Φροντίδα Αυτόματο σύστημα ποτίσματος πουλιών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης abscanary
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
San idea pame kala, etsi exo ksekinisi. Kato blepeis mia potistra pou tripisa gia to proto proto TEST mou.

Den touleboune pia tis potistres an den einai klisto kiklos. An to potiri exei tripa, to nero fefgei amesos. Aftes i potistres touleboune mono an to potiri einai kleisto.
 

Συνημμένα

  • Kugeltr.webp
    Kugeltr.webp
    12,4 KB · Προβολές: 343
Δεν το ήξερα αυτό Αλέξανδρε και από ότι το σκέφτομαι τώρα μάλλον έχεις δίκιο και δουλεύει με υποπίεση. Άρα θέλουμε τρύπα και βαλβίδα που να επιτρέπει την έξοδο νερού λόγω πίεσης και να κλείνει μην επιτρέποντας την είσοδο αέρα. Πχ σαν μία αυτόματη βαλβίδα ποδηλάτου.
Θα το ψάξω λίγο ακόμη...
 
Δεν το ήξερα αυτό Αλέξανδρε και από ότι το σκέφτομαι τώρα μάλλον έχεις δίκιο και δουλεύει με υποπίεση. Άρα θέλουμε τρύπα και βαλβίδα που να επιτρέπει την έξοδο νερού λόγω πίεσης και να κλείνει μην επιτρέποντας την είσοδο αέρα. Πχ σαν μία αυτόματη βαλβίδα ποδηλάτου.
Θα το ψάξω λίγο ακόμη...

Βαλβίδα αντεπιστροφής απο ενυδρείο 😉
 

Συνημμένα

  • tetratec_cv_4_rckschlagventil_z1.webp
    tetratec_cv_4_rckschlagventil_z1.webp
    11,3 KB · Προβολές: 237
Prepei na toulebeis kai sto exodo kai sto eisodo me balbides, alios den toulebei. Ego ebala pano stin Potistra mia solina pou irthe apo to floater.
Den toulebe. Meta to ekana san klisto kiklos, omos itane to kiklos arketa megalo kai pali den toulebe. An seleis na xrisiomopies Potistres me billes, mono an exeis Balbides sto exodo kai sto eisodo touleboune.
Deftero problima pou exei an toulebeis me balbides einai pou anoigoune i balbides mono me mia biesi X. Tora ginete to aksis, i biesi pou prepei na balis na anoigoune tin balbida Exodos sou blokaroune tis billes. I billes touleboune MONO an den exei katholou biesi meza stin potistra.
 
Επαναφέρω τη συζήτηση σε ένα παλαιότερο θέμα το οποίο θεωρώ ότι είναι επίκαιρο. Αν και προέκυψε ότι το «Αμερικάνικο» σύστημα λειτουργεί μια χαρά, για τους περισσότερους είναι «τσουχτερή» μια τέτοια λύση. Για τον λόγο αυτό αποφάσισα να δοκιμάσω μια σαφώς φθηνότερη από τον Κτηνιατρικό Κύκλο. Στην περίπτωση αυτή σύμφωνα με τα λεγόμενα τόσο του Γιάννη όσο και του Αλέξανδρου η χρήση πιπίλας (φωτό 5) προκαλούσε διαρροή νερού.

Αυτόματο σύστημα ποτίσματος πουλιών

Αυτόματο σύστημα ποτίσματος πουλιών

Δεν έχω λοιπόν άλλη επιλογή παρά να χρησιμοποιήσω ποτίστρα γούρνα (φωτό 4). Εδώ και πάλι υπάρχει το μειονέκτημα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αλέξανδρου, ότι τα πουλιά αφήνουν τροφή & κόπρανα ή και κάνουν μπάνιο μέσα στις ποτίστρες ανάλογα με το μέγεθος των τελευταίων. Θα το επιχειρήσω ωστόσο επιλέγοντας την μικρότερη δυνατή ποτίστρα η οποία είναι μεγάλη πάραυτα (5cm*2.5cm), δεδομένου ότι χρειάζομαι ένα σύστημα που να λειτουργεί αξιόπιστα για διαστήματα των 5-10 ημερών το πολύ. Όσο για τις τροφές και τα κόπρανα σίγουρα θα προστατέψω την ποτίστρα με κάποια πατέντα. Περιμένω παρεμβάσεις, ιδέες και εμπειρίες, Ο στόχος μας είναι ένα προσιτό αυτόματο σύστημα ποτίσματος που να λειτουργεί αξιόπιστα.

1. ΣΩΛΗΝΑΣ ΠΛΑΣΤ. ΕΣΩ Φ8- ΕΞΩ Φ12mm ΑΔΙΑΦΑΝΗΣ

2. ΜΕΙΩΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΝΕΡΟΥ + ΜΑΝΟΜΕΤΡΟ 1/2"

3. ΓΩΝΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΗ Φ 10 mm

4. ΠΟΤΙΣΤΡΑ ΓΟΥΡΝΑ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ 3.4037

5. ΠΟΤΙΣΤΡΑ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ ΜΕ ΠΙΠΙΛΑ (CLIPS)
 

Συνημμένα

  • 1.webp
    1.webp
    5,8 KB · Προβολές: 149
  • 2.webp
    2.webp
    5,6 KB · Προβολές: 181
  • 3.webp
    3.webp
    3,2 KB · Προβολές: 152
  • 6.webp
    6.webp
    2,6 KB · Προβολές: 203
  • 4.webp
    4.webp
    3,2 KB · Προβολές: 211
Την ποτιστρα Νο4. ΠΟΤΙΣΤΡΑ ΓΟΥΡΝΑ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ 3.4037 δεν θα στην προτεινα. Την ειχα αγορασει και δεν λειτουργησε γιατι τα πουλια επρεπε να σπρωχνουν ενα συρματακι που εχει για να τρεξει νερο. Την λυση στο δικο μου προβλημα την βρηκα με αυτο.:: ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α. Ε. ::.
 
Σε ευχαριστώ πολύ Φίλε μου. Θα μπορούσες να μου πεις η Ποτίστρα γουρνάκι αυτόματη, με αντίβαρο (βακελίτης) - 6 cm πως λειτουργεί; Το σύστημα το έχεις απευθείας συνδεδεμένο στην παροχή (ΕΥΔΑΠ); Τι προβλήματα σου έχει παρουσιάσει & πως τα έλυσες;
 
Γίωργο αυτό το πιατάκι δε θα μπορουν να το λερώσουν άνετα; Αν πέσει καμία κουτσουλία το συστημα θα γεμίζει μέχρι να την πιουν... Πράγμα επικινδυνο για την υγεία τους!
 
Foto 3, Kapia potistres pou deneis meza stin klouba, kai exoune mia solina pou pai sti brisi. Auftomato foularoune me nero kai oso einai giamato mia balbida klini to neroa. An tora ta poulia pinoune nero, elefroni to potiri kai anoigei pali tin balbida na foulari. Poli gnosto sta kounelia. Efkolo sistima skedon ftino.

Ola afta ta sistimata exoune omos ena mion. Ta poulia mas finoune trofi meza, merika "bourounakia" mas finoune mexri ta koprana meza, kai oso pio megalo einai, oso pio sigura einai na kanoune ta mikroulia mas banio meza se afto to sistima. Gia afto poli grigora figane pali apo tis kloubes mou

Φίλε Αλέξανδρε όπως αναφέρει ο συνονόματός σου ο Αλέξανδρος από πάνω το πιατάκι αυτό έχει 2 πλεονεκτήματα και 1 μεγάλο μείον.

Το πρώτο πλεονέκτημα είναι ότι είναι φθηνό. Το δεύτερο πλεονέκτημα που συνάγω εγώ είναι ότι λειτουργεί.

Το μειονέκτημα είναι ότι τα πουλιά αφήνουν τροφή μέσα, ορισμένα αφήνουν κόπρανα και κάποια κάνουν μπάνιο λόγω του μεγέθους της ποτίστρας.

Το ερώτημα εδώ είναι, μπορούμε σε ένα τέτοιο σύστημα να έχουμε τα πλεονεκτήματα χωρίς το παραπάνω μειονέκτημα ή πρέπει να το εγκαταλείψουμε; Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι μπορεί να προστατευθεί αποτελεσματικά. Με τον τρόπο αυτό θα μας δώσει μια προσιτή κατασκευή χωρίς κίνδυνο για την υγεία των πουλιών.
 
Σε ευχαριστώ πολύ Φίλε μου. Θα μπορούσες να μου πεις η Ποτίστρα γουρνάκι αυτόματη, με αντίβαρο (βακελίτης) - 6 cm πως λειτουργεί; Το σύστημα το έχεις απευθείας συνδεδεμένο στην παροχή (ΕΥΔΑΠ); Τι προβλήματα σου έχει παρουσιάσει & πως τα έλυσες;

Το γουρνακι αυτο λειτουργει με αντιβαρο, δηλαδη γεμιζει αυτοματα οταν αδειαζει. Για την συνδεση του εχει δυο εξοδους με τις οποιες μπορεις στην μια να εχεις συνδεδεμενο την παροχη(ΕΥΔΑΠ) και στην αλλη μπορεις να βαλεις ενα βαρελακι σε περιπτωσεις που υπαρχει διακοπη νερου. Στο θεμα καθαριοτητας τα πραγματα δεν ειναι τοσο τραγικα. Εγω το χρησημοποιω σε μεγαλη κλουβα που εχω περιπου 30 πουλια. Το καθαριζω καθε εβδομαδα και σπανια να εχω δει δυο τρεις κουτσουλιες τον τελευταιο χρονο. Το μονο αρνητικο ειναι οτι κανουν μπανιο μεσα στο γουρνακι αλλα ευτυχως το νερο ανανεωνεται συνεχως αυτοματα.
 
Μια ερώτηση...
Αν εχουμε αυτόματο σύστημα ποτίσματος, και τραβήξουμε μια σωλήνα μεσα στην ποτίστρα (ανοιχτού τύπου) και κάθε π.χ. 12 ωρες ρίχνει 10-20ml, είναι κακή ιδέα;
 
Καθόλου κακή, αρκεί η θέση εισόδου και η διάμετρος του σωλήνα να εξασφαλίζει τη ανανέωση του νερού και όχι τη συμπλήρωση του νερού. Σε λάθος σημείο απλά θα συμπληρώνει και αρκετά κατάλοιπα θα παραμένουν μέσα. Είναι σύνθετο δεν είναι απλό. Δυστυχώς, βλέπω τόσες μέρες το post και οι κλούβες μου είναι υπό ανακαίνιση και το σύστημα αποσυνδεδεμένο, αλλιώς θα μπορούσα να δείξω μια εικόνα. Σε αυτό που σκέφτεσαι, ένα πρόβλημα είναι το παραπάνω και το άλλο πρόβλημα είναι η έξοδος του νερού και η πρόβλεψη για τον καθαρισμό της ποτίστρας
 
Απλό σύστημα ποτίσματος

Πολύβιε να υποθέσω ότι εσύ έχεις εφαρμόσει με επιτυχία ένα απλό σύστημα ποτίσματος στα πουλιά το οποίο εξασφαλίζει ανανέωση του νερού, έξοδο του νερού και διαθέτει πρόβλεψη για τον καθαρισμό της ποτίστρας; Μπορείς να μας το περιγράψεις, αν δεν είναι δυνατό να δούμε κάποια φωτό? Πιθανότατα θα βγάλουμε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.
 
Nαι και σε 10-15 μέρες θα μπορώ να το έχω και σε αναλυτικές φωτογραφίες όταν θα το ξανασυναρμολογήσω (το τερπνό μετά του ωφελίμου). Υπάρχουν, κατά τη γνώμη μου, 3 πράγματα που χρειάζονται προσοχή μιλώντας για ανοιχτού τύπου ποτίστρες, τις οποίες χρησιμοποιώ. (Με τη μπίλια είχα μια παρολίγον πανωλεθρία και έχω φοβικό σύνδρομο)
1. Να εξασφαλίζεται η ολική έξοδος του νερού. Πρέπει, δηλαδή, ανάλογα με το Φ του σωλήνα ή των σωλήνων που θα χρησιμοποιηθούν και το χρόνο παροχής, να υπολογίσεις τον όγκο του νερού. Υπάρχει μαθηματικός τύπος να υπολογιστεί, πιο εύκολο είναι να μετρήσει κανείς με το χέρι πόσο νερό εξέρχεται στο χρόνο, που έχει οριστεί να λειτουργεί το σύστημα.
2. Η θέση εφαρμογής του σωλήνα (-ων). Τους τοποθετώ στο κάτω μέρος της βάσης της κοινής ποτίστρας, ώστε η ροή του νερού, να υπερχειλίζει 'σπρώχνοντας' το νερό σε όλα τα ανοιχτά σημεία της ποτίστρας. Αν π.χ. το τοποθετήσεις τοποθετήσεις πιο ψηλά, από σημείο στο το οποίο πίνουν τα πουλιά, ενδέχεται από εκεί και χαμηλώτερα, να μην ανανεώνεται το νερό.
3. Πόσα σωληνάκια θα τοποθετήσεις. Εξαρτάται, από τη διάμετρο της ποτίστρας. Τοποθετώ δύο. Το ένα από μόνο του προκαλεί στροβιλισμό στο νερό, άρα το νερό δεν ανανεώνεται όλο. Με τα 2 δημιουργείται μια άνωση σε όλη την επιφάνεια, είναι σαν να σπρώχνεται ολόκληρος ο δίσκος.

Πως λειτουργει η ποτίστρα και γιατί το έκανα. Οι ποτίστρες στο πάνω μέρος έχουν μια εγκάρσια τομή, είναι ανοιχτές, ελαφρώς πιο ψηλά και περιμετρικά βάζω μια σίτα για να μην έχουν πρόσβαση κουνούπια, ζωύφια, ακαθαρσίες κλπ. , όχι όμως εφαπστόμενα γιατί στομώνει. Από κάτω τους έχουν μια λεκανίτσα που δέχεται το εξερχόμενο νερό. Αν θες το αξιοποιείς κατευθύνοντας το σε κάποια γλάστρα ή αν έχεις κοντά κάποιο λούκι, όπως έκανα εγώ, αν θες απλά το καθαρίζεις, αλλά μου δείχνει ανθιυγεινό και αντιαισθητικό.
Προσωπικά, πέρσι την μεγάλη κλούβα την χρησιμοποίησα 4 -5 μήνες, για τα θηλυκά. Οι αρσενικοί πηγαίνουν στα κουβιά τους και οι αρσενικοί νεοσσοί μετά τον Οκτώβρη σε ατομικά στο υποτιθέμενο "διδασκαλείο". Τα κλουβιά τα καθαρίζω κάθε 2 μέρες και το νερό καθημερινά, είχα όμως πρόβλημα με τα Σ-Κ ή τα Π-Σ-Κ του καλοκαιριού που έλειπα. Φέτος, οι νεοσοί και οι θηλυκές είναι περισσότερα και η κλούβα αναμορφώνεται. Στα λέω αυτά, γιατί προφανώς πρόκειται για μια ιδιοκατασκευή -θέλω να πιστεύω ότι λειτούργησε καλά- με συγκεκριμένο στόχο και για ένα μη εξελιγμένο εκτροφέα. Για μια ερασιτεχνική δομή, πάντως, αν πιάνουν τα χερια κάποιου, το σύστημα λειτουργεί.
Άφησα τελευταίο τον καθαρισμό. Οι ποτίστρες εφαρμόζονται εξωτερικά. Είπα για πρόβλεψη, γιατί την ποτίστρα δεν την ξεπλένω, αλλά σε κάθε καθαρισμό, την τρίβω εσωτερικά με μια οδοντόβουρτσα με ζεστό νερό και υγρό καθαρισμού. Μια λεπτομέρεια, λοιπόν, είναι τα σωληνάκια να έχουν ένα ικανό μήκος και να μην είναι στην τσίτα, προκειμένου να μην σου κάνουν τη ζωη δύσκολη, εφόσον τις καθαρίζεις έτσι.
Αν και ψιλοκολλάω να εκθέσω κατασκευές και τα "κολλητάρια" μου, υπόσχομαι πως όσο θα ετοιμάζω την κλούβα, θα φωτογραφίζω για να σου δώσω εικόνες, εφόσον σου φαίνεται ενδιαφέρουσα η κατασκευή.
 
εχθές πήρα μια αυτόματη ποτίστρα (7.5ευρώ), η οποία συνδέεται με λάστιχο νερού, συνεχής ροή, και εχει ενσωματομένο φλοτέρ...

Είναι καλή λύση, μόνο που πρέπει να δωθεί λεπτομέρεια στην πίεση του νερού...
 
Βασίλη πως ρυθμίζεις την πίεση; Χειροκίνητα ή έχεις βάλει κάποιον ρυθμιστή πίεσης στην παροχή;
 
Εχω βάλει στην παροχή εναν απλό, μηχανικλό, ρυθμιστή...
Βέβαια, ακόμα δεν το έχω πετ'υχει, μπορείνα έινια χαλασμένος, γιατί δεν έχει καλό στοπ νερού, όταν εχει λιγο παραπάνω πίεση...
 
Επειδή αυτό το θέμα πάντα είναι υπο συζήτηση την περίοδο των διακοπών
με την ανάγκη πολλών να εξασφαλίσουν το "πότισμα" των πουλιών τους, έχω να σημειώσω οτι το θέμα είναι δύσκολο έως πολύ δύσκολο στην λύση του και έχει χυθεί πολύ δάκρυ στην επιστροφή.Ακόμα και συστήματα δοκιμασμένα απο την Ανοιξη με πολλές επεμβάσεις και αυτοματισμούς, ΔΕΝ δούλεψαν την καλοκαιρινή περίοδο με τις διαφορές πιέσεων στο δίκτυο του νερού. ΠΡΟΣΟΧΗ.
 
Μάκη δεν νομίζω ότι θα εμπιστευόταν κάποιος την παροχή νερού στα πουλιά του αποκλειστικά από μηχανικά μέσα. Τέτοια συστήματα μπορούν να λειτουργήσουν υποβοηθητικά και μόνο. Θα ήταν επικίνδυνο ασφαλώς να σκεφτούμε ότι μπορούν να υποκαταστήσουν την φυσική μας παρουσία ή σε περίπτωση διακοπών την τακτική παρουσία κάποιου τρίτου προσώπου στο χώρο μας. Προσωπικά για την περίπτωση των διακοπών προσανατολίζομαι σε συνύπαρξη αυτόματου ποτίσματος με τις παραδοσιακές ποτίστρες πάντα με την επίσκεψη κάποιου τρίτου. Πάντως ορθώς το επεσήμανες για να είναι σαφές.
 
Η συνεχης παροχη νερου, δεν ειναι η μονη λυση... Θα τοποθετησω απλες-μεγαλες ποτιστρες & 2 βασεις που μπαινει ενα μπουκαλι νερου 1,5lt. Λογικά, θα περασουν χωρις προβλημα αρκετες ημερες.

Εχει βαλει κανεις ποτιστρα σε κλουβα που ειναι για μικρα κοτοπουλακια;
 
Back
Top