Ασθένειες Γιατί είναι φουσκωμένο το καναρίνι μου;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Greckos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Greckos

PB New Member
Εγγραφή
1 Σεπ 2009
Μηνύματα
133
Πόλη
Ιθάκη
Γειά σας.

Ανησυχώ για το καναρίνι μου. Φέτος μετά τον Ιούνιο άρχισε και μείωνε το κελαήδημά του. Βέβαια πέρασε και πτερρόροια. Όμως δεν επανήλθε το κελαήδημα. Να σημειώσω ότι πριν ήταν το κάτι άλλο. Δεν έχω ξανα ακούσει τέτοιο κελαήδημα. Τώρα κελαηδάει πάρα πολύ λίγο.

Επίσης εδώ και κάτι μήνες έχει αρχίσει και φουσκώνει. Τρώει κανονικά και με όρεξη. Χθες για παράδειγμα του έβαλα αυγό και έπεσε με τα μούτρα. Όμως είναι φουσκωμένος ενώ πριν ήταν "σπαθάτος".

Αυτό σε συνδυασμό με το ότι δεν κελαηδάει σχεδόν καθόλου πια με ανησυχούν.

Όταν πάει να κουτσουλήσει μου φαίνεται πως φουσκώνει πολύ τον πισινό του για να την βγάλει. Σαν να ζωρίζεται λιγάκι.

Επίσης την προηγούμενη άνοιξη ενώ ήταν να ζευγαρώσει μετά από έναν πολύ δυνατό αέρα έφυγε ο πάτος του κλουβιού της θηλυκιάς και την έχασα. Δεν ξέρω αν έπαιξε ρόλο αυτό. Τώρα του έφερα μια καινούργια μικρή.

Του έδωσα προχθες aviomycine που είχα ίσως να προλάβω αν είναι κάτι. Να σημειώσω πως δεν του έχω ξαναδώσει αντιβίωση.

Καμιά γνώμη;

Αυτές τις φωτό τις τράβηξα και τις ανεβάζω μήπως καταλάβει κανείς κάτι.

IMG_7349 new.webp IMG_7363 new.webp IMG_7387 new.webp IMG_7384 new.webp
Ευχαριστώ.
 
Περι ασθενειας δεν ξερω ας απαντησουν οι ποιο εμπειροι.Αυτό που βλεπω είναι ότι τα νυχια του θελουν κοψιμο και το κλουβι μαζι με τισ πατηθρες θελουν αλλαγη. Παντα φιλικα...
 
Για τα νύχια το ξέρω. Απλά δεν ήθελα να το στρεσάρω αυτόν τον καιρό και το αφήνω.
Το κλουβί έχει κάτι σκουριές γιατί το πουλάκι είναι έξω σχεδόν όλο τον χρόνο αλλά σε γενικές γραμμές το έχω πάντα καθαρό. Πλένω και τις πατήθρες συχνά.
 
Λιγο - πολύ σαν αυτές τις φωτό είναι.
Θα προσπαθήσω αύριο να βγάλω και τις φωτό που μου λες. Ευχαριστώ.
 
Κοιτα αν φουσκώνει λίγο ίσως κρυώνει.. Αν το χτυπάνε ρεύματα αέρα πρέπει να το πάρεις από εκει σε πρωη φάση βάλτο μέσα και δες αν συνεχίζει το φούσκωμα..
 
Πάντα από μωρό έξω το είχα στην ίδια θέση. Στεγασμένη βεράντα φυλαγμένη απ' τον Βοριά. Ο Νοτιάς το χτυπάει μόνο. Όταν κάνει πολύ κρύο το βάζω μέσα και όταν έχει πολύ αέρα. Τώρα επειδή έλειπα τις γιορτές το έχω πάει στα πεθερικά μου και το έχουν μέσα. Όμως ήταν έτσι και πριν.
Απο τις φωτό αυτές φαίνεται κάτι περίεργο κατά την γνώμη σας; Φαίνεται (από την όψη του και μόνο) φυσιολογικό?
 
Τα καναρίνια κρύβουν καλά την ασθένεια, αύριο βγάλε κοιλιά και καρίνα όπως σου είπακαι θα σου απαντήσουμε με σίγουρια..
 
Φίλε μου (δεν γράφεις όνομα στο προφίλ σου) καταρχήν σίγουρα θα βοηθούσε φωτογραφία της κοιλιάς και του στέρνου. Κατά δεύτερον καλό θα ήταν να το χώριζες από τα άλλα μέχρι να δείς τι ακριβώς έχει ώστε να αποφύγεις να κολλήσουν και τα υπόλοιπα (συμπεριλαμβανομένου και αυτό με το οποίο το έχεις βάλει να ζευγαρώσει). Δεν θα έπρπε να δώσεις αντιβίωση πρίν βρεθεί τι ακριβώς έχει το πουλάκι. Τώρα καλό θα ήταν να μην το βάζεις μια μέσα μια έξω γιατί με την αλλαγή θερμοκρασίας θα του δημιουργήσεις πρόβλημα. Αν το κλουβί έχει σκουριές όπως λες καλό θα ήταν να το αλλάξεις γιατί αν τυχών δαγκώνει το καγκελάκι πολύ πιθανόν να φάει και σκουριά. Στην φώτο με τις κουτσουλιές διακρίνω κάτι κομματάκια πορτοκαλί,τι τροφή του δίνεις;
 
Το βάζω μέσα μόνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και μετά πάλι έξω ή σε πολύ κακοκαιρία.
Δεν το έχω στο ίδιο κλουβί τα πουλάκια.
Αυτό το πορτοκαλί που βλέπεις είναι αυγό. Του είχα βάλει βραστό αυγό.
 
Το αυγό πρέπει να είναι καλοβρασμένο για την αποφυγή σαλμονέλας. Περιμένουμε φωτογραφίες αύριο και όλοι θα βοηθήσουμε.
 
Όταν κάνει πολύ κρύο το βάζω μέσα και όταν έχει πολύ αέρα. Τώρα επειδή έλειπα τις γιορτές το έχω πάει στα πεθερικά μου και το έχουν μέσα. Όμως ήταν έτσι και πριν.

Το βάζω μέσα μόνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και μετά πάλι έξω ή σε πολύ κακοκαιρία.
Με το μέσα έξω που κάνεις στην καλύτερη των περιπτώσεων να έχει κρυώσει. Αν το έχεις μόνιμα έξω και προφυλαγμένο από αέρα και αρπακτικά δεν υπάρχει λόγος να μπει μέσα ακόμα και με 0 βαθμούς. Αφού άλλαξε φτερά σε εξωτερικό χώρο, είναι μαθημένο και δεν παθαίνει τίποτα από το κρύο. Από το μέσα-έξω όμως μπορεί να πάθει πολλά!

Βάλτο μόνο του, σε ζεστό μέρος (30 βαθμοί κελσίου), και μη δίνεις αντιβίωση χωρίς να στο έχει πει γιατρός ή τουλάχιστον κάποιος ειδικός με εμπειρία. Για μια μέρα δώσε μόνο σπόρους και μετά φωτογράφησε τις κουτσουλιές του. Στο νεράκι μπορείς να βάλεις ηλεκτρολύτες (almoral plus, ανθρώπινο φάρμακο) για να πάρει ενέργεια, ή να του κάνεις τσάι βοτάνων και να του δώσεις! Θα το βοηθήσει!

Απο τις φωτό αυτές φαίνεται κάτι περίεργο κατά την γνώμη σας; Φαίνεται (από την όψη του και μόνο) φυσιολογικό?
Εμένα οι κουτσουλιές του δεν μου αρέσουν καθόλου. Αλλά λόγω αυγού δεν μπορώ να πω με σιγουριά. Επίσης βλέπω κι εγώ αρκετή σκουριά στο κλουβί, αν δαγκώνει τα κάγκελα καλό θα ήταν να του το αλλάξεις. Ακόμη, καλό θα ήταν να αλλάξεις τις πατήθρες σε ίσιες ή ακόμα καλύτερα σε πατήθρες από φυσικό ξύλο.

Τι διατροφή του παρέχεις;

*Εννοείται πως περιμένουμε φώτο κοιλιάς, στέρνου κτλ όπως είπαν τα παιδιά πιο πάνω! 😉
 
Δεν το βάζω μέσα-έξω. Μόνο σε πολύ ακραίες περιπτώσεις όπως είπα πριν.
Έξω είναι 99.5%
Τώρα είναι σε χώρο κάτι σαν ημιυπαίθριο γιατί όπως είπα το πήγα στα πεθερικά μου γιατί έλειπα 15 μέρες.
Δεν τσιμπάει ποτέ το κλουβί. Τουλάχιστον δεν το έχω δει ποτέ.

Θα προσπαθήσω να ανεβάσω φωτό σύντομα.
 
βασικο οπως λενε τα αλλα παιδια, φωτο απο καρινα και κοιλια!
απο εκει κ περα η ζεστη μονο καλο του κανει!
του μειωνει την καταναλωση ενεργειας.
φωτο!
 
Δεν το βάζω μέσα-έξω. Μόνο σε πολύ ακραίες περιπτώσεις όπως είπα πριν.
Έξω είναι 99.5%
Τώρα είναι σε χώρο κάτι σαν ημιυπαίθριο γιατί όπως είπα το πήγα στα πεθερικά μου γιατί έλειπα 15 μέρες.
Δεν τσιμπάει ποτέ το κλουβί. Τουλάχιστον δεν το έχω δει ποτέ.

Θα προσπαθήσω να ανεβάσω φωτό σύντομα.

Δηλαδή τα πεθερικά σου μέσα δεν τον είχαν για 15 μέρες;
Είναι μεγάλο σοκ για όλα τα πουλάκια οι απότομες αλλαγές θερμοκασίας. Να δώσεις μεγάλη προσοχή στο μέσα έξω, έστω και αν γίνεται σπάνια, όπως σε συμβούλεψαν όλοι παραπάνω.
 
Μέσα τον είχαν αλλά σε χώρο που δεν πέρναγε τους 15-16 βαθμούς.
Καταλαβαίνω τι μου λέτε αλλά μπορώ να το αφήνω έξω βράδυ όταν η θερμοκρασία πέφτει στο 0-3 βαθμούς ή όταν έχει θυελλώδεις ανέμους; Τέλος πάντων, μέχρι τώρα δεν είχα πρόβλημα με αυτό τόσα χρόνια. Αυτό που βλέπω τώρα το βλέπω από το φθινόπορο που δεν είχε καμία αλλαγή περιβάλλοντος.
 
Αν μέσα έχει 15 και έξω 5 η διαφορά στην θερμοκρασία δεν είναι αμελητέα.
Τα καναρίνια εφόσον έχουν καλή υγεία δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα στους 0 βαθμούς ακόμα και πολύ παρακάτω.
Ο αέρας όμως είναι πρόβλημα και τα πουλιά δεν πρέπει να ζουν σε περιβάλλον με ρεύματα αέρα, ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου.


Όταν αποφασίζουμε να φιλοξενήσουμε τα πουλιά μας έξω ο αέρας είναι ένα από τα βασικά μας προβλήματα. Πολύ χομπίστες καλύπτουν τα κλουβιά τους με διάφανο νάιλον. Το κλουβί πρέπει να στηθεί έτσι ώστε να μην χρειάζεται για κανένα λόγο να μετακινηθεί (αέρας, ήλιος, βροχή, αρπαχτικά).
Τι θα γίνει στην περίπτωση σου, για παράδειγμα, αν πιάσει ξαφνικά ένας δυνατός νοτιάς και δεν είσαι εκεί έγκαιρα να προστατέψεις το καναρίνι σου;

Ίσως το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις τώρα είναι να πάρεις μέσα το καναρίνι σου μέχρι να στρώσει ο καιρός την άνοιξη και αφού λύσεις το πρόβλημα του αέρα να τον βγάλεις μόνιμα έξω.


Δες και εδώ Σε ποσους βαθμους θερμοκρασια αντεχουν τα καναρινια; | Σελίδα 2 | PetBirds
 
Λοιπόν φωτογράφησα το πουλάκι και ανεβάζω μερικές από τις φωτογραφίες.
Να σας πω πως μετάνοιωσα που το έκανα γιατί έβρεξα ελαφρά τα φτερά του πουλιού για να μπορεί να φανεί το στήθος και η κοιλίτσα του αλλά από την στιγμή που το άφησα από τα χέρια μου ήταν τελείως αλλαγμένο προς το χειρότερο το πουλάκι. Σαν ζαλισμένο πήγαινε και απλά έκατσε στον πάτο του κλουβιού και κούρνιασε. Ίσως το στρεσάρισα πολύ το καημένο. Έπρεπε να το αφήσω στην ησυχία του και ότι γίνει. Δεν είχε καμία σχέση το πριν με το μετά. Μπορείτε να το δείτε και από τις φωτο που ανέβασα χθες.
Τώρα άναψα το καλοριφέρ και το έβαλα κοντά μήπως και συνέλθει. Ο Θεός βοηθός.
IMG_7401 new.webp IMG_7402 new.webp IMG_7406 new.webp IMG_7410 new.webp
 
Κάτσε βρε Μιχάλη αμέσως να το ξεχάσει! Το παιδί άνοιξε θέμα για να τον βοηθήσουμε όχι να τον ρίξουμε τελείως! Μιχάλη πες μας τι πιστεύεις πως έχει το πουλάκι; Εμπειρία έχεις αλλά δεν μας λες και μας να μαθαίνουμε!

Το μόνο που εγώ μπορώ να πω για το καναρινακι, μιας και εμπειρία στις ασθένειες δεν έχω, είναι ότι είναι πολύ άρρωστο, και παρά πολύ αδύνατο! Η κοιλιά του κάτω δεξιά δείχνει ότι κάποιο όργανο (δε ξέρω ποιο) έχει διογκωθεί και υπάρχει θέμα. Μπορείς να ανεβάσεις και φώτο των κουτσουλιων του;
 
Back
Top