Καλησπέρα έχω ένα αρσενικό καναρινακι δεν είναι πολυ μεγάλος νομίζω 3-4 χρόνια τον έχω. Από τις αρχές Ιανουαρίου συμπεριφέρεται πολυ παράξενα θα ήθελα οποίος έχει παρόμοια συμπεριφορά με το δικό του ή οποίος γνωρίζει να μου απαντήσει άμεσα γιατί πραγματικά δε ξέρω τι άλλο να κάνω. Ξεκινάω: στις αρχές Ιανουαρίου ένα βράδυ τον άκουσα να χτυπιέται στο κλουβί δηλαδή να πετάει παντού. Άνοιξα το φως και τον είδα να έχει γραπωθεί στα κάγκελα, τον κατέβασα κάτω και ήταν σαν κάτι να τον είχε τρομάξει ήταν ανήσυχος και πετούσε παραδώθε πάτησα στο chatgpt γιατί τα κάνει αυτά και μου έγραψε ότι μάλλον έχει παθει υπερβιταμίνωσή, τότε εγώ σκέφτηκα ότι τον τελευταίο καιρό του αύξησα τις βιταμίνες του (κάτι πορτοκαλοκίτρινες που είναι σε σκόνη και τις βάζεις στο μπολάκι) και λεω αυτο θα είναι γιατί τότε ξεκίνησε να κάνει έτσι ειπα ότι έχει υπερένταση. Και επειδή το κλουβί ήταν πολυ βρώμικο πήγα και το έπλυνα μετά το μπάνιο το καναρινι είχε φουσκώσει και άκουγα κάτι σαν μικρό σφύριγμα από την αναπνοή του χωρίς να ανοίγει το στόμα το εψαξα στο chatgpt και μου λέει ίσως έχει πάει λίγο σκόνη από τις βιταμίνες στα αναπνευστικά του. Παρατήρησα ότι είχε κάνει και μια κουτσουλιά υγρή γκριζοασπρη υπέθεσα ότι ήταν απλά σε σοκ. Το σκέπασα με μια πετσέτα και μετά ηρέμησε. Σταμάτησα να του βάζω αυτές τις βιταμίνες για λίγο να δω αν σταματήσει να κάνει σαν τρελό στο κλουβί. Μετά από κάτι μέρες παρατήρησα κάτι λέπια στα πόδια του να μεγαλώνουν τα νύχια του επίσης μακρενουν πολυ γρήγορα και χάνει πολλά φτερά και ξύνεται. Εψαξα ξανά στο chatgpt και λέει ότι ισως έχει ακαρεα. Το πάω σε έναν κτηνίατρο αλα αμφιβάλω αν ήξερε από πτηνά. Μου λέει μάλλον ακαρεα μου δίνει το κλασικό podagrine και του εβαλε και μια σκόνη πάνω. Του έβαζα εγω podagrine αλλά φαινόταν ότι το ενοχλούσε πέταξα το παλιό κλουβί του πήρα νέο του άλλαξα τα πάντα σε καινουρια και μια φορά την βδομάδα το έπλενα καλά με ξύδι και βραστό νερό. Το ξύσιμο είχε ηρεμήσει όταν επέστρεψα από τον γιατρό αλλά μετά από 2 μέρες ξανά άρχισε (σκέφτηκα ότι η σκόνη που του εβαλε θα σκωτωσε τα ακαρεα και τώρα ξύνεται γιατί βγήκαν τα αβγά) μετά από 2 βδομαδες το ξανά πάω σε έναν άλλο κτηνίατρο που πολυ μου τον σύστησαν για το πτηνό μου. Το εξετάζει σχολαστικά φτερά κοιλιά πόδια στόμα παντού. Τότε η φάση αλλάζει ΟΛΗ μου λέει δε βλεπει ακαρεα όντως μου κάνει ότι χάνει φτερά, την κοιλιτσα που ειδαμε είχε χάσει μυική μάζα αλλά είχε λιπακια. Αυτο γίνεται μου λέει από κακη διατροφή (μάλλον αυτή η σκόνη/«βιταμινες» που του έβαζα το έκανε αυτο) μου είπε να μη του ξανά βάλω και να του προσθέσω στην διατροφή λαχανικά και φρούτα και για τα πόδια που έχει βγάλει αυτά τα λέπια μου είπε να μη του βάλω τίποτα γιατί θα περάσει από μόνο του. Ύστερα εγώ έκατσα και εψαξα ότι όταν ένα πτηνό έχει κακη διατροφή χανεη φτερά η έχει θαμπό φτέρωμα τα νύχια του είναι εύθραυστα και μεγαλώνουν γρήγορα και στην ουσία δεν ξύνεται το πτηνό απλά βγάζει κάτι από τους πόρους του που έχει θρεπτικά συστατικά και τα τρώει (για αυτο ξύνεται μου είπε) καλά μέχρι εδώ; Οχι! Επιστρέφω σπίτι κάνω ότι μου είπε του φτιάχνω διατροφή λεω Ε που θα πάει θα φτιάξει. Όμως ξαφνικά βλέπω το καναρινι κάποιες φορές να σηκώνει το πόδι του ενώ αράζει η κοιμάται χωρίς το πόδι να δείχνει πληγωμένο. Μετά από μερικές μέρες το ακούω σαν να φτερνιζεται είναι συνέχεια φουσκωμένο αλλά είναι ψηλά Οχι στον πάτο, τρώει συνέχεια και πίνει νερό. Και κατά την διάρκεια της ημέρας το πιάνει κάτι σαν κρίση πετάει στο κλουβί πίνει πολυ νερό ταυτόχρονα ανοίγει τα φτερά του σαν κάτι να το ενοχλεί, όταν το σκέπασω με μια πετσέτα κάπως ηρεμεί, αλλά δε σταματάει να τινάζει τα φτερά και να τρώγεται και είναι όλη την ώρα φουσκωμένο, τελικό συμπέρασμα: δε μπορώ να καταλάβω τι πραγματικά έχει γιατί παρόλο που είναι φουσκωμένος και ήρεμος τρώει κανονικά και πίνει νερό. Ακούω και το φτέρνισμα (δεν ανοίγει στόμα όμως, αλλά βλέπω ότι αναπνεει έντονα). Ειπα παρά πολλά το ξέρω αλλά όλο αυτο με έχει κουράσει και έχει κουράσει και το πτηνό μου δεν έχω δει κάποια βελτίωση στην συμπεριφορά του, ίσως τα πόδια του φαίνονται καλύτερα αλλά το βλέπω που δεν εξναι σταθερό όταν κάθεται και κάποιες φορές η ουρά του πάει πάνω κάτω (Οχι πάντα αλλά τις περισσότερες φορές) έχω απελπιστεί δε ξέρω τι έχει διάβασα εχθές μήπως έχει εσωτερικά παράσιτα ΔΕ ΞΕΡΩ ΟΜΩΣ θα πάρω τηλ τον γιατρό ξανά σήμερα αλλά σας παρακαλώ έιχε κανείς παρόμοια εμπειρία με καναρινι; Αν ναι τι έκανε και σώθηκε; Ευχαριστώ. Έστειλα φωτογραφίες στην πρώτη που κάθεται σε ένα πράσινο κλαδάκι είναι αρχές Ιανουαρίου στην δεύτερη φωτό με το μπλε κλουβί είναι σήμερα.