Διατροφή Ακαταλληλότητα σπόρων καναρινιών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης fotis71
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

fotis71

PB New Member
Εγγραφή
11 Νοε 2017
Μηνύματα
213
Πόλη
Νίκαια
Καλησπέρα κ καλά εβδομάδα σε όλους
Πριν 15 ημέρες αγόρασα από ένα Pet Shop, από τα πιο γνωστά, τροφή καναρινιών (σπόρους)
χύμα
Το έχω αεροστεγός κλεισμένο σε πλαστικό δοχείο, κ σήμερα παρατήρησα πως έχει σκουλίκια
Πόσο επικύνδυνο είναι για τα πουλιά μου, τι πρέπει να κάνω κ τώρα αλλά κ επόμενη φορά να μην παρουσιαστεί το ίδιο φαινόμενο;
Παρακαλώ όποιος γνωρίζει ας με ενημερώσει.
Ευχαριστώ πολύ.
 
Το έχω αεροστεγός κλεισμένο σε πλαστικό δοχείο
Σε τι σημείο είχες τοποθετήσει το δοχείο; Υπήρχε κοντά θερμαντικό σώμα, υγρασία περιβάλλοντος;
Καλά η έννοια αεροστεγώς δεν υπάρχει με τα δοχεία τροφίμων που χρησιμοποιούμε, κάποιος αέρας παραμένει ή και εισέρχεται στο δοχείο.
Επίσης μην αγοράζεις χύμα από κανένα κατάστημα, όσο γνωστό και αν είναι, φιλικό κτλ.
 
Μαρία σε ντουλάπι της κουζίνας είναι το δοχείο
Το θέμα μου είναι τι κάνω τώρα;
την πετάω την τροφή;
Είναι επικίνδυνη για τα πουλιά μου;
 
Το θέμα μου είναι τι κάνω τώρα;
την πετάω την τροφή;
Είναι επικίνδυνη για τα πουλιά μου;
Εγώ θα την πετούσα. Δεν ξέρω σε τι βαθμό είναι επικίνδυνη αλλά σίγουρα κατ' αρχήν τα σκουλήκια έχουν αφαιρέσει στοιχεία του σπόρου.
Πέτα την.
Συσκευασμένη και όχι σε ντουλάπι. Επίσης πάνω στη τροφή να βάζεις μερικά φύλλα δάφνης. Τα σύγχρονα ντουλάπια από μελαμίνες είναι πιο ανθυγιεινά από τα παλιά ξύλινα, δεν "αναπνέουν" και δημιουργούν κλίμα θερμοκηπίου μέσα, με αποτέλεσμα να βγάζουν σκόρους τροφίμων και άλλα μαμούνια. Μπορείς να διατηρείς τη τροφή και στο ψυγείο και να βγάζεις κάποια ώρα πριν τη χρήση όση θα χρειαστείς κάθε φορά.
 
Φώτη πέταξε την τροφή όση κι αν ειναι ή εναλλακτικά αν θεωρείς οτι μπορεις να τη γυρίσεις πίσω, κάνε το. Μην αγοράσεις ξανά χύμα τροφή. Πάρε μία επώνυμη σε συσκευασία που θα την ανοίξεις ο ίδιος και βάζε τη στο ψυγείο. Έλεγξε την ημερομηνία λήξεως. Και όταν ειναι να γεμίζεις τις ταίστρες, κάνε το άμεσα χωρίς να περιμένεις επειτα να πάρει η τροφή θερμοκρασια δωματίου και μετά να την προσφέρεις στα πουλιά. Απλά δεν χρειάζεται. Όπως την τρώνε όταν η θερμοκρασια έξω ειναι 4 βαθμοί, έτσι θα τη φάνε και απο το ψυγείο.
 
Δεν είσαι ο πρώτος ούτε κι ο τελευταίος...
Μέσα στο μείγμα υπάρχουν αυγά και όταν οι συνθήκες ωριμάσουν βγαίνουν τα σκουλήκια και προσπαθούν να δημιουργήσουν κουκούλι (γι αυτό υπάρχουν και τα αραχνονήματα μέσα στον δοχείο) και στη συνέχεια να γίνουν πεταλούδες και να φύγουν.
Είναι ο κύκλος ζωής και ξεκινάει για μερικά έντομα ακόμη και πριν ωριμάσουν οι σπόροι και μαζευτούν για να συσκευαστούν. Έντομα γεννούν στα λουλούδια αυγά... Τα οποία ακολουθούν τους σπόρους μέχρι το σπίτι μας περιμένοντας τις συνθήκες για να συνεχίσουν τον κύκλο της ζωής τους.
Κάποια άλλα πάλι γεννούν αυγά μέσα στους σπόρους με τα ίδια αποτελέσματα.
Ως θέμα μας έχει απασχολήσει πολλές φορές όπως θα διαβάσουμε και θα θυμηθούμε εδώ https://community.petbirds.gr/threads/Βρήκα-μαμούνια-στην-τροφή-των-καναρινιών-μου.22779/
Κι εδώ https://community.petbirds.gr/threads/Τι-είναι-οι-άσπρες-ψείρες.24378/#post-282695
Οι συσκευασμένοι και "επώνυμοι" σπόροι συνήθως περνούν από διαδικασία "νέκρωσης" των παρασίτων γι αυτό ίσως κάποιοι χάνουν και τη βλαστικότητά τους.
Για τους χύμα τώρα. Ούτε λόγος

Τι μπορείς να κάνεις τώρα εσύ;
  1. Αν είναι λίγοι οι σπόροι... λίγες ώρες στην κατάψυξη για να καταστραφούν οι ξενιστές αν και θα προτιμούσα να τους πετάξεις. Τώρα αν η ποσότητα είναι μεγάλη... Το συζητάμε εκ νέου.
  2. Να αγοράζεις πάντα ποσότητα σπόρων ικανή να ταΐσει τα πουλιά σου για 30 το πολύ 45 μέρες... Όχι παραπάνω.
  3. Να αγοράζεις πάντα μείγμα επώνυμο, δοκιμασμένο σε συσκευασία και ποσότητα για αντίστοιχο διάστημα.
  4. Μην ασφαλίζεται τα δοχεία αεροστεγώς... με καπάκια... κλπ. Αυτό που φοβόμαστε εντείνεται στο κλειστό περιβάλλον του δοχείου, ειδικά αν ζεσταθεί. Γιατί είπαμε.. Τα περισσότερα σπόρια έχουν τα παράσιτα "μαζί" τους.
  5. Να φυλάσσονται σε συνθήκες δωματίου... λίγο προς το δροσερό... όχι πολύ ζέστη και κυρίως όχι υψηλή υγρασία.
Καλύτερα όχι στο ψυγείο..
Οι συνθήκες που δημιουργούνται στο ψυγείο (υγρασία και τα συμπυκνώματα ατμών του αέρα) μαλακώνουν το φλοιό των σπόρων κάνοντάς τους ακατάλληλους και μη επιθυμητούς από τα πουλιά.
Ο σπόρος για να σπάσει θα πρέπει να είναι όσο σκληρός πρέπει και σίγουρα η υγρασία τους μαλακώνει.
Τα πουλιά δοκιμάζουν για ελάχιστο χρόνο το σπόρο κι αν δε σπάσει τον πετούν και διαλέγουν άλλον.
Έτσι όμως και αυτά υποσιτίζονται και οι σπόροι πάνε χαμένοι αλλά κυρίως εμείς έχουμε την ψευδαίσθηση πως τρέφονται ικανοποιητικά...
Κι αυτό είναι μεγάλο λάθος.
 
Οι συνθήκες που δημιουργούνται στο ψυγείο (υγρασία και τα συμπυκνώματα ατμών του αέρα) μαλακώνουν το φλοιό των σπόρων κάνοντάς τους ακατάλληλους και μη επιθυμητούς από τα πουλιά.
Ο σπόρος για να σπάσει θα πρέπει να είναι όσο σκληρός πρέπει και σίγουρα η υγρασία τους μαλακώνει.
Σωστό, έχει αναφερθεί και στο παρελθόν αλλά το είχα ξεχάσει. Μοιάζει πολύ λογικό, οπότε ψυγείο άκυρο και κατά τη γνώμη μου.
 
Αφαιρώντας τον αέρα απο τη συσκευασία ( όχι τπτ σπουδαίο, απλως όπως σφίγγει ή τυλίγει κανεις μια σακκούλα) ούτε αέρας εισέρχεται ούτε υγρασία απο το ψυγείο και οι σποροι παραμενουν σχετικά φρέσκοι κι αναλλοίωτοι. Τα δικά μου πουλιά τρώνε όλους τους σπόρους, μηδενίσει εξαιρουμένου, έστω κι αν τους έχω στη συσκευασία τους στο ψυγείο ακόμα και για 4 μήνες, και δυστυχώς μονο λυσσασμένα στην πείνα δεν ειναι (ειναι δλδ παχουλά).
Η κατάψυξη ναι μεν σκοτώνει κάποιους μικροοργανισμούς αλλά σπόρια κάποιων άλλων ειδών μπορούν να επιβιώσουν και στη συνέχεια να αναπτυχθούν στον μικροοργανισμό. Δεν ειναι πανάκεια λοιπόν ούτε το ψυγείο ούτε η κατάψυξη, αλλά σαφώς έχουν τον ρόλο τους στην μη αλλοίωση των προς βρώση σπόρων. Ρόλος που κατά τη γνώμη μου ειναι περισσότερο σημαντικός, από το να παίρνουν αέρα οι σποροι σε θερμοκρασια δωματίου.
 
Οκ
πετάω λοιπόν αυτούς που έχω
Προτινόμενες τροφές;
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Vadigran posture-Quiko canary breeder q11- Manitoba t3 -Beyers Deli nature 55 .
Προσωπικά θα πήγαινα στο Vadigran .
Γιατί Vadigran Μάκη; Την θεωρείς πιο ποιοτική τροφή ή λόγω πιο κατάλληλης σύστασης για τα Gloster;
 
Προσωπικά έχω την γνώμη οτι τα τελευταία χρόνια είναι η κορυφή των μειγμάτων, τουλάχιστον στην κατηγορία που χρησιμοποιώ και γνωρίζω. Βασική αιτία γι' αυτή μου την γνώμη η κατανάλωση των σπορικών και ιδιαιτέρως του ασπουριού (κεχρί). Χρησιμοποιώ την Posture παρ' ότι δεν έχω πουλιά αυτής της κατηγορίας διότι για μένα αποτελεί και μια σωστή βάση για το περαιτέρω κτίσιμο της υπόλοιπης διατροφής των πουλιών.
 
.. Καταλληλο μιγμα (με αποτέλεσμα..) για τα gloster ειναι το quiko breeder plus,Φώτη,όπου αναλόγως την περίοδο οφείλεις να κάνεις τις σχετικές ''προσθέσεις - αραιώσεις'', χρησιμοποιώντας κεχρί, αποφλ. Βρώμη, μαρουλόσπορο, ραδικόσπορο.👍)
 
Ευχαριστώ πολύ Μάκη

.. Καταλληλο μιγμα (με αποτέλεσμα..) για τα gloster ειναι το quiko breeder plus,Φώτη,όπου αναλόγως την περίοδο οφείλεις να κάνεις τις σχετικές ''προσθέσεις - αραιώσεις'', χρησιμοποιώντας κεχρί, αποφλ. Βρώμη, μαρουλόσπορο, ραδικόσπορο.👍)
Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη
Κάποιες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ''προσθέσεις - αραιώσεις'' ... ;
Αν είναι εύκολο.
 
Γιατί μπαίνετε στη λογική των αραιώσεων και του βάλε βγάλε σπόρια σε ένα μείγμα;
Υπάρχουν μείγματα συντήρησης, μείγματα αναπαραγωγής, μείγματα πτερόρροιας κλπ.
Υπάρχουν οι μετρήσεις και οι γνώσεις που απαιτούνται για τέτοιου είδους "παρεμβάσεις" στο σιτηρέσιο των πουλιών ή αυθαιρετείτε;
 
Back
Top