Ασθένειες Πρόβλημα με αρσενικό καναρίνι

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης pns
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
@Elli Μιλήσαμε με το γιατρό Παρασκευή και Δευτέρα. Εκείνες τις ημέρες το καναρίνι κελαηδουσε. Τη Δευτέρα μου είπε μέχρι πότε να δώσω την αντιβιωση αλλά δεν μου είπε να πάω να το δει πάλι. Βέβαια όταν είχα πάει πριν 10 μέρες περίπου, μού είχε πει ότι θα πήγαινα πάλι να το δει αλλά στο τηλέφωνο δε μου ανέφερε κάτι τέτοιο. Όπως και να έχει, θα παρακολουθώ την κατάσταση και αν δω κάτι παράξενο θα τον ενημερώσω.
 
Καλησπέρα παιδιά. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν και πάλι. Χορηγώ Tabernil antiasmatico για δύο μέρες και έχουν αρχίσει να υποχωρούν. Το είχα ξαναχρησιμοποιήσει και της προηγούμενες εβδομάδες και είχε βοηθήσει πάρα πολύ. Επισκέφθηκα και το γιατρό σήμερα. Αφού η αντιβιωση δεν κάνει τίποτα και φάρμακα όπως το antiasmatico επιδρούν θετικά, τότε το πιο πιθανό είναι να έχει αλλοιωθεί ένα ποσοστό της αεροφόρου οδού και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταπολέμησουμε τα συμπτώματα όποτε εμφανίζονται. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα προκλήθηκε από κάποια βαριά πνευμονία. Θα σταματήσουμε την αντιβιωση και ο γιατρός μου είπε να δίνω φάρμακο όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα για να βοηθάω το καναρινακι μου. Σε ερώτησή μου για το αν ακολουθώ αυτή τη μέθοδο και όσο αντέξει, μου απάντησε ότι μπορεί να αντέξει και για χρόνια έτσι.
*Αναφέρω πληροφοριακά πως έδωσα τις αντιβιωσεις vibramycin και augmentin, μήπως χρειαστούν σε κάποιον.
-Vibramycin: 1/4 χαπάκι διαλύεται σε 5mL νερό (ή ορό) και ρίχνουμε λίγη ζάχαρη για να μην είναι πολύ πικρό.
-Augmentin: θρυματίζουμε μισό χάπι των 500mg και στη συνέχεια το αναμιγνύουμε με 5mL νερό (ή ορό).
Δοσολογία και για τα δύο: μία σταγόνα πρωί και μία βράδυ (ανά 12 ώρες). Αν το πουλί είναι πολύ στρεσαρισμένο δίνουμε δύο σταγόνες μία φορά την ημέρα (ανά 24 ώρες).
 
@pns Δηλαδη αν καταλαβα καλα θα του δινεις την αγωγη θα γινεται καλα π.χ για 2 βδομαδες,και μετα αν εμφανιζονται παλι τα συμπτωματα παλι να ξεκινας την αγωγη; 😔
 
  • Like
Αντιδράσεις: jk1980
@Elli κάπως έτσι δυστυχώς. Θα ψάξω μήπως βρω κάποιο φάρμακο ώστε να το δίνω προληπτικά για κάποιες μέρες/ μήνα.
 
Σήμερα διάβασα όλο το ιστορικό για το καναρινάκι σου και πραγματικά, λυπάμαι πολύ για την ταλαιπωρία που τραβάει το πουλάκι και σε συγχαίρω για τις προσπάθειες που κάνεις για να βελτιώσεις την υγεία του!

πριν από χρόνια, σε εποχές που ήμουν καπνίστρια, ένα καναρινάκι που είχα παρουσίασε άσμα με παρόμοια συμπτώματα με τα δικά σου, αλλά ο γιατρός τότε μου το είχε ξεκόψει: το πουλάκι έχει άσμα. τα πνευμόνια του έχουν επιβαρυνθεί και δύσκολα θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει αυτό. μου είχε αποκλείσει οποιαδήποτε θεραπεία, λέγοντας μου ότι οποιοδήποτε φάρμακο, μόνο θα επιβάρυνε τον οργανισμό του χωρίς να μπορεί να προσφέρει κάτι. Είχε συστήσει καθαρό περιβάλλον, χωρίς υδρατμούς, χωρίς σκόνες και φυσικά χωρίς τσιγάρο...
Το καναρινάκι εκείνο έζησε 8 μήνες ακόμη και τον Αύγουστο δεν άντεξε άλλο...

Εκείνο που θέλω να πω είναι: μήπως υπάρχει κάποιος επιβαρυντικός παράγοντας στην ατμόσφαιρα (οπότε αυτή θα είναι μια χρήσιμη πληροφορία για εσένα στο μέλλον) ?
ή... μήπως το είχε σε κάποιο σημείο με ρεύμα (οπότε η πιθανότητα πνευμονίας είναι κάτι που μπορείς να επιβεβαιώσεις με κάποιο τρόπο)? = σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αλλάξεις και θέση στο κλουβάκι του...
- Αλήθεια: δεν σου έδωσε καμία διατροφική οδηγία; Το πουλάκι θα μπει σε πτερόροια (αν δεν έχετε ξεκινήσει ήδη) και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα θεματάκια που έχει, μήπως θέλει κάτι περισσότερο από τα συνηθισμένα, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει;
τέλος, προβληματίζομαι κι εγώ σχετικά με το γιατρό... το να πηγαίνουν και να έρχονται τα συμπτώματα και να κάνετε θεραπεία για ακάρεα, ενώ υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναπνευστικού προβλήματος... επιβαρύνθηκε το πουλάκι με κάποιες θεραπείες και ίσως να καθυστέρησε η αποτελεσματική θεραπεία οδηγώντας σε χρόνιο νόσημα... Ίσως κι εγώ να αναζητούσα μια δεύτερη γνώμη από κάποιον άλλο γιατρό...

Υ.Γ. Σήμερα πια, έχω κόψει το τσιγάρο, οπότε ο καινούριος μου φίλος δεν βασανίζεται από δικά μου ελαττώματα

Καλή δύναμη και καλή ανάρρωση στο μικρό σου φίλο! ♥
 
@xristianc σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Γενικά το πουλάκι το έχω σε καθαρό περιβάλλον. Θέλω να πω ότι δεν είμαστε καπνιστές, ούτε το έχω σε χώρο με υδρατμους όπως μια κουζίνα για παράδειγμα. Όσον αφορά το σημείο που έχω το κλουβί, όταν βλέπω ότι ο καιρός είναι κρύος το χειμώνα δεν το βγάζω καθόλου έξω. Τις περισσότερες ώρες κατά τους χειμερινούς μήνες το έχω μέσα είτε επειδή δεν είναι καλός ο καιρός είτε επειδή δεν είναι κάποιος στο σπίτι και φοβάμαι να το αφήσω έξω καθώς το πρώτο μας καναρινι μας το είχε φάει αρπακτικό (καρακάξα). Μέσα στο σπίτι το έχω στο σαλόνι και συγκεκριμένα μπροστά στη μπαλκονόπορτα ώστε να βλέπει έξω.
Όσον αφορά τη διατροφή δεν μου είπε τίποτα. Γενικά με την πτερόρροια έχω μπερδευτεί λίγο γιατί πήγε να ξεκινήσει δύο φορές αλλά μετά σταμάτησα να βλέπω φτερά κάτω. Εδώ και 2 μέρες όμως βλέπω πάλι φτερά και νομίζω ότι τώρα θα την ξεκινήσει. Του έβαλα αυγοτροφή σήμερα και της έριξα 2 σταγόνες από ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα που είχα.
Σχετικά με τα συμπτώματα που έρχονταν και έφευγαν θα ήθελα να τονίσω ότι εμείς που βλέπουμε τα καναρίνια μας καθημερινά, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε καλύτερα πότε είναι καλά και πότε όχι. Και το λέω αυτό γιατί δεν θα ξεχάσω εκείνες τις φορές που ο γιατρός μου έλεγε ότι δεν βλέπει κάτι ενώ εγώ επέμενα ότι κάτι δεν πάει καλά. Ίσως και λόγω της επιμονής μου έχει αντέξει τόσο καιρό το πουλάκι μου. Κι εγώ πιστεύω αυτό που λέτε σχετικά με μη αποτελεσματική θεραπεία που οδήγησε σε χρόνιο πρόβλημα. Είναι η μόνη λογική εξήγηση που μπορώ να σκεφτώ.
Η λήψη δείγματος από την τραχεια και το αντιβιογραμμα έγιναν πριν έναν μήνα, τον Ιούλιο δηλαδή κατόπιν επίσκεψης σε άλλο γιατρό καθώς ο δικός μου ήταν σε άδεια. Ίσως αν πήγαινα εξ αρχής σε εκείνη τη γιατρό να είχαμε προλάβει το κακό καθώς αυτά που έκανε στο πουλάκι μου θα έπρεπε να γίνουν νωρίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι όλο αυτό ξεκίνησε το Γενάρη χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα και συνεχίστηκε το Μάρτη και τον Μάιο με πολύ πιο έντονη συμπτωματολογία. Ίσως ζητήσω και τη γνώμη εκείνης της γιατρού. Πάντως, τώρα το κακό έχει γίνει και πραγματικά στεναχωριεμαι. Θεωρώ ότι το καναρίνι μου δε θα αντέξει για πολύ καθώς τα συμπτώματα στην αρχή εμφανίζονταν μήνα πάρα μήνα ενώ τον τελευταίο μήνα δηλαδή από τα μέσα Ιουλίου και μετά δεν έχω καταφέρει να τα καταπολεμήσω αφού μόλις σταματάω το antiasmatico, τα συμπτώματα εμφανίζονται αμέσως μετά από 4-5 μέρες.
Υ.Γ. Συγχαρητήρια για τη διακοπή του καπνίσματος. Κάνετε πολύ καλό στην υγεία σας, αλλά και στους γύρω σας!
 
@pns Υπομονη και κουραγιο! Ευχομαι ολοψυχα να ξεπεραστει ολο αυτο και να μην χρειαζεται φαρμακα το καναρινακι να το δεις μια μερα να χοροπηδαει και να κελαϊδαει ολη μερα! Ολα θα πανε καλα!
 
@pns εύχομαι η προσπάθεια που κάνεις για το καναρίνι σου να έχει αίσιο τέλος.
Ίσως ζητήσω και τη γνώμη εκείνης της γιατρού.
Είναι η καλύτερη κίνηση που μπορείς να κάνεις προς το παρόν.
 
@pns , ειλικρινά ελπίζω το πουλάκι να γίνει καλά. Αυτό που ήθελα να σημειώσω ειναι ότι καλό θα ήταν όταν ο καιρός γίνει πιο υγρός και ψυχρός, να μην βγάζεις καθόλου το πουλάκι στο μπαλκόνι ακόμα κι αν η ημέρα ειναι καλη.
 
@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 19 σε ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά!
[automerge]1598341708[/automerge]
@ianos ευχαριστώ πολύ! Το σκεφτομουν αυτό σχετικά με το τι θα γίνει όταν έρθει το κρύο. Θα ακολουθήσω τη συμβουλή σου καθώς νομίζω είναι το καλύτερο που μπορώ να κάνω όταν αρχίσει να γίνεται πιο ψυχρός ο καιρός. Ήθελα να ρωτήσω κάτι, αν όλα πάνε καλά, μήπως χρειάζεται να πάρω και κάποια λάμπα ούτως ώστε να θερμαίνεται καλύτερα το κλουβί όταν έχει πολύ κρύο και ταυτόχρονα να το βλέπει και λίγο φως το πουλάκι από τη στιγμή που τον χειμώνα θα τον βγάλει όλο μέσα στο σπίτι;
 
Τελευταία επεξεργασία:
Καλησπέρα παιδιά! Κατόπιν επικοινωνίας στις αρχές της εβδομάδας με την άλλη γιατρό που έχω αναφέρει στη συζήτηση μου πρότεινε να προχωρήσουμε σε συστηματική θεραπεία με νεφελοποίηση. Αγόρασα έναν νεφελοποιητή και σήμερα το απόγευμα την επισκέφθηκα προκειμένου να μου εξηγήσει τη χρήση της συσκευής και να μου δώσει τα φάρμακα που θα χρησιμοποιήσουμε καθώς όπως μου ανέφερε πρόκειται για ενέσιμα φάρμακα που δεν μπορεί να τα βρει κανείς ελεύθερα στην αγορά. Για αρχή θα ξεκινήσουμε με δύο φάρμακα, το ένα πρωί και το άλλο απόγευμα, για δέκα λεπτά. Μετά από 5 μέρες θα μιλήσουμε για την πορεία της θεραπείας και αναλόγως θα προχωρήσουμε. Ωστόσο πέρα από αυτό και όσον αφορά το καναρινάκι μου, το θέμα είναι ότι έχει χάσει άλλα δύο γραμμάρια σε σχέση με την προηγούμενη φορά και συγκεκριμένα στα τέλη Ιουλίου που επισκέφθηκα τη συγκεκριμένη γιατρό. Πλέον ζυγίζει 15gr. Γενικά παρατηρώ μια προτίμηση προς τη μαλακή τροφή γι αυτό και η γιατρός μου είπε σε αυτό το στάδιο να έχω μόνιμα αυγοτροφή μέσα στο κλουβί. Συνεχίζουμε λοιπόν την προσπάθεια και ας ελπίσουμε η κατάσταση να βελτιωθεί!
Να είστε όλοι καλά!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Καλησπέρα! Πέρασε ένας μήνας από την τελευταία φορά που σας ενημέρωσα σχετικά με την πορεία της υγείας του μικρού μου φίλου. Μέσα σε αυτό το διάστημα, πέρα από τα συμπτώματα που έρχονται και φεύγουν με κατάλληλη θεραπεία, το καναρινάκι μου χρειάστηκε να νοσηλευτεί δύο φορές. Η πρώτη φορά ήταν πριν 2-2,5 εβδομάδες όπου λόγω έντονης δύσπνοιας η γιατρός μού είπε να το πάω να δούμε αν θα ανταποκριθεί στην αγωγή που θα του έδινε ή αν πλέον το πουλάκι είχε πάρει το δρόμο του. Νοσηλέυτηκε για 3 ημέρες εκ των οποίων η πρώτη στο οξυγόνο. Το πουλάκι μου ανταποκρίθηκε αμέσως κι έτσι μετά από 1 μέρα βγήκε από το οξυγόνο. Η γιατρός το κράτησε άλλες 2 μέρες προκειμένου να παρακολουθεί από κοντά την πορεία του. Ταυτόχρονα έγινε και παρακέντηση σε απόστημα που είχε εμφανιστεί στο αριστερό μάγουλο, λίγο κάτω από το μάτι. Έτσι, μετά από 3 μέρες το πήρα σπίτι έχοντας ξεκινήσει πλέον νέο θεραπευτικό σχήμα. Κι εκεί που όλα πήγαιναν καλά και άκουσα το καναρινάκι μου μετά από πολύ καιρό να τραγουδά δυνατά και να είναι ιδιαίτερα ευδιάθετο, σταδιακά άρχισε να εμφανίζει πάλι σημάδια δύσπνοιας. Αμέσως έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα στα αρχικά τους στάδια, πριν ακόμη επιδεινωθούν, κάνοντας χρήση νεφελοποιητή. Ωστόσο, η νεφελοποίηση δε βοήθησε αρκετά οπότε δώσαμε antiasmatico το οποίο μέχρι στιγμής είναι το μόνο που βοηθάει πιο πολύ λόγω και της αντιφλεγμονώδους δράσης του. Μέσα σε όλα αυτά, το απόστημα έκανε και πάλι την εμφάνισή του. Κι εδώ ξεκινάει η δεύτερη νοσηλεία 2 ημερών την περασμένη εβδομάδα καθώς η γιατρός μου πρότεινε να το αφήσω ώστε να αφαιρέσει το απόστημα χειρουργικά, για να να το καθαρίσει καλά και να μην εμφανιστεί πάλι. Κατά την όλη διαδικασία αφαιρέθηκε πολύ παχύρευστο πύον το οποίο είχε συσσωρευτεί στους παραρρίνιους κόλπους, η ποσότητα του οποίου ήταν τέτοια που κατά πάσα πιθανότητα είχε εξαπλωθεί και σε άλλα σημεία. Το δείγμα εστάλη για ανάλυση ώστε να δούμε αν θα απομονωθεί το ίδιο βακτήριο που είχε βρεθεί και στο δείγμα της τραχείας τον Ιούλιο ή αν έχουμε κάποια συλλοίμωξη. Παρ' όλα αυτά, η εξέταση βγήκε αρνητική και η γιατρός μου είπε ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε να κάνουμε με άσηπτη μορφή χρόνιας αναπνευστικής νόσου. Το Σάββατο πήρα το καναρινάκι μου σπίτι και κελαηδούσε με την ψυχή του. Όμως από τη Δευτέρα το μεσημέρι άρχισε να πέφτει πάλι η διάθεσή του. Ξεκινήσαμε άμεσα θεραπεία με νεφελοποιητή και ταυτόχρονα είμαστε σε επικοινωνία με τη γιατρό, όπως συμβαίνει όλο αυτό το διάστημα βέβαια.
Αυτά από εμάς! Καλό σας βράδυ και εύχομαι υγεία σε όλους αυτή τη δύσκολη εποχή που βιώνουμε! 🙂
 
Πω πω το καναρινακι...😔 δεν θελω να πω κατι αλλο...ευχομαι μεσα απο την καρδια μου ολα να πανε καλα και ολα να ξεπεραστουν γρηγορα να γινει καλα και να σου τραγουδαει ολη μερα! Περαστικα!
 
Το δείγμα εστάλη για ανάλυση ώστε να δούμε αν θα απομονωθεί το ίδιο βακτήριο που είχε βρεθεί και στο δείγμα της τραχείας τον Ιούλιο
Πρώτα - πρώτα να σε συγχαρώ για την πολύ υπεύθυνη στάση που έχεις όσον αφορά στην υγεία του καναρινιού και στις προσπάθειές σου για την ανάκαμψη αυτής.
Έπειτα στη θέση σου θα σκεφτόμουν πολύ σοβαρά μια τρίτη γνώμη, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, αναφέροντάς τους το ιστορικό του πουλιού. Είναι προφανές ότι θα σου ζητήσουν δείγματα για εξετάσεις, τα οποία θα αποστείλεις με κούριερ, και βασισμένος σε εμπειρίες άλλων μελών μας, πιθανολογώ ότι το συνολικό κόστος δεν θα είναι μεγάλο. Αναφέρομαι στο https://community.petbirds.gr/threads/Κτηνιατρικό-Διαγνωστικό-Εργαστήριο-Κομοτηνής.43021/
 
@Elli Ευχαριστώ πολύ! Να είσαι καλά!
[automerge]1601547630[/automerge]
@ianos Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Δεν έχω πρόβλημα να δοκιμάσω και μια τρίτη γνώμη, απλά το θέμα είναι τι δείγμα θα μου ζητήσουν για το αναπνευστικό. Αν για παράδειγμα το πρόβλημα ήταν εντερικό θα έστελνα κουτσουλιές. Τώρα με το αναπνευστικό τι δείγμα μπορεί να χρειαστεί;
 
Τελευταία επεξεργασία:
Back
Top