του μάτι που δεν βλέπει. Είναι ξύπνιος απλά το αριστερό μάτι είναι κλειστό. Δεν μπορώ να βγάλω άλλες φωτογραφίες. Του έχω βάλει νερό εδώ και μέρες και τώρα πρίν λίγο του έβαλα και τροφή αλλά δεν τρώει
 
Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Βάλε του ένα μπολάκι με νερό να έχει να πίνει και ένα με τροφή και αυγοτροφη.
Τάιζε το μόνο αν δεν τρώει και δεν πίνει μόνο του.

Τώρα για την αντιβίωση κτλ αν έχει καμιά λοίμωξη αναπνευστικου από μικρόβιο παίζει να την πιάσει.
Αν δεν είναι μικρόβιο ή εάν έχει θέμα με το γεσ (κοιλιά δεν είδαμε) λίγο χλωμό.

Τώρα δεν έχει νόημα να κάτσω να λέω τι θα έδινα εγώ κτλ μιας κι εγω στα τύφλα θα το έλεγα.
Εύχομαι να είναι σωστή η δοσολογία του φαρμάκου για πουλιά (δεν έχω υπόψιν κάτι) και να έχει και κάτι που είναι στο φάσμα της.
 
Όταν ο Θεμιστοκλής (το πρώτο μου καναρινι) ήταν άρρωστος η Δουκάκη εκτός από τα φάρμακα που μου είχε συστήσει, είχε πει να του δίνω κ κάποια ml τροφή για νεοσσούς για να πάρει βάρος. Το ξέρω ότι δεν είναι το βάρος του το θέμα τώρα, αλλά μήπως για να δυναμώσει θα βοηθούσε εκτός από αυγοτροφή; Με την σύμφωνη γνώμη του πτηνιάτρου φυσικά.
[automerge]1651410468[/automerge]
Περαστικά του. Ελπίζω να το ξεπεράσει.
 
Πήγαινέ το σε κάποιον άλλο πτηνίατρο. Κρίμα να χάσεις το πουλάκι σου. Επίσης να τον ταΐζεις με κρέμα , όπως είπε και η @MARY58 . Μπορείς να διαλύσεις ΛΙΓΗ ζάχαρη σε νερό και να του το δώσεις με σύριγγα . (Δεν ξέρω αν η ζάχαρη κάνει κακό όπως και στους παπαγάλους.)
 
Back
Top