Γενικά Απορίες για το πρώτο μου κοκατιλ

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης gkekas
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

gkekas

PB New Member
Εγγραφή
14 Αυγ 2017
Μηνύματα
31
Καλησπέρα στην παρέα. Εδώ και 2 μήνες έχω αγοράσει από εκτροφέα ένα λούτινο αρσενικό κοκατιλ. Έψαχνα τα'ι'σμένο με κρέμα πουλάκι και ήμερο. Ο εκτροφέας μου είπε οτι ειναι ημερο και τα'ι'σμενο με κρεμα και ειναι 3 μηνων. Οταν πηγα να το παρω ο ανθρωπος μπηκε μεσα στο αυτοκινητο και μου το εδειξε. Καθοταν λιγο πανω στο χερι του, πετουσε στο αμαξι μεσα και δεν δαγκωνε. Το πουλακι δεν ειχε δαχτυλιδι. Μου αρεσε και το πηρα. Μου ειπε στο κλουβι να του εχω μια πατιθρα και οχι παιχνιδια μεχρι να μου πει αυτος να βαλω, καθως να μην ταίζω ουτε φτουτα ουτε λαχανικα μεχρι να μου πει αυτος παλι ποτε να του βαλω. Μου ειπε οτι θελει περιπου 10-15 μερες να προσαρμοστει στο νεο του χωρο για να ησυχασει. Οι οδηγιες που μου εδωσε για το πως θα τον πιανω ηταν:να βαζω το χερι μεσα στο κλουβι να το πιανω να το βγαζω εξω και με το αλλο χερι να του δινω τσαμπι κεχρι να τρωει για οσο περισοτερη ωρα μπορω και να το επαναλαμβανω αυτο οσες φορες την μερα μπορω μεχρι να με μαθει και να καθεται κανονικα στο χερι μου. Το εκανα αυτο αλλο καθε φορα με τσιμπουσε με τοσο δυναμη που εβγαζε αιμα το δαχτυλο καθε φορα που τον επιανα στα χερια μου. Προσπαθησα για ενα μηνα χωρις καμια βελτιωση μεχρι που σταματησα και τωρα ενα μηνα δεν εχω ξαναπροσπαθησει να τον πιασω. Αν του αφησω την πορτα ανοιχτη σκαρφαλωνει στο κλουβι και ξαναμπαινει μεσα μετα απο λιγο, αυτο αρχισε να το κανει μετα τις 10 πρωτες μερες που το πηρα και τωρα αν του ανοιξω την πορτα θα το ξανακανει. Οι αποριες μου ειναι:1) εκανα εγω κατι λαθος και δεν καθησε στο χερι μου;2)ηταν οι οδηγιες του εκτροφεα λαθος;3) υπηρχε περιπτωση να ηταν μεγαλυτερο το πουλι απο την ηλικια που μου ειπε;4)να μην ηταν τα'ι'σμενο με κρεμα;θα ηθελα την γωμη σας να δω τι μπορει να εφταιξε. Και θα ηθελα να μου πειτε πως ειναι ενα πουλακι τα'ι'σμενο με κρεμα και γενικα ενα ημερο πουλι ωστε να μην την πατησω την επομενη φορα μιας και το πληρωσα ακριβα πιστευω αυτο χωρις να αξιζει. Ευχαριστώ για τον χρονο σας.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Καταρχας να σου ζησει το πουλακι! Το αντηικο αρχικα ειναι οτι δεν εχει δαχτυλιδι το πουλακι οποτε δε μπορεις να ξερεις σιγουρα την ηλικια του. Γιατι να εχεις στο κλουβι μια πατηθρα; Καταυτον το τροπο το πουλακι δε θα μπορει να κατσει ευκολα σε καποιο αλλο σημειο του κλουβιου! Επισης γιατι οχι παιχνιδια;ισα ισα που ειναι καλο να τους εχουμε πραγματα για να απασχολουνται! Φρουτα και λαχανικα επισης γιατι οχι; δε λεω ολα μαζι αλλα γιατι να μη του βαλεις; Τα δικα μου τα ξεκιναω απο οταν αρχισουν να τσιμπολογανε! Εξαρταται και απο το πουλι το ποσο χρονο θα χρειαστει, αλλα ενα ημερο πουλακι συνηθως δε δυσκολευεται! Δε θελω να φανω αρνητικος αλλα οτι σου εχει πει ειναι λαθος! Φυσικα ενα πουλακι ταν αλλαξει περιβαλλον θα χρειαστει το χρονο του να προσαρμοστει αλλα εφοσον μιλαμε για ενα πουλακι ταισμενο με κρεμα βρισκω τη συμπεριφορα του οχι τοσο λογικη.Αντε πες δεν ανεβαινει στο χρι αλαλ να σε δαγκωνει και να σου βγαζει κ αιμα; Τα πουλια ποτε δε τα πιανουμε ετσι οπως σου ειπε! Βαζουμε το χερι μας και ανεβαινουν στο δαχτυλο μας η ανοιγουμε το κλουβι και βγαινουν! Κατα την αποψη μου σου εδωσε λαθος οδηγιες και με βαση αυτα που σου ειπε αλλα και τη συμπεριφορα του πουλιου δε θα ημουν και τοσο σιγουρος οτι ηταν και ειλικρινα για τα υπολοιπα που σου ειπε!
Το πουλακι πιθανοτατα αν σχοληθεις πιθανον να σε μαθει και να ηρεμησει αλλα σιγουρα θα χρειαστει δουλιτσα!
 
τωρα του εχω βαλει και δευτερη πατηθρα και παιχνιδια απο μονος μου. Και το χερι να εβαζα μεσα δεν ανεβαινε. Το φοβοταν τα χερι μου πολυ. Δεν εχω τον χρονο να ασχοληθω να το εξημερωσω. Για αυτο εψαχνα εξαρχης ημερο.
 
τωρα του εχω βαλει και δευτερη πατηθρα και παιχνιδια απο μονος μου. Και το χερι να εβαζα μεσα δεν ανεβαινε. Το φοβοταν τα χερι μου πολυ. Δεν εχω τον χρονο να ασχοληθω να το εξημερωσω. Για αυτο εψαχνα εξαρχης ημερο.

Αν ενα πουλακι θελει δουλεια και ασχολια δεν ειναι ευκολο αν δεν εχεις χρονο! Αν θες να ασχοληθεις δε χρειαεται και απεριοστες ωρες! ΛΙγο καθε μερα! Αλλα παρολα αυτα το κατακαβαινω οτι αν δενε χεις πολυ χρονο ειναι δυσκολο! Με τον εκτροφεα ξαναμιλησες; του ειπες τι συμβαινει;
 
Μιλησα.. Μου ελεγε να του δωσω λιγο χρονο ακομα και ακομα και ακομα. Αλλα τιποτα. Τωρα ξαναμιλησαμε μηπως του το δωσω πισω και παρω αλλο. Αλλα δεν ξερω αν το κανω. Γιατι αν ξαναπαρω ενα ιδιο σαν αυτο που εχω;δεν λεει τιποτα. Το δικο μου κιολας ειναι λουτινο και μου αρεσε πολυ απο την αρχη.
 
Μιλησα.. Μου ελεγε να του δωσω λιγο χρονο ακομα και ακομα και ακομα. Αλλα τιποτα. Τωρα ξαναμιλησαμε μηπως του το δωσω πισω και παρω αλλο. Αλλα δεν ξερω αν το κανω. Γιατι αν ξαναπαρω ενα ιδιο σαν αυτο που εχω;δεν λεει τιποτα. Το δικο μου κιολας ειναι λουτινο και μου αρεσε πολυ απο την αρχη.
Τι να σου πω και γω τωρα! Αν θεωρεις οτι δε προκειται να υπαρξει βελτιωση αντε και σου δινει αλλο, αλλα και παλι ξερεις τι θα ειναι; θα τον εμπιστευτεις παλι;Να σου δωσει πισω τα χρηματα παιζει; Απλα οτι και πουλακι και να παρεις να ξερεις πως θα χρειαστει να αφιερωνεις χρονο να ασχολεισαι μαζι του.Βεβαια με ενα ημερο πουλακι θα ειναι πολυ πιο ευκολο να ασχοληθεις!
 
Μπορείς να μας βάλεις μερικές φώτο από το πουλάκι και το κλουβί του;
Μήπως και μπορέσουμε να βελτιώσουμε λίγο το χώρο του ώστε να νιώσει ασφάλεια και μετά να προσπαθήσουμε για τη προσέγγιση του...
σίγουρα το άσχημο πιάσιμο του έχει προκαλέσει φοβία με τα χέρια και δύσκολα θα την αποβάλει... Το να το αρπάζουμε από πάνω για να το βγάλουμε απο το κλουβί είναι ότι χειρότερο γιατί νιώθει φοβερό στρες, θυμίζει επίθεση από αρπακτικά.

Όσο το αφήνεις... Τόσο απομακρύνεται, με αποτέλεσμα στο τέλος να σου πεί ο πωλητής οτι δεν ασχολήθηκες και απομακρύνθηκε..
 
Το κλουβί που του έχεις πάρει είναι καλό.
Αυτό που θα σου πρότεινα είναι να βάλεις τις ταΐστρες του κοντά στη πόρτα και από αυτή τη πλευρά ώστε να γίνεται ο ανεφοδιασμός πιο "ανώδυνα" για το πουλάκι και να μη ταράζεται..Ή ακόμα και ένα πήλινο μπωλάκι στο πάτο του κλουβιού είναι πολύ πρακτικό, αρκεί να μην έχει πατήθρα από επάνω για να μη λερώνεται με κουτσουλιές τη τροφή του.
Τα ξύλα που του έχεις βάλει οριζόντια δεν είναι και τόσο πρακτικά και εύχρηστα για το πουλί. Καλύτερα είναι να μπαίνουν κάθετα από τη πρόσοψή προς τη πλάτη και σε διαφορετικά ύψη. Πολύ βολικές ειναι οι πατηθρες απο φυσικό ξύλο που βιδώνουν στα κάγκελα και δεν είναι απαραίτητο να φτάσουν και να ακουμπήσουν στην απέναντι πλευρά, κάτι που σε δεσμεύει στο άνοιγμα της πόρτα...
Ασχολείται καθόλου με τα παιχνίδια που του έχεις βάλει(και μπράβο σου) ;
Από τις εικόνες φαίνεται οτι το πουλί είναι απόμακρο και σα να κρύβεται στη ταΐστρα... Πιθανόν και από το φλας τη φωτογραφικής-κινητού..
Ξεκίνα να το προσεγγίσεις με κάποια λιχουδιά που του αρέσει ώστε να έρχεται σιγά σιγά πιο κοντά σου...
Γνωρίζεις τι φύλο είναι;
όταν του μιλάς ή του σφυρίζεις ανταποκρίνεται;Δείχνει ενδιαφέρον να πλησιάσει προς τα κάγκελα ή σηκώνει το τσουλούφι με ενδιαφέρον;
 
Με τα παιχνιδια ασχολειται λιγο.Αρσενικο ειναι. Καμια φορα αν του σφυριζω μπορει να σφυριξει λιγο. Εχω δοκιμασει πολλες φορες απο τα καγκελα με τσαμπι κεχρι αλλα δεν ενδιαφερεται. Θα το κοιταξει και θα μεινει εκει που ειναι.
 
Να σου ζήσει! 🙂
Πολύ όμορφο πουλί και πολύ καλό και το κλουβί. Ακολούθησε τις συμβουλές των παιδιών.
Προσωπικά θα σου έλεγα να μην μπεις στη διαδικασία αλλαγής ή και ακύρωσης της "παραγγελίας".
Πάλεψέ το με το πουλί αυτό και σιγά-σιγά και με τις συζητήσεις εδώ θα το φέρεις κοντά σου.
Θα ήταν χρήσιμο να μας έλεγες τον εκτροφέα ή μεταπωλητή που σου έδωσε τον παπαγάλο για να ξέρουν και άλλα ίσως άτομα που ενδιαφερθούν στο μέλλον για την ποιότητα υπηρεσιών του. (από την ανάποδη δηλαδή, λέγοντας ποιότητα).
 
αλλα δεν ενδιαφερεται
θέλει υπομονή... Μπορεί να μην γνωρίζει ή να φοβάται αυτό που του δίνεις. Κρέμασε του ένα μέσα στο κλουβί να το μάθει. Δοκίμασε με κάποιο από τα σποράκια της τροφής που βλέπεις περισσότερο σπασμένα στο πάτο του κλουβιού π.χ τους ηλιόσπορους που του αρέσουν ή ένα μικρό κομμάτι αμύγδαλο κλπ(άψητα, ανάλατα) ή λίγο μπρόκολο ή μήλο. Ξανα λέω όμως ότι θέλει υπομονή.όχι του έδωσα μια φορά δεν ενδιαφέρεται και τέλος αυτό ήταν.
να τον χαίρεσαι! Είναι ωραίο πουλάκι!
 
ευχαριστω πολυ. Οπως ειπα εχω προσπαθησει παλι και ενας λογος που εχω σταματησει να προσπαθω ειναι ο χρονος. Αλλα θα ξαναπροσπαθησω. Να κατσω σε μια καρεκλα διπλα στο κλουβι και να κραταω το κεχρι στα καγκελα για ποση ωρα; Ποσες φορες τη ημερα;
 
Πρώτο και βασικό είναι να μην έχεις εσύ άγχος. Αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνονται και μεταδίδεται στα πουλιά.
Ο χρόνος δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλος, λίγα λεπτά στα πλαίσια της καθημερινής τροφοδοσίας καθαριότητας είναι αρκετά.
Επίσης βασικό είναι να είναι περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, όσο αυτό είναι εφικτό.
Το απόγευμα, βράδυ επιστρέφεις σπίτι σου αφού έχει κοιμηθεί το πουλί;
 
οχι. Ειναι ξυπνιο..
Ωραία, μπορείς τότε να διαθέτεις κάποιο χρόνο να περνάτε μαζί.
Πρόσεξε λίγο και την θέση του κλουβιού στο σπίτι.
Πρέπει να του προσφέρει ασφάλεια κάλυψη από την πίσω πλευρά, ιδανικά σε κάποια γωνία αλλά ταυτόχρονα να του δίνει και οπτικό έλεγχο όλου του δωματίου.
Επίσης μην αλλάζεις τακτικά την διάταξη των πραγμάτων γύρω από το κλουβί, αυτό τους δημιουργεί κάποια αναστάτωση και στρες.
Διάβασε αυτό αν θέλεις https://community.petbirds.gr/threads/Επιλογή-θέσης-κλουβιού-στο-σπίτι.25549/
 
Ενταξει αυτα τα εχω τακτοποιησει σωστα. Κανει να το βγαζω εξω στην βεραντα; Ή στρεσαρετε;
 
. Κανει να το βγαζω εξω στην βεραντα; Ή στρεσαρετε;
Για να στρεσσάρεται (εκτός πολύ ειδικών περιπτώσεων κάποιων πουλιών), δεν το νομίζω.
Απλά το έξω αυτή την εποχή θέλει μεγάλη προσοχή, να γίνεται μόνο τις πολύ ηλιόλουστες μέρες με υψηλή θερμοκρασία, τουλάχιστον 16-18 βαθμών, αν υποθέσουμε πως το πουλί ζει σε περιβάλλον περίπου 20 βαθμών, για λίγα λεπτά της ώρας.
Δηλαδή πρέπει να είναι μικρή η διαφορά, για να μην σου κρυώσει.
Τώρα γενικότερα το έξω σημαίνει προστασία από τα αρπακτικά που είναι πάρα πολλά παντού πλέον, με περισσότερες τις καρακάξες.
Γι' αυτό αν δεν υπάρχει πλαίσιο πλέγμα προστασίας, όταν το πουλί είναι στο μπαλκόνι, θα πρέπει πάντα να είναι κάποιος μαζί του.
 
ευχαριστω. Θα δοκιμασω και θα σας πω τα αποτελεσματα
 
Back
Top