Ασθένειες Αρσενικό καναρίνι άρρωστο από αρχές Ιανουαρίου

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης Melinaki
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Καλησπέρα έχω ένα αρσενικό καναρινακι δεν είναι πολυ μεγάλος νομίζω 3-4 χρόνια τον έχω. Από τις αρχές Ιανουαρίου συμπεριφέρεται πολυ παράξενα θα ήθελα οποίος έχει παρόμοια συμπεριφορά με το δικό του ή οποίος γνωρίζει να μου απαντήσει άμεσα γιατί πραγματικά δε ξέρω τι άλλο να κάνω. Ξεκινάω: στις αρχές Ιανουαρίου ένα βράδυ τον άκουσα να χτυπιέται στο κλουβί δηλαδή να πετάει παντού. Άνοιξα το φως και τον είδα να έχει γραπωθεί στα κάγκελα, τον κατέβασα κάτω και ήταν σαν κάτι να τον είχε τρομάξει ήταν ανήσυχος και πετούσε παραδώθε πάτησα στο chatgpt γιατί τα κάνει αυτά και μου έγραψε ότι μάλλον έχει παθει υπερβιταμίνωσή, τότε εγώ σκέφτηκα ότι τον τελευταίο καιρό του αύξησα τις βιταμίνες του (κάτι πορτοκαλοκίτρινες που είναι σε σκόνη και τις βάζεις στο μπολάκι) και λεω αυτο θα είναι γιατί τότε ξεκίνησε να κάνει έτσι ειπα ότι έχει υπερένταση. Και επειδή το κλουβί ήταν πολυ βρώμικο πήγα και το έπλυνα μετά το μπάνιο το καναρινι είχε φουσκώσει και άκουγα κάτι σαν μικρό σφύριγμα από την αναπνοή του χωρίς να ανοίγει το στόμα το εψαξα στο chatgpt και μου λέει ίσως έχει πάει λίγο σκόνη από τις βιταμίνες στα αναπνευστικά του. Παρατήρησα ότι είχε κάνει και μια κουτσουλιά υγρή γκριζοασπρη υπέθεσα ότι ήταν απλά σε σοκ. Το σκέπασα με μια πετσέτα και μετά ηρέμησε. Σταμάτησα να του βάζω αυτές τις βιταμίνες για λίγο να δω αν σταματήσει να κάνει σαν τρελό στο κλουβί. Μετά από κάτι μέρες παρατήρησα κάτι λέπια στα πόδια του να μεγαλώνουν τα νύχια του επίσης μακρενουν πολυ γρήγορα και χάνει πολλά φτερά και ξύνεται. Εψαξα ξανά στο chatgpt και λέει ότι ισως έχει ακαρεα. Το πάω σε έναν κτηνίατρο αλα αμφιβάλω αν ήξερε από πτηνά. Μου λέει μάλλον ακαρεα μου δίνει το κλασικό podagrine και του εβαλε και μια σκόνη πάνω. Του έβαζα εγω podagrine αλλά φαινόταν ότι το ενοχλούσε πέταξα το παλιό κλουβί του πήρα νέο του άλλαξα τα πάντα σε καινουρια και μια φορά την βδομάδα το έπλενα καλά με ξύδι και βραστό νερό. Το ξύσιμο είχε ηρεμήσει όταν επέστρεψα από τον γιατρό αλλά μετά από 2 μέρες ξανά άρχισε (σκέφτηκα ότι η σκόνη που του εβαλε θα σκωτωσε τα ακαρεα και τώρα ξύνεται γιατί βγήκαν τα αβγά) μετά από 2 βδομαδες το ξανά πάω σε έναν άλλο κτηνίατρο που πολυ μου τον σύστησαν για το πτηνό μου. Το εξετάζει σχολαστικά φτερά κοιλιά πόδια στόμα παντού. Τότε η φάση αλλάζει ΟΛΗ μου λέει δε βλεπει ακαρεα όντως μου κάνει ότι χάνει φτερά, την κοιλιτσα που ειδαμε είχε χάσει μυική μάζα αλλά είχε λιπακια. Αυτο γίνεται μου λέει από κακη διατροφή (μάλλον αυτή η σκόνη/«βιταμινες» που του έβαζα το έκανε αυτο) μου είπε να μη του ξανά βάλω και να του προσθέσω στην διατροφή λαχανικά και φρούτα και για τα πόδια που έχει βγάλει αυτά τα λέπια μου είπε να μη του βάλω τίποτα γιατί θα περάσει από μόνο του. Ύστερα εγώ έκατσα και εψαξα ότι όταν ένα πτηνό έχει κακη διατροφή χανεη φτερά η έχει θαμπό φτέρωμα τα νύχια του είναι εύθραυστα και μεγαλώνουν γρήγορα και στην ουσία δεν ξύνεται το πτηνό απλά βγάζει κάτι από τους πόρους του που έχει θρεπτικά συστατικά και τα τρώει (για αυτο ξύνεται μου είπε) καλά μέχρι εδώ; Οχι! Επιστρέφω σπίτι κάνω ότι μου είπε του φτιάχνω διατροφή λεω Ε που θα πάει θα φτιάξει. Όμως ξαφνικά βλέπω το καναρινι κάποιες φορές να σηκώνει το πόδι του ενώ αράζει η κοιμάται χωρίς το πόδι να δείχνει πληγωμένο. Μετά από μερικές μέρες το ακούω σαν να φτερνιζεται είναι συνέχεια φουσκωμένο αλλά είναι ψηλά Οχι στον πάτο, τρώει συνέχεια και πίνει νερό. Και κατά την διάρκεια της ημέρας το πιάνει κάτι σαν κρίση πετάει στο κλουβί πίνει πολυ νερό ταυτόχρονα ανοίγει τα φτερά του σαν κάτι να το ενοχλεί, όταν το σκέπασω με μια πετσέτα κάπως ηρεμεί, αλλά δε σταματάει να τινάζει τα φτερά και να τρώγεται και είναι όλη την ώρα φουσκωμένο, τελικό συμπέρασμα: δε μπορώ να καταλάβω τι πραγματικά έχει γιατί παρόλο που είναι φουσκωμένος και ήρεμος τρώει κανονικά και πίνει νερό. Ακούω και το φτέρνισμα (δεν ανοίγει στόμα όμως, αλλά βλέπω ότι αναπνεει έντονα). Ειπα παρά πολλά το ξέρω αλλά όλο αυτο με έχει κουράσει και έχει κουράσει και το πτηνό μου δεν έχω δει κάποια βελτίωση στην συμπεριφορά του, ίσως τα πόδια του φαίνονται καλύτερα αλλά το βλέπω που δεν εξναι σταθερό όταν κάθεται και κάποιες φορές η ουρά του πάει πάνω κάτω (Οχι πάντα αλλά τις περισσότερες φορές) έχω απελπιστεί δε ξέρω τι έχει διάβασα εχθές μήπως έχει εσωτερικά παράσιτα ΔΕ ΞΕΡΩ ΟΜΩΣ θα πάρω τηλ τον γιατρό ξανά σήμερα αλλά σας παρακαλώ έιχε κανείς παρόμοια εμπειρία με καναρινι; Αν ναι τι έκανε και σώθηκε; Ευχαριστώ. Έστειλα φωτογραφίες στην πρώτη που κάθεται σε ένα πράσινο κλαδάκι είναι αρχές Ιανουαρίου στην δεύτερη φωτό με το μπλε κλουβί είναι σήμερα.

Συνημμένα

• IMG_2591.webp
    IMG_2591.webp
    137,4 KB · Προβολές: 29
  • IMG_2597.webp
    IMG_2597.webp
    468,6 KB · Προβολές: 29
Διάβασα προσεκτικά όλη την περιγραφή και βλέπω ότι έχει δημιουργηθεί μεγάλη σύγχυση, κάτι που είναι κατανοητό με τόσα διαφορετικά πράγματα που δοκιμάστηκαν.

Από αυτά που περιγράφεις, δεν δείχνει ότι το καναρίνι έχει "δέκα διαφορετικά προβλήματα". Αυτό που φαίνεται είναι ένα καναρίνι που στρεσαρίστηκε έντονα, μπήκαν στη μέση πολλές παρεμβάσεις (σκόνες, αλλαγές, πλύσιμο, σκευάσματα, αντικρουόμενες πληροφορίες από το internet) και πλέον τα συμπτώματα μπλέκονται μεταξύ τους και δημιουργούν πανικό.

Οι νυχτερινές κρίσεις με χτύπημα στο κλουβί και ηρεμία όταν σκεπάζεται ταιριάζουν με night fright (ξαφνικός πανικός από φως, θόρυβο ή σκιά). Αυτό όμως δεν εξηγεί το μόνιμο φούσκωμα, την έντονη αναπνοή, το φτέρνισμα και την ουρά που ανεβοκατεβαίνει.

Το φούσκωμα + έντονη αναπνοή + συχνό ανέβασμα–κατέβασμα της ουράς δεν είναι κάτι που "περιμένουμε να περάσει" και δεν λύνεται με αλλαγές τροφών ή σκευάσματα από μόνο του. Αυτά είναι σημάδια που χρειάζονται διερεύνηση από κτηνίατρο με εμπειρία στα πτηνά, όχι άλλη αναζήτηση στο internet.

Μέχρι τότε, από αυτό το σημείο και μετά, καλό είναι να σταματήσει κάθε πείραμα. Καμία σκόνη, καμία "βιταμίνη" (που δεν είναι καν πραγματικές βιταμίνες αλλά τροφές χωρίς σαφή σύσταση και έλεγχο δοσολογίας), καμία αλοιφή, καμία συνεχής απολύμανση. Το πουλάκι αυτή τη στιγμή χρειάζεται σταθερότητα, όχι νέες δοκιμές.

Κράτα ήρεμο περιβάλλον, σταθερή θερμοκρασία, χωρίς καπνούς, αρώματα ή ρεύματα αέρα. Καθαρό κλουβί, αλλά όχι αποστειρωμένο κάθε λίγες μέρες.

Η διατροφή να είναι απλή και σταθερή, χωρίς υπερβολές και χωρίς συνεχείς αλλαγές. Ό,τι επιλεγεί, μένει ώστε να μπορεί να αξιολογηθεί σωστά.

Παράλληλα, προχώρησε το συντομότερο σε σωστή κτηνιατρική διερεύνηση, όχι "κοίταξα και δεν είδα ακάρεα, άρα είμαστε καλά". Αν υπάρχει παθολογία, θα φανεί μόνο όταν μειωθεί το στρες και η εξέταση γίνει στοχευμένα.

Κάτι επίσης σημαντικό: προσπάθησε να μην παρατηρείς το πουλάκι κάθε λεπτό. Το άγχος μεταφέρεται. Όσο το κοιτάς με φόβο, τόσο θα σου φαίνεται ότι "κάτι χειροτερεύει".

Πέρα από αυτά τα γενικά, αν θέλεις πες μας και τα παρακάτω για να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για να δούμε αν μπορούμε να βοηθήσουμε πιο στοχευμένα:
  1. Η ουρά ανεβοκατεβαίνει όταν κάθεται ή μόνο μετά από πέταγμα;
  2. Ακούς κάποιον ήχο στην αναπνοή όταν είναι ήσυχος, ειδικά το βράδυ;
  3. Το φούσκωμα είναι μόνιμο ή εμφανίζεται σε επεισόδια μέσα στη μέρα;
  4. Σε τι χώρο βρίσκεται το κλουβί (κουζίνα, σαλόνι, μπαλκόνι);
  5. Τι ακριβώς τρώει καθημερινά αυτή τη στιγμή (μείγμα σπόρων, αυγοτροφή, φρούτα/λαχανικά και σε τι ποσότητα);
Κατά τα άλλα, το σημαντικό είναι ένα: σταματάμε να ανοίγουμε νέα μέτωπα και κρατάμε ένα σταθερό πρόγραμμα, το οποίο διορθώνουμε μόνο όπου και όταν χρειάζεται.

@Stavros καλησπέρα σας ευχαριστώ πολυ για τον χρόνο σας. Το πιστεύω ότι το καναρινι μου στρεσαριστηκε με όλη αυτή την κατάσταση γιατί κοντεύει ένας μήνας. Προσπαθώ να μην τον ενοχλώ μόνο όταν του αλλάζω νερό και φαγητό. Λοιπόν απαντάω στα ερωτήματα σας. 1: η ουρά ανεβοκατεβαίνει συνέχεια και τώρα που κοιμάται το κάνει αλλά ήπια Οχι έντονα όμως άλλες φορές πιο έντονα. 2: το βράδυ δεν ακούω κάτι και είναι ήσυχος μόνο στις αρχές Ιανουαρίου που τον άκουσα την νυχτα να τρελαίνεται. Αλλά γενικά τα βραδια είναι ήσυχος. 3: κοιτάξτε στις αρχές το φούσκωμα ήταν κάποιες φορές. Τώρα τον βλέπω μονίμως φουσκωμένο και κάθεται στο ίδιο σημείο αλλά τρώει. Και πίνει νερό πολυ. 4: το κάναρινι βρίσκεται στην κουζίνα αλλά είναι μακριά από τον απορροφητήρα η από κάποιο παράθυρο είναι ψηλά σε μια γωνία βέβαια μέσα στην ημέρα μπορεί να τον κατεβάσω και να τον βάλω στο σαλόνι μπροστά από ένα παράθυρο για φως και πίσω από το κλουβί βάζω μια πετσέτα για να μην μας βλεπει. Και όταν τον έχω στο παράθυρο η έξω κελαηδάει αλλά σπαστά Οχι συνεχόμενα και Οχι δυνατά (εξάλλου το συγκεκριμένο καναρινι δεν ήταν και ποτέ πολυ τραγουδιστής σπάνια τραγούδαγε) 5: το καναρινι αυτο το είχαμε μαζί με τον μπαμπά μου εκείνος βέβαια ασχολιόταν με την τροφή του. Τον τελευταίο χρόνο έχω εγώ το καναρινι και ασχολιόμουν μόνο εγώ όποτε απλά του έβαζα μια τροφή με διάφορους σπόρους μέσα με φρουτάκι και ειχα πάρει και αυτή την σκόνη «βιταμινών» αλλά έκανα την βλακεία τον τελευταίο καιρό να του βάζω παρά πολυ από τότε ειχα παρατηρήσει περίεργη συμπεριφορά να είναι δηλαδή σε υπερένταση. Όταν έκανε πτεροροια δε του έβαλα αβγό γιατί δεν θυμόμουν καθόλου ότι έπρεπε να του βάλω και αλλά πράγματα νομιζα ότι η βιταμίνη αυτή ήταν Οκαυ όπως μου είπαν και στο πετ σοπ. Τέλος αφού έγιναν όλα αυτά τώρα του ξεκίνησα διατροφή τρώει καροτακι αγγούρι μπρόκολο, αβγό μια φορά του έβαλα σε αυτο τον μήνα το έφαγε. Δε τα βάζω όλα μαζί 2-3 φορές την βδομάδα. Εξάλλου ο κτηνίατρος αυτός μου είπε καλύτερα αβγό να του βάζω μόνο στην πτεροροια Επίσης κάτι να προσθέσω πως όταν πάω να του αλλάξω νερά και φαγητά όταν με βλεπει φουσκώνει περισσότερο δείχνει ότι με φοβάται η τον στρεσαρω. Απλά αυτο που με ανησυχεί είναι το φούσκωμα το φτέρνισμα το ότι τινάζεται και ξύνεται και ακούω από το Ράμφος του ένα κλιπ κλιπ είναι ίδιος ήχος που κανεη όταν τρώει σπόρια. Θα τον ξανά πάω στον ίδιο κτηνίατρο την Πέμπτη. Δε ξέρω που άλλου να τον πάω έχω ψάξει πραγματικά παντού πολυ μου είπαν για αυτόν τον πτηνιατρο και έχω δει και εδώ που τον συστήνουν. 🤷🏻‍♀️

Συνημμένα

• image.webp
    image.webp
    1,1 MB · Προβολές: 19
@Melinaki Αυτά που περιγράφεις τώρα, μαζί και με τη φωτογραφία των τροφών, μας δίνουν πιο καθαρή εικόνα.

Το γεγονός ότι η ουρά ανεβοκατεβαίνει ακόμα και όταν κοιμάται, έστω και ήπια, σε συνδυασμό με το μόνιμο φούσκωμα και την αυξημένη κατανάλωση νερού, δείχνει ότι το πουλάκι δεν είναι απλώς στρεσαρισμένο. Υπάρχει επιβάρυνση που δουλεύει συνεχώς στο σώμα του και χρειάζεται διερεύνηση.

Το ότι τα βράδια είναι ήσυχος και οι κρίσεις πανικού έχουν περιοριστεί, ενισχύει αυτό που είπαμε: άλλο θέμα οι νυχτερινοί πανικοί (night fright), άλλο αυτό που βλέπουμε μέσα στη μέρα. Δεν τα μπερδεύουμε.

Ο ήχος "κλικ" από το ράμφος σε ηρεμία, το φτέρνισμα και το τίναγμα δεν είναι συμπεριφορικά. Δεν χρειάζεται να τα βαφτίσουμε, αλλά είναι σημάδια που πρέπει να αξιολογηθούν από κτηνίατρο και όχι να προσπεραστούν.

Η φωτογραφία των τροφών δεν σημαίνει ότι "φταίει μόνο η διατροφή", αλλά δείχνει ότι το πουλάκι είχε εκτεθεί για καιρό σε χύμα μείγματα αγνώστου σύστασης. Ο όρος "βιταμίνη" χρησιμοποιείται συχνά καταχρηστικά για τέτοιου τύπου σκόνες. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για 👉 συμπλήρωμα βιταμινών με γνωστή σύσταση και δοσολογία, αλλά για μείγμα τροφής αγνώστου περιεχομένου. Αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι δίνουμε κάτι "σοβαρό" και ωφέλιμο, ενώ στην πράξη δεν ξέρουμε τι ακριβώς λαμβάνει το πουλί και σε τι ποσότητα. Τέτοιες τροφές μπορούν να επιβαρύνουν έναν ήδη ευάλωτο οργανισμό ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου (π.χ. μικροοργανισμοί, μύκητες). Αυτό όμως δεν το κρίνουμε εμείς, είναι αντικείμενο κτηνιατρικής διερεύνησης.

Το ότι φουσκώνει περισσότερο όταν σε βλέπει δεν σημαίνει ότι εσύ είσαι η αιτία. Όταν ένα πουλί δεν είναι καλά, αντιδρά πιο έντονα σε κάθε ερέθισμα. Το άγχος που βλέπεις είναι αποτέλεσμα της κατάστασής του, όχι η ρίζα του προβλήματος.

Μέχρι την Πέμπτη, πιστεύω ότι θα ήταν καλό να κάνεις μόνο τα εξής:
  • Σταθερή θέση κλουβιού, χωρίς μετακινήσεις μέσα στη μέρα.
  • Όχι πετσέτες, όχι "απομόνωση", όχι αλλαγές ρουτίνας.
  • Απλή και σταθερή διατροφή, χωρίς προσθήκες ή "ενισχύσεις".
  • Ήσυχος χώρος, χωρίς μαγειρική, ατμούς ή έντονες μυρωδιές.
Από εδώ και πέρα δεν ψάχνουμε "τι άλλο να δοκιμάσουμε". Σταθεροποιούμε το περιβάλλον και αφήνουμε τα υπόλοιπα στην κτηνιατρική εξέταση.

@Stavros Ωραια με βοηθήσατε σε πολλες απορίες μου. Κάτι τελευταίο επειδή το έχω στην κουζίνα και πέφτει φως έντονο έχω βάλει μπροστά την πετσέτα, από τα δεξιά δεν εχω καλύψει κάτι να το αφήσω έτσι ή να βάλω κανένα σεντόνι που είναι πιο ελαφρύ; Γιατί περνάμε και εμείς παραδώθε μας βλεπει και πανικοβάλλεται. Και τέλος τι εξετάσεις θα πρέπει να γίνουν για να μάθουμε την αιτία; Γιατί φοβάμαι μήπως ο γιατρός απλά το ξεπεταξει το θέμα η παραλείψει πράγματα όπως την πρώτη φορά. Και πάλι ευχαριστώ 🙏🏻

@Melinaki εδώ θέλω να πω ότι η κουζίνα δεν είναι κατάλληλος χώρος για πτηνά, ειδικά όταν υπάρχει θέμα υγείας.

Ακόμα κι αν δεν μαγειρεύετε συνέχεια, η κουζίνα έχει έντονο φως, πολλές κινήσεις, θορύβους, μυρωδιές και ερεθίσματα που ένα πουλί σε αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να διαχειριστεί. Οι πετσέτες και τα σεντόνια μπροστά στο κλουβί δεν λύνουν το πρόβλημα, απλώς το μεταθέτουν και συχνά το επιδεινώνουν.

Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να μεταφερθεί το κλουβί σε ήσυχο χώρο εκτός κουζίνας, με σταθερό φωτισμό και σταθερή φωτοπερίοδο, όπως πρέπει να τηρείται έτσι κι αλλιώς στα καναρίνια. Όχι έντονα φώτα, όχι απότομα άναψε–σβήσε και όχι αλλαγές φωτισμού μέσα στη μέρα. Στον χώρο αυτό κρατάμε μία μόνιμη θέση για το κλουβί, χωρίς μετακινήσεις, χωρίς πετσέτες και χωρίς να αλλάζουμε πλευρές ή κάλυμμα. Η σταθερότητα στο φως και στο περιβάλλον είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσει να ηρεμήσει ο οργανισμός του και να αξιολογηθεί σωστά η κατάστασή του.

Όσον αφορά τις εξετάσεις, αυτό που έχει σημασία δεν είναι να πας ζητώντας συγκεκριμένες εξετάσεις, αλλά να θέσεις σωστά την ανησυχία σου.

Μπορείς να του πεις ότι σε προβληματίζουν η αναπνοή, το μόνιμο φούσκωμα και το ότι η ουρά ανεβοκατεβαίνει ακόμα και όταν είναι ήρεμος ή κοιμάται, και ότι θα ήθελες να διερευνηθεί η αιτία και να σου εξηγήσει τι έλεγχο κρίνει απαραίτητο και γιατί. Έτσι δείχνεις ότι δεν πας απλώς "για μια ματιά", αλλά ζητάς ουσιαστική αξιολόγηση, χωρίς να υποδεικνύεις εσύ τι πρέπει να γίνει. Από εκεί και πέρα όμως, να είμαστε ρεαλιστές: την τελική κρίση και το αν μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω την έχει ο γιατρός, με βάση την κλινική εικόνα, τη γνώση, την εμπειρία και τα μέσα που διαθέτει.

@Irene chatzimichail πως ακριβώς γίνεται αυτο το τεστ; Και πως το ζητάω;;

@Stavros τέλεια έχω αλλάξει το κλουβί σε άλλο μέρος ευχαριστώ για τις απαντήσεις θα δούμε αύριο τι θα πει ο γιατρός 🙏🏻🙏🏻

@Melinaki Για τις ψείρες, υπάρχει το τεστ της βρεγμένης χαρτοπετσέτας.Το βράδυ λίγο πριν κοιμηθεί, βρέξε μια χαρτοπετσέτα, τσαλάκωσέ την και σφήνωσέ την σε κοντινό του κάτω κάγκελο στο κλουβί.Το πρωί κοιτάζεις την χαρτοπετσέτα αν έχει μαύρα στίγματα ή κόκκινα.

@Stavros το πήγα στον γιατρό πάλι μου είπε δεν βλεπει ακαρεα το ξανά εξετασε δεν καναμε εξετάσεις επέμενε για την διατροφή του. μου είπε κι ολας ότι οι κουτσουλιεσ Του είναι φυσιολογικές. Εντωμεταξυ κάτι που με μπερδεύει εξναι ότι όταν τον πάω στον γιατρό είναι ξεφουσκωτος ζωηρός κλπ κλπ όταν τον έχω σπίτι είναι ακριβώς το εντίθετο κάθετε στην γωνία πάνω φουσκωμένος. Του εβαλε και κάτι σταγόνες για ακαρεα προληπτικά για να μην ανησυχώ εγώ μου είπε. Θα δείξει στην συνέχεια τι να πω. 🤷🏻‍♀️

@MARY58 το έκανα αλλά νομίζω είναι χνούδι αυτά η απο το σποράκι που τρώει δε ξέρω αν είναι ακαρεα η ψείρες 🤷🏻‍♀️και δεν φαίνονται πολυ απλά στην φωτογραφία έχω κανεη ζουμ για αυτο φαίνονται μεγάλα

Συνημμένα

• IMG_2614.webp
    IMG_2614.webp
    286,3 KB · Προβολές: 17
  • IMG_2615.webp
    IMG_2615.webp
    468,5 KB · Προβολές: 18
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Στις φωτογραφίες ούτε εγώ βλέπω κάτι. Έχει πτερόροια;
Κ κάτι άλλο. Αν θες, πες μας σε ποιο γιατρό τον πήγες.

@MARY58 ναι έχει πτεροροια ειδικά στις αρχεία Ιανουαρίου τώρα αυτή την βδομάδα δεν μαδάει τόσο όσο μάδαγε. Τον πήγα σε έναν γιατρό στο περιστέρι είναι γνωστός εδώ. και μου τον έχουν προτείνει αρκετοί. Τον πήγα και σήμερα τον εξέτασε ξανά και δεν βλεπει ακαρεα η κοιλιά του δεν έχει πολυ μυική μάζα φαίνεται δηλαδή το κοκαλάκι και έχει λιπακια. Αυτά μου είπε. Εβαλε σταγόνες προληπτικά. Δε ξέρω αλήθεια, και όταν το πάω στον γιατρό το καναρινι φαίνεται φυσιολογικό ενώ στο σπίτι κάθεται σε μια γωνία φουσκωμένος με ότι αλλά συπτωματα έχω αναφέρει 🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

Εντωμεταξυ κάτι που με μπερδεύει εξναι ότι όταν τον πάω στον γιατρό είναι ξεφουσκωτος ζωηρός κλπ κλπ όταν τον έχω σπίτι είναι ακριβώς το εντίθετο κάθετε στην γωνία πάνω φουσκωμένος. Του εβαλε και κάτι σταγόνες για ακαρεα προληπτικά για να μην ανησυχώ εγώ μου είπε.
Αυτό που περιγράφεις (άλλο πουλί στον γιατρό, άλλο στο σπίτι) δεν είναι παράξενο και δεν σημαίνει ότι "δεν έχει τίποτα". Πολλά πουλιά, όταν μετακινηθούν ή βρεθούν σε έντονο ερέθισμα όπως το ιατρείο, "μαζεύονται" και δείχνουν πιο ζωηρά απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Στο σπίτι, όπου χαλαρώνουν, φαίνεται πιο καθαρά η πραγματική τους κατάσταση. Άρα αυτό που βλέπεις καθημερινά στο σπίτι είναι που έχει σημασία και δεν αναιρείται επειδή στον γιατρό έδειξε καλύτερα.

Το ότι δεν βρέθηκαν ακάρεα είναι καλό. Οι σταγόνες που μπήκαν προληπτικά μάλλον κλείνουν αυτό το ενδεχόμενο. Από τη στιγμή όμως που δεν έγιναν εξετάσεις, δεν υπάρχει κάτι καινούριο να "δούμε" άμεσα. Σε αυτή τη φάση έχεις κάνει ό,τι μπορούσες: τον είδε γιατρός, αποκλείστηκαν κάποια πράγματα και δόθηκε έμφαση στη διατροφή. Τώρα χρειάζεται χρόνος και σταθερότητα, όχι νέες παρεμβάσεις.

Θέλω όμως εδώ να επισημάνω δύο γενικά αλλά σημαντικά σημεία, που αφορούν όλους μας.

Το πρώτο αφορά τις αγωγές. Πολύ συχνά λέμε "του έβαλε κάτι σταγόνες", "του έδωσε μια σκόνη", χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς ήταν αυτό. Είναι όμως υποχρέωση του φροντιστή να γνωρίζει τι έχει χορηγηθεί και αντίστοιχα υποχρέωση του γιατρού να το αναφέρει. Όχι για να αμφισβητηθεί κάποιος, αλλά για να υπάρχει καθαρή εικόνα του τι έχει προηγηθεί.

Το δεύτερο αφορά τη διατροφή. Αυτό που φαίνεται από όλη την εικόνα είναι ότι το πουλάκι είναι επιβαρυμένο και η διατροφή μπορεί να έχει συμβάλει ή να έχει επιδεινώσει την κατάσταση, όχι να την εξηγεί από μόνη της. Χύμα τροφές και σκόνες αγνώστου σύστασης μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιβαρύνουν έναν οργανισμό ή να λειτουργήσουν ως παράγοντας κινδύνου. Αυτό δεν το κρίνουμε εμείς, είναι θέμα κτηνιατρικής διερεύνησης. Από τη δική μας πλευρά, αυτό που έχει νόημα είναι μια καθαρή, σταθερή βάση διατροφής, χωρίς πειράματα και συνεχείς αλλαγές. Αν το θελήσεις, υπάρχει διάθεση να βοηθήσουμε σε αυτό.

Τέλος, δυστυχώς δεν είναι όλα άμεσα διαγνώσιμα ούτε λύνονται σε μία επίσκεψη. Αυτό δεν σημαίνει ότι φαντάζεσαι πράγματα, αλλά ούτε ότι κάθε φορά μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω. Για την ώρα, διατήρησε σταθερό περιβάλλον του σε σωστό χώρο, εκτός κουζίνας με σταθερή φωτοπερίοδο, σταθερή διατροφή και παρακολούθηση της πορείας γενικά, όχι της στιγμής. Αν υπάρξει σαφής επιδείνωση, τότε θα χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση.

@Stavros
Ευχαριστώ πολύ για την εξήγηση και τις συμβουλές. Μου είναι ιδιαίτερα χρήσιμες οι πληροφορίες για τη διατροφή. Θα ήθελα λίγο περισσότερες λεπτομέρειες για το τι είδη λαχανικών και φρούτων να δίνω καθημερινά, πώς να τα εναλλάσσω και σε τι ποσότητες, ώστε να υποστηρίξω σωστά τη μυϊκή μάζα και τη γενική υγεία του καναρινιού μου.

• Like
Θα ήθελα λίγο περισσότερες λεπτομέρειες για το τι είδη λαχανικών και φρούτων να δίνω καθημερινά, πώς να τα εναλλάσσω και σε τι ποσότητες, ώστε να υποστηρίξω σωστά τη μυϊκή μάζα και τη γενική υγεία του καναρινιού μου.
Αν θέλεις, άνοιξε σε παρακαλώ ένα νέο θέμα για την διατροφή του https://community.petbirds.gr/forums/canaries/ ώστε να μην μπερδεύονται οι πληροφορίες με το θέμα της ασθένειάς του.

@Stavros καλησπέρα σας ξανά, δυστυχώς δεν βλέπω βελτίωση στο καναρινι μου, το φούσκωμα δεν έχει φύγει, σήμερα το κατέβασα να δω την καρίνα του και ένιωσα το κόκαλο, τώρα δε ξέρω πως ακριβώς είναι η ανατομία ενός καναρινιου αλλά ο κτηνίατρος μου είπε ότι αν δω ότι είναι περισσότερο εμφανές η καρινα το κοκαλάκι δηλαδή να το ξανά πάω. Εκτός από αυτο σήμερα άκουσα κάτι καινούριο που με ανησύχησε γιατί ξέρω ότι δεν είναι φυσιολογικό, άκουσα έναν ήχο σαν φσου φσου για να καταλάβετε όταν μετράμε με ένα πιεσόμετρο και πιέζουμε αυτο το μαύρο μπαλάκι δε βγάζει έναν ήχο; Κάτι σαν φσου φσού; Ακριβώς ο ίδιος ήχος έβγαλε το καναρινι μου σήμερα. Επίσης ενώ κελαηδάει δεν έχει συνέχεια δηλαδή κάνει ένα ψευτοκελαηδησμα και μετά μικρά τσίου τσίου. Ενώ εγώ επέμενα για ακαρεα ο γιατρός είπε δεν έχει. Τώρα τι να κάνω; Θα πάρω τηλ τον γιατρό αλλά δε θέλω να το πάω τσάμπα φοβάμαι ότι έχει ακαρεα τραχείας η κάτι εσωτερικό γιατί χάνει μυική μάζα. Αν ξέρετε κάτι παραπάνω πείτε μου

@Melinaki Αν μένεις Πειραιά ή κοντά στον Πειραιά, πήγαινε στην κα Δουκάκη στο κτηνιατρικό κέντρο του Πειραιά. Πιστεύω ότι θα σε βοηθήσει. Εξήγησε της αναλυτικά τα πάντα κ ελπίζω περαστικά του. Έχε υπόψη σου την λίστα με τους πτηνίατρους.

@Stavros καλησπέρα, το καναρινι μου μετά από τόσους μήνες είναι ακόμα εδώ, δεν ξέρω τι πραγαμτικα είχε ο γιατρός βέβαια μου έδωσε μια βιταμίνη που είναι σταγόνες και του έβαζα πρωί βράδυ στο Ράμφος μια σταγόνα για μια βδομάδα και μαζί με σωστη διατροφή πήρε πολυ τα πάνω του. Δεν μαδάει πια έχει βγάλει νέα φτερά δεν φουσκώνει τραγουδάει είναι καλά. Απλά τα ποδαράκια του ακόμα είναι ξερα. Δεν έχει ακαρεα η κάποια άλλη ασθένεια αυτο θεωρώ είναι στανταρ γιατί μετά από τόσους μήνες δεν θα ήταν μαζί μας. Όμως τα πόδια του είναι ακόμα στην ίδια κατάσταση μόνο που δεν μακραίνουν πια τόσο γρήγορα τα νύχια του όπως πριν. Όποτε θα ήθελα να μάθω πληροφορίες τι να κάνω. Διάβασα για το λαδι καρύδας γιατί θέλω κάτι φυσικό Οχι χημικό φοβάμαι μη το φάει και δε κάνει, ο γιατρός μου είχε πει θα φτιάξουν μόνα τους αλλά βλέπω γενικά ότι δεν έχει φτιάξει αυτο το κομμάτι, και βλέπω πως κάποιες φορές τον ενοχλεί γιατί τα τσιμπάει η ανοίγει τα δάχτυλα του στο κλαδί. Όποτε θέλω να του βάλω κάτι να ηρεμήσει αλλά να είναι με φυσικό τρόπο και χωρίς κίνδυνο να παθει κάτι. Αν ξέρετε να μου πείτε. Ωστόσο δεν μπορώ να του κόψω τα νύχια δεν κάθεται σε εμενα, συνέχεια κλείνει τα δάχτυλα του τα σφίγγει και δεν με αφήνει και το κάνει μόνο σε εμενα. Νταξ δε με συμπαθεί το καταλάβαμε 🤣.

• Like

Σχετικά θέματα

Back