Διατροφή Αφλατοξίνες. Δίνετε φιστίκια στον παπαγάλο σας;

Για δύο Χρόνια περίπου έδινα στον προηγούμενο African Grey που είχα φυστίκια και με τα τσόφλια δεν είχα πρόβλημα. Τώρα με τον νέο African Grey που έχω μετά που διάβασα εδώ τα άρθρα τα σταμάτησα ή τα καθαρίζω πριν να του τα δώσω.. Τώρα τι να πεις; κάποτε εξαρτάται και το πόσα τρώει φυσικά..

Ερώτηση: Το ίδιο ισχύει και με τα φυστίκια Αιγίνης; Το κοκατίλ μου τρελαινόταν για φυστίκια Αιγίνης καθαρισμένα και φυσικά ανάλατα ούτε καν καβουνρτισμένα.
Μόλις πήρα νέο παπαγαλάκι (το προηγούμενο έμεινε στο βαφτιστήρι μου που δεν μπορούσε να το αποχωριστεί) και έλεγα να αρχίσω να το δελεάζω με φυστίκι Αιγίνης..

Ειναι πιο επικινδυνα θεωρω τα αραπικα (κικιρικια) απ'οτι τα υπολοιπα διοτι τα πρωτα μεγαλωνουν στο εδαφος οπου εχουν πολλαπλασιο κινδυνο να μολυνθουν απο τον υπευθυνο μηκυτα απ'οτι τα υπολοιπα που μεγαλωνουν πανω σε δεντρο. Οπως και να 'χει τους ξηρους καρπους πρεπει να τους δινουμε με μετρο διοτι ειναι συν τοις αλλοις παχυντικοι.

Δηλαδή πειράζει πολύ που δίνω στη Λόρα μια στο τόσο φιστίκια αράπικα με το τσόφλι; (πολύ σπάνια) Κρίμα μωρέ... Και της άρεζε τόσο να σπάει το τσόφλι! (της άρεζε ο θόρυβος...)

Δεν πειράζει!
Η Λόρα πάντα θα τρώει μόνο το φυστίκι και όχι το φλοιό.
Αυτό που πρέπει να προσέχεις είναι να μην αναμειγνύεις τα φυστίκια με άλλη τροφή. Ο κίνδυνος που διατρέχεις σ' αυτή την περίπτωση είναι οι αφλατοξίνες θα μπορούσαν να μολύνουν άλλους καρπούς που ο παπαγάλους καταναλώνει ολόκληρους...

Εγω διαβασα τα παραπανω που αναφερονται και εχω να πω την προσωπικη μου εμπειρια. Ο παπαγαλος μου στα 19 χρονια της ζωης του τρεφεται με φυστικια και ηλιοσπορους! Παλια μερικες φορες πηγενα και επερνα απο τα φυστικια που αγοραζαμε για τον παπαγαλο και τα ετρωγα. Μεχρι τωρα παπαγαλος και εγω ειμαστε σε αριστη φυσικη κατασταση και συνεχιζω να τον ταιζω με φυστικα(εγω σταματησα βεβαια να τα τρωω:D). Θα μου προτεινατε να σταματησω να του δινω φυστικια;

Ένας παπαγάλος δεν πρέπει να τρέφεται μόνο με ηλιόσπορους και φυστίκια... Πρέπει να υπάρχει μια γκάμα τροφών στη διατροφή του για να έχει μια ισορροπημένη διατροφή, ώστε να αποφευχθούν πιθανές ελλείψεις βιταμινών και άλλων χρήσιμων ουσιών με αποτέλεσμα την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.

Πιστεύω πως μπορείς να συνεχίσεις να του δίνεις φυστίκια (μπορείς να τα δίνεις και καθαρισμένα και όχι τόσο πολύ συχνά) αλλά φρόντισε να προσθέσεις κι άλλες τροφές στο διαιτολόγιό του.

Διάβασε και κάποιες σχετικές συζητήσεις: Διατροφή Παπαγάλων στο Παπαγάλοι PB :)

Ευχαριστω Αναστασια μου για το λινκ. Βασικα εκτος απο τα σπορακια του εδινα και φρουτα (ειδικα τα μανταρινια του αρεσουν πολυ!) και διαφορα. Διαβασα κιολας και στα ποστ και απο εδω και περα θα αρχισω να του δινω και πραγματα που δεν του εδινα πριν.

... Ο παπαγαλος μου στα 19 χρονια της ζωης του τρεφεται με φυστικια και ηλιοσπορους!

Toν ταιζεις με οτι θα επρεπε να του δινεις αραια και που. Ειναι σαν να μεγαλώνεις ενα παιδι με μπισκοτα και πατατακια. Δε θα πεθανει τις πεινας αλλα οι διατροφικες ελειψεις που εχει ειναι τεραστιες. Το αποτελεσμα αν συνεχισεις ετσι λυπαμαι που στο λεω αλλα πιστευω πως θα ειναι να μη φτασει το μεγαλο προσδοκιμο ζωης που εχει το ειδος του.

Παλια μερικες φορες πηγενα και επερνα απο τα φυστικια που αγοραζαμε για τον παπαγαλο και τα ετρωγα. Μεχρι τωρα παπαγαλος και εγω ειμαστε σε αριστη φυσικη κατασταση και συνεχιζω να τον ταιζω με φυστικα(εγω σταματησα βεβαια να τα τρωω:D).

Εαν τρεφοσουν αποκλειστικα με αυτα νομιζεις πως θα ησουν υγιης; Σαφως και δεν εχεις τις ιδιες διατροφικες απαιτησεις με εναν παπαγαλο αλλα η διατροφη που του προσφερεις δεν θα μπορουσε να ειναι χειροτερη συμφωνα με οσα λες.

Βασικα παρελειψα να αναφερω οτι περα απο τα αφθονα φρουτα που του δινω του ειχα παρει και διαφορες αλλες τροφες οπως πελετς και τετοια, ομως δεν τα ετρωγε. Σημερα δοκιμασα και του εβαλα την καινουργια τροφη μαζι με λιγους ηλιοσπορους και προς εκπληξη μου αρχισε και του αρεσε!:D Οποτε απο εδω και περα θα του κοψω τα πολλα φυστικια και θα αρχησω να του βαζω με τον ιδιο τροπο και αλλες τροφες. 😉😎

Back