Ασθένειες Βραχνή φωνή, λίγο πεσμένο το ένα φτερό

Αλλά επειδή υπάρχει κίνδυνος να εξαπατηθούν οι φτωχές γνώσεις μου θα ήθελα περισσότερες σε νέο χαρτί.
Θα σας το περιγράψω, το πρωί χάρηκα γιατί ήταν μόνο άσπρο μάυρο, μέτα έγινε μόνο κίτρινο άσπρο. Είναι όπως ένα τηγανητό αυγό δεν έχει άλλο χρώμα τώρα. Απο διάθεση είναι καλύτερα απο εχτές και νομίζω οτι και η φωνή του είναι λίγο καλύτερα. Του έβαλα αυγό και το τρώει, μήπως δεν έκανα καλά; Να του βάλω παλι χαμομήλι να πίνει;

image3-min.webp image2-min.webp image1-min.webp
 
Καλημέρα! Σήμερα τα πράγματα δείχνουν καλύτερα, η φωνή είναι ακόμα βραχνή. Οι κουτσουλίτσες του έρχονται στο πιο φυσιολογικό, είναι δίχρωμες άσπρο- μαύρο.

Σήμερα είμαι πάλι τρομαγμένη. Καταπράσινες κουτσουλιές, είχε και δυο με κόκκινο σαν αίμα και πολύ βραχνιασμένος, τον έποιασα και το έβαλα στο αυτί μου, η αναπνοή του γρήγορη και βαριά. Η διαθεςή του είναι σχεδον μια χαρά. Να περιμένω μέχρι άυριο; Και την Δευτέρα που να πάω; Μόνο κτηνίατρο ξέρω. Μήπως δεν πρέπει να περιμένω άλλο;

Για να δούνε οι γνώστες τις κουτσουλιές δώσε μόνο σπόρια και νερό για 2 μέρες ούτε αυγό ούτε χαμομήλι. Γιατί αυτό το κίτρινο είναι από το αυγό που έφαγε.
Σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές τις έκανα ήδη. Οι κουτσουλίτσες του είναι πράσινες σήμερα και είχε και δυο κόκκινες, σαν αίμα ήταν με τρόμαξαν. Τι να του κάνω νομίζω δεν πρέπει να περιμένω άλλο. Οταν το έβαλα στο αυτί μου η αναπνοή του ακούστηκε βαριά, σαν να έχει ακροαστικά. Είδα οτι είσαι Αθήνα, εγω μένω Χαϊδάρι, που μπορώ να το πάω;
 
Καλημερα! Τελικα ισχυεο αυτο:
η φωνή είναι ακόμα βραχνή. Οι κουτσουλίτσες του είναι δίχρωμες άσπρο- μαύρο.
Ή αυτο:
Καταπράσινες κουτσουλιές, είχε και δυο με κόκκινο σαν αίμα και πολύ βραχνιασμένος, τον έποιασα και το έβαλα στο αυτί μου, η αναπνοή του γρήγορη και βαριά.
 
Το δευτερο δυστυχως, το πρώτο ηταν εχτες σημερα είναι πράσινες
Θα σου ηταν ευκολο να βαλεις μια Α4 και να τις φωτογραφισεις παλι τις κουτσουλιες; Αν η κατασταση του ειναι οπως περιγραφεις θα ηταν καλο να επισκευθει ενα γιατρο.. καλυτερα να εισαι σιγουρη με ιατρικες γνωσεις παρα να ταλαιπωρεισαι και να ανησυχεις..
 
@Γκιούρη Πολυξένη, Πολυξένη άφησε στο καναρίνι σου μόνο σπόρους και καθαρό νερό στην ποτίστρα. Να βρίσκεται σε χώρο με θερμοκρασία 20 βαθμούς και πάνω. Ανέβασε ξανά φωτογραφίες από τις κοτσουλιές. Θα χρειαστεί να ανεβάσεις και μια φωτογραφία της κοιλιάς του. Εδώ θα χρειαστείς την βοήθεια κάποιου για να έχουμε σωστό αποτέλεσμα στην φωτογράφιση. ( με λίγο νεράκι χωρίζεις τα πούπουλα στην κοιλιά και το δεύτερο άτομο βγάζει την φωτογραφία. )

Αν δεν κατάλαβες ρώτησε! Φυσικά αν υπάρχει κοντά σου κάποιος γιατρός καλύτερα θα είναι να πάρεις την γνώμη του.
 
Εχω γυρίσει Αθήνα, το βραδυ θα το παω σε πτηνιατρο βρηκα κάποιο Κτηνιατρικο κέντρο στο περιστερι. Ευτυχώς ειναι πολύ ζωηρός ακομα και μου δίνει ελπίδες αυτο. Θα σας γράψω νέα το απόγευμα.
 
Καλημέρα Πολυξένη και χρόνια πολλά!

Φαίνεται πόσο πολύ αγαπάς το φιλαράκι σου! Και περιμένουμε όλοι με αγωνία τα νέα απ τον πτηνίατρο! Εδώ είναι μια λίστα από πτηνιάτρους: https://community.petbirds.gr/threads/Πτηνίατροι-Ειδικευμένοι-στα-Πτηνά-Κτηνίατροι.1091/

Για πατήθρες πάρε από φυσικό ξύλο:
patithres.jpg

Τώρα κάποιες γενικές πληροφορίες περί διατροφής: Γενικά να μην του δίνεις βιταμίνες και χύμα τροφή. Αυτά που μόνο χρειάζεται είναι: Πρώτων, μια καλή συσκευασμένη τροφή. Δεύτερον, το πολύτιμο αυγό που κάνουν οι κοτούλες μας. Το αυγουλάκι δίνεται με διαφορετική συχνότητα ανά εποχή.. Συχνότητα χορήγησης: Το κάθε πότε θα τη βάζουμε στα καναρίνια εξαρτάται από την κάθε εποχή.
  • Περίοδος ανάπαυσης - Χειμώνας (Οκτώβρη - Φλεβάρη): 1 φορά την εβδομάδα.
  • Προετοιμασία αναπαραγωγής (Μάρτη - Απρίλη): από 1 φορά την εβδομάδα αυξάνω τη συχνότητα μέχρι να φτάσω να τους τη δίνω καθημερινά μέχρι να ολοκληρωθεί η ωοτοκία.
  • Αναπαραγωγή: όταν έχουμε νεοσσούς θα ήταν καλύτερα να δίνουμε σκέτο βραστό αυγουλάκι καθημερινά στους γονείς να ταίζουν
  • Πτερόρροια (Ιούλιος - Σεπτέμβριος): 3 φορές την εβδομάδα.
Μετά από 6-7 ώρες το αποσύρεις το αυγό απ το κλουβί γιατί γίνεται δηλητήριο.. Το καλοκαίρι με τη ζέστη ακόμα νωρίτερα! Τρίτον, φρούτα και λαχανικά! Όσον αφορά τα λαχανικά, τα χόρτα και τα φρούτα τα πλένεις πολύ καλά και τα στεγνώνεις με χαρτί κουζίνας πριν τα βάλεις στο κλουβί. Όχι πάνω στα κάγκελα.. σε ταίστρες ή αυγοθήκες να τα βάζεις κι αυτά. Το μαρούλι είναι επικίνδυνο λόγω φυτοφαρμάκων.. Θα σου πρότεινα καλύτερα μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι (όχι σε περίοδο αναπαραγωγής), μήλο, γλυστρίδα, πιπεριά και άλλα που θα βρεις σ αυτή εδώ την λίστα: https://community.petbirds.gr/threa...-μπορουμε-να-δίνουμε-στα-καναρινια-μας.15920/
Τα φρούτα τα δίνουμε με ρέγουλα εκτός του μήλου. Επίσης μπορείς να δίνεις και βότανα (χλωρά ή αποξηραμένα). Κάνουν πολύ καλό στο συκώτι τους!
Τώρα που είναι αδιάθετος δίνε βότανα! Κάνουν πολύ καλό! Λαχανικά και φρούτα άστα για όταν θα γίνει καλά!
Τέταρτον, αν θες μπορείς στις περιόδους αναπαραγωγή και πτερόροια να προσθέτεις στη διατροφή τους και βλαστωμένους σπόρους που θα φτιάξεις εσύ!


Πέμπτον, δε δίνουμε φάρμακα προληπτικά... Αν μια φορά τον μήνα δίνεις:

τσάι βοτάνων
μηλόξυδο https://community.petbirds.gr/threads/Μηλόξυδο-στα-πτηνά.17813/
σκορδόνερο https://community.petbirds.gr/threads/Σκορδόνερο-στα-πουλιά.266/

Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να δίνεις φάρμακα ή βιταμίνες στο νερό.. αυτές τις βιταμίνες τις δίνουμε μετά από αντιβιώσεις ή σε περιόδους που τις έχουν ανάγκη (αναπαραγωγή και πτερόροια).

Γενικά αν το έχεις σε καθαρό περιβάλλον, σε ένα μέρος σταθερό ήσυχο, όπου θα κοιμάται από τη δύση του ηλίου ως την ανατολή, όχι μέσα-έξω, με συχνή καθαριότητα (που είμαι σίγουρη ότι την τηρείς!) και σωστή ισορροπημένη διατροφή ανα περίοδο ΄με όλα αυτά που σου είπα (μυλόξυδο, βότανα, σκόρδο, χόρτα κτλ) θα χτίσει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό και δε θα αρρωσταίνει τόσο εύκολα! Και θα σου κάνει παρέα για χρόνια!
 
Ηταν εξαιρετικά χρήσιμα ολα όσα μου στείλατε! Ευχαριστω απο καρδιάς! Πριν λιγο πήγα και στο κατάστημα που το αγόρασα για να δω τι θα μου πουν. Χωρίς πολλα πολλα μου έδωσαν αμέσως αβιομισιν. Εγω θα το παω και το απόγευμα στο γιατρο. Επάνω η αντιβίωση αυτη γράφει οτι κάνει για πολλες ασθένειες και ακόμη οτι μπορείς να του δώσεις και προληπτικά. Ειναι κακό αυτο για το πουλάκι; Μήπως το ταλαιπωρήσει ο γιατρός και θα ηταν καλό να δοκιμάσω πρώτα με την αντιβίωση;
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Επάνω η αντιβίωση αυτη γράφει οτι κάνει για πολλες ασθένειες και ακόμη οτι μπορείς να του δώσεις και προληπτικά. Ειναι κακό αυτο για το πουλάκι; Μήπως το ταλαιπωρήσει ο γιατρός και θα ηταν καλό να δοκιμάσω πρώτα με την αντιβίωση;
Δεν δίνουμε προληπτικά αντιβιώσεις.. Ούτε επειδή μας το είπε ένας τύπος στο πετ σοπ ούτε επειδή δε ξέρουμε τι έχει... Δίνοντας αντιβίωση θα αποδυναμώσεις τον οργανισμό του και το ανοσοοποιητικό του και μετά ίσως να μην αντέξει ο οργανισμός του τη σωστή αντιβίωση που θα του δώσει ο γιατρός. Και 2ον δίνοντας αντιβιώσεις προληπτικά κάνουμε τους ιούς ανθεκτικούς και όταν όντως θα υπάρχει θέμα και θα πρέπει να πάρει αβιομισίν κτλ κτλ δε θα το πιάνει. Οπότε φάρμακα δίνουμε μόνο όταν μας το πει κάποιος ειδικός! Ποτέ από μόνη μας ποτέ προληπτικά! Και στα πετ σοπ να τονίσω δεν είναι ειδικοί! 😛
 
Τέλεια! Ευχαριστω πολύ! Έκλεισα ραντεβου 7:30 θα σας στειλω μύνημα με τα νεα μου. Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ, με γλυτώσατε απο κινήσεις πανικού που πιθανότατα θα ήταν λάθος.
 
Τώρα θα το σκεπάσεις για να μην κρυώσει και να μην τρομάξει από τις αλλαγές εικόνων κατά την μεταφορά.
Το βράδυ τα σκεπάζουμε αναλόγως που κοιμούνται. Αν έχει φως ναι, αλλιώς δεν χρειάζεται.
 
Ειχε αναπνευστικό (δύσπνοια - βρόγχο), ο μικρός Μπολφις. Ολα τα άλλα ήταν τέλεια, η κοιλιτσα του ένας αδένας που κοίταξε στην ράχη του και τα ματάκια του και η μυτούλα του. Ολα τέλεια μου είπε και είναι πολύ καλός. Ομως είχε βαριά αναπνοή, θέλει οποσδήποτε αντιβίωση. Του έβαλε όμως μια σταγόνα στο σβέρκο για τα ακάραια και μου είπε την αντιβίωση να την αρχίσω μετα απο δυο ημέρες μήπως και το αναπνευστικό του έχει προκληθεί απο αυτά και δεν χρεισθεί να του την δώσω. Αν τελικά κριθεί αναγκαία, μου είπε να του την δίνω κατευθείαν στο στόμα και όχι στο νερό, ανα 12αωρο. 1σταγόνα αβιομισιν και 4 σταγόνες νερό και θα του δίνω την μια σταγόνα στο στόμα του. Το διάλυμα αυτο αντέχει 2 ημέρες. Μου έδειξε πως να του δίνω, στο πλάι της μυτούλας του θα ακουμπάω την σταγόνα και θα το πίνει μόνο του. Επίσης μου πρότεινε να του βάλω πατύθρες με διαφορετικό πάχος, αλλού λεπτή αλλού χοντρή και αν το κάνω αυτό και στην ξύλινη ακόμα καλύτερα, για να γυμνάζει τις πατουςίτσες του. Άφησα τις δυο ξύλινες (μου ειπε οκ ) και έβαλα μια πλαστική απο αυτες που είναι σαν κλαδάκι. Μου είπε οτι έχει πολλά τέτοια κρούσματα και οτι υποψιάζεται την ρύπανση του περιβάλλοντος. Για να μου τα πει όλα αυτά μου πήρε 50€! Θα το παω πάλι την Δευτέρα, και αντε βρε δεν θα του δώσω άλλα! 😀! Πάντως πολύ χάρηκα, μακάρι να πάνε όλα καλά! Α ναι, να εκτιμήσετε αυτά που έγραψα απο την εμπειρία σας μήπως και κάτι χρειάζεται αλλαγή. Γιατί γιάτρος ήταν! Πόσο καλός ήταν δεν ξέρω!

IMG_3334 mpolfis.webp
 
Δηλαδή δύο μέρες όλο-όλο θα διαρκέσει η θεραπεία με αντιβίωση αν χρειαστεί;
Το σίγουρο είναι πως η οπτική εξέταση είναι καλή και βέβαια αποκλείεται ο γιατρός να κάνει λάθος.
Στο είπε και ο ίδιος, δεν είναι σίγουρος (δεν θα μπορούσε κιόλας) αν είναι αναπνευστικό απλό ή δυσκολία στην αναπνοή από ακάρεα και προσπαθεί να καλύψει και τα δύο ενδεχόμενα.
Λογικά όλα.
Την διάρκεια της αντιβίωσης διευκρίνισε και μετά από αυτήν, θα πρέπει να του δώσεις προβιοτικά και λίγες μέρες βιταμίνες;
Προσοχή και καθαριότητα στα σκεύη του, ταΐστρες, ποτίστρα, πατήθρες και κλουβί γενικά.
Συχνή αλλαγή της τροφής. Συσκευασμένη τροφή.
Το κλουβί να μην είναι τοποθετημένο σε σημείο με υγρασία αλλά ούτε υπερβολικά ξηρή ατμόσφαιρα και ο χώρος του δωματίου να είναι καλά αεριζόμενος, χωρίς τα ρεύματα αέρος να βρίσκουν το κλουβί και το πουλί.
Πιστεύω πως σύντομα θα είναι μια χαρά!
 
Γιατί γιάτρος ήταν! Πόσο καλός ήταν δεν ξέρω!
Ακριβώς. Γιατρός ήταν.
Πρέπει να ξέρει καλύτερα από εμάς εδώ μέσα.
Εμείς τον κρίνουμε μόνο εκ του αποτελέσματος και όχι πάντα σωστά.
 
Πολυξένη σ ευχαριστούμε για την ενημέρωση! Αλλά κι γω δεν πολυκατάλαβα την θεραπεία.. στο στόμα θα δίνεις μία σταγόνα διαλυμένη σε 4 σταγόνες νερό ή θα δίνεις μια σταγόνα αντιβίωση και 4 νερό? Για πόσες μέρες; :)
 
Back
Top