Φροντίδα Διαμονή, καθημερινότητα και συμπεριφορές

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Panos78
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Panos78

PB New Member
Εγγραφή
10 Μαρ 2018
Μηνύματα
133
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα και πάλι σε άλλη ενότητα! Τα περί διατροφής τα συζητήσαμε και εφαρμόζονται 👍. Σας παρουσιάζω τον μικρό με το κλουβί του, διαστάσεις 42χ30χ57cm αργότερα θα το αλλάξω σε ένα άλλο που έχω δει αλλά είναι λίγο τσιμπημένο... Οι πατήθρες όπως βλέπεται είναι ξύλινες και η κούνια που δεν έχει ανέβει ούτε μία φορά! Το σουπιοκόκκαλο δεν το έχει αγγίξει ούτε την πέτρα με τα ιχνοστοιχεία που του έχω βάλει. Η θέση του είναι όπως φαίνεται στο παράθυρο όπου του ανοίγω την κουρτίνα να μπαίνει φως και να βλέπει έξω.IMG_5982.webp IMG_5983.webp IMG_5984.webp IMG_5982.webp IMG_5983.webp IMG_5984.webp
 
Όπως αναφέρεις σε άλλο σου θέμα...
. Ο Zippo είναι ένα μικρο parrotlet που απέκτησα πριν από 8 ημέρες.Θεωρητικά είναι ταϊσμένο στο χέρι και είναι 2 μηνών.
Είναι λίγες οι ημέρες που έχεις στην κατοχή σου το πουλάκι.
Η θέση του κλουβιού θα πρέπει να είναι πιο ''προστατευμένη'', ώστε να του προσφέρει αίσθηση ασφάλειας (δηλ πλαϊνά και πίσω πλευρά καλυμμένη, εγώ συνήθως στην αρχή και για λίγες ημέρες καλύπτω με ύφασμα και το πάνω μέρος-ουρανό).
Το πουλί είναι μικρό, δεν γνωρίζει την κούνια, σε λίγες μέρες θα την δοκιμάσει (όταν αισθανθεί ασφάλεια στον χώρο που ζει).
Το παράθυρο δεν του προσφέρει κάτι αυτό το διάστημα, αντιθέτως το κάνει να νιώθει ανασφάλεια αφού δεν του προσφέρει μια σταθερή εικόνα (μέχρι να εξοικειωθεί με τον όλο χώρο).
Στο κλουβί του να προσθέσεις ένα δυο παιχνιδάκια ώστε να μπορεί όταν θέλει ν΄ασχοληθεί και να περάσει την ώρα του (και τα παιχνίδια τρομάζουν τα πουλιά όταν δεν τα γνωρίζουν, οπότε φρόντισε για κάποιες ημέρες να τα βάλεις κοντά, εκτός κλουβιού για να τα μάθει).
Αυτά τα λίγα από μέρους σου στην αρχή, θα βοηθήσουν το πουλάκι να αισθάνεται άνετα στην καθημερινότητα του και να έχει ήρεμη και σταθερή συμπεριφορά. 🙂
 
Είναι το πιο ήρεμο σημείο του σπιτιού. Δεξιά είναι το πλαϊνό της ντουλάπας, πίσω η κουρτίνα και πάνω έχει ντουλάπι είναι δηλαδή προστατευμένο και θα σου εξηγήσω γιατί στο αναφέρω!15 μέρες που το έχω με την κουρτίνα κλειστή, άρα πλαισιωμένο το κλουβί και ουσιαστικά μόνο μπροστά είχε θέα,ήταν ήρεμος! 2 μέρες που αποφάσισα να ανοίξω την κουρτίνα μόλις γύρισα το απόγευμα στο σπίτι είχε αλλαγή συμπεριφοράς σαν να ήταν αγριεμένος!Έχεις δίκιο ενοχλήθηκε! Το βράδυ τον σκεπάζω βέβαια με ένα σκούρο πανί!

Να βάλω δηλαδή ένα πανί για κάμποσο καιρό συνεχώς, κφήνοντας την πρόσοψη μόνο ανοιχτή;
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
... Ουσιαστικά μόνο μπροστά είχε θέα,ήταν ήρεμος! *2 μέρες που αποφάσισα να ανοίξω την κουρτίνα μόλις γύρισα το απόγευμα στο σπίτι είχε αλλαγή συμπεριφοράς σαν να ήταν αγριεμένος!
**Να βάλω δηλαδή ένα πανί για κάμποσο καιρό συνεχώς, κφήνοντας την πρόσοψη μόνο ανοιχτή;
*Άρα η θέα τον αναστάτωσε
**Αφού τον είχες εκεί για κάποιες κάποιες ημέρες και είδες πως το πουλί δεν είχε πρόβλημα, δεν είναι απαραίτητο να του αλλάξεις μέρος, κράτα όμως κλειστή (με πανί) την πλευρά που βλέπει προς το παράθυρο.
Τα παράθυρα προσφέρουν ενδιαφέρον σε παπαγάλους που είναι πλήρως εξοικειωμένοι με τον γύρω χώρο, τους ανθρώπους και τ΄άλλα ζώα που ζουν μαζί τους, αλλιώς αγχώνονται-στρεσάρονται.
 
Δεν του άλλαξα μέρος. Βλακεία μου ήταν ότι του άνοιξα την κουρτίνα! Την εχω ξανακλείσει τώρα δεν την ανοίγω! Ας πάρει το χρόνο που χρειάζεται! Τωρα που θα του έρθουν και τα παιχνίδια του θα ειναι ακόμα πιο καλά :)
 
Και να μην ξεχνάς Πάνο πως όσο περίεργα και εθισμένα στην μάθηση είναι, άλλο τόσο διστακτικά και φοβισμένα είναι με κάθε τι καινούριο. Θέλουν το χρόνο τους (και συνήθως αρκετό) για να δοκιμάσουν το οτιδήποτε. Όσο για την κούνια, ο δικός μου παρ' οτι έχει από 2 μηνών κούνια στο κλουβί του δεν έχει ανέβει παρά ελάχιστες φορές (μετρημένες στα δάκτυλα των χεριών) και αυτές για ελάχιστο χρόνο. Είναι και στο χαρακτήρα του καθε πουλιού τι θα επιλέξει να παίζει και τι δεν το ενδιαφέρει.
Ο δικός σου είναι μικρούλης ακόμα και έχει χρόνο να μάθει, να δοκιμάσει και να επιλέξει ο ίδιος.
 
Όπως σου είπε και η Σίσσυ για λίγο καιρό μην ανοίγεις την κουρτίνα μέχρι να προσαρμοστεί και να συνηθίσει τον χώρο.Άλλαξε θέσεις στις ταϊστρες έτσι ώστε να μην βρίσκονται κάτω από τις πατήθρες γιατί θα λερώνονται από τις κουτσουλιές. Για τον ίδιο λόγο άλλαξε και την κάτω πατήθρα. Για το σουπιοκόκκαλο προτίμησε μία σταθερή βάση σαν αυτή
upload_2018-3-16_11-1-8.webp
Το συρματάκι μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό. Εκτός από το σουπιοκόκκαλο έχεις και πέτρα ασβεστίου. Κατά την γνώμη μου δεν χρειάζεται. Προτίμησε το σουπιοκόκκαλο είναι πιο οφέλιμο. Όταν Θα έρθουν τα παιχνίδια του να τα τοποθετείς ένα-ένα κάθε φορά και με διάστημα λίγων ημερών μεταξύ τους έτσι ώστε να προλαβαίνει να τα συνηθίζει.
 
Καλημέρα σε όλους! Αφού λοιπόν δεν ξανάνοιξα την κουρτίνα (το σπίτι είναι πολύ φωτεινό δεν φωτίζεται μόνο από αυτό το παράθυρο) είναι η 3η μέρα σήμερα και το πουλί είναι σαφέστατα πιο ήρεμο! Τώρα όταν κάθομαι δίπλα στο κλουβί που το πρόσωπό μου είναι στο ύψος της πατήθρας της πάνω έρχεται για να του δώσω κάτι να φάει(ένα τσαμπάκι milet spray κρατάω και του δίνω λίγο και που κ που κανένα ηλιόσπορο) και μετά αρχίζει με πολύ χαμηλή φωνή και λέει τα δικά του! Αυτό πάει καλά αλλά τι θα κάνω με την γενική καθαριότητα του κλουβιού;Καθημερινά αλλάζω το χαρτί κουζίνας από τον πάτο, την ταΐστρα και του αλλάζω 2 φορές την ημέρα το νερό. Μέχρι εδώ καλά πάμε δεν τον ενοχλεί καθόλου! Εκτενέστερη καθαριότητα του κλουβιού θα τον τρομάξει ειδικά αν αφαιρεθεί ο πάτος όλος, πατήθρες κλπ... Φαντάζομαι προς το παρόν θα κάνω αυτά που προανέφερα ώσπου να συνηθίσει ακόμα περισσότερο σωστά; Σαν πολλά μας τα έχει κάνει ο κύριος 😀 φανταστείτε ότι είμαι δεινός καπνιστής και για χάρη του δεν καπνίζω πλέον στο σπίτι,όποιος έρχεται σπίτι λαμβάνει οδηγίες ήρεμης συμπεριφοράς στο χώρο να μην τρομάξει! Τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι μας έχει βάλει! :D
 
Θα περιμένεις μέχρι να συνηθίσει το πουλάκι την παρουσία σου, νομίζω δε θα αργήσει πολύ πια. Οταν θα μπορείς να τον βγάζεις εξω η δουλειά θα γίνεται σαφέστατα πιο εύκολα. Για την ώρα όσο καθαρίζεις θα του μιλάς ήρεμα για να σε ακουει και αυτος να ηρεμεί.
Δεν ξέρω πόσο βρωμίζονται οι πατηθρες του, αν όμως γίνεται αυτό ίσως είναι και λάθος η θέση τους. Με τον πάτο έχεις δίκιο, ο δικος μου 5 χρονια μετά ακόμα τρομαζει οταν βγαζω τον πατο του κλουβιού, και όταν είναι έξω απ' αυτο (τώρα πλεον μόνιμα) τσιρίζει νευριασμένος. Τι να κάνουμε, θα το "αντέξουμε".:D
Είστε σε καλό δρόμο πιστεύω και σύντομα δε θα έχεις θέμα. Με το κάπνισμα; Το ίδιο συμβαίνει και με εμας στο σπιτι, δεν πειράζει σε καλό μας βγήκε, ελαττώσαμε το ρημάδι :)

Αφού λοιπόν δεν τον ενοχλεί η τωρινή καθαριότητα νομίζω σύντομα θα είναι σε θέση να μην ενοχλείται και όταν του καθαρίζεις όλο το κλουβί. Υπομονή. Απλά αν χρειάζεται απαραιτήτως ενα καλό καθάρισμα, ίσως να χρειαστεί να τον βγάλεις έξω για να το καθαρίσεις.
 
δεν λερώνονται καθόλου οι πατήθρες ούτε τα μπολάκια του, αλλά κάθε τόσο δεν θέλουν και αυτές απολύμανση; Όσο για το τσιγάρο είναι πονεμένη ιστορία αλλά όντως καλό μας κάνει.:D
 
Οι πατήθρες μπορείς να τις καθαρίζεις με υγρό πανάκι, δεν χρειάζονται "απολύμανση" καθημερινά. Καλό είναι να έχεις ένα πανάκι (βετέξ πχ) το οποίο θα είναι μόνο για την καθαριότητα του μικρούλη.
 
Καλησπέρα σε όλη την παρέα! Να σας ενημερώσω για τη συμπεριφορά του zippo!Φαίνεται ότι ειναι πολύ πιο ήρεμο το ζώακι και σήμερα άκουσα ένα σφύριγμα που με ξάφνιασε ευχάριστα! Κάθε φορά που μπαίνω σπίτι ή πηγαίνω προς το κλουβί του τον αποκαλώ με το όνομά του και κάνω ένα σφύριγμα συγκεκριμένο! Όταν το άκουσα για πρώτη φορά νόμιζα ότι ήταν η ιδέα μου αλλά διαψεύστηκα γιατί το ξαναέκανε 3-4 φορές! Περιττό να σας πω τι έπαθα εκείνη τη στιγμή!:D! Κάτι ακόμα που παρατήρησα είναι ότι το αυγό το βραστό δεν το αγγίζει στο μπολάκι του και όταν του το προσφέρω το τρώει! Γενικότερα ότι του δώσω στο χέρι το προτιμά και το δοκιμάζει! Και τρώει και τα λαχανικά! Η αληθεια είναι ότι κάθε φορά βάζω το χέρι μου σε διαφορετικά σημεία στο κλουβί και δέιχνει να απολαμβάνει το σκαρφάλωμα και την προσπάθεια του να το πάρει! Και πολλές φορές έρχεται προς τη μεριά που βρίσκομαι αναζητώντας λιχουδιά! Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο! 🙂
 
Το ίδιο βίτσιο έχει και ο δικος μου, θέλει το φαγητό να του το προσφέρω στο χέρι. Καλό είναι αυτό για το δέσιμό σας, αρκεί να μην αποκτήσει μεγάλη ένταση και φτάσει να μην τρώει όταν δεν είσαι εκεί.
Πιστεύω είσαστε σε καλό δρόμο. Μαθαίνουν όντως πολύ εύκολα, ο δικος μου μέσα σε μια εβδομάδα είχε μάθει τον ήχο του τηλεφώνου και με... Ξεσήκωνε καθε λίγο :D
Με μικρά, σταθερά βήματα, θα δεθείτε ακόμα πιο πολύ. Καλή συνέχεια!
 
Back
Top